Tajemniczy Pollin

Życie społeczne Nowej Ordy
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Tajemniczy Pollin

Post autor: Juraj Zvolynský »

Patrzę i sobie myślę, "O jesteśmy w topce". Po czym się jorgnąłem i jest ustawione alfabetycznie. XD
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Piąte miejsce spośród forów w ISM, prawie równo z czwartym Edelweissem, to też nie jest tragedia. Ale może powróćmy do tematu Asterlandu...

W sumie dość niewiele wiemy o tych najdawniejszych mikronacjach. Wiele stron bezpowrotnie zaginęło. Może listy dyskusyjne gdzieś zalegają w archiwach starych, nieużywanych już mailów.
I analogiczna sytuacja powraca w historii Nordaty. Początki giną w mroku dziejów, może komuś zalegają w archiwach wówczas popularnych komunikatorów. Ludzie też zaginęli (chyba bezpowrotnie, skoro od tylu lat sobie o nas nie przypomnęli).

Zostawia to wiele miejsca. Czasem na badania, gdy mamy jakieś źródła, a czasem na czyste spekulacje i pracę wyobraźni. Nasza starożytność. ;)
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Juraj Zvolynský »

Tutaj się pojawia magiczne pytanie. Skąd i jak dostałeś informację od tego człowieka?
Coś więcej wiesz? Bo temat mnie od wczoraj intryguje, a odpowiedzi jak nie było tak nie ma. ;)
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Niezawodny Orjon Surma odszukał w swoich archiwach kilka informacji na temat Asterlandu: https://forum.leocja.org/viewtopic.php? ... a89#p47927
Awatar użytkownika
AF de Espada Stempel
Kontakt:

Post autor: AF de Espada »

Andżej-chan pisze: 05 sty 2024, 09:58 Może ma Pan jakiś pomysł jak się promować w sposób nienachalny? Nie chciałbym wyjść na spamera, który jest tak zachwycony swoim grafomaństwem, że rozsyła je po wszystkich forach. ;)
Echhh, moje dzieła raczej nie dotarły do szerszej publiczności toteż chyba mogę stwierdzić że w marketing to ja nie umiem. :/
ObrazekObrazekObrazek
Pollina
Kontakt:

Re: Śnieżny człowiek z Edelweiss

Post autor: Pollina »

Andżej-chan pisze: 27 gru 2023, 18:28 Próby zrozumienia tego fenomenu prowadzą do różnych hipotez. Jedna z teorii wskazuje na kryptozoologię - nieuznawany przez akademicką naukę dział zoologii, zajmujący się poszukiwaniem nieznanych gatunków zwierząt, takich jak Yeti czy Bigfoot.
Bardzo ciekawe odkrycie, jak podaje Encyklopedia Wandejska:

Yeti

Dwumetrowy hominid czasem spotykany w Górach Kocich, słynący z zamiłowania do ścisłej diety wegańskiej i zamiłowania do golfa. Znane jest przysłowie "Człowiek człowiekowi nitopsemnitowilkiem, a yeti yeti yeti"

Być może to, co znaleźliście, jest w jakiś sposób powiązane! Prof. Modrzew z Politechniki Precelurbańskiej pewnie wiedziałby więcej, ale niestety, jedyna osoba jaką znam, która miała do niego kontakt, poszła albo na yachting, albo obserwować planetoidę Yerkes.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Dobrze, że towarzyszka jest, bo właśnie dziś wspomniałem o wandejskim Instytucie Zjawisk Paranormalnych: viewtopic.php?p=2484#p2484
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Dobrze, że towarzyszka jest, bo właśnie dziś wspomniałem o wandejskim Instytucie Zjawisk Paranormalnych: viewtopic.php?p=2484#p2484
Pollina
Kontakt:

Post autor: Pollina »

Andżej-chan pisze: 06 sty 2024, 19:16 Dobrze, że towarzyszka jest, bo właśnie dziś wspomniałem o wandejskim Instytucie Zjawisk Paranormalnych: viewtopic.php?p=2484#p2484
Zaiste, tajemnicze i niewyjaśnialne rzeczy się dzieją w v-świecie, skoro Wałbrzychowi udało się niepostrzeżenie przenieść z Gnomii do Wandystanu.

Ale to już nie pierwszy raz, niedługo po powstaniu elfidzkim też przenoszono jakąś miejscowość (tym razem w obrębie samej WRE) ze względu na to, że jezioro dali tutaj a nie tam. Tylko nie pamiętam, którą. Chyba też sam Wałbrzych, patrząc na porównanie oficjalnych map scholandzkich z gnomimi.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Astral - zaginiony system gospodarczy Asterlandu

Astral - zaginiony system gospodarczy Asterlandu

Redakcja "Tajemniczego Pollinu" serdecznie dziękuje wszystkim, którzy na różnych forach poruszyli temat naszego artykułu na temat rewelacji Violet Stampa. Szczególnie doceniam odkrycia Orjona Surmy, które częściowo potwierdzają prawdziwość listu naszego korespondenta. Dawny mikronauta poczuł się zachęcony żywymi reakcjami na jego relacje, stanowiącymi wręcz przeciwieństwo tego, jak został potraktowany w 2009 roku. W związku z tym postanowił przesłać kolejny list. Przedstawia w nim kolejne okruchy wspomnień oraz informuje, że jest gotów odpowiedzieć na pytania osób zainteresowanych tematem. W związku z tym bardzo prosimy o przesyłanie pytań do Violet Stampa w tym wątku.
Droga Redakcja, Drodzy Czytelnicy,

Chciałem podziękować Wam za entuzjastyczne przyjęcie mojego poprzedniego listu. Miło zaskoczyło mnie to, że rozpoczęto nad nimi dyskusję, i to nie tylko na forum Bastionu Pollin, ale także na forum Leocji, a nawet Sarmacji. Przyjęto mnie zupełnie inaczej niż w 2009 roku, a to sugeruje, że powód ówczesnej cenzury już ustał. Być może z mikroświata odeszły już osoby zaangażowane w zniszczenie Asterlandu? Mam nadzieję, że uda nam się wspólnie ustalić okoliczności tych wydarzeń. Wasze zainteresowanie napawa mnie pewnością, że warto dzielić się z Wami moimi wspomnieniami. Siłą rzeczy po tylu latach te wspomnienia są szczątkowe, ale postaram się przypomnieć sobie jak najwięcej szczegółów.

Wiem, że niektórzy z Was rozważali możliwość efektu Mandeli lub fałszywych wspomnień. Przeanalizowałem te teorie i z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że to, co opisuję, nie mieści się w ramach zwyczajnych wyjaśnień. Nie jestem tu po to, aby kogoś przekonać czy zdyskredytować. Chcę jedynie, abyście zapoznali się w moją opowieścią i wyrobili sobie własną opinię. W tym miejscu chciałbym poprosić was o nadsyłanie pytań. Postaram się na wszystkie odpowiedzieć, o ile będę w stanie przypomnieć sobie jakieś szczegóły.

Teraz przejdźmy do wspomnień dotyczących Asterlandu. W ostatnich dniach, między innymi pod wpływem materiałów zebranych przez Orjona Surmę (któremu serdecznie dziękuję!), przypomniałem sobie szczegóły dotyczące systemu gospodarczego Królestwa Asterlandu. Walutą był, z tego co pamiętam, po prostu Aster. Nie jestem tego pewien, ale tak mi się mocno wydaje.

Asterland posiadało dość rozwinięty system ekonomiczny, nieodbiegający od wcześniejszego systemu dreamlandzkiego, a pod pewnymi względami go przewyższający. System ten, nazywany Astralem (nie pamiętam czy była to nazwa oficjalna,czy potoczna) łączył realizm z futurystycznymi wizjami. Plantacje, hodowle zwierząt i kopalnie surowców były sterowane algorytmami, co sprawiało, że gospodarka Asterlandu była dynamiczną i złożoną strukturą.

Waluta była nie tylko śodkiem wymiany, ale także dawała posiadaczom wpływ na decyzje ekonomiczne. Posiadacze tej wirtualnej waluty mieli swoje miejsce w systemie, tworząc swego rodzaju korporację. Informatycy bardzo liczyli się z opiniami mieszkańców i starali się realizować ich pomysły na udoskonalenia Astrala.

Mam nadzieję, że informacje te pomogą w dalszych poszukiwaniach informacji o Asterlandzie. Raz jeszcze dziękuję za miłe przyjęcie. Jeśli przypomnę sobie coś więcej, pozwolę sobie przysłać kolejne informacje na tego maila.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kurułtaj”