Wzór dla opisu Stanu

Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Wzór dla opisu Stanu

Post autor: Mark Felt »

Dzień dobry,

Szanowni jeśli ktoś chce sobie życie ułatwić to tutaj wrzucam kod do przygotowania opisu Stanu - jeśli jakieś uwagi to proszę, burza mózgów jest zawsze na plus.

[mod= Informator ]
[align=center][b][/b][/align]
[align=center][b][/b][/align]
[align=center][b]Motto:[/b][/align]
[float=left][align=center][b]Flaga[/b]:[/align][/float]
[b]Godło: - [/b]

[b]Państwo: [i][/i][/b]

[b]Stolica:[i][/i][/b]

[b]Gubernator:[i] - [/i][/b]

[b]Powierzchnia:[i] - [/i][/b]

[b]Populacja:[/b]

[list][b]Lista ludności: - [/list]
[list]Gęstość ludności: - [/b] [/list]

[align=center][img][/img][/align][/mod]
Ostatnio zmieniony 28 maja 2024, 13:37 przez Mark Felt, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Stanisław Dmowski
Kontakt:

Re: Wzór dla opisu Stanu

Post autor: Stanisław Dmowski »

Jeśli traktować ten wątek jako swoisty wzór i brudnopis to ja bym proponował utworzyć cztery poddziały (w przyszłości), po jeden dla każdego stanu. Przy dziale wprawić herb albo jakiś znak rozpoznawczy. Każdy z gubernatorów opiekowałby się swoim działem, gdzie opisywałby życie swoich miast, wsi itp. Lepiej tak niż będzie to w jednym tyglu pomieszane.
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Francisco País pisze: 24 kwie 2024, 09:39 Jeśli traktować ten wątek jako swoisty wzór i brudnopis to ja bym proponował utworzyć cztery poddziały (w przyszłości), po jeden dla każdego stanu. Przy dziale wprawić herb albo jakiś znak rozpoznawczy. Każdy z gubernatorów opiekowałby się swoim działem, gdzie opisywałby życie swoich miast, wsi itp. Lepiej tak niż będzie to w jednym tyglu pomieszane.
Zgadzam się i można byłoby powoli wypełniać informacje. Zresztą też dobrze byłoby aby gdzieś przy nazwie był umieszczony numer stanu - zależnie od przystąpienia do Konfederacji.
Dziękuję za świetną propozycję :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Można stworzyć osobne działy dla każdego stanu, żaden problem. Zajmę się tym wieczorem, z telefonu nie chcę grzebać w panelu, bo łatwo coś źle kliknąć. :D
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Mała poprawka ale nasunął mi ją Mr. Dex kiedy się ze swoim stanem zaprezentował - zamiast pieczęci wprowadziłem zmianę na godło :)
Opis stanów to taka broszurka informacyjna, ku przypomieniu :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Mark Felt pisze: 28 maja 2024, 13:38 Mała poprawka ale nasunął mi ją Mr. Dex kiedy się ze swoim stanem zaprezentował - zamiast pieczęci wprowadziłem zmianę na godło :)
Ustalmy sobie pewne rzeczy z tym związane... kiedyś mnie w tej materii Ametyst "tresował" i przyznam, że dzięki współpracy przy tworzeniu różnistej symboliki w śp. Bialenii podłapałem od niego kilka rzeczy, a potem sobie trochę na te tematy poczytałem, bo stwierdziłem, że warto...

Podstawą symboliki państwa/stanu/regionu (itp.) jest godło. To jest ten "rdzeń"... najważniejszy element.

Na bazie godła można stworzyć herb, herb wielki czy choćby wspomnianą pieczęć - ale to ten rdzeń czyli godło jest elementem zasadniczym i wspólnym.

W moim podpisie jest herb... w zasadzie jest to tzw. herb wielki czyli ze wszelkimi ozdobnikami. Godłem moim ("mikronacyjno-rodowym") jest ten czarny gryf. Ten sam gryf na żółtej tarczy tworzy herb, a herb z tymi wszystkimi ozdobnikami to "herb wielki". Gdybym godło wpisał np. w okrąg z jakimś napisem czy dodatkową symboliką to mogłaby powstać pieczęć.

Dlatego poprawka Marka jest słuszna... To godło jest najważniejszym elementem symboliki - oczywiście obok flagi.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Jedna uwaga - propozycja, by Pieczęć była naszym odpowiednikiem godła wynika z analogii do USA, gdzie Pieczęć Wielka pełni taką rolę. Oczywiście nie musimy brać przykładu ze Stanów Zjednoczonych, ale nie jest to efekt niewiedzy... Też trochę teorii heraldyki poznałem...
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Andrew Hordeman pisze: 28 maja 2024, 14:37 Jedna uwaga - propozycja, by Pieczęć była naszym odpowiednikiem godła wynika z analogii do USA, gdzie Pieczęć Wielka pełni taką rolę. Oczywiście nie musimy brać przykładu ze Stanów Zjednoczonych, ale nie jest to efekt niewiedzy... Też trochę teorii heraldyki poznałem...
Dodam, że w sumie tym się sugerowałem, a heraldyka to ciekawa nauka btw. :).
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Andrew Hordeman pisze: 28 maja 2024, 14:37 Pieczęć była naszym odpowiednikiem godła wynika z analogii do USA, gdzie Pieczęć Wielka pełni taką rolę.
W zasadzie pełni rolę herbu... bo u nas nazwą "godła" określa się coś co jest przecież w heraldyce herbem. Godłem Polski jest biały orzeł (w koronie co jakiś czas... brak korony bynajmniej nie "wymysłem komuchów", a było to obecne już wcześniej), herbem orzeł na czerwonej tarczy.

Ja bym się trzymał poprawnej heraldyki - godło, herb, herb wielki, pieczęć. Nie musimy małpować rozwiązań z heraldyką niekoniecznie zgodnych, które w różnych krajach powstawały kiedyś tam i na skutek często małej wiedzy w dziedzinie heraldyki.

Jestem za poprawnością heraldyczną i opracowaniem tych wszelkich elementów poprawnie czyli godło jako rdzeń, herb jako godło z "dodatkami" (tłem), a pieczęć jako pieczęć czyli godło w kole z odpowiednimi detalami.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Jeśli chodzi o heraldykę to tylko dopowiem, że to tak naprawdę zależy od kraju i zażyłości kulturowych, w Japonii jest zupełnie inna heraldyka i inne jej zastosowanie (chodzi o to kto nosi itd.), u Nas w kraju, czy też na zachodzie.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stany”