Flaga Arcadii - dyskusja
- Stanisław Dmowski
- Kontakt:
Re: Flaga Arcadii - dyskusja
Na ten moment najbardziej mi odpowiada pierwsza wersja flagi, jaką przedstawił Mr Hordrman tj. gwiazdy, ale bez tych orbit czy jak to tam się zwie...
W sprawie flagi już zabrałem głos. W sprawie godła - tak za godłem, które zaproponował Wielebny.

Oczywiście to tylko propozycje wstępne... na finalnie to się to odpowiednio dopracuje.Andrew Hordeman pisze: 28 kwie 2024, 19:22 Co do znaków rozpoznawczych, mi się podobają te drugie, niesymetryczne wersje...
Andrew Hordeman pisze: 28 kwie 2024, 19:22 To największa wersja jaką mam, jeszcze sprzed moich korekt:
Francisco País pisze: 28 kwie 2024, 19:41 Na ten moment najbardziej mi odpowiada pierwsza wersja flagi, jaką przedstawił Mr Hordrman tj. gwiazdy, ale bez tych orbit czy jak to tam się zwie...
Jedna uwaga ode mnie (wiem tylko gościem na razie jestem w Arcadii... ale nigdy nic nie wiadomo), może upierdliwy jestem - jednak warto by kolorystyka była spójna.Mark Felt pisze: 28 kwie 2024, 20:09 W sprawie flagi już zabrałem głos. W sprawie godła - tak za godłem, które zaproponował Wielebny.
Czyli jeżeli niebieski na godle to 005897, to na fladze powinien być ten sam kolor (a nie granatowy 1f1e46) - bez względu na to czy gwiazdy będą "z orbitą", żółte czy białe. Podobnie z czerwonym... choć tutaj faktycznie niewiele się różnią.
Celowo bez gwiazdek... wybierzecie takie jakie Wam pasują najbardziej.

Niestety, przy tak słabej jakości trudno na tym pracować, bo nawet koloru nie trzyma i kontrastu. Nie wiem skąd to wziąłeś, albo jakim programem graficznym robiłeś - ale zasadniczo trzeba by to narysować od podstaw. Moim zdaniem godło powinno zachować tylko wnętrze i ten czarny okrąg (z detalami na nim... choć to czerwone na czarnym okręgu bym usunął).Andrew Hordeman pisze: 28 kwie 2024, 19:22To największa wersja jaką mam, jeszcze sprzed moich korekt:Ronon Dex pisze: 28 kwie 2024, 17:43 Godło z tych grafik może być OK, ale ja bym je wyciął z tego prostokątnego podkładu - pozostawił to koło z symboliką i przyległościami. Masz to w lepszej rozdzielczości?
[...]
Czyli coś takiego? Zrobiłem bazę flagi w większej rozdzielczości przy okazji i dałem niebieski - identyczny jak w proponowanym godle:Francisco País pisze: 28 kwie 2024, 19:41 Na ten moment najbardziej mi odpowiada pierwsza wersja flagi, jaką przedstawił Mr Hordrman tj. gwiazdy, ale bez tych orbit czy jak to tam się zwie...

Jeszcze pod zastanowienie się... pole niebieskie okrągłe, a nie prostokątne:

Wersja z nieco mniejszym kołem i przesuniętym w stronę "drzewca flagi":

Znak rozpoznawczy... do malowania niesymetrycznego (zgodnie z sugestią) bez względu na wybór flagi z tych co powyżej, wychodzi mi tak:

W tym przypadku jestem tradycjonalistą i moim zdaniem wygląda fenomenalnie właśnie z wykorzystaniem prostokąta. I genialne robota.Ronon Dex pisze: 30 kwie 2024, 06:44
Czyli coś takiego? Zrobiłem bazę flagi w większej rozdzielczości przy okazji i dałem niebieski - identyczny jak w proponowanym godle:
![]()
Coś myślę, że zaczniemy od sił powietrznych

Niekoniecznie... choć w dużym stopniu to logiczne by było, bo przecież jak się mieszka na lądzie, na którym potencjalnego przeciwnika nie ma, to warto od lotnictwa (AAF?) faktycznie zacząć... no i od czegoś na morzu również.
Ale znak od razu przy fladze z innych przyczyn... generalnie znak rozpoznawczy lotnictwa być musi (podobnie jak bandera na okrętach) - nawet jak obecnie identyfikacja wzrokowa nie ma już kompletnie znaczenia. Natomiast na pojazdach się znaków zasadniczo nie maluje (pomijam sytuacje, gdy walka toczy jakby "z przeszłości", a obie strony stosują takie same typy oraz nie mają rozwiniętej identyfikacji innej niż wzrokowa) - w każdym razie wymogu takowego nie ma. Oczywiście piszę o zasadach z reala - ale w pewnym sensie tego nie unikamy i jakoś mikronacyjne lotnictwa znaki rozpoznawcze mają - w każdym razie tam, gdzie się robi armie na jakimś "poziomie jakościowym".
Logika nakazuje by to było bazą takiego znaku rozpoznawczego były symbole narodowe i kolorystyka "państwowa"... stąd projektowanie flagi, barw narodowych, godeł, wiąże się też z zaprojektowaniem znaku rozponawczego.
Oczywiście się zgadzam. I oznakowanie też jest świetnym materiałem pod budowę narracyjną - zakładając, że Arcadia nierealowej historii ma już trochę za sobą.Ronon Dex pisze: 30 kwie 2024, 09:55Niekoniecznie... choć w dużym stopniu to logiczne by było, bo przecież jak się mieszka na lądzie, na którym potencjalnego przeciwnika nie ma, to warto od lotnictwa (AAF?) faktycznie zacząć... no i od czegoś na morzu również.
Ale znak od razu przy fladze z innych przyczyn... generalnie znak rozpoznawczy lotnictwa być musi (podobnie jak bandera na okrętach) - nawet jak obecnie identyfikacja wzrokowa nie ma już kompletnie znaczenia. Natomiast na pojazdach się znaków zasadniczo nie maluje (pomijam sytuacje, gdy walka toczy jakby "z przeszłości", a obie strony stosują takie same typy oraz nie mają rozwiniętej identyfikacji innej niż wzrokowa) - w każdym razie wymogu takowego nie ma. Oczywiście piszę o zasadach z reala - ale w pewnym sensie tego nie unikamy i jakoś mikronacyjne lotnictwa znaki rozpoznawcze mają - w każdym razie tam, gdzie się robi armie na jakimś "poziomie jakościowym".
Logika nakazuje by to było bazą takiego znaku rozpoznawczego były symbole narodowe i kolorystyka "państwowa"... stąd projektowanie flagi, barw narodowych, godeł, wiąże się też z zaprojektowaniem znaku rozponawczego.
Siedzi mi nawet w głowie pomysł na dywizję powietrznodesantową ale to jak się armia pojawi
Ale żeby nie zaśmiecać tematu to jeszcze raz za interesującą odpowiedź dziękuję i apeluję aby pozostali mieszkańcy wzięli pod uwagę propozycję Mr. Dexa.

Nie wiem czy zrobiliście to zamierzenie czy nie, ale tak się składa, że dawny gospodarz tych ziem czyli NUPIA też "amerykanizowała" - jest to ciekawa możliwość zbudowania jakiejś spójnej, z przeszłością tego lądu narracji dotyczącej historii Arcadii.Mark Felt pisze: 30 kwie 2024, 10:54 ...zakładając, że Arcadia nierealowej historii ma już trochę za sobą.
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Przepraszam za zwłokę w tym temacie. Dyskusje o gustach są zawsze trudne. Mi na przykład "orbity" się podobały i uważam, że to właśnie one "robiły robotę" i nadawały fladze oryginalność, a jednocześnie pięknie nawiązywały do historii. Może trzeba będzie zrobić pierwsze referendum.
Do znakowania i odcienia niebieskiego nie mam żadnych zastrzeżeń, wygląda super.
Co do Wielkiej Pieczęci, no to nie ukrywam, że przygotowała ją sztuczna inteligencja.
Szkoda, że nic z takiej rozdzielczości nie da się zrobić. Mógłbyś je odtworzyć, albo stworzyć coś w podobnym stylu? Chciałbym, żeby na pewno pozostał kształt pieczęci, kielich i kolorystyka. Nad detalami można pomyśleć.
Do znakowania i odcienia niebieskiego nie mam żadnych zastrzeżeń, wygląda super.
Co do Wielkiej Pieczęci, no to nie ukrywam, że przygotowała ją sztuczna inteligencja.
I w sumie stworzenie krótkiego kalendarium pomogłoby w prowadzeniu narracji. Rozpocznę wątek na ten temat.Ronon Dex pisze: 30 kwie 2024, 13:55Nie wiem czy zrobiliście to zamierzenie czy nie, ale tak się składa, że dawny gospodarz tych ziem czyli NUPIA też "amerykanizowała" - jest to ciekawa możliwość zbudowania jakiejś spójnej, z przeszłością tego lądu narracji dotyczącej historii Arcadii.Mark Felt pisze: 30 kwie 2024, 10:54 ...zakładając, że Arcadia nierealowej historii ma już trochę za sobą.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
W takim razie mamy ustalone trzy sprawy:Andrew Hordeman pisze: 30 kwie 2024, 13:58 Przepraszam za zwłokę w tym temacie. Dyskusje o gustach są zawsze trudne. Mi na przykład "orbity" się podobały i uważam, że to właśnie one "robiły robotę" i nadawały fladze oryginalność, a jednocześnie pięknie nawiązywały do historii. Może trzeba będzie zrobić pierwsze referendum.![]()
1/ Kształt flagi w sensie proporcji 2:1 - zachowałem pierwotny i jest zdecydowanie najlepszy, bo choć proporcje 3:2 są przy flagach bardziej rozpowszechnione, to jednak w przypadku wyboru układu, jaki mamy będzie to wyglądało gorzej.
2/ Baza flagi czyli:
a/ Pasy czerwone i białe naprzemiennie - 7 czerwonych (skrajne) i 6 białych o tej samej grubości. Jak sądzę (z tego co czytam o pieczęciach) początkowo pewnie braliście albo pasy z flagi USA, albo robiła to AI i sama wykorzystała taki układ. Wiadomo oczywiście dlaczego na amerykańskiej fladze jest 13 pasów - u nas ich ilość znaczenia żadnego nie ma, ot przypadek i tyle.
b/ W środku niebieskie, prostokątne pole - proporcje szerokości pasów i pola to 6-8,8-6... wiem, dziwnie, bo "nierówno", ale tak moim zdaniem jest najlepiej wizualnie (równy podział na trzy... wyglądał gorzej), a ponadto tak to wyszło przy tym układzie gwiazdek.
c/ Kolory podstawowe: niebieski - 005897, czerwony - a90112 i biały - ffffff oraz żółty (gwiazdy) - fff400
3/ Układ gwiazdek - bo z tego co czytam pasuje wszystkim, jest tylko "spór o orbity".
Pozostaje do ustalenia kwestia tych orbit i detalu gwiazdek.
Przygotowałem więc kilka opcji... do wyboru:
1/ Gwiazdy bez "orbit" i bez czarnej obwódki

2/ Gwiazdy bez "orbit" ale z czarną obwódką

3/ Gwiazdy z "orbitą" czarną - obwódki gwiazd też czarne:

4/ Gwiazdy z "orbitą" białą - obwódki gwiazd czarne:

5/ Gwiazdy z "orbitą" białą - gwiazdy bez obwódki (próba z białą obwódką pokazała, że wygląda to tragicznie na tym podkładzie kolorystycznym):

Tu nawet nie chodzi o samą rozdzielczość, bo to jeszcze dało by się nieco powiększyć i wyostrzyć.Andrew Hordeman pisze: 30 kwie 2024, 13:58 Co do Wielkiej Pieczęci, no to nie ukrywam, że przygotowała ją sztuczna inteligencja. Szkoda, że nic z takiej rozdzielczości nie da się zrobić. Mógłbyś je odtworzyć, albo stworzyć coś w podobnym stylu? Chciałbym, żeby na pewno pozostał kształt pieczęci, kielich i kolorystyka. Nad detalami można pomyśleć.
Nie bawiłem się AI, ale z tego co wiem otrzymuje się finalny obrazek... bo o to w tym chodzi. Jak się robi grafikę "ręcznie" to zabieg z rozmywaniem itp. robi się dopiero na końcu. Po to by uzyskać taki efekt niby "głębi". Zauważ, że jak nawet zwykłym Paintem będziesz chciał sprawdzić kolor (próbnikiem), to na niby tym samym kolorze wyjdzie Tobie co chwila inna wartość koloru. Zabieg mi znany choćby z robienia malować samolotów do symulatorków pc-etowych - np. uzyskuje się realistyczniejszy efekt blachy, bo przecież blacha (czy płótno) nie mają jednolitego koloru, wpływa na to faktura materiału.
Problem w tym, że po takiej obróbce już się nic z tym nie zrobi... trudno poddać to kolejnej obróbce i przywrócić jednolitość kolorów. Gdyby to była rozdzielczość 2000 x 2000 pxs, albo jeszcze większa, to można by pokombinować, uzyskując przynajmniej te czarne kreski obiektów, a resztę by się wycięło i zrobiło od nowa. Ale to było zmniejszane dodatkowo...
Tutaj to trzeba po prostu narysować to od nowa... traktując po powiększeniu to co wyszło z AI jako wzorzec. Można pokombinować... ale to potrwa. A ten kielich to jakiś realowy/historyczny, bo może dałoby się coś takiego znaleźć i byłoby łatwiej? Jakie zadanie w tej materii miała AI? Tylko nie mów, że napisałeś "holy graal" bo to coś na co jest milion wyobrażeń.
Mogę spróbować to ręcznie "powycinać" i zestawić raz jeszcze... ale przy tej jakości to szału nie będzie:

A przy okazji te "pieczęcie" to mi się w ogóle nie wyświetlają... jakby uszkodzony plik lub link donikąd, widzę tylko te prostokątne.