Flaga Arcadii - dyskusja

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Flaga Arcadii - dyskusja

Post autor: Ronon Dex »

Mark Felt pisze: 26 kwie 2024, 23:52 To może z innej beczki, jaka kolorystka?
A nie myśleliście by częścią kolorystyki nawiązać do przeszłości i historii tych ziem czyli NUPIA? Nie twierdzę, że zaraz ma to przypominać dawną flagę NUPIA, ale np. ten błękit można wykorzystać. Na razie macie kolory rodem z realowego USA, a i układ jakoś tam nawiązuje... Może wpleść w to jakoś ten dawny "nupijski" błękit, zamiast białego na ten przykład - jakby co podpowiem kolor: 9edcff.

PS. Ta flaga z pionowymi pasami (nr 2) to niewiele się różni (gwiazdkami) i bardzo przypomina flagę Allied States of America (jeden z tworów po upadku USA) z serialu (świetnego nawiasem mówiąc) Jericho. :lol:
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Post autor: Mark Felt »

Ronon Dex pisze: 27 kwie 2024, 09:20
Mark Felt pisze: 26 kwie 2024, 23:52 To może z innej beczki, jaka kolorystka?
A nie myśleliście by częścią kolorystyki nawiązać do przeszłości i historii tych ziem czyli NUPIA? Nie twierdzę, że zaraz ma to przypominać dawną flagę NUPIA, ale np. ten błękit można wykorzystać. Na razie macie kolory rodem z realowego USA, a i układ jakoś tam nawiązuje... Może wpleść w to jakoś ten dawny "nupijski" błękit, zamiast białego na ten przykład - jakby co podpowiem kolor: 9edcff.

PS. Ta flaga z pionowymi pasami (nr 2) to niewiele się różni (gwiazdkami) i bardzo przypomina flagę Allied States of America (jeden z tworów po upadku USA) z serialu (świetnego nawiasem mówiąc) Jericho. :lol:
Na mikronacjach nie znam się zbyt dobrze, ale Pan Dex jest skarbnicą wiedzy :)
Jak wygląda możliwość wykorzystania - oczywiście nie zerżnięcia ale nawiązania do NUPIA? Chodzi o ten oryginalny wzór który mają na fladze - jak orzeł czy element oplatający gwiazdy?
Jerycho jest potężne! Także ukłon od fana dla fana ;)
Są gwiazdy, jest orzeł :D Z tego co udało mi się znaleźć w internecie.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Mark Felt pisze: 27 kwie 2024, 22:11 Jak wygląda możliwość wykorzystania - oczywiście nie zerżnięcia ale nawiązania do NUPIA? Chodzi o ten oryginalny wzór który mają na fladze - jak orzeł czy element oplatający gwiazdy?
Tak wyglądała flaga (choć to wycinek - flaga miała inne proporcje) NUPIA:

Obrazek

Nie namawiam i nie wnikam... ale osobiście jestem za spójnością narracyjną i nawiązywaniem i kontynuacja historii dawnych ziem.

W razie czego... byłem ostatnim dowódcą sił zbrojnych NUPIA (kurcze... ile to lat realowych temu było...), jakby co to mogę spróbować jakiegoś nawiązania, jakiegoś podporządkowania niedobitków, może stworzenia czegoś nowego w tej materii. Ale się nie narzucam... jakbyście przez przypadek chcieli.

Mark Felt pisze: 27 kwie 2024, 22:11 Jerycho jest potężne! Także ukłon od fana dla fana
Milo mi... :)
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Nawiązanie do flagi NUPIA to w zasadzie bardzo dobry pomysł.
Może coś w tym stylu?
Obrazek
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Andrew Hordeman pisze: 27 kwie 2024, 22:57 Nawiązanie do flagi NUPIA to w zasadzie bardzo dobry pomysł.
Może coś w tym stylu?
Obrazek
Jestem za!!!
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrew Hordeman pisze: 27 kwie 2024, 22:57 Nawiązanie do flagi NUPIA to w zasadzie bardzo dobry pomysł.
Może coś w tym stylu?
W zasadzie OK... ale coś pokombinuj z kolorami. Jak zostawiasz te typowo amerykańskie to może daj te linie łączące gwiazdy w kolorze białym? Czarne na granatowym tle są praktycznie niewidoczne.

Możesz też dać oryginalną, "nupijską" kolorystykę pola w środku (zamiast granatowego) i wtedy nie będzie to takie "amerykańskie".

Dziubnięte "na kolanie":

Obrazek

Obrazek

PS. Znalazłem coś sprzed chyba 10-lat... nie mogłem się powstrzymać:

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Ronon Dex pisze: 28 kwie 2024, 07:24
Może coś w tym stylu?
W zasadzie OK... ale coś pokombinuj z kolorami. Jak zostawiasz te typowo amerykańskie to może daj te linie łączące gwiazdy w kolorze białym? Czarne na granatowym tle są praktycznie niewidoczne.

Możesz też dać oryginalną, "nupijską" kolorystykę pola w środku (zamiast granatowego) i wtedy nie będzie to takie "amerykańskie".

Dziubnięte "na kolanie":

Obrazek

Obrazek

PS. Znalazłem coś sprzed chyba 10-lat... nie mogłem się powstrzymać:

Obrazek

Obrazek
Uważam, że należy się porządny milkshake dla Mr. Dexa za pomoc!
Tak biały wyróżnia się i poza tym chcąc nie chcąc to jednak granat moim zdaniem najlepiej pasuje :)
I jeszcze pytanie to Mr. Dexa - czy to Arma? Chodzi o myśliwce? 😁
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Obie propozycje mi odpowiadają, ale ciemniejsze tło chyba lepsze.

A co sądzicie, żeby na podstawie mojej propozycji z pierwszego posta stworzyć Wielką Pieczęć, czyli nasz odpowiednik godła? Czy macie inny pomysł na godło?
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrew Hordeman pisze: 28 kwie 2024, 15:05 A co sądzicie, żeby na podstawie mojej propozycji z pierwszego posta stworzyć Wielką Pieczęć, czyli nasz odpowiednik godła? Czy macie inny pomysł na godło?
Godło z tych grafik może być OK, ale ja bym je wyciął z tego prostokątnego podkładu - pozostawił to koło z symboliką i przyległościami. Masz to w lepszej rozdzielczości?

Za to ja mam wstępną propozycję znaku rozpoznawczego dla lotnictwa (na razie dwie wersje kolorystyczne, bo nie wiem jakie będą finalne kolory.

1/ Jeżeli chcecie malowanie symetryczne (na obu płatach i na ogonie... tak było w śp. NUPIA czy jest w wielu krajach używających kokard i podobnych znaków):

Obrazek

2/ Jeżeli wybierzecie malowanie niesymetryczne (tak jak np. w realowym USA - góra lewego płata, dół prawego... do takiego zestawu flaga na ogonie)

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ronon Dex pisze: 28 kwie 2024, 17:43 Godło z tych grafik może być OK, ale ja bym je wyciął z tego prostokątnego podkładu - pozostawił to koło z symboliką i przyległościami. Masz to w lepszej rozdzielczości?
To największa wersja jaką mam, jeszcze sprzed moich korekt:
Obrazek

Co do znaków rozpoznawczych, mi się podobają te drugie, niesymetryczne wersje...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kongres”