Zapytanie do wywiadu New Olympia

Moderator: Mark Felt

Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Kontakt:

Re: Zapytanie do wywiadu New Olympia

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ronon Dex pisze: 05 cze 2025, 22:37 (Gubernatorka? Nie przepadam za tymi sztucznymi feminatywami...)
Ostatnio odkryłam, bo też niezbyt dotychczas przepadałam za feminatywami wyczuwając w nich ironizujące lub patronizujące brzmienie, że do komuny to miały się one u nas bardzo dobrze i dopiero za PRL władza zaczęła wymazywać z naszej świadomości ich istnienie. Ot, taka ciekawostka w kontekście ich sztuczności w języku polskim ;).
Ronon Dex pisze: 05 cze 2025, 22:37 Przy okazji pytanie... czy np. chcesz bym utrzymał kwestię linii lokalny WILDAIR w ramach Dex Airlines?
Jak najbardziej, Wildland się odradza i każda gałąź gospodarki jest w nim mile widziana. To, że zmienia się władza nie oznacza, że wszystko się zmieni.
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Zapytanie do wywiadu New Olympia

Post autor: Andrzej Ordyński »

Anastasia Windsachen pisze: 07 cze 2025, 14:13 Ostatnio odkryłam, bo też niezbyt dotychczas przepadałam za feminatywami wyczuwając w nich ironizujące lub patronizujące brzmienie, że do komuny to miały się one u nas bardzo dobrze i dopiero za PRL władza zaczęła wymazywać z naszej świadomości ich istnienie.
Nie tyle "władza zaczęła wymazywać", bo to brzmi, jakby kryła się za tym jakaś złowroga agenda, co po prostu w języku pojawiła się tendencja do używania nazw generycznych, odnoszących się do obojga płci. Czego by o komunie nie mówić, akurat mizoginię ciężko jej zarzucić.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
ODPOWIEDZ

Wróć do „New Olympia”