Stwórzmy stronę główną Arcadii

Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Re: Stwórzmy stronę główną Arcadii

Post autor: Mark Felt »

Pan Dex napisał to co chciałem, więc dodam tylko od siebie, że stagnacja technologiczna jak najbardziej. Ale na pewno nie powinniśmy mieć tutaj do czynienia z zacofaniem. Myślę, że to przedłożyłoby się bardzo mocno na samo społeczeństwo gdzie chcąc lub nie, mielibyśmy klimat zbliżony do Mad Maxa :) z wszechobecną anarchią. A jak rozumiem Stany pomimo braku funkcjonowania Arcadii żyły sobie spokojnie i dłubały swoje poletka ;).
Zdecydowanie współczesność jeśli o mnie chodzi i drapacze chmur to bardzo piękne budowle idealnie nadające się do podkreślania czym Arcadia ma się stać i czym tak naprawdę jest. Cytując klasyka "Obudziliśmy olbrzyma" :).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Andrew Hordeman pisze: 11 maja 2024, 15:13 Pozwolę sobie zacząć burzę... :lol:
- Co powinno znaleźć się zaraz po kliknięciu w podstronę "Konfederacja Stanów Arcadii"? Najlepszym tłem byłyby chyba jakieś drapacze chmur, panorama wielkomiejska...
Wstępnie ustawiłem tło...

https://bastionpollin.pl/etat-de-folie/

z panoramą wielkomiejską i tym szablonie jest pewien problem. Otóż szablon powoduje płynne przejście do koloru podkładu strony - pewnie gdy ten szablon powstawał (kupowaliśmy go kilka lat temu, a i wtedy nowy nie był) problemu większego nie było, ale obecnie królują monitory 21:9 oraz 16:9, co powoduje, że widoczna jest tylko górna część obrazka. W przypadku panoramy wielkomiejskiej po prostu górne części budynków. Nie jest łatwo znaleźć obrazek, który będzie dobrze wyglądał jako podkład i przy monitorze współczesnym, jak i na używanych przecież jeszcze tych 4:3. No i dobrze by nie był "oklepaną" panoramą Manhatanu.

Na razie dałem jakąś tapetkę z Chicago... nie jestem z tego zadowolony, ale na początek może być. Jakby ktoś trafił na ładny obrazek, który jest robiony "z lotu ptaka", ma wysoka jakość i rozdzielczość na szerokość minimum 3440 pxs i nie jest zbyt ciemny - to niech podlinkuje.
Andrew Hordeman pisze: 11 maja 2024, 15:13 A jakie treści? Najciekawsza dla potencjalnego nowego mieszkańca lub gościa z zagranicy byłaby chyba nie historia Neokontynentu, lecz ogólne zarysowanie klimatu, zachęcające do włączenia się do zabawy. Krótko i konkretnie, reklamowo wręcz.
Dlatego potrzebny jest krótki opis Arcadii - na razie dałem tylko obrazek wyjaśniający gdzie jest Arcadia.

Andrew Hordeman pisze: 11 maja 2024, 15:13- Fajnie byłoby, gdyby swoje opisy miały poszczególne stany. To pewnie każdy w swoim czasie ogarnie i będzie powoli rozwijał, w miarę czasu i chęci. Na początek wystarczy nawet zwykłe pokazanie stanu na mapie i opowiedzenie w kilku zdaniach o jego specyfice, kilka klimatycznych ilustracji.
Na razie jest strona i miejsce w menu... muszę zrobić cztery "przyciski" dla naszych stanów. Takie jakie robiłem na stronie Bialenii czy potem w Nan Di czyli przycisk-obrazek.

Potrzebuję wytycznych lub nawet linków (jakby ktoś już miał coś wybrane) jakie obrazki miałyby ilustrować "wejście do opisu stanu". Co do New Olympia to się domyślam, ale inne? Niby coś tam o klimacie napisano... mam się tym sugerować i poszukać czy napiszecie coś dokładniej?

Możemy też wstawić flagę danego stanu (jak są opracowane)...

Dobrze by było nad tymi przyciskami umieścić kilka zdań nt. statusu stanów w systemie Konfederacji Stanów Arcadii.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Mark Felt pisze: 17 maja 2024, 10:22 Mogę podesłać obrazki :)
Ładne, ale się nie nadają... zerknij na stronę - problem w tym, że na podkład musi być obrazek w układzie poziomym i to "niskie i szerokie". Dlatego ma problem ze znalezieniem czegoś przydatnego. No i jednak niekoniecznie oklepany Manhattan.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Ok :)

To pogrzebie coś jeszcze:)
Manhattan nie, hmm....to może Boston? Seattle?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Mark Felt pisze: 17 maja 2024, 10:53 Manhattan nie, hmm....to może Boston? Seattle?
Bez znaczenia... tylko, żeby nie było to coś zbyt charakterystycznego, dobrze by było to tak trochę anonimowe miasto. I pamiętaj szerokość 3440 pxs lub większa (inaczej na współczesnych, szerokich monitorach będzie to wyglądało słabo) i wskazane by to chcemy było zawsze widoczne znajdowało się u samej góry obrazka, bo dół się rozmywa. Na razie dałem na głównej nieco inny obrazek Chicago... może być?

Na szybko dałem jakieś obrazki "przycisków" stanów - byle coś było. Choć oczywiście przyciski jeszcze do niczego nie prowadzą... bo opisów stanów nie ma.

https://bastionpollin.pl/arcadia/stany/

Proporcja 2:1 - jak znajdziecie coś na ilustracje swojego stanu to podsyłajcie (na dokładnie to już sobie wykadruję).
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Ronon Dex pisze: 17 maja 2024, 10:57
Mark Felt pisze: 17 maja 2024, 10:53 Manhattan nie, hmm....to może Boston? Seattle?
Na szybko dałem jakieś obrazki "przycisków" stanów - byle coś było. Choć oczywiście przyciski jeszcze do niczego nie prowadzą... bo opisów stanów nie ma.

https://bastionpollin.pl/etat-de-folie/stany/

Proporcja 2:1 - jak znajdziecie coś na ilustracje swojego stanu to podsyłajcie (na dokładnie to już sobie wykadruję).
Mi osobiście się podoba to co jest dla New Olympii. I co do opisu Stanów, warto żeby zachować jakiś szablon, dotyczący konkretnych informacji :) bo treść tak jak stany są różne :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Mark Felt pisze: 17 maja 2024, 11:12 Mi osobiście się podoba to co jest dla New Olympii.
No tak wykoncypowałem, że New Olympia to coś w rodzaju "wschodniego wybrzeża", Tropico to "Hawaje", Whiteland to "Texas i Luizjana", a Redrock - "środkowe stany".
Mark Felt pisze: 17 maja 2024, 11:12 I co do opisu Stanów, warto żeby zachować jakiś szablon, dotyczący konkretnych informacji :) bo treść tak jak stany są różne :)
Możemy spróbować coś wypracować jak masz czas w weekend, bo potem znowu znikam na 5 dni od poniedziałku. Ale potem do 10 czerwca będę całkowicie wolny.

Wydaje mi się, że trzeba zrobić mapkę w 4 wersjach, gdzie będzie zaznaczony dany stan wyraźnie, a pozostałe "na szaro". Wstawić flagę stanu... widziałem, że jakiejś używasz, ale czarno-białej. Podeślij mi to w jak największej rozdzielczości to pokoloruję.

No i opis... może też wykaz miast?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Przygotowałem coś takiego:
viewtopic.php?t=449

Oczywiście bardzo roboczo, opis konkretnego stanu to nie tylko powierzchnia, ale także krótki opis :) Postaram się cos przygotować - swoista wizytówka i najważniejsze informacje.
Co do flagi New Olympii to zamysł był taki aby kolorystyka była czarno-biała, ale podeślę w rzeczy samej.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Mark Felt pisze: 17 maja 2024, 12:20 Przygotowałem coś takiego:
viewtopic.php?t=449
Ten szablon przydaje się na forum, ale na stronę już nie. Ale postaram się zrobić coś na ten wzór... tylko akurat na stronie to się robi na bazie informacji przygotowanych. To może zrób ten opis dla NO, a ja to na stronę ogarnę.
Mark Felt pisze: 17 maja 2024, 12:20 Co do flagi New Olympii to zamysł był taki aby kolorystyka była czarno-biała, ale podeślę w rzeczy samej.
A nie... to wszystko OK. Myślałem, że to jakieś uproszczenie do dokumentów. Skoro taki był zamysł, to nie na co kolorować.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Plac Odkrywców”