Tajemniczy Pollin

Życie społeczne Nowej Ordy
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Tajemniczy Pollin

Post autor: Andrzej Ordyński »

Z niecierpliwością czekam na *ujawnienie* (modne ostatnio słowo :D ) wyników śledztwa wewnętrznego.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Kontakt:

Post autor: Vilarte »

Andżej-chan pisze: 26 gru 2023, 19:45 Z niecierpliwością czekam na *ujawnienie* (modne ostatnio słowo :D ) wyników śledztwa wewnętrznego.
Jeszcze lepiej mówić o "odkryciu", żeby wzbudzić zaintrygowanie czytelnika

Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Śnieżny człowiek z Edelweiss

Śnieżny człowiek grasuje w okolicach Edelweiss?!

Na odludnych szlakach w austro-węgierskich górach, nieopodal granicy z Edelweiss, grupa studentów ze Związku Kolektywistycznych Republik Rad, zafascynowana wyjątkowym pięknem tego regionu oraz zachęcona możliwością zdobycia nowej odznaki w organizacji pionierskiej, postanowiła zdobyć jedną z najtrudniejszych gór w tym regionie. Nie spodziewali się jednak, że ich ekspedycja przyniesie z niewyjaśnionym zjawiskiem, które zamieni ich wycieczkę w koszmar!

Obrazek

Podczas nocy spędzonej w namiotach na zboczu góry, studenci doświadczyli niezwykłego zjawiska, które wywróciło ich świat do góry nogami. Według relacji uczestników, tajemniczy Śnieżny Człowiek miał krążyć wokół ich obozowiska, wydając odgłosy o niskich częstotliwościach, które wprowadzały ich w stan utraty zmysłów. W ludzkim języku ciężko jest dokładnie opisać dźwięki wydawane przez przerażającą istotę, ale studenci opisywali je jako głębokie i niepokojące, doprowadzające ich do granic psychicznej wytrzymałości.

Obrazek

Nie jest to pierwszy przypadek zjawisk paranormalnych w górach na pograniczu Cesarstwa z Kotliną. W przeszłości zanotowano podobne relacje, które były przekazywane z pokolenia na pokolenie oraz opisywane w prasie brukowej. Historie o tajemniczych postaciach w białych futrach i odgłosach nieznanego pochodzenia wzbudzały strach wśród miejscowej społeczności. Czy obecne zdarzenia są kolejnym rozdziałem w tej historii?

Próby zrozumienia tego fenomenu prowadzą do różnych hipotez. Jedna z teorii wskazuje na kryptozoologię - nieuznawany przez akademicką naukę dział zoologii, zajmujący się poszukiwaniem nieznanych gatunków zwierząt, takich jak Yeti czy Bigfoot. Czy to możliwe, że w górach Edelweiss ukrywa się nieznane nauce stworzenie, które zdecydowało się zbliżyć do ludzi?

Obrazek

Inna hipoteza to teoria o przybyszu z innego wymiaru. Czy Śnieżny Człowiek to istota, która przypadkowo przeniknęła przez barierę między światami, pozostawiając ślad swojej obecności w górach? W tym kontekście warto wspomnieć o hipotezie superspektrum, która usiłuje wyjaśnić tajemnicze zjawiska paranormalne, w tym obserwacje niewyjaśnionych istot czy zdarzeń nadprzyrodzonych, a także zjawisko UFO. Teoria ta zakłada istnienie dodatkowych wymiarów czasoprzestrzennych, które są poza ludzkim postrzeganiem zmysłowym oraz czasem. Według hipotezy superspektrum, istoty lub zjawiska, które są postrzegane jako nadprzyrodzone, mogą pochodzić z tych ukrytych wymiarów. Te dodatkowe wymiary mogą być niedostępne dla naszych zmysłów i obserwacji, co sprawia, że stają się one nieuchwytne dla tradycyjnych metod badawczych.

Z kolei niektórzy z górali twierdzą, że opowieści o tajemniczych postaciach mają swoje korzenie w folklorze regionu. Czy Śnieżny Człowiek to jedynie uosobienie starożytnej legendy? Niestety nijak nie tłumaczy to przeżycia studentów.

Obrazek

Ostatnia, lecz równie intrygująca hipoteza, sugeruje, że istnieje możliwość, iż potwór został stworzony przez szalonego naukowca, który eksperymentował z genetyką lub innymi zakazanymi dziedzinami nauki. Czy tajemniczy twór uciekł spod kontroli i teraz wędruje po górach Edelweiss? Jeszcze inna wersja tej historii opowiada o alchemiku, który na skutek nieumiejętnego posługiwania się eliksirami sam zamienił się w śnieżnego człowieka.

Obrazek

Zdarzenia w okolicach Edelweiss otwierają nowe drzwi dla badaczy zjawisk paranormalnych i miłośników tajemniczych historii. Czy Śnieżny Człowiek istnieje naprawdę, czy może to tylko rezultat ludzkiej wyobraźni? Odpowiedzi na te pytania mogą kryć się w wysokich górach, czekając na odkrycie przez śmiałków gotowych zaryzykować swoje bezpieczeństwo w poszukiwaniu prawdy.

@Heinz-Werner Grüner jakie jest stanowisko władz Edelweissu w kwestii śnieżnego człowieka?

@Robert Drenin czy pionierzy powrócili już bezpiecznie do ZKRR?
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Kontakt:

Post autor: Robert Drenin »

Dni przemiłały nieustannie, a rodziny studentów coraz bardziej niepokoiły się brakiem jakiegokolwiek kontaktu od ich strony. Stąd też sprawa zaginięcia została zgłoszona na Komisariacie Milicji Obywatelskiej.
Milicja rozpoczęła śledztwo niezwłocznie, tym bardziej, że sprawa miała charakter międzynarodowy. Dlatego też Milicja Obywatelska skontaktowała się z Komisarzem Ludowym Spraw Zagranicznych Towarzyszem Dimitrijem Ścierkowem, który z kolei informacje odnośnie sprawy przekazał Ambasadzie Związku Rad w Kotlinie Edelweiss.

Ambasador przeczytawszy list od Komisarza Ludowego Spraw Zagranicznych, zadecydował o złożeniu wizyty Oberhauptowi Kotlinie Edelweiss (@Heinz-Werner Grüner), aby omówić potencjalne zainicjonowanie wspólnego śledztwa dotyczącego zaginięcia studentów z ZKRR oraz jej szczegóły.
Tow. Robert Drenin

Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad

Prezydent Republiki Ludowej Szczęścia
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Kontakt:

PRZEDSTAWICIEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Nie jest to głupie, aczkolwiek naukowcy edelwajscy twierdzą, że ten nieznajomy wcale nie jest taki grożny, a przybywa regularnie z Cypla Romańskiego. Podobno gdzieś tam widziano jego jaskinię, gdzie zamieszkuje z innymi stworzeniami tejże rasy. :)
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Pamiętacie Królestwo Asterlandu?

Pamiętacie Królestwo Asterlandu?

"Tajemniczy Pollin" chciałby podzielić się z Czytelnikami informacjami absolutnie wyjątkowymi. Nie boimy się powiedzieć, że dzisiejszy artykuł może całkowicie zmienić spojrzenie na mikroświat i jego historię. Jeśli ktoś boi się dogłębnego przewartościowania swojego światopoglądu - prosimy o zaprzestanie czytania. Redakcja nie odpowiada za szkody moralne.

Jakiś czas temu do naszej redakcji przyszedł list podpisany nickiem "Violet Stamp". Początkowo sami nie wierzyliśmy w to, co czytamy. Dopiero po kilkukrotnej lekturze (do której zachęcamy także Szanownych Czytelników) zrozumieliśmy, że całość się klei. Spojrzenie każdego z nas na dzieje mikroświata uległo radykalnej zmianie. Nawet jeżeli wolelibyśmy żyć dawnym światopoglądem, jest to już niemożliwe. Relacji tej nie da się zdyskredytować poprzez oskarżanie autora o kłamstwo (nie miałby w tym żadnego interesu, a ponadto jest poważnym człowiekiem), ani chorobę psychiczną (Violet Stamp odniósł wiele sukcesów w życiu realnym i wiedzie zupełnie normalne życie). Przez pewien czas rozważaliśmy możliwość wystąpienia tu efektu Mandeli, tudzież fałszywych wspomnień. Nie wydaje się jednak, by mogły one być tak dokładne. Krytycy mają tylko jedną możliwość kontrargumentacji, ale wiążą się one z teoriami o innych wymiarach, przekraczają więc ramy racjonalnej dyskusji.

Nie będziemy streszczać listu Violet Stampa. Nie chcielibyśmy przeinaczyć żadnego słowa tego wyjątkowego świadectwa. Raz jeszcze przypominamy, że nie odpowiadamy za treść listu, ani skutki, jakie może ona wywrzeć na czytelniku. Najodważniejszych zapraszamy do lektury.
W mikroświecie znany byłem jako Violet Stamp. Realnych danych nie chciałbym w tym miejscu wyjawiać. Starczy powiedzieć, że mieszkam zagranicą i niedawno przeszedłem na emeryturę. Jestem w miarę zamożnym człowiekiem. Mam szczęśliwą rodzinę oraz grono dobrych przyjaciół. Nie zależy mi na rozgłosie. Nie planuję też powracać do mikroświata.

Ponad 20 lat temu, w 2001 roku, gdy mieszkałem jeszcze w Polsce i pracowałem w jednej z niewielkich uczelni prywatnych, dołączyłem do pewnego z państw wirtualnych - Królestwa Asterlandu. Była to fantastyczna i prężnie działająca społeczność, skupiająca wielu interesujących ludzi. Do dziś żałuję, że urwał mi się z nimi kontakt. Kraj ten był monarchią konstytucyjną, posiadał 9-osobowy parlament, uniwersytet, wojsko, listę dyskusyjną oraz system gospodarczy. Pod względem liczby ludności przewyższał go tylko Dreamland, z tego co widzę istniejący w jakiejś formie do dziś. Działałem tam do 2003 roku. W międzyczasie powstała Sarmacja i inne państwa, internet się upowszechnił, ale Asterland w dalszym ciągu radził sobie nieźle. Nawiązywał kontakty z największymi państwami, ale współpraca ta wiązała się też z konkurencją. Ja jednak trochę się znudziłem, do tego urodził mi się drugi syn i zmieniłem pracę, więc nie miałem dużo czasu na zabawę.

O Asterlandzie przypomniałem sobie w 2009 roku. Zacząłem przeszukiwać internet, ale niczego nie znalazłem. Zarejestrowałem się w Sarmacji, chcąc dowiedzieć się czegoś na temat dalszych losów Asterlandu oraz ludzi w nim działających. Kilka nazwisk było mi znanych jeszcze z okresu sprzed 2003 roku. Przedstawiłem się, założyłem wątek na forum i poprosiłem o przekazanie mi informacji na temat mojej wirtualnej ojczyzny. Okazało się, że nikt niczego nie pamięta, nawet osoby obecne w mikroświecie w czasie działania Asterlandu. Zaskoczony napisałem dość długą wiadomość na temat historii królestwa, wspominając także o jego stosunkach z Sarmacją i Dreamlandem. Liczyłem na to, że czyjaś pamięć się odświeży. Nie mogłem przecież być ostatnią osobą pamiętającą jedną z największych mikronacji!

Mocno się rozczarowałem. Moje konto zostało natychmiast zbanowane, a posty usunięte. Zdziwiłem się i postanowiłem spróbować szczęścia w Dreamlandzie. Tam nawet nie zatwierdzono mojej rejestracji. Sytuacja powtarzała się w kolejnych mikronacjach. Byłem tym mocno zaintrygowany i zastanawiałem się o co chodzi. Gdy otrzymałem maila z groźbami i ostrzeżeniami przed dalszym zajmowanie się tą sprawą, naprawdę się przestraszyłem. Dziś myślę, że mój być to żart, ale wtedy internet wyglądał nieco inaczej i wziąłem list na serio. Odpuściłem sprawę, ale przez lata zastanawiałem się nad tą zagadką.

Dopiero teraz, po przejściu na emeryturę, mam więcej czasu i postanowiłem ponownie spróbować dowiedzieć się czegoś więcej. Wiem, że dla dzisiejszych mieszkańców mikronacji Asterland to zamierzchła przeszłość. Ale może macie jakiś pomysł, dlaczego w 2009 roku zostałem potraktowany w tak dziwny sposób?

Zacząłem podejrzewać nawet jakiś dziwny spisek Wielkiej Trójki (Dreamland, Sarmacja, Scholandia), który doprowadził do zniszczenia strony i listy dyskusyjnej oraz wymazanie pamięci o Asterlandzie. Ale dlaczego? Z tego co pamiętam relacje nie byly jakoś szczególnie napięte. Może o czymś nie wiedziałem, a może coś wydarzyło się po moim odejściu z mikronacji.

Czy po tylu latach damnatio memoriae trwa dalej? Proszę, żebyście rozesłali ten list po największych forach mikroświata, aby przekonać się, jaka będzie reakcja.
Awatar użytkownika
AF de Espada Stempel
Kontakt:

Re: Śnieżny człowiek z Edelweiss

Post autor: AF de Espada »

Andżej-chan pisze: 27 gru 2023, 18:28
Śnieżny człowiek grasuje w okolicach Edelweiss?!

Na odludnych szlakach w austro-węgierskich górach, nieopodal granicy z Edelweiss, grupa studentów ze Związku Kolektywistycznych Republik Rad, zafascynowana wyjątkowym pięknem tego regionu oraz zachęcona możliwością zdobycia nowej odznaki w organizacji pionierskiej, postanowiła zdobyć jedną z najtrudniejszych gór w tym regionie. Nie spodziewali się jednak, że ich ekspedycja przyniesie z niewyjaśnionym zjawiskiem, które zamieni ich wycieczkę w koszmar!

Obrazek

Podczas nocy spędzonej w namiotach na zboczu góry, studenci doświadczyli niezwykłego zjawiska, które wywróciło ich świat do góry nogami. Według relacji uczestników, tajemniczy Śnieżny Człowiek miał krążyć wokół ich obozowiska, wydając odgłosy o niskich częstotliwościach, które wprowadzały ich w stan utraty zmysłów. W ludzkim języku ciężko jest dokładnie opisać dźwięki wydawane przez przerażającą istotę, ale studenci opisywali je jako głębokie i niepokojące, doprowadzające ich do granic psychicznej wytrzymałości.

Obrazek

Nie jest to pierwszy przypadek zjawisk paranormalnych w górach na pograniczu Cesarstwa z Kotliną. W przeszłości zanotowano podobne relacje, które były przekazywane z pokolenia na pokolenie oraz opisywane w prasie brukowej. Historie o tajemniczych postaciach w białych futrach i odgłosach nieznanego pochodzenia wzbudzały strach wśród miejscowej społeczności. Czy obecne zdarzenia są kolejnym rozdziałem w tej historii?

Próby zrozumienia tego fenomenu prowadzą do różnych hipotez. Jedna z teorii wskazuje na kryptozoologię - nieuznawany przez akademicką naukę dział zoologii, zajmujący się poszukiwaniem nieznanych gatunków zwierząt, takich jak Yeti czy Bigfoot. Czy to możliwe, że w górach Edelweiss ukrywa się nieznane nauce stworzenie, które zdecydowało się zbliżyć do ludzi?

Obrazek

Inna hipoteza to teoria o przybyszu z innego wymiaru. Czy Śnieżny Człowiek to istota, która przypadkowo przeniknęła przez barierę między światami, pozostawiając ślad swojej obecności w górach? W tym kontekście warto wspomnieć o hipotezie superspektrum, która usiłuje wyjaśnić tajemnicze zjawiska paranormalne, w tym obserwacje niewyjaśnionych istot czy zdarzeń nadprzyrodzonych, a także zjawisko UFO. Teoria ta zakłada istnienie dodatkowych wymiarów czasoprzestrzennych, które są poza ludzkim postrzeganiem zmysłowym oraz czasem. Według hipotezy superspektrum, istoty lub zjawiska, które są postrzegane jako nadprzyrodzone, mogą pochodzić z tych ukrytych wymiarów. Te dodatkowe wymiary mogą być niedostępne dla naszych zmysłów i obserwacji, co sprawia, że stają się one nieuchwytne dla tradycyjnych metod badawczych.

Z kolei niektórzy z górali twierdzą, że opowieści o tajemniczych postaciach mają swoje korzenie w folklorze regionu. Czy Śnieżny Człowiek to jedynie uosobienie starożytnej legendy? Niestety nijak nie tłumaczy to przeżycia studentów.

Obrazek

Ostatnia, lecz równie intrygująca hipoteza, sugeruje, że istnieje możliwość, iż potwór został stworzony przez szalonego naukowca, który eksperymentował z genetyką lub innymi zakazanymi dziedzinami nauki. Czy tajemniczy twór uciekł spod kontroli i teraz wędruje po górach Edelweiss? Jeszcze inna wersja tej historii opowiada o alchemiku, który na skutek nieumiejętnego posługiwania się eliksirami sam zamienił się w śnieżnego człowieka.

Obrazek

Zdarzenia w okolicach Edelweiss otwierają nowe drzwi dla badaczy zjawisk paranormalnych i miłośników tajemniczych historii. Czy Śnieżny Człowiek istnieje naprawdę, czy może to tylko rezultat ludzkiej wyobraźni? Odpowiedzi na te pytania mogą kryć się w wysokich górach, czekając na odkrycie przez śmiałków gotowych zaryzykować swoje bezpieczeństwo w poszukiwaniu prawdy.

@Heinz-Werner Grüner jakie jest stanowisko władz Edelweissu w kwestii śnieżnego człowieka?

@Robert Drenin czy pionierzy powrócili już bezpiecznie do ZKRR?
Trochę się chyba spóźniłem ale takie znalezisko trzeba by opublikować na forum Edelweiss żeby szarotki też mogły to zobaczyć.
Samemu przyszfędałem się tu tylko dlatego że zainteresował mnie tytuł na nowinach.
Trzeba to skomercjalizować żeby więcej osób to mogło przeczytać. Kurde mistrzostwo świata.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

A dziękuję, cieszę się, że się podoba. Na pewno fajnie byłoby docierać do większego grona odbiorców, no bo nie ma co ukrywać, forum Bastionu jest przeglądane regularnie przez niewielką liczbę mikronautów. :( Może ma Pan jakiś pomysł jak się promować w sposób nienachalny? Nie chciałbym wyjść na spamera, który jest tak zachwycony swoim grafomaństwem, że rozsyła je po wszystkich forach. ;)
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Juraj Zvolynský »

Szanowni,
Cóż mogę powiedzieć. To nie nasza wina, że mało osób przegląda forum Bastionu, a tylko i wyłącznie znaczy to tyle, że nikt nie interesuje się naszą społecznością. Nasi sojusznicy tj. Edelweiss i Winkulia, czy też Namiestnicy Palatynatu. Zdarzają się też inne osoby, które sporadycznie tutaj wchodzą. Wydaje mi się, że nagły boom aktywnościowy, czy większa ilość obywateli państw Bastionu mogłaby trochę zmienić tę tendencję, bo bylibyśmy wtedy na "topce". ;)
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel
Kontakt:

PRZEDSTAWICIEL

Post autor: Helwetyk »

Ja tak tylko uprzejmie przypomnę o istnieniu Nowin: https://nowiny.stempel.org.pl/. 😉
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kurułtaj”