Debata wyborcza Arcadii (sierpień' 24)

Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Re: Debata wyborcza Arcadii (sierpień' 24)

Post autor: Fryderyk Orański »

Pytania ogólne dla wszystkich kandydatów:

1. Jakie są trzy najważniejsze priorytety, które będą Państwa priorytetami w najbliższej kadencji, i jak zamierzają Państwo je zrealizować?

2. Arcadia jest stosunkowo młodą mikronacją, która rozwija się dynamicznie. Jakie widzą Państwo największe wyzwania, które mogą zagrozić jej dalszemu rozwojowi, i jak planują Państwo tym wyzwaniom sprostać?

@Andrew Hordeman @Ronon Dex @Julius Ludovici
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Friedrich von Baden pisze: 15 sie 2024, 18:57 1. Jakie są trzy najważniejsze priorytety, które będą Państwa priorytetami w najbliższej kadencji, i jak zamierzają Państwo je zrealizować?
Jeśli chodzi o kwestie polityczne to osobiście nie jestem zwolennikiem "sraczki legislacyjnej" i obecnie nie widzę takiej sprawy w dziedzinie prawodawstwa KSA, że wymagałoby to specjalnego pośpiechu czy pilnych działań. Raczej należy reagować na bieżąco na potrzeby obywateli i na ewentualnie wynikłe problemy, które trzeba by wtedy rozwiązać.

Jedyną kwestią, która mi się nasuwa "na już" to podjęcie jakiś politycznych działań i decyzji w sprawie zabezpieczenia pozostałego terenu naszej wyspy. Należy objąć pozostałe tereny po NUPIA opieką Konfederacji Stanów Arcadii...

Nie oznacza to, że całkowicie wykluczyłoby to ewentualne postawnie tutaj jakiegoś nowego państwa, ale wzięcie ziem pod opiekę dawałoby nam w tej sprawie głos. Niekoniecznie chciałbym, aby obok nas wyrosło coś kompletnie nie pasującego - coś cofnięte w czasie lub w klimacie zupełnie odmiennym i nie pasującym. Jeśli już miałoby coś po sąsiedzku powstać to w pasującym do dawnego NUPIA lub/i do KSA klimacie np. jakaś wirtualna "Kanada" itp.

Jeśli chodzi o moje osobiste działania na szczeblu państwowym to mam trzy cele do zrealizowania:

1/ stworzenie i dobre opisanie naszej armii, co niestety jest czasochłonne (jak ma być na poziomie) i nie wiem czy zakończę to w obecnej kadencji.

2/ Pociągniecie spraw na stronie czyli uzupełnienie tam tego co już mamy i reagowanie na bieżąco na kolejne tworzone elementy w Arcadii.

3/ Rozpoczęcie wreszcie spraw związanych z posiadaniem przez nas porządnej mapy kraju i całej wyspy.

Friedrich von Baden pisze: 15 sie 2024, 18:57 2. Arcadia jest stosunkowo młodą mikronacją, która rozwija się dynamicznie. Jakie widzą Państwo największe wyzwania, które mogą zagrozić jej dalszemu rozwojowi, i jak planują Państwo tym wyzwaniom sprostać?
Arcadia liczy coraz więcej mieszkańców i obywateli... z jednej strony to bardzo dobrze, ale z drugiej strony zawsze prowadzi z czasem do konfliktów, a to źle wpływają na długofalową aktywność oraz na przyjemność z zabawy. Trzeba im zapobiegać i ewentualne gasić, a nie zaogniać.

Drugie typowe niebezpieczeństwo dla kraju jeszcze nam nie grozi... bo polega ono na znudzeniu, braku pomysłów "co by tu jeszcze zrobić". Prowadzi to zwykle do stagnacji - ale to nam zagrozi raczej dopiero za jakiś czas, a więc w najbliższej kadencji raczej nie będzie to problem. Ale w przyszłości zapewne...

Nauczony doświadczeniem z przeszłości osobiście zamierzam w moim przypadku po prostu zwolnić nieco tempo ilościowe, a pójść jeszcze bardziej w kierunku jakości (co jest bardziej czasochłonne), aby działania np. organizacyjne w armii były lepiej dopracowane, a jednocześnie unikam w ten sposób sytuacji, że za szybko to skończę i potem wpadnie to w stagnację, a ja w znudzenie.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Friedrich von Baden pisze: 15 sie 2024, 18:57 1. Jakie są trzy najważniejsze priorytety, które będą Państwa priorytetami w najbliższej kadencji, i jak zamierzają Państwo je zrealizować?
Trzema priorytetami Partii Populistycznej na najbliższą kadencję są, jak już ogłosiliśmy publicznie, Konstytucja, edukacja (zwłaszcza szkolnictwo wyższe) oraz transport. W pierwsze dwa z tych postulatów zamierzam mocno się zaangażować, w przypadku trzeciego chętnie będę wypowiadał się jako zainteresowany laik.

Jeżeli chodzi o priorytety mojej osobistej działalności, poza tymi wynikającego z programu Populistó, to w zasadzie zamierzam to, co w mikroświecie robię od lat (w miarę możliwości - jeszcze lepiej i z jeszcze większym zaangażowaniem:
- jeszcze w czasie działalności w Bialenii śmiałem się, że pełnię funkcję "kaowca" - inicjuję dyskusje, staram się motywować innych obywateli oraz wspierać młodszych mieszkańców w rozpoczęciu działalności. Śmieję się, że jest to trochę zgodne z moją profesją, jako (realny) nauczyciel znam się na różnych rzeczach po trochu, a w mojej pracy ważniejsze jest to, żebym potrafił motywować innych, niż to, żebym był wielkim specjalistą w jakiejś wąskiej dziedzinie. :lol:
- chciałbym w końcu wystartować w Arcadii z prasą, w tym również z publicystyką polityczną. Moje alter ego prowadzi w Nowej Ordzie dwa nieregularniki: "Ordę" oraz "Tajemniczy Pollin". Obecnie w tym kraju niewiele się dzieje, więc chyba lepiej byłoby, żebym bardziej skupił się na tworzeniu prasy w Konfederacji. W odróżnieniu od Ordy, tutaj nie musiałbym się ograniczać do narracyjnych artykułów, ale mógłbym też pisać do polityce (choćby trochę prowokować przeciwników politycznych :twisted:).
- zgadzam się z Mr @Julius Ludovici, że powinniśmy wzmożyć rozwój regionów. Jestem gubernatorem Redrock, ale póki co trochę zaniedbywałem ten stan, skupiając się bardziej na innych kwestiach. Chciałbym bardziej zaangażować się w rozwój regionalny, a także we współpracę z innymi gubernatorami.
Friedrich von Baden pisze: 15 sie 2024, 18:57 2. Arcadia jest stosunkowo młodą mikronacją, która rozwija się dynamicznie. Jakie widzą Państwo największe wyzwania, które mogą zagrozić jej dalszemu rozwojowi, i jak planują Państwo tym wyzwaniom sprostać?
Na podstawie swojego doświadczenia uważam, że dużym zagrożeniem dla rozwoju mikronacji jest nadmierny nacisk na aktywność i inne statystyki. Często zamiast dobrze się bawić, mikronauci starają się udowadniać całemu Pollinowi, że ich kraj jest potężny, aktywny i w ogóle "naj". Takie podejście nie ma żadnego sensu, bo dość szybko odbiera cały smak v-życia. Jak można sprostać temu zadaniu? Nie przyczyniać się do nadmuchiwania balonika...
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański »

Byłoby niezmiernie dobrze, gdyby wypowiedział się jeszcze kandydat reprezentujący koalicję All-Arcadian Front np. Pan @Julius Ludovici :) ;)

Nie mniej myślę, że mogę już też nakreślić co dalej. Po odpowiedzi Pana Juliusa na zadane wcześniej pytania ogólne dla wszystkich kandydatów, myślę że dobrze byłoby dać kandydującym osobom możliwość zadania jednego pytania kontrkandydatowi. Dla porządku jednak prosiłbym może aby wpierw padła odpowiedź lidera koalicji na pytania ogólne. :D ;)
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Post autor: Julius Ludovici »

2. Arcadia jest stosunkowo młodą mikronacją, która rozwija się dynamicznie. Jakie widzą Państwo największe wyzwania, które mogą zagrozić jej dalszemu rozwojowi, i jak planują Państwo tym wyzwaniom sprostać?
Ad. 1)

1. Wzmożenie rozwoju regionów - tak jak wspomniałem w poprzedniej wypowiedzi; poprzez skoordynowanie działań pomiędzy stanami.
2. Aktywność międzynarodowa - nadanie Arcadii pozycji międzynarodowego żandarma chroniącego OBPP przed ekspansją pikselożerstwa, objęcie opieką mniej aktywnych mikronacji, koordynowanie współpracy międzynarodowej.
3. Rozwój narracji - tu ciężko mi coś opisać dokładnie, chciałbym skupić się na prowadzeniu narracji i nawiązywaniu narracyjnej współpracy z innymi - pomysły pojawiają się z biegiem czasu, może wykreować się dany pomysł na narrację z innego, już realizowanego. W każdym razie jakieś pomysły narracyjne posiadam i z chętnymi gubernatorami bym je rozwijał.

Ad. 2)

Największe zagrożenie to jest popadnięcie w nadmierną ideologizację lub w przeciwieństwo - całkowitą depolityzację spraw wewnętrznych. Bez polityki zatraci się sens działalności, nadmierne politykierstwo z kolei stworzy warunki, w których powstanie spór nie do zasypania. Należy więc zachować balans i pilnować by nie przekroczyć żadnej z granic. Kolejną kwestią jest znudzenie/brak pomysłu na działalność. Ważne by podtrzymywać w stanach nawet minimalną, ale jakąś narrację by był punkt zaczepienia. Stąd pomysł koordynacji działalności i rozwoju.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

W takim razie, zgodnie z sugestią prowadzącego, pozwolę sobie skierować pytania do kontrkandydatów.

@Julius Ludovici W swojej wypowiedzi zawarł Pan postulat obrony obszarów bez przynależności państwowej przed piksoleżerstwem. Obecnie Arcadia wyznaczyła sobie takie zadanie wobec całego obszaru Neokontynentu, zaś Pakt Bundżadarski (którego członkiem staniemy się z chwilą ratyfikacji traktatu przez Prezydenta) ochrania ziemie bialeńskie (do listopada 2025 r.). Kolejnym terytorium na którym nam zależy jest oczywiście Suderland, z którego wywodzi się spora część Arcadyjczyków. Jaka forma ochrony tych trzech obszarów byłaby Pańskim zdaniem najlepsza? Jednostronne deklaracje Konfederacji, czy może raczej działania podejmowane wspólnie w ramach Paktu? I z tym pytaniem wiąże się druga kwestia - jakie warunki, Pańskim zdaniem, powinna spełnić nowa mikronacja, by ulokować się na którymś z ww. obszarów?
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Post autor: Julius Ludovici »

Pod względem fabularnym możemy rozstawić tam kontyngenty wojskowe.

Jako parlament powinniśmy przyjąć uchwałę o objęciu obroną Wyspy Suderland.

W kwestii obrony Bialenii - jak dołączymy do Paktu to zobowiążemy się do obrony ziem bialeńskich i powinniśmy zabiegać o cykliczne (co rok lub dwa lata) przedłużanie statusu ochrony tych ziem jako pakt.

Jakie kryteria powinno spełniać państwo powstające na tych ziemiach? Przede wszystkim powinno odwoływać się do dziedzictwa tychże ziem. Na pewno na "+" byłoby gdyby pośród twórców państwa znalazł się były obywatel (lub ich grupa) danego państwa. W przypadku państwa bez związku z obywatelami niech to nie bedzie projekt z czapy - popieram tu zdanie Mr Dexa, że jakby na Neokontynencie miało nam coś wyrosnąć to nie państwo z czapy, ale nawiązujące np. do Kanady.

Pamiętam jak za czasów Suderlandu, Joahim von R i Novak chcieli "wskrzesić" Brodrię i stworzyli jakiś kolejny związek komunistycznych republik. To oburzyło do tego stopnia Brodryjczyków, że nie protestowali nawet jak zagrożono inwazją ze strony Suderlandu na tę Brodrię, bo ten projekt przekraczał granicę dobrego smaku. To nie powinien być projekt z czapy. Kto powinien o tym decydować czy to taki projekt, czy yoyo? My, arbitralnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Plac Odkrywców”