Zapytanie do wywiadu New Olympia
Moderator: Mark Felt
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Zapytanie do wywiadu New Olympia
Szanowny Panie Gubernatorze!
Jako gubernator stanu Redrock (były? Nigdy oficjalnie mnie nie odwołano) zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie mi informacji na temat aktualnej sytuacji w Redrock. Czy jest do czego wracać, czy też hordy barbarzyńców doprowadziły już do upadku cywilizacji?
Do kogo powinienem się zwrócić, gdybym chciał reaktywować stan Redrock? Na mapie @Ronon Dex cały kontynent zaznaczony jest jako znajdujący się pod opieką Bastionu.
Cieszę się, że po upadku Arcadii aktywność na Neokontynencie nie upadła całkowicie. Szkoda, że Konfederacja tak szybko zakończyła działalność, bo był to naprawdę perspektywiczny projekt. Chciałbym trochę do niego nawiązać, ale bez rzucania się z motyką na słońce.
Z wyrazami szacunku,
Jako gubernator stanu Redrock (były? Nigdy oficjalnie mnie nie odwołano) zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie mi informacji na temat aktualnej sytuacji w Redrock. Czy jest do czego wracać, czy też hordy barbarzyńców doprowadziły już do upadku cywilizacji?
Do kogo powinienem się zwrócić, gdybym chciał reaktywować stan Redrock? Na mapie @Ronon Dex cały kontynent zaznaczony jest jako znajdujący się pod opieką Bastionu.
Cieszę się, że po upadku Arcadii aktywność na Neokontynencie nie upadła całkowicie. Szkoda, że Konfederacja tak szybko zakończyła działalność, bo był to naprawdę perspektywiczny projekt. Chciałbym trochę do niego nawiązać, ale bez rzucania się z motyką na słońce.
Z wyrazami szacunku,
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Re: Zapytanie do wywiadu New Olympia
Tak, na razie czekam na "rozwój wydarzeń" - wcześniej kontynent był pod opieką Arcadii, to uznałem, że jeszcze trochę zaczekam, bo może Arcadia w jakiejś postaci powróci, choć pewnie nie w dawnych granicach, bo zaistniała już Bolivaria na części terenów dawnej Arcadii.Andżej-chan pisze: 11 maja 2025, 11:29 Na mapie @Ronon Dex cały kontynent zaznaczony jest jako znajdujący się pod opieką Bastionu.
PS. Gdybyście chcieli reaktywacji Arcadii w jakiejś okrojonej formie to pomogę jakby co... w końcu też się tam bawiłem.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Ewentualna reaktywacja Arcadii to już w zależności od zainteresowania innych. "Suderlandczycy", że tak ich określę, dobrze wspominają Arcadię, może daliby się zachęcić.
Ja myślałem o prowadzeniu Redrock w takiej formule, w jakiej Mr Felt prowadzi New Olympię. W sumie pozostałe projekty w Bastionie funkcjonują podobnie - jako projekty narracyjne, które aktywizują się wtedy, jak ktoś ma czas i chęci.
Arcadia nie wypaliła m.in. dlatego, że chcieliśmy, żeby funkcjonowała tak, jak działały wcześniej Bialenia i Suderland - częste wybory, legislacja, zagospodarowywanie jednocześnie kilku dziedzin życia. Po pierwsze, przeceniliśmy swoje możliwości czasowe. Po drugie, na dłuższą metę nie chciało nam się robić drugi raz tego samego w trochę inny sposób.
Jakbyśmy mieli spróbować jeszcze raz, to musielibyśmy z góry założyć, że bawimy się w wolnym czasie i bez ciśnienia. Prezydenta można wybrać raz na rok, Kongres może składać się z gubernatorów... Itd.
Ja myślałem o prowadzeniu Redrock w takiej formule, w jakiej Mr Felt prowadzi New Olympię. W sumie pozostałe projekty w Bastionie funkcjonują podobnie - jako projekty narracyjne, które aktywizują się wtedy, jak ktoś ma czas i chęci.
Arcadia nie wypaliła m.in. dlatego, że chcieliśmy, żeby funkcjonowała tak, jak działały wcześniej Bialenia i Suderland - częste wybory, legislacja, zagospodarowywanie jednocześnie kilku dziedzin życia. Po pierwsze, przeceniliśmy swoje możliwości czasowe. Po drugie, na dłuższą metę nie chciało nam się robić drugi raz tego samego w trochę inny sposób.
Jakbyśmy mieli spróbować jeszcze raz, to musielibyśmy z góry założyć, że bawimy się w wolnym czasie i bez ciśnienia. Prezydenta można wybrać raz na rok, Kongres może składać się z gubernatorów... Itd.
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Kontakt:
W sumie mogłabym od czasu do czasu bawić się tutaj jakąś postacią specjalnie stworzoną pod Arkadię. Nie powiem, ten "amerykański" motyw kusi by czasem wejść, niezobowiązująco coś napisać...
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Problem w tym, że oni nawet ten swój Suderland chyba opuścili... raczej bym na nich nie liczył.Andrew Hordeman pisze: 12 maja 2025, 14:36 Ewentualna reaktywacja Arcadii to już w zależności od zainteresowania innych. "Suderlandczycy", że tak ich określę, dobrze wspominają Arcadię, może daliby się zachęcić.
Bardzo słuszna diagnoza...Andrew Hordeman pisze: 12 maja 2025, 14:36 Arcadia nie wypaliła m.in. dlatego, że chcieliśmy, żeby funkcjonowała tak, jak działały wcześniej Bialenia i Suderland - częste wybory, legislacja, zagospodarowywanie jednocześnie kilku dziedzin życia. Po pierwsze, przeceniliśmy swoje możliwości czasowe. Po drugie, na dłuższą metę nie chciało nam się robić drugi raz tego samego w trochę inny sposób.
Tak... Bastion ogólnie stał się miejsce mikronacji narracyjnych i w sumie niech tak będzie. Narracyjna, reaktywowana z okrojonej formie Arcadia całkiem mi odpowiada.Andrew Hordeman pisze: 12 maja 2025, 14:36 Jakbyśmy mieli spróbować jeszcze raz, to musielibyśmy z góry założyć, że bawimy się w wolnym czasie i bez ciśnienia. Prezydenta można wybrać raz na rok, Kongres może składać się z gubernatorów... Itd.
Zasadniczo to mamy już New Olympię, można reaktywować Redrock i Wildland - nie kolidują z Powstałą Bolivarią. No i dla Anastasji wykroiłoby się miejsce na kolejny stan.
Część rzeczy można po prostu przywrócić z Ukrytej Komnaty, aby nie trzeba było od zera zaczynać.
Zrobiłaś Arcadii fajną symbolikę... w razie reaktywacji to oczywiście się wszystko przywróci.Anastasia Windsachen pisze: 12 maja 2025, 17:08 W sumie mogłabym od czasu do czasu bawić się tutaj jakąś postacią specjalnie stworzoną pod Arkadię. Nie powiem, ten "amerykański" motyw kusi by czasem wejść, niezobowiązująco coś napisać...
Żyje, jestem, buduję narracyjnie informacje stąd może niezbyt częsta obecność.
Jeśli ktoś chce wrócić zapraszam, jeśli ktoś ma pomysł zapraszam. Co do Stanów, teraz Wspólnot wpadłem na ten pomysł bo nie chcę oczywiście niczego zaburzać, to praca żmudna i raczej informacje tak żeby całość Wspólnotowa miała sens i umocowanie w sobie.
Jestem otwarty - ba jak ktoś chce żeby powrócić do macierzy i pierwotnego założenia też jestem rad.
Jeśli ktoś chce wrócić zapraszam, jeśli ktoś ma pomysł zapraszam. Co do Stanów, teraz Wspólnot wpadłem na ten pomysł bo nie chcę oczywiście niczego zaburzać, to praca żmudna i raczej informacje tak żeby całość Wspólnotowa miała sens i umocowanie w sobie.
Jestem otwarty - ba jak ktoś chce żeby powrócić do macierzy i pierwotnego założenia też jestem rad.

- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
A więc ze strony New Olympia nie ma przeszkód, żeby Redrock (i ewentualnie inne stany) wróciły do życia?
Sugerowałby Pan raczej odbudowę Konfederacji, czy niezależność każdego stanu?
Sugerowałby Pan raczej odbudowę Konfederacji, czy niezależność każdego stanu?
Uważam że powrót do Konfederacji.
Działało jasne są i będą okresy mniejszej aktywności ale mamy ciekawy vibe państwa. Ciekawy dość jeśli spojrzeć na inne.
Działało jasne są i będą okresy mniejszej aktywności ale mamy ciekawy vibe państwa. Ciekawy dość jeśli spojrzeć na inne.

- Anastasia Windsachen • Stempel
- Kontakt:
Czy można więc wieścić powrót KSA?
Jako że jestem zainteresowana udziałem w zabawie, ale tak jak mówię nie z priorytetem jakby to było moje główne państwo, bo tą pozycję ma Voxland, to nie odbierzcie źle mojego pytania - czy nie jest może lepszym na obecną chwilę pomysłem miesiąc-dwa odbudowywania stanów, stawiania ich na nowo jako osobnych państw, by dopiero następnie zawiązać konfederację na nowo? Chodzi mi tutaj głównie o... zabrzmi to źle, ale "odsianie potencjalnej nieaktywności", która mogłaby zniechęcić lub doprowadzić do zrobienia kółka. Też myślę, że wtedy wejdziemy ze stanami w jeszcze ciekawszą formę federacji, bo będą one miały już jakąś swoją odmienność.
Ale to tylko pytanie z troski i do ludzi, którzy Arcadię, co jak co, tworzyli.
Jako że jestem zainteresowana udziałem w zabawie, ale tak jak mówię nie z priorytetem jakby to było moje główne państwo, bo tą pozycję ma Voxland, to nie odbierzcie źle mojego pytania - czy nie jest może lepszym na obecną chwilę pomysłem miesiąc-dwa odbudowywania stanów, stawiania ich na nowo jako osobnych państw, by dopiero następnie zawiązać konfederację na nowo? Chodzi mi tutaj głównie o... zabrzmi to źle, ale "odsianie potencjalnej nieaktywności", która mogłaby zniechęcić lub doprowadzić do zrobienia kółka. Też myślę, że wtedy wejdziemy ze stanami w jeszcze ciekawszą formę federacji, bo będą one miały już jakąś swoją odmienność.
Ale to tylko pytanie z troski i do ludzi, którzy Arcadię, co jak co, tworzyli.
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Jeśli jest nas czworo zainteresowanych to ma to szanse... Ja jestem za.