Niedawno w rozmowie z jednym z dawnych kolegów doszedłem do wniosku, że istotną różnicą między starą Bialenią (ale nie tylko Bialenią, wieloma innymi krajami tamtego okresu też) a niektórymi współczesnymi mikronacjami jest m.in. taka, że w Bialenii ustalało się pewne kwestie i kierunki na ogólnodostępnym forum, a teraz wszystko ustala się na kanałach prywatnych, a forum służy tylko jako "teatr dla gojów". No, taki mało atrakcyjny teatr, bardziej czeski film, bo kompletnie nie wiadomo o co chodzi. I chyba nie chodzi o to, żeby było wiadomo, bo i tak celem nadrzędnym jest wybicie nowych i starych, jak słusznie @Karol Keane zauważył.
Wspaniałe wiadomości! Jak zwykle!
Moderator: Andrzej Ordyński
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Wspaniałe wiadomości! Jak zwykle!
Wątek dyskusyjny
Wszystkie bialeńskie wątki dyskusyjne, przynajmniej te forumowe, wyparowały wraz z archiwizacją forum. A przecież dyskusje ogólnotematyczne to tradycja narodowa. Wieści z zagranicy na nowszym forum liczyły 3381 postów, na starszym forum 4663, a to tylko wierzchołki góry lodowej! Niedawno w rozmowie z jednym z dawnych kolegów doszedłem do wniosku, że istotną różnicą między starą Bialenią (ale nie tylko Bialenią, wieloma innymi krajami tamtego okresu też) a niektórymi współczesnymi mikronacjami jest m.in. taka, że w Bialenii ustalało się pewne kwestie i kierunki na ogólnodostępnym forum, a teraz wszystko ustala się na kanałach prywatnych, a forum służy tylko jako "teatr dla gojów". No, taki mało atrakcyjny teatr, bardziej czeski film, bo kompletnie nie wiadomo o co chodzi. I chyba nie chodzi o to, żeby było wiadomo, bo i tak celem nadrzędnym jest wybicie nowych i starych, jak słusznie @Karol Keane zauważył.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Re: Wspaniałe wiadomości! Jak zwykle!
Poruszyłeś problem, o którym wspominałem już dawno... bo już wtedy budziło to mój niepokój i widziałem w tym zmierzch mikroświata.Andrzej Ordyński pisze: 15 gru 2025, 21:32Wątek dyskusyjny[...]
Niedawno w rozmowie z jednym z dawnych kolegów doszedłem do wniosku, że istotną różnicą między starą Bialenią (ale nie tylko Bialenią, wieloma innymi krajami tamtego okresu też) a niektórymi współczesnymi mikronacjami jest m.in. taka, że w Bialenii ustalało się pewne kwestie i kierunki na ogólnodostępnym forum, a teraz wszystko ustala się na kanałach prywatnych, a forum służy tylko jako "teatr dla gojów". No, taki mało atrakcyjny teatr, bardziej czeski film, bo kompletnie nie wiadomo o co chodzi. [...]
Taka "moda" obowiązuje już nawet wśród ludzi, którzy są w mikro od dawna... niegdyś swobodnie omawiali wiele kwestii na forach, a teraz "to co uzgodnimy na komunikatorze i potem damy na forum?"
Nie wiem dlaczego tak się dzieje? Jakiś lęk przed publicznym sporem? Zanim umiejętności dyskusji i cywilizowanej polemiki w taki sposób by nie skakać sobie do oczu?
Przyznam, że nie co się stało i jaki "guzik ktoś nacisnął"?
Konflikty wynikłe w braku umiejętności cywilizowanej dyskusji u niektórych osób (oraz w sumie pozaforumowe knucie trzech osób) były w moim odczuciu początkiem końca Bialenii. Może nie tylko jej, może innych krajów też?
Ta niechęć do normalnej forumowej dyskusji czy uzgadniania wszystkiego w ramach różnych "ciał" mikronacyjnych może ma podłoże w obawie przed konfliktami rujnującymi daną działalność mikronacyjną?
Ludzie zatracili umiejętność wymiany przeciwstawnych poglądów w sposób merytoryczny... nie ma spokojnego sporu na argumenty, zamiast tego jak się ze sobą nie zgadzamy to skaczemy sobie do oczu.
- Markus Wettin • Stempel
- Kontakt:
Moim zdaniem ten proceder ma miejsce od zawsze, ponieważ przed erą Discorda rolę kuluarów pełniło GG. To, że dziś się to nasila, wynika głównie z tego, że jest nas po prostu mniej i znacznie łatwiej nawiązywać relacje stricte towarzyskie, które później naturalnie przenoszą się na mniej oficjalne kanały, jak choćby wspomniany Discord. Nie ma też już takiej presji ścigania się z innymi mikronacjami pod względem liczby postów, żeby lądować wysoko w rankingach. Tego procesu raczej nikt nie zatrzyma i trzeba się przyzwyczaić, że forum staje się bardziej oficjalną wizytówką państwa, a codzienne, luźniejsze sprawy, gdzie liczy się szybkość wymiany myśli i swoboda wypowiedzi, będą toczyć się głównie na różnego rodzaju komunikatorach.
- Karol Keane
- Kontakt:
Moda forumowa jest taka sama z esencji, jak discordowa, czy GeGowa. Celem jej jest dyskusja i kontakt wzajemny. Wyciąć nowych zawsze zdrążymy, no chyba że 3/Atlas to faktycznie killer i na wigilię nastąpi koniec tej planety
wtedy tematu już nie będzie.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Ale nie w takim zakresie, powiedziałbym w wielokrotnie mniejszym.Markus Wettin pisze: 16 gru 2025, 10:54 Moim zdaniem ten proceder ma miejsce od zawsze, ponieważ przed erą Discorda rolę kuluarów pełniło GG.
I bardzo słusznie... zawsze uważałem, że "wyścigi" na ilość postów nie mają sensu. Osobiście wolę przeczytać dłuższe i ciekawsze wypowiedzi niż jedno-, dwuzdaniowe uwagi... często o niczym (byle nabić "licznik").Markus Wettin pisze: 16 gru 2025, 10:54 Nie ma też już takiej presji ścigania się z innymi mikronacjami pod względem liczby postów, żeby lądować wysoko w rankingach.
No cóż... pewnie nie da się tego uniknąć - choć to trochę eliminuje tych, dla których zabawa w mikro to maraton, a nie sprint. Co tez pewnie jest jedną (z wielu) przyczyn wyludniania się mikroświata.Markus Wettin pisze: 16 gru 2025, 10:54 ... a codzienne, luźniejsze sprawy, gdzie liczy się szybkość wymiany myśli i swoboda wypowiedzi, będą toczyć się głównie na różnego rodzaju komunikatorach.
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Przewagą dyskusji forumowych jest ich ogólnodostępność. Pewnie, że discord, messenger, GG i inne komunikatory to dobry sposób na luźne rozmowy, komentowanie wydarzeń, itd. Tak było zawsze i przed tym nie uciekniemy. Natomiast ja w pierwszym poście miałem na myśli procesy decyzyjne i prace koncepcyjne - na forum więcej osób może wziąć w nich udział i decyzje są podejmowane po transparentnej dyskusji. Korzysta na tym zarówno narracja (bo wiadomo dlaczego jest w określony sposób prowadzona i jak można się do niej włączyć, żeby nie psuć zamysłu pomysłodawców), jak i polityka (bo decyzje podejmowane są poprzez racjonalne dyskusje, można kogoś przekonać).
Oczywiście nie zmienimy obowiązujących trendów, niech każdy bawi się jak lubi, ale nic dziwnego, że liczba uczestników poszczególnych państw jest coraz mniejsza. Bo w sumie po co więcej, jeśli niczego nie ustala się wspólnie.
Oczywiście nie zmienimy obowiązujących trendów, niech każdy bawi się jak lubi, ale nic dziwnego, że liczba uczestników poszczególnych państw jest coraz mniejsza. Bo w sumie po co więcej, jeśli niczego nie ustala się wspólnie.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
- Markus Wettin • Stempel
- Kontakt:
Tu się zgadzam. Ilość czasu, którą trzeba poświęcić, żeby na poważnie bawić się przede wszystkim w politykę, jest naprawdę duża, a do tego często wymaga niemal ciągłego wiszenia na Discordzie. Z wiekiem człowiek ma coraz mniej przestrzeni, by siedzieć w mikro 24/7 i ogarniać wszystko na bieżąco, tak żeby nie wypaść z obiegu. Dla wielu osób jest to po prostu nie możliwe i odpuszczają sobie taką formę rozrywki.Ronon Dex pisze: 16 gru 2025, 12:41 No cóż... pewnie nie da się tego uniknąć - choć to trochę eliminuje tych, dla których zabawa w mikro to maraton, a nie sprint. Co tez pewnie jest jedną (z wielu) przyczyn wyludniania się mikroświata.
Zapewne w jakimś stopniu wynika to też z ograniczonego czasu realowego mikronautów. Na Discordzie zdecydowanie szybciej da się ustalić pewne kwestie i często można to zamknąć w jeden wieczór, podczas gdy na forum taka dyskusja trwałaby kilka dni. Ronon trafnie określił to mianem „sprintu”, ale chyba po prostu większości bardziej odpowiada taka forma niż forumowy „maraton”. Niestety w taką formę to ewoluowało, a my możemy się jedynie dostosować do obecnych trendów.Andrzej Ordyński pisze: 16 gru 2025, 12:53 Natomiast ja w pierwszym poście miałem na myśli procesy decyzyjne i prace koncepcyjne - na forum więcej osób może wziąć w nich udział i decyzje są podejmowane po transparentnej dyskusji. Korzysta na tym zarówno narracja (bo wiadomo dlaczego jest w określony sposób prowadzona i jak można się do niej włączyć, żeby nie psuć zamysłu pomysłodawców), jak i polityka (bo decyzje podejmowane są poprzez racjonalne dyskusje, można kogoś przekonać).
Ale to nawet nie wiek... nawet jak człowiek ma przerwy w pracy (mogę sobie na to pozwolić, bez problemu - bo jestem finansowo zabezpieczony, zadbałem o to) to zabawa w mikro nie jest jedynym zajęciem w życiu. Oprócz tej zabawy to normalny człowiek ma jakieś hobby (czasem niejedno), życie realne itd.Markus Wettin pisze: 16 gru 2025, 14:30 Tu się zgadzam. Ilość czasu, którą trzeba poświęcić, żeby na poważnie bawić się przede wszystkim w politykę, jest naprawdę duża, a do tego często wymaga niemal ciągłego wiszenia na Discordzie. Z wiekiem człowiek ma coraz mniej przestrzeni, by siedzieć w mikro 24/7 i ogarniać wszystko na bieżąco, tak żeby nie wypaść z obiegu. Dla wielu osób jest to po prostu nie możliwe i odpuszczają sobie taką formę rozrywki.
Polityka na forum była OK. Spokojnie i bez pośpiechu, bo po co się spieszyć? Choć były też przecież terminy na odpowiedź czy działania (ale typu 24h czy wręcz 3 dni).
Dlatego dawne kraje były trwalsze i działały dłużej, jak sobie w jeden dzień obgadają wszystko na jakimś komunikatorze to szybko się to "wypala".
W każdym razie ja już nie będę ich gonił... będę sobie spokojnie prowadził działanie w wolnym czasie i kiedy mam "natchnienie", komu pasuje to będzie współpracował, a komu nie pasuje to niech idzie swoja drogą. Chętnie podejmę współpracę, współdziałanie itd. - ale na spokojnie, forumowo i bez spiny i pośpiechu. Mikro nie zając... nie ucieknie.
- Edward Teague
- Kontakt:
Fora rulez! Komunikatory, to kochani sobie wsadźcie tam, gdzie słoneczko nie raczy zaglądać! 
attache morski Ambasady Nowalu
kapitan, strażnik Kodeksu
kapitan, strażnik Kodeksu