Debata przedwyborcza - czerwiec 2024

Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Kontakt:

Re: Debata przedwyborcza - czerwiec 2024

Post autor: Vilarte »

Jeśli kandydaci będą organizowali w trakcie kadencji jakieś jednorazowe wydarzenia narracyjne, na jaką tematykę postawią? Dla porównania, oto wyniki sondażu, jaki w marcu w Sarmacji przeprowadził SOBOS:
Obrazek

A tutaj pełne jego opracowanie:
https://www.sarmacja.org/artykul/pokaz/13833/2
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Post autor: Julius Ludovici »

By odpowiedzieć na pytanie posłużę się już zawartymi sugestiami w przedstawionym sondażu. Jeśli miałbym wybrać trzy i nadać im priorytet to by się to prezentowało następująco:

1. Przygodowe/wyprawy/podróże - wyprawy ekspedycyjne na Neokontynent, także ustalenie stosunków z fabularnie żyjącymi u nas Apaczami oraz plemionami żyjącymi na Neokontynencie poza granicami Arcadii.
2. Wojny/operacje wojskowe/ćwiczenia - ta sfera była istotnym elementem całej mojej wieloletniej działalności w mikroświecie. Wiem jak to się robi i umiem wpasować ją w daną sytuację. Mając w kraju takiego człowieka jak Mr Ronon jestem pewien, że nasza armia będzie nadawała się idealnie do wydarzeń fabularnych.
3. Przyrodnicze/naukowe - padł pomysł rozwoju uniwersytetów, który będę wspierał, także można przeprowadzić badania nad florą i fauną, otworzyć rezerwaty przyrody, parki narodowe itp.
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Post autor: Mark Felt »

Rewelacyjne pytanie i bardzo dziękuję za udzielenie się gościa zagranicznego w debacie.

Ja powiem tak jeśli chodzi o wydarzenia narracyjne, czy nawet tworzenia czegoś takiego jak narracja w której to osoba odpowiedzialna za nie prowadzi tego typu event, a chętni się udzielają i odpowiem jako Mistrz Gry.
Tak prowadzę zarówno sesje rpg takie stricte papierowe ale jeszcze jak internet raczkował, a youtube był w powijakach to istniały i jeszcze z tego co wiem istnieją PBF, czyli Play By Forum. Grałem, prowadziłem i tworzyłem takie :).
Chciałbym i takie tutaj prowadzić - wszarze ogranicza nas tylko zapał i wyobraźnia. Wracając jednak do pytania myślę, że przynajmniej raz na kwartał - co zabawne większość kadencji prezydenta :D.
Ba nawet myślałem o jednostrzałowej sesji rpg na discordzie ;).
Sondaż, który Pan przedstawił ułatwia mi napisanie tematyk jakie chciałbym poruszać, a i sam pomysł można ze śmiałością taką sondę zrobić w Arkadii.
Kolejność nie ma znaczenia tak naprawdę, wszystko zależy od ilości chętnych i wyniku naszego sondażu, bądź po prostu rzucenia tematu, który może zainteresować :).
1. Wojny/operacje wojskowe/ćwiczenia - wojskowość zawsze gdzieś porusza wyobraźnie, Manewry, ćwiczenia to dobry pomysł na regularne wydarzenia. Wojna jest świetną i bardzo plastyczną formą do dłuższej formy narracji - ruchy separatystyczne.
2. Przygodowe/ wyprawy/ podróże/ przyrodnicze/ naukowe - piszę to obok siebie bo mamy trochę terenu, które jest pod naszym nadzorem, więc wesoła kompania rusza w głąb kontynentu? Proszę bardzo! Naukowcy odkryli spadający obiekt i ruszają go zbadać, ależ naturalnie.
Och mogę ze wszystkiego coś wyciągnąć. Zjazd ambasadorów, na powierzchnie wydostaje się śmiercionośny wirus i zmienia ludzi w zombie. Koncepcje i pomysły można dobierać. Forum daje to do siebie, ze możemy w sposób spokojny i z większym przygotowaniem usiąść do takiego wydarzenia.
Ale jestem otwarty na wsparcie innych twórców na terenie Arcadii.
Dziękuję bardzo!
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Więcej pytań nie padło czyli kończymy turę pytań...

Teraz poproszę by kandydaci zadawali sobie wzajemnie pytania.

Czas dla tej tury - do 9.06.2024 do godziny 7:30.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Stanisław Dmowski
Kontakt:

Post autor: Stanisław Dmowski »

Jako, że kandydaci nie zadali sobie żadnych pytań, pozwolę sobie na tej scenie poruszyć jedną kwestię, która jest dla mnie istotna. Nasze państwo rozwija się, mamy wreszcie paru zgranych obywateli, jednak w dalszym ciągu wiele instytucji się nie wytworzyło a nasze działania są z lekka nieuporządkowane. Ja osobiście bardzo cenię sobie porządek, jednak przez brak czasu i inne zobowiązania nie mogłem w pełni zająć się obowiązkami p.o. prezydenta, ograniczając się raczej do minimum na tyle, by państwo nie ucierpiało. Nowy prezydent mógłby się zająć przede wszystkim uporządkowaniem swojego gabinetu. Podrzucam listę pomysłów, jakie chodzą mi po głowie a które jeśli nie zdążę zrealizować to będzie to na głowie przyszłego prezydenta:

- wątek zbiorczy na składanie obywatelstw
- lista obywateli Arcadii
- wątek zbiorczy, w którym prezydent dzieliłby się swoją bieżącą aktywnością
- miejsce na składanie przyjętych przez kongres ustaw, które prezydent miałby podpisywać (tą kwestię to w ogóle zaniedbałem, bo ja będąc jednocześnie spikerem i p.o. po prostu publikowałem akty jako przyjęte, gdy te funkcje będą już rozdzielone w dwóch osobach, pojawi się sprawa podpisu a może i weta, nie dyskutowaliśmy o tym, aż zacznę chyba takową dyskusję
- miejsce na prezydenckie zarządzenia i postanowienia

To raczej takie moje biurokratyczne skrzywienie, niemniej myślę, że uporządkowanie dużo by nam dało i pewnie nowo wybrany prezydent się z tym zmierzy. Jak sądzą kandydaci, jest to nam potrzebne?
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Post autor: Mark Felt »

Bardzo dziękuję Panu za zadanie pytanie Panie Spikerze.

Mam również takie skrzywienie i lubię porządek, więc Pana lista aktywności związanej z funkcją prezydenta jest jak najbardziej trafna i słuszna. I jako prezydent oczywiście, że chciałbym prowadzić listę obywateli Arcadii i wszystkie na tej liście rzeczy, które Pan wymienił.
Od strony technicznej liczę, że Prezydent będzie miał swoje "poletko" czyli Gabinet, "Biały Dom" - kwestia po prostu nazewnictwa więc proszę żeby nie przywiązywać do tego zaproponowałem.
I tak Panie Spikerze działa sprawnie i myślę, że powoli ze wzrostem KSA znajdzie Pan zastępcę do Kongresu, a ja jako kandydat i jeśli wygram to będę Pana wspierał w ramach obowiązującego prawa.
Współpraca to klucz do sprawnego działania Państwa.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Organizacje polityczne i społeczne”