Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Andrzej Ordyński »

Ronon Dex pisze: 21 paź 2024, 11:47 Domagano się zabezpieczenia przez jakiś "ród", ale coś takiego to luźny/nieformalny związek kilku (trzech jak słyszałem) kolegów-mikronautów. Moim zdaniem to jest przesada by na podstawie takich pomysłów blokować status ziem jako OBPP. Zabezpieczenia moim skromnym zdaniem może dokonać państwo lub grupa państw.
W idealnym mikroświecie mogłaby istnieć organizacja międzynarodowa (jakiś odpowiednik ONZ) regulująca status OBPP na których lokacja jest możliwa tylko pod pewnymi warunkami. Na ten moment wszystkie "zastrzeżenia" są bardzo umowne, bo jeśli ktoś się ulokuje w "szarej strefie" i projekt ten wypali, to i tak kwestią (niedługiego) czasu jest międzynarodowe uznanie tego państwa.
O ile jeszcze Pakt Bundżadarski mógłby podjąć przynajmniej narracyjne działania zbrojne przeciwko państwu niepożądanemu na ziemiach dawnej Bialenii, to już w przypadku jakiegoś rodu ciężko nawet o spójną narrację. Bo co mają zrobić? Przyjść we trzech i zatańczyć bredgensa? (taniec na głowie, jak ktoś nie wie).
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Kontakt:

Post autor: Ludwik Tomović »

Ronon Dex pisze: 21 paź 2024, 11:47

3/ Korekta granic Edelweiss i Slawonii, związana z "dziurą" na granicy, którą chcą na coś wykorzystać.

Przy czym przy takiej skali mapy "szału nie będzie", bo grubość linii rozgraniczenia jest momentami większa niż "zakola terenu" na dokładnych mapach. No, ale widać, że tam jest jakaś wolna przestrzeń... powinno wystarczyć.
Albo ja źle wytłumaczyłem, albo Ty źle zrozumiałeś :D

Tę dziurę którą dodałeś nie mieliśmy w planach wykorzystywać, chodziło mi jedynie o ustalenie czy moje mapy sa niedokładne, czy Edelweiss coś pokręciło w swoich.....
Ten obszar który teraz dodałeś zajmie Slawonia (w Edelweiss nie ma ku temu sprzeciwu), aby właśnie uniknąć takich dziur na granicy.

Natomiast to co chcemy wykorzystać, jest to teren dawnego RWTW i zostanie on zajęty i wykorzystany przez Orbitę Mikronacji na stolicę (jest na to zgoda sąsiadów i ostatniego właściciela tych terenów)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2024, 19:07 przez Ludwik Tomović, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Ludwik Tomović pisze: 21 paź 2024, 23:49 Albo ja źle wytłumaczyłem, albo Ty źle zrozumiałeś :D

Tę dziurę którą dodałeś nie mieliśmy w planach wykorzystywać, chodziło mi jedynie o ustalenie czy moje mapy sa niedokładne, czy Edelweiss coś pokręciło w swoich.....
Ten obszar który teraz dodałeś zajmie Slawonia (w Edelweiss nie ma ku temu sprzeciwu), aby właśnie takich dziur na granicy.
No to się nie zrozumieliśmy... :oops: - poprawi się przy kolejne aktualizacji.
Ludwik Tomović pisze: 21 paź 2024, 23:49 Natomiast to co chcemy wykorzystać, jest to teren dawnego RWTW i zostanie on zajęty i wykorzystany przez Orbitę Mikronacji na stolicę (jest na to zgoda sąsiadów i ostatniego właściciela tych terenów)
Dajcie znać jak to nastąpi i jak to ma być nazwane.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Kontakt:

Post autor: Anastasia Windsachen »

Andżej-chan pisze: 21 paź 2024, 16:45
Ronon Dex pisze: 21 paź 2024, 11:47 Domagano się zabezpieczenia przez jakiś "ród", ale coś takiego to luźny/nieformalny związek kilku (trzech jak słyszałem) kolegów-mikronautów. Moim zdaniem to jest przesada by na podstawie takich pomysłów blokować status ziem jako OBPP. Zabezpieczenia moim skromnym zdaniem może dokonać państwo lub grupa państw.
W idealnym mikroświecie mogłaby istnieć organizacja międzynarodowa (jakiś odpowiednik ONZ) regulująca status OBPP na których lokacja jest możliwa tylko pod pewnymi warunkami.
Szczerze mówiąc chodzi mi ostatnio po głowie bardzo podobny pomysł względem organizacji, która byłaby powszechnie uznana za mającą kompetencje do wydawania opinii oraz jako jedyna do zmian na mapie Pollinu. Może nie od razu ONZ (niestety, ale realowo nie kojarzy mi się on z faktycznymi dokonaniami, a jedynie pustymi słowami bez ich egzekucji), ale po prostu COŚ. I do zadań tego CZEGOŚ należałyby kwestie uznawania lokacji nowych państw lub nowych terenów obecnie istniejących, zmian granic, wszelkich naruszeń wyglądu terytoriów, a może też i takich rzeczy jak strefy klimatyczne czy może i topografia. Należeli by do niej wszyscy chętni kartografowie, decyzje podejmowane byłyby poprzez głosowania, istniałaby stała rada, której jeden członek byłby rotacyjny... Ogólnie organizacja, która ogarnie Pollin bez sporów politycznych i stawiając ludzi przed faktami
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Anszlus Stempel
Kontakt:

RÓD

Post autor: Anszlus »

Anastasia Windsachen pisze: 22 paź 2024, 18:39 I do zadań tego CZEGOŚ należałyby kwestie uznawania lokacji nowych państw lub nowych terenów obecnie istniejących, zmian granic, wszelkich naruszeń wyglądu terytoriów, a może też i takich rzeczy jak strefy klimatyczne czy może i topografia. ... Ogólnie organizacja, która ogarnie Pollin bez sporów politycznych i stawiając ludzi przed faktami
Aż tak komuś wchodzić w podwórko? Czyli jak rada uzna, że Sarmacja ma za dużo terenu i zagłosują że tracą ich część to ma się ona na to zgodzić?

Mapy mają odwzorowywać to co dzieje się na Pollinie, a nie narzucać pollinowi co ma się w nim dziać. Chyba, że chcemy, żeby mikronacje tworzyły swoją narrację, a mapy swoją, co doprowadzi do bałaganu z mapami, jaki był kiedyś.
Myślę, że Ronon na pewno wiele przeszedł, żeby ogarnąć mapy do aktualnego poziomu, szkoda byłoby to psuć jakaś organizacją.
Sheldon Anszlus Robingren
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Kontakt:

Post autor: Anastasia Windsachen »

Anszlus pisze: 22 paź 2024, 19:19
Anastasia Windsachen pisze: 22 paź 2024, 18:39 I do zadań tego CZEGOŚ należałyby kwestie uznawania lokacji nowych państw lub nowych terenów obecnie istniejących, zmian granic, wszelkich naruszeń wyglądu terytoriów, a może też i takich rzeczy jak strefy klimatyczne czy może i topografia. ... Ogólnie organizacja, która ogarnie Pollin bez sporów politycznych i stawiając ludzi przed faktami
Aż tak komuś wchodzić w podwórko? Czyli jak rada uzna, że Sarmacja ma za dużo terenu i zagłosują że tracą ich część to ma się ona na to zgodzić?

Mapy mają odwzorowywać to co dzieje się na Pollinie, a nie narzucać pollinowi co ma się w nim dziać. Chyba, że chcemy, żeby mikronacje tworzyły swoją narrację, a mapy swoją, co doprowadzi do bałaganu z mapami, jaki był kiedyś.
Myślę, że Ronon na pewno wiele przeszedł, żeby ogarnąć mapy do aktualnego poziomu, szkoda byłoby to psuć jakaś organizacją.
O nie nie, żadnego zabierania terenów. Co już jest, co jest uznane również przez inne mikro (czyli np. Sarmacja ogłasza, że zajmuje wyspę X. Jeśli nikt nie zgłasza obiekcji to czemu miałaby organizacja powiedzieć nie?) to się nie rusza. Bardziej chodzi tutaj o ugruntowanie spraw na Pollinie czyli coś w czym zgadzamy się razem z @Helwetyk - koniec dzikich usypywań, gdy jest pełno OBPP i być może jakieś działania mające na celu zapełnienie mapy (myślałam nad np. dorysowaniem czego do kontynentów lub rozwinięcia niektórych OBPP). Ktoś chce się lokować to proszę niech się rozejrzy za OBPP, uzasadni planowaną narracją i organizacja powie "ok" albo zasugeruje inne miejsce czy rozmiar odpowiadające narracji.
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Anszlus Stempel
Kontakt:

RÓD

Post autor: Anszlus »

To może nie organizacja, tylko po prostu państwa sąsiadujące, bo to głównie z nimi docelowo będą toczyć narrację.
Sheldon Anszlus Robingren
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Kontakt:

Post autor: Vilarte »

Pomysł brzmi dobrze, jedynie wątpię, czy poza Rononem znajdą się jacyś kartografowie w pełni neutralni, bo jednak każdy jest mniej lub bardziej zaangażowany w któryś kraj i będzie miał na uwadze jego interes...Ale nie zaszkodziłoby spróbować. Priorytet faktycznie powinien być na zajmowanie pustych obszarów zamiast usypywania nowych, ale w razie konieczności usypania trzeba brać pod uwagę zdanie potencjalnych sąsiadów.
Awatar użytkownika
Prokrustes
Kontakt:

Post autor: Prokrustes »

Ktoś chce się lokować to proszę niech się rozejrzy za OBPP, uzasadni planowaną narracją i organizacja powie "ok" albo zasugeruje inne miejsce czy rozmiar odpowiadające narracji.
Zawsze można rozmawiać i proponować taką a nie inną lokalizację, zwłaszcza jeżeli ten ktoś nie zaczyna z gotową mapą i pełnym wyobrażeniem swojego świata. W większości przypadków z resztą państwa są tworzone przez osoby które wiedzą już dość dużo o Pollinie.

Jeżeli chcecie twardo stawiać sprawę "koniec dzikich usypywań, gdy jest pełno OBPP" - to pytanie jakie będą konsekwencje jeżeli ktoś powie, że on jednak usypuje ? Nie znajdzie się na wspólnej mapie. Coś poza tym ? Helwetyk nie wpuści do Stempla ? Mamy taką osobę potępiać i tarzać w pierzu ? A jak ktoś powie, że jego kraj w ogóle jest poza Pollinem to mamy z nim nie gadać bo to schizmatyk ?

Podobnie z resztą. Kto i na jakiej podstawie może nam definiować układ słoneczny czy klimat ? Czy Pollin jest czyjąś własnością ? Dla mnie jest to takie zawłaszczanie i narzucanie swojej narracji. Kto głośniej krzyczy ten ma rację. Czy Pollin stanie się dzięki temu atrakcyjniejszym produktem ?

W skali lokalnej problemem jest to, że nie można realizować swoich pomysłów bo zawsze jest jakaś grupa trzymająca władzę, albo kółko wzajemnej adoracji i teraz zachodzi poważne ryzyko, że ten sam problem zostanie przeniesiony na poziom Pollinu. Kilka osób które się już dobrze zna i ma ugruntowaną opinię będzie dyrygowało każdym komitetem czy innym międzynarodowym ciałem.
Prokrustir I Siwy
Król Gamellandu
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel
Kontakt:

PRZEDSTAWICIEL

Post autor: Helwetyk »

Prokrustes pisze: 31 paź 2024, 15:19 Helwetyk nie wpuści do Stempla?
Stempel jest programowo agnostyczny. Widzę tylko trzy przypadki, w których dana społeczność nie zostałaby dołączona do strefy Stempla. Musiałaby albo nie być mikronacją choćby w najszerszym tego słowa znaczeniu, albo nie spełniać warunków technicznych, albo działalność w sprzeczności z polskim prawem (niech każdy sobie w tym miejscu wstawi to, co uznaje za najbardziej skandaliczne).

Jeżeli o mnie chodzi, w Stemplu może być i pięćset planet. (Co piszę z pełną świadomością tego, że wtedy oprócz beznadziejnej narracyjnie planety będziemy mieli beznadziejny narracyjnie układ gwiezdny).
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””