Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Ronon Dex »

Joahim von Ribertrop pisze: 27 sie 2024, 21:06 https://forum.dreamland.net.pl/viewtopi ... 972#p92972

Podrzucam bez komentarza, bo nie mam koncepcji co tu napisać
Nie mam zamiaru się użerać, choć oczywiście śmieszą mnie takie stwierdzenia, jakie tam padają np.:

Szczerze powiedziawszy już kiedyś prowadziłem dyskusję z konstruktorami mapy i nie była owocna. W zasadzie nie zakończyła się niczym, a i tak Twórcy mapy zrobili tak jak wymyślili, ignorując całkowicie wcześniejsze prace Daniela von Witta.

Te "wcześniejsze prace" wspomnianej osoby polegały właśnie na całkowitej ignorancji głosów spoza kontynentu autora rozwiązań KIK, zwymiarowania wszystkiego wg widzimisia Dreamlandu (pomimo merytorycznych głosów wysyłających dane i proponujących stosowne obliczenia, które autora map KIK kompletnie najwyraźniej przerastały), żałosnych stwierdzeń, że "każdy ma swoje kilometry" i sprowadzenia wielkości Pollinu do wymiarów zbliżonych do Merkurego, choć sam Dreamland stosowała cały czas odrealową fizykę.

Zrobili sobie mapkę wg swojego widzimisia... byle była ładna i pasowała Dreamlandowi, a reszta to przecież "jakieś yoyo", więc się ich zdanie nie liczy wobec "najstarszej mikronacji", która wie lepiej... bo tak i już.

Równie śmieszne jest stwierdzenie o dyskusji, która nie zakończyła się niczym... bo akurat Dreamland przysłał mi swoje zwymiarowane mapy (podobnie jak wiele innych krajów, które albo przysłały mapy, albo przynajmniej dane liczbowe do wyliczeń) i został na mapie odtworzony dokładnie tak jak to ma na swoich mapach.

Natomiast zdanie Dreamlandczyków np. w temacie wymiarowania Nordaty faktycznie nie miało najmniejszego znaczenia... Bo niby dlaczego miałoby mieć? Tutaj liczył się głos gospodarzy terenu, podobnie jak przypadku np. Vaarlandu czy Orientyki.

W przeciwieństwie do map Witta, który jakiekolwiek głosy niezgodne z własną koncepcją całkowicie ignorował lub po prostu zbywał lekceważącymi stwierdzeniami - obecna mapa jest wynikiem ponad 3-miesięcznych konsultacji z każdym kto miał jakiekolwiek merytoryczne zdanie tym temacie i każdym kto dostarczał dane i mapy kraju w którym mieszka itp.

A co do Kompasu...

Czas pokaże jak to się rozwinie... całe szczęście, że programy graficzne mają to do siebie, że łatwo coś poprawić, przesunąć, zmienić wymiary czy nawet wykasować. Na chwilę obecną więcej było głosów za pozostawieniem Kompasu (w zmienionej formie) tam gdzie już był wcześniej posadowiony niż za alternatywną lokalizacją. Dlatego jest w tej chwili tam, gdzie był...

Czy ten stan się utrzyma? Nie wiem... czas pokaże czy Kompas i jego mieszkańcy wrosną i zasymilują się z dotychczasowymi mieszkańcami Poliinu czy nie.

Osobiście jestem im życzliwy i uważam, że nadmierny konserwatyzm w mikro może być tylko grobem naszego świata. Trzeba być otwartym na inne formy zabawy w wirtualny świat, a nuż się sprawdzą...

Może nie jestem obiektywny do końca, bo sam tworząc elementy mikronacji, w których działam na podstawie modyfikacji w grach komputerowych chyba łatwiej akceptuje formę zabawy w mikro poprzez grę niż co niektórzy zbytnio przyzwyczajeni do form tradycyjnych (tekst i obrazek skopiowany z Neta lub obecnie z AI).

Świat się zmienia... ten wirtualny też i trzeba się otworzyć na inne formy tej zabawy, bo inaczej pozostanie nam chyba tylko "odwiecznie" narzekanie na "kryzys demograficzny mikroświata".

A co do położenia Kompasu?

Osobiście jest mi wszystko jedno gdzie on będzie... a co finalnie zostanie ustalone tego to nie wiem. Tak gdzie finalnie zostanie to dogadane tam go przesunę i tyle. Na razie jest tam, gdzie większość, która zabierała głos chciała, żeby był - tam gdzie był wcześniej jako "Osiek".
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
BKvH
Kontakt:

Post autor: BKvH »

Jako, że liczba osób oburzonych lokacją Kompasu zwiększa się z każdym dniem, a kompromis wciąż nie został zawarty, proponuję opcję bolesławiańską. Moja propozycja zakończenia konfliktu rozwiązuje większość podniesionych wcześniej problemów i jest - w mojej opinii - najbardziej optymalnym wyjściem.

Obrazek

Plusy takiego rozwiązania:
  • Nie usypujemy żadnych ziem, wręcz przeciwnie - usuwamy niepotrzebne,
  • Kompas pozostaje na środku Pollinu, a jego równik pokrywa się z naszym,
  • Kompas znajduje się w większości stref klimatycznych, co rozwiązuje problem nierealności terenu (bo niektórym bardzo zależy, aby każdy biom był w takim samym miejscu jak w realu),
  • Voxland, Dreamland, Arcadia, Nowa Orda czy inne państwa sprzeciwiające się już nie są w pobliżu Kompasu, przez co odpada argument złego sąsiada.
  • Ponieważ wszystkie lądy zostały usunięte, nie ma również problemu zakłócania szlaków handlowych,
  • Wszyscy mikronauci Pollinu zostają zorganizowani wokół jednego ośrodka aktywności, spełniając mokry sen ultramodernistów,
  • Państwa Kompasu dołączają do (teraz jeszcze bardziej) elitarnego grona "poważnych" mikronacji.
Co sądzicie ???
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

BKvH pisze: 28 sie 2024, 13:31 Jako, że liczba osób oburzonych lokacją Kompasu zwiększa się z każdym dniem, a kompromis wciąż nie został zawarty...
No to spróbujcie go zawrzeć... nie sądzę, aby takie głupkowate wypowiedzi i pseudopropozycje przybliżały do niego w jakikolwiek sposób.

Na czym polega próba zawarcia kompromisu?

Po pierwsze na wysłuchaniu poważnych opinii i propozycji stron. Tylko kto jest stroną w tej sprawie? Rozumiem, że potencjalni sąsiedzi umieszczonego gdzieś Kompasu i sami mieszkańcy Kompasu.

Natomiast mieszkańcy Kompasu z przyczyn technicznych, by im to się zgadzało z ich stworzonym światem w grze chcieli by znajdować się na równiku. Można to moim zdaniem zrozumieć...

Trzeba teraz rozważyć zdanie każdej z zainteresowanych stron.

Wróćmy więc na chwilę do wcześniejszych opcji lokalizacyjnych i szukajmy tego kompromisu.

Obrazek

1/ W przypadku lokalizacji oznaczonej "0" - mamy zdanie zainteresowanych i sąsiadów:

- Kompas jest za.
- Sarmacja jest za.
- Dreamland jest przeciw
- Leocja... w zasadzie się nie sprzeciwia

Po drugiej stronie wody mamy państwa na Orientyce i na razie chyba w tej sprawie cisza...

2/ W przypadku lokalizacji oznaczonej "1" - mamy zdanie zainteresowanych i sąsiadów:

- Kompas - akceptuje taką lokalizację.

- Z Vaarlandu dochodzą głosy sprzeciwu.

- Voxland mający kolonię na terenie Sambafryki zmienia zdanie, bo najpierw na nie, a potem zdziwiony, że jednak nie w pozycji "1" czyli chyba obecnie głos na tak, choć pewny nie jestem.

- Głosy na "nie" są z Nowej Ordy i chyba Arcadii (tu pewny nie jestem), które choć są daleko (a więc technicznie im to nie powinno przeszkadzać) uważają, że im się to nie podoba bo jest to wciskanie czegoś "z sarmackiego kręgu kulturowego" - czyli są na nie "dla zasady". W związku z tym chyba należy uznać, że akceptują położenie "0" czyli "koło Sarmacji".

- Orientyka chyba w tej sprawie również milczy...

3/ Przypadku innych lokalizacji na razie nie ma głosów, choć Kompas chyba jest sceptyczny...

W takim razie czekamy na kolejne głosy w tej sprawie.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Post autor: Julius Ludovici »

Jako sekretarz stanu Arcadii zgadzam się z tym, że mapa ma odzwierciedlać stan faktyczny mikroświata i jak się domyślam taka jest Twoja wola Ronon jako autora mapy.

KSA nie ma nic przeciwko lokalizowaniu Kompasu jako takiego, a nasze zastrzeżenia dotyczyły bardziej perspektywy, że tak to ujmę, filozoficznej, a także ewentualnych konsekwencji takiego ruchu. Nie były to jednak nasze stanowiska jako Arcadyjczyków, a raczej "zwykłych" mikronautów.

W każdym razie, jeśli mapa ma odzwierciedlać stan faktyczny i uwzględniać położenie poszczególnych krajów, kontynentów, na mapie Pollinu to apeluję o uwzględnienie na mapie dwóch Suderlandów według proponowanej linii demarkacyjnej, bo taki jest stan faktyczny - istnieją dwa państwa. Analogicznie kiedyś było z Brodrią, gdy to istniały dwa państwa brodryjskie.
Awatar użytkownika
Piwski Sroczyński Stempel
Kontakt:

Post autor: Piwski Sroczyński »

Ronon Dex pisze: 28 sie 2024, 14:04 1/ W przypadku lokalizacji oznaczonej "0" - mamy zdanie zainteresowanych i sąsiadów:

- Kompas jest za.
- Sarmacja jest za.
- Dreamland jest przeciw
Za taką propozycją optuje też chyba Teutonia:
https://forum.uniapanstw.pl/topic/712/d ... ia-kompasu

Chociaż nie leży ona w bezpośrednim otoczeniu ZERA.
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij

Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Julius Ludovici pisze: 28 sie 2024, 14:16 W każdym razie, jeśli mapa ma odzwierciedlać stan faktyczny i uwzględniać położenie poszczególnych krajów, kontynentów, na mapie Pollinu to apeluję o uwzględnienie na mapie dwóch Suderlandów według proponowanej linii demarkacyjnej, bo taki jest stan faktyczny - istnieją dwa państwa. Analogicznie kiedyś było z Brodrią, gdy to istniały dwa państwa brodryjskie.
Nie widzę problemu, tylko potrzebne są jeszcze pewne elementy:

1/ Jak przebiega ta "linia demarkacyjna"? Możesz to nakreślić na mapie wyspy, nawet w sposób uproszczony?

2/ O ile jeden Suderland ma miejsce informatyczne czyli forum to problem jest z tym drugim ("Twoim") Suderlandem, bo na razie to wrzucasz jakieś treści w dziale Nowej Ordy. Zamierzasz utworzyć jakieś forum (na Bastionie czy gdziekolwiek) tego "drugiego Suderlandu"?

3/ Przydałoby się jakieś zdanie w tej materii z drugiej strony konfliktu, bo sam fakt nakreślania przez Ciebie "linii demarkacyjnej" nie świadczy o niczym, bez jakiejś akceptacji "przeciwnika".

Nasuwają się jeszcze kolejne, a może podstawowe pytania:

1/ Czy tworzycie faktycznie dwa odrębne państwa?
2/ Czy może walczycie ze sobą o ten sam teren i każdy uznaje się za "jedyną słuszną reprezentację Suderlandu"?

Bo w tym drugim przypadku to chyba może być na mapie jeden Suderland tylko objęty jakąś wojna domową.

I dla jasności - jest mi kompletnie wszystko jedno czy, na ile kawałków i gdzie przebiega linia podziału podzielę ten Suderland, ale jak sam zauważyłeś mapa ma odzwierciedlać stan faktyczny, a więc chcę ustalić ten stan faktyczny... zawarliście jakieś porozumienie co do tego podziału? A jeśli tak to gdzie mogę to znaleźć?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Jako chan Nowej Ordy popieram ulokowanie Kompasu na środku mikroświata. Uważam to za sprawiedliwość dziejowa - zawsze Sarmacja i Dreamland wypychały mniej estetyczne i nowsze twory w inne rejony mikroświata. Czas to zmienić - Nordata, Orientyka i Vaarland to nie peryferia, też mają prawo do stałego kształtu, ustalonej na dobre historii przedinternetowej, itd.

Skoro bardzo aktywna Sarmacja to rozumie, od lat dąży do poprawy relacji z mikronacjami z innych regionów Pollinu i popiera dążenia Kompasu, to należy to docenić. Natomiast nie widzę powodu, by przejmować się opinią nieaktywnego Dreamlandu bardziej niż opinią aktywnego Voxland lub aktywnych państw Vaarlandu. Skończyły się już dawno czasu, by Dreamland ze względu na starszeństwo mógł liczyć na specjalne traktowanie.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piwski Sroczyński pisze: 28 sie 2024, 14:34
Ronon Dex pisze: 28 sie 2024, 14:04 1/ W przypadku lokalizacji oznaczonej "0" - mamy zdanie zainteresowanych i sąsiadów:

- Kompas jest za.
- Sarmacja jest za.
- Dreamland jest przeciw
Za taką propozycją optuje też chyba Teutonia:
https://forum.uniapanstw.pl/topic/712/d ... ia-kompasu

Chociaż nie leży ona w bezpośrednim otoczeniu ZERA.
Masz rację dopisujemy Teutonię jako na "tak" dla położenia "0"... i leży jednak dość blisko, na tyle by ten głos miał znaczenie jako "głos sąsiada".
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

Kompasu nikt nie odrzuca raczej. Kwestią techniczną jest tylko ustalenie precyzyjnych współrzędnych.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2024, 23:56 przez Karol Keane, łącznie zmieniany 1 raz.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Post autor: Julius Ludovici »

Ronon Dex pisze: 28 sie 2024, 14:39
Nie widzę problemu, tylko potrzebne są jeszcze pewne elementy:

1/ Jak przebiega ta "linia demarkacyjna"? Możesz to nakreślić na mapie wyspy, nawet w sposób uproszczony?

2/ O ile jeden Suderland ma miejsce informatyczne czyli forum to problem jest z tym drugim ("Twoim") Suderlandem, bo na razie to wrzucasz jakieś treści w dziale Nowej Ordy. Zamierzasz utworzyć jakieś forum (na Bastionie czy gdziekolwiek) tego "drugiego Suderlandu"?

3/ Przydałoby się jakieś zdanie w tej materii z drugiej strony konfliktu, bo sam fakt nakreślania przez Ciebie "linii demarkacyjnej" nie świadczy o niczym, bez jakiejś akceptacji "przeciwnika".

Nasuwają się jeszcze kolejne, a może podstawowe pytania:

1/ Czy tworzycie faktycznie dwa odrębne państwa?
2/ Czy może walczycie ze sobą o ten sam teren i każdy uznaje się za "jedyną słuszną reprezentację Suderlandu"?

Bo w tym drugim przypadku to chyba może być na mapie jeden Suderland tylko objęty jakąś wojna domową.

I dla jasności - jest mi kompletnie wszystko jedno czy, na ile kawałków i gdzie przebiega linia podziału podzielę ten Suderland, ale jak sam zauważyłeś mapa ma odzwierciedlać stan faktyczny, a więc chcę ustalić ten stan faktyczny... zawarliście jakieś porozumienie co do tego podziału? A jeśli tak to gdzie mogę to znaleźć?
Ad. 1) Linia demarkacyjna przebiega według fioletowej linii zgłoszonej tutaj - viewtopic.php?t=741 - z tego co wyliczyłem to zarówno Suderlandowi Wschodniemu i Zachodniemu przypada po 6 miast (razem było 12 nie uwzględniając Koburgii i Nordaty), więc jest podział "sprawiedliwy".
Ad. 2) Zamysł był taki, że Suderland Wschodni powstaje u boku Nowej Ordy (stąd też Nowa Orda wspiera inwazję militarnie), dlatego też dzieje się tam, a o odrębny dział na forum Bastionu zamierzałem się ubiegać w najbliższych dniach. Jednakże jeśli to konieczne to można zrobić już dzisiaj.
Ad. 3) Patrząc na ich forum to zamierzają ignorować całą narrację. Jednakże niewiele to zmienia co do stanu rzeczy. Jakoś nie wyobrażam sobie, że jakiś realowy kartograf uznaje, że podział na Republikę Korei i KRLD go nie interesuje i walnie na mapę jedną Koreę, a co się tam już dzieje to kwestia Koreańczyków.

Na dodatkowe:
Ad. 1) Ja uznaję tę odrębność Suderlandu Zachodniego. Zasłonięcie oczu i udawanie, że coś nie istnieje, jeśli istnieje, jest nierozsądne.
Ad. 2) Z tego co się orientuję to Suderland Zachodni nie przekroczył jeszcze linii demarkacyjnej i my też nie zamierzamy, więc docelowo bym dążył do stanu jakiejś zimnej wojny niż wojny gorącej. Poza tym nie wiem jak ta wojna domowa miałaby się rozegrać na uczciwych warunkach - oni nie pójdą na rozegranie wojny według mojego systemu wojennego (który w zasadzie ja też zapomniałem, bo ostatni raz jednostki posuwałem na mapie z heksami w marcu 2020 roku, a potem wypadłem z obiegu z wszelkich gier wojennych), poza tym nie ma też kogoś na mistrza gry (nieuczciwe byłoby by nim była jedna ze stron, system ogarniał poza mną tylko jako tako Dugosz, a jak testowaliśmy go razem z FN w marcu 2020 to musiałem ratować FN przed upadkiem jednego z ich regionów, bo się pogubili).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””