Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Ronon Dex »

Julius Ludovici pisze: 28 sie 2024, 15:43 Ad. 3) Patrząc na ich forum to zamierzają ignorować całą narrację. Jednakże niewiele to zmienia co do stanu rzeczy.
Obawiam się, że zmienia bardzo dużo. Mikro to nie real, gdzie można fizycznie stwierdzić gdzie stacjonują i jaki obszar kontrolują formacje wojskowe walczących stron.

Jeżeli jedna strona uznaje, że gdzieś wkroczyła, a druga to ignoruje to nie sposób stwierdzić stanu faktycznego. Na tej zasadzie to mógłbym napisać, że wkroczyłem jakąś armią gdziekolwiek i zająłem czyjś teren - tylko dopóki druga strona nie będzie brała udziału w takiej zabawie to raczej nie można by uznać moich twierdzeń za fakty. To tylko jednostronne twierdzenia czy narracja.

Czym innym była wojna domowa w upadłej Brodrii, gdzie faktycznie wszystkie strony się na nią umówiły oraz w sumie akceptowały powstawanie państw czy terenów okupowanych i stąd można było stosować podziały na mapach.

W przypadku Suderlandu na razie tylko jednostronnie twierdzisz, że cześć Suderlandu jest Twoja i sam informujesz, że inna grupa reaktywująca ten kraj to ignoruje.
Julius Ludovici pisze: 28 sie 2024, 15:43 Ad. 3) Patrząc na ich forum to zamierzają ignorować całą narrację. Jednakże niewiele to zmienia co do stanu rzeczy. Jakoś nie wyobrażam sobie, że jakiś realowy kartograf uznaje, że podział na Republikę Korei i KRLD go nie interesuje i walnie na mapę jedną Koreę, a co się tam już dzieje to kwestia Koreańczyków.
Przykład Korei jest akurat chybiony - tam był wyraźny podział najpierw na dwie strefy okupacyjne, a potem proklamowano powstanie dwóch państw.

Tutaj raczej pasuje bardziej przykład np. Somalii, która pomimo trwającej wojny domowej na mapach jest oznaczana jako jedno państwo. Można też sięgnąć do pobliskiego konfliktu rosyjsko-ukraińskiego - pomimo kontrolowania terenów (ze zmiennym szczęściem zresztą) formalnie należących do sąsiada nikt jak na razie na mapach świata granic nie zmienia (no chyba, że jedna ze stron konfliktu).

Oczywiście można by spróbować zastosować kasus realowego Kosowa... Tylko do tego potrzeba by jakaś większa grupa mikronacji (nie muszą tego zrobić wszyscy oczywiście) uznała niepodległość czy odrębność "Twojego Suderlandu". Wtedy można będzie oznaczyć to podobnie jak na mapach bywa oznaczone Kosowo.

Sprawa nie jest taka prosta jak się Tobie wydaje... samo Twoje stwierdzenie, że zająłeś zbrojnie jakąś część innego kraju i powołałeś na jego terenie odrębną państwowość nie wystarczy do zmian kartograficznych - skoro druga strona tego nie uznaje i to ignoruje.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Fatima Chojnacka Stempel
Kontakt:

Post autor: Fatima Chojnacka »

Po drugiej stronie wody mamy państwa na Orientyce i na razie chyba w tej sprawie cisza...
Pozwolę sobie.. Widziałam, że Edelweiss zabrało głos w sprawie. Nie widzę, aby wspomniano o tym albo przeoczyłam..
https://edelweiss.org.pl/viewtopic.php? ... 048#p34048
Andżej-chan pisze: 28 sie 2024, 14:39Skoro bardzo aktywna Sarmacja to rozumie, od lat dąży do poprawy relacji z mikronacjami z innych regionów Pollinu i popiera dążenia Kompasu, to należy to docenić.
A dziękujemy za docenienie i tak miłe słowa. Staramy się w ostatnim czasie jeszcze bardziej to robić. Mam nadzieję, że się chociaż w małej części udaje. :)
( — ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi Stempel
Kontakt:

Post autor: Reza I Pahlavi »

Witam wszystkich :)

Casus Suderlandu raczej mi przypomina obecną wojnę domową w Sudanie, gdzie są dwie strony walczące o władzę nad krajem i kontrolę militarną oraz polityczną.

Żeby było ciekawiej, wcześniej w 2021 obaj sudańscy generałowie walczący obecnie, solidarnie obalili dyktatora rządzącego Sudanem.

Pomysł z heksami na rozstrzygnięcie wojny domowej w Suderlandzie uważam za świetny, bo sam jeszcze grubo ponad dekadę temu grałem i miałem w tym niezłe doświadczenie swojego czasu, grając Niemcami -(Stalingrad 1942-43, Kasserine 1943, Normandia 1944, Arnhem 1944, Ardeny 1944-45, Budapeszt 1944-45 oraz WP na mapie Śląsk 1939).

Zła wiadomość, że ja nie jestem discordowy od dłuższego czasu i wolę tego nie zmieniać.

P.S Zaczyna w v-świecie być interesująco i widzę, że szykuje się przynajmniej zimna wojna z jakąś proxy war.
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Kontakt:

Post autor: Ludwik Tomović »

Ronon Dex pisze: 28 sie 2024, 14:04
Po drugiej stronie wody mamy państwa na Orientyce i na razie chyba w tej sprawie cisza...

[...]

- Orientyka chyba w tej sprawie również milczy...

A ktoś pytał państwa na Orientyce w tej sprawie? ;)
[center]Obrazek[/center]
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Reza I Pahlavi pisze: 28 sie 2024, 23:55 Pomysł z heksami na rozstrzygnięcie wojny domowej w Suderlandzie uważam za świetny...
Jest tylko jeden problem... do tanga trzeba dwojga.
Ludwik Tomović pisze: 29 sie 2024, 00:16 A ktoś pytał państwa na Orientyce w tej sprawie?
Oczywiście "mordka" w wypowiedzi jest czytelna, ale poważniej to kwestia Kompasu stała się na tyle głośna na Pollinie, że osoby/kraje chcące się w tej materii wypowiedzieć się w tej sprawie wypowiadały w różnych miejscach.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Prokrustes
Kontakt:

Post autor: Prokrustes »

Ronon Dex pisze: 28 sie 2024, 14:41 Masz rację dopisujemy Teutonię jako na "tak" dla położenia "0"... i leży jednak dość blisko, na tyle by ten głos miał znaczenie jako "głos sąsiada".
Czyli dla opcji ZERO dzieją się rzeczy niesamowite i Sarmacja i Teutonia są ZA.
Rozumiem, że tylko Dreamland jest PRZECIW - KIK kontratakuje 8-)
Prokrustir I Siwy
Król Gamellandu
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Kontakt:

Ludwik Tomović pisze: 29 sie 2024, 00:16
A ktoś pytał państwa na Orientyce w tej sprawie?
Oczywiście "mordka" w wypowiedzi jest czytelna, ale poważniej to kwestia Kompasu stała się na tyle głośna na Pollinie, że osoby/kraje chcące się w tej materii wypowiedzieć się w tej sprawie wypowiadały w różnych miejscach.
No ja bym się chciał wypowiedzieć, ale nie mając wiedzy o sprawie (bo nikt państw Orbity, z których 3 są na Orientyce nie informował) ciężko było mi to uczynić ¯\_(ツ)_/¯

Nie jest to pewnie pretensja wyrażona bezpośrednio we właściwym miejscu, sygnalizuję jedynie, aby w mikronacjach dochowywać pewnych standardów i kierować też sprawy na forach państw, których te sprawy bezpośrednio dotyczą.

Przykładowo, chcąc zająć kawałek OBPP zgłosiłem się bezpośrednio do państw sąsiadujących z tym terenem.
A sprawa może i głośna na części forów Pollinu, ale nie odwiedzam wszystkich, więc ciężko śledzić każde forum i każdą informację.

Niemniej, myślę (wyrażając jedynie pewnego rodzaju przypuszczenie, nie jest to w żadnym razie oficjalne stanowisko władz) że ze strony państw Orbity raczej nie będzie problemu z lokacją Kompasu.
[center]Obrazek[/center]
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ludwik Tomović pisze: 29 sie 2024, 10:48 Nie jest to pewnie pretensja wyrażona bezpośrednio we właściwym miejscu, sygnalizuję jedynie, aby w mikronacjach dochowywać pewnych standardów i kierować też sprawy na forach państw, których te sprawy bezpośrednio dotyczą.

Przykładowo, chcąc zająć kawałek OBPP zgłosiłem się bezpośrednio do państw sąsiadujących z tym terenem.
A sprawa może i głośna na części forów Pollinu, ale nie odwiedzam wszystkich, więc ciężko śledzić każde forum i każdą informację.
Zapewne masz dużo racji... szkoda, że nie mamy jakiegoś jednego zbiorczego miejsca w stylu "tablicy ogłoszeń" - są sytuacje, w których jak widać by się przydało. Może warto z Helwetykiem pogadać, bo może dało by się cos takiego zrobić w oparciu o Stempel?

Tak jak Tobie trudno śledzić każde forum, tak np. mnie trudno przy każdej aktualizacji mapy odwiedzać każde forum, bo pewnie na przynajmniej połowie nie jestem zarejestrowany. Chociaż przyznam, że akurat ostatnio wstałem bezpośrednie przejście z naszej strony głównej na Wasze forum: https://bastionpollin.pl/mikronacje/.

Trzeba z tą "tablicą ogłoszeń" pokombinować, może faktycznie się sprawdzi w takich sytuacjach, gdzie warto by jakaś informacja docierała do ogółu mieszkańców Pollinu.

Inna sprawa, że dzięki Twojej wypowiedzi tutaj dowiedziałem, się że pewnie będzie przy następnej aktualizacji mapy uwzględnić ten/to (?) Heliopolis. Dzięki za (pewnie przypadkowe) info... :)
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Kontakt:

@Ronon Dex Tak, takiej tablicy ogłoszeń brakuje, faktycznie dobrym pomysłem byłoby powiązanie tego ze Stemplem.
A najlepiej jakby dało się to jakoś automatycznie agregować na fora wszystkich/zainteresowanych państw np w formie jakiegoś bajerka czy innej informacji.
Pytanie czy dla @Helwetyk jest to wykonalne i opłacalne.

Problem także by była selekcja takich informacji, żeby zapobiec spamowi albo poczynaniom trolli.

Co do Heliopolis - będziemy jeszcze dogrywać kształt tego terenu jak i nazwę okręgu (czy będzie to Dystrykt czy Okręg Stołeczny czy jeszcze inaczej). Po finalnym ustaleniu dam znać co i jak, aby można to było nanieść na mapę.
[center]Obrazek[/center]
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ludwik Tomović pisze: 29 sie 2024, 12:14 Problem także by była selekcja takich informacji, żeby zapobiec spamowi albo poczynaniom trolli.
No tutaj musiałby być wyznaczony jakiś zaufany moderator (grupa moderacyjna), do którego trafiałyby takie ogłoszenia i który by je umieszczał jeżeli faktycznie dotyczyłyby spraw ważnych dla całego Pollinu lub jego dużej części. Weryfikacja "ręczna" chyba byłby niezbędna, by uniknąć tego co piszesz.

Taka tablica ogłoszeń nie może stać się realowym "alertem RCB", który z informowania o sprawach bardzo ważnych i niebezpiecznych przekształcił się już w taki spam, że nie wiem kto go jeszcze czyta, bo ja już to wywalam bez zaglądania.

W razie powstania trzeba to będzie moderować - innego wyjścia nie ma.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””