Debata przedwyborcza - czerwiec 2024

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Debata przedwyborcza - czerwiec 2024

Post autor: Ronon Dex »

Obrazek

Witam wszystkich!

Obrazek

Dzisiaj rozpoczynamy debatę przed wyborami prezydenckimi,
które odbędą się 16 czerwca 2024.

Na chwilę obecną zgłosiło się dwóch kandydatów (wymienieni w kolejności zgłoszeń), którzy wyrazili chęć uczestnictwa w debacie:

1/ Julius Ludovici - Gubernator Stanu Whiteland

Zgłoszony jako kandydat przez Komitet Wyborczy Kandydata Na Prezydenta Konfederacji Stanów Arcadii Juliusa Ludoviciego.

2/ Mark Francis Felt - Gubernator Stanu New Olympia

Zgłoszony jako kandydat przez Komitet Wyborczy Kandydata na Urząd Prezydenta - Marka Felta - Make Aracadia Great Together!

Zasady debaty:

- Prowadzący (czyli ja) po rozpoczęciu debaty zadaję pytania od prowadzącego.
- Obaj kandydaci mają 24 godziny na odpowiedzi.
- Następnie wszyscy chętni mają 24 godziny na zadanie własnych pytań do kandydatów.
- Po zakończeniu czasu na zadawanie pytań obaj kandydaci maja 24 godziny na udzielenie odpowiedzi.
- Następnie przechodzimy do kolejnej tury pytań czyli 24 h na pytania + 24 h na odpowiedzi (z możliwością skrócenia jeżeli obaj kandydaci się wypowiedzą).
- Potem następuje kolejna tura - w której kandydaci zadają sobie wzajemnie pytanie i udzielają odpowiedzi.
- Na koniec poproszę kandydatów o "swobodną wypowiedź" i zakończymy debatę.

Przy czym jeżeli obaj kandydaci udzielą odpowiedzi na zadane pytanie to uznaje turę odpowiedzi za zakończoną i nie czekając na upływ czasu (24 godzin) ogłaszam, że widzowie mogą zadawać kolejne pytania.

Zaczynamy debatę...

Pytania prowadzącego do kandydatów...

1/ Pytanie pierwsze - z gatunku "działanie państwa i jego organów":

Jak wiadomo w mikroświecie częstym problemem jest absencja związana z realem czy tzw. "realioza". Nie jesteśmy tutaj na etacie, mamy swoje życie realne, które bardzo często niesie za sobą niespodzianki. Dotyka to nie tylko "maluczkich", ale też "ludzi władzy".

Jakie, ale konkretne (nie ogólnikowe... bo ogólnikowe już padły wcześniej) rozwiązanie tego problemu mają Szacowni Kandydaci? Jak zamierzacie rozwiązać problem sprawnego funkcjonowania państwa, Urzędu Prezydenta oraz Kongresu? Jaką zamienność funkcji lub "etaty zastępców" proponujecie i jak zamierzacie to rozwiązać prawnie?

Czy możemy liczyć na sprawne działanie Naszego Państwa - a nie na czekanie wielu dni na rozpatrzenie wniosków obywateli i ich projektów działań, aktów prawnych itd.?

2/ Pytanie drugie - z gatunku "narracja w kraju i na kontynencie":

Jakie działania i jaką narrację zamierzacie prowadzić wobec rdzennej ludności kontynentu, pamiętając, że tzw. "Apacze" zamieszkują ten kontynent od ponad dekady... oni przecież nie zniknęli, są tutaj na naszych ziemiach i na naszym kontynencie.

Jaki jest Wasz stosunek do NUPIA, której dawne tereny zajmujemy oraz czy i jakie kwestie historyczne NUPIA zamierzacie kultywować (nawiązywać do nich), a z jakimi zamierzacie zerwać?

Jaką politykę zamierzacie prowadzić wobec ziem OBPP na naszym kontynencie?

3/ Pytanie trzecie - z gatunku "polityka międzynarodowa":

Jakie kraje mikroświata widzicie jako potencjalnych sojuszników, z jakimi chcecie współpracować i jakie działania macie zamiar podjąć? A jakie kraje uznajecie za "niezdatne do współpracy"?

Czas na odpowiedzi dla kandydatów - do 4.06.2024 do godziny 21:30.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Re: Debata przedwyborcza - czerwiec 2024

Post autor: Julius Ludovici »

Ad. 1)

Odpowiadając na pytanie pierwsze, należy podkreślić potrzebę zachowania rozwagi. Wysoce nierozsądne by było stworzenie sytuacji, w której pod "nieobecność" w imieniu Prezydenta lub Spikera Kongresu może jego zastępca wykonać jego konstytucyjne czy ustawowe obowiązki. Trzeba zdefiniować nieobecność i uważam, że rozsądne byłoby tymczasowe przejmowanie obowiązków po 72-godzinnej nieogłoszonej nieobecności, by uniknąć sytuacji, w której mogłoby dojść do konfliktu między danym urzędnikiem a jego zastępcą, gdyż podczas kilkugodzinnej nieobecności jego zastępca by wykonał jego zadanie.

Planuję wprowadzić zwyczaj, że jako Prezydent, w przypadku zaplanowanej nieobecności bym informował w Biurze o nieobecności we wskazanym przedziale czasowym. W sytuacji ogłoszonej nieobecności, obowiązki Prezydenta w tym czasie by pełnił jego zastępca i bym zabiegał o to by był to Spiker Kongresu.

Jak wspomniałem, bym wprowadził zwyczaj stanowienia dekretów. Obecnie pełniący obowiązki prezydenta Spiker wydał już raz zarządzenie powołujące dowódcę armii. Uważamy to za słuszną praktykę i w sprawach, które nie wymagają debaty parlamentarnej i regulowania ich ustawą, bym wydawał dekrety mogące w natychmiastowy sposób uregulować tę kwestię. Kongres miałby prawo w przeciągu 7 dni od wydania dekretu uchylić jego moc jakby uznał, że Prezydent dokonał jakiegoś nadużycia.

Ad. 2)

Nie jestem zwolennikiem "narracji centralnie planowanej" i jeśli ktoś ma jakiś pomysł niewymagający interwencji państwowej to powinien go realizować.

W przypadku OBPP na naszym kontynencie proponuję przyjęcie uchwały obejmującej tereny całego Neokontynentu naszą strefą wpływów i zaznaczenie, że to są ziemie od nas zależne. Stwórzmy własną "doktrynę Monroe" wykluczającą możliwość powstawania państw czy zakładania posiadłości kolonialnych przez już istniejące państwa na Neokontynencie. Stworzylibyśmy sytuację, w której nie musimy zajmować tych ziem, a zarazem nie musimy martwić się o to, że obok nas coś wyrośnie. Zgodnie z art. 3. Deklaracji Niepodległości, jakiekolwiek nowe państwo na Neokontynencie, które nie wejdzie jako stan do KSA, należy uznać za zagrożenie, a także naruszenie bezpieczeństwa i wolności.

W przypadku dziedzictwa NUPIA to niewiele się zachowało poza skąpymi informacjami na wikipedii. Nie znalazłem nawet map z rozlokowaniem miast lub informacji o ukształtowaniu terenu. Moje stanowisko w tej kwestii brzmi tak - pamiętajmy, że tu NUPIA była, możemy wspominać, że ona tu kiedyś istniała, lecz nie przywiązujmy do tego za dużej uwagi. Jeśli ktoś będzie zainteresowany zgłębianiem historii czy archeologii to przychylę się do projektów tworzenia narracji wobec opisywania historii czy badań archeologicznych związanych z istnieniem tego państwa. Jednakże sam fakt, że by odpowiadamy za pozycjonowanie naszych miast i tworzenie geografii terenu sprawia, że trudno, a wręcz niemożliwe, staje się odwoływanie do realnej historii NUPIA, która istniała tu kilka lat temu.

Ad. 3)

Krajem niezdatnym do współpracy jest Federacja Nordacka. Jest to państwo, w którym szerzą się szkodliwe prądy ideowe, stosuje imperialne pikselożerstwo, a także pozwala na legalizację klonów wchodzacych ze sobą regularnie w interakcje. Co więcej, minionej nocy niemalże doszło do sytuacji, w której Federacja Nordacka przestała istnieć, gdyż niejaki Oliwer Dymarski zyskał dostęp do panelu i zaczął kasować posty. To świadczy o niekompetencji lidera państwa, który nie dba należycie o bezpieczeństwo nie tylko forum, ale także danych użytkowników (e-maile, adresy IP).

Jako Prezydent, zamierzam zacieśniać współpracę z krajami Bastionu. Obecnie trwająca dyskusja nad powodzeniem projektu Bastionu oraz powstania 1- lub 2-osobowych państw sprawia, że niewykluczone iż w perspektywie kilku miesięcy dojdzie do sytuacji, w której to Arcadia stanie się trzonem Bastionu i pojawi się może pomysł przebudowy Bastionu pod Arcadię. Jako Prezydent Arcadii będę bronił zachowania formuły Bastionu oraz zacieśniania relacji z państwami Nordaty korzystających z forum, by nie czuły się porzucone i zagrożone pikselożerstwem. Bez względu na to jak sytuacja Bastionu się rozwinie, zadbam o to by żadne inne państwo Bastionu nie stało się ofiarą imperializmu, a wytworzone w ostatnich miesiącach dziedzictwo kulturowe zostało zachowane.

W ostatnich czasach polityka zagraniczna mikroświata umarła. Może uda się nam ją ożywić. Pierwszym krajem zagranicznym, z którym powinniśmy nawiązać relacje jest Księstwo Sarmacji, które zachowuje swoją ciągłość, a patrząc na działalność Pana Vilarte, dysponujemy silnymi przesłankami, że Sarmacja wobec nas jest nastawiona przychylnie.
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Post autor: Mark Felt »

Dzień dobry wszystkim oglądającym i słuchającym! Niezależnie od tego gdzie jesteście i skąd pochodzicie mam nadzieję, że debata skłoni wszystkich mieszkańców do wzięcia udziału w wyborach.
Chciałbym powitać mojego oponenta Julisa Ludovicia. Mam nadzieję, że debata będzie sposobnością do wymiany swoich poglądów w tonie kultury i z poszanowaniem zasad i norm społecznych.
Witam również Mr. Dexa, który wziął na swoje barki przygotowanie, moderowanie debaty - za co bardzo dziękuję!
Obrazek

1/
Nie ma co ukrywać, że obecnie wchodzimy w sezon wakacyjny - czerwiec powitał nas zarówno deszczem jak i słońcem. To też jest czynnikiem, który wpływa na obecność konkretnych organów jak Prezydent, Spiker Kongresu, czy gabinet prezydenta, ale także jeśli chodzi o aktywność wszystkich obywateli. I to nic złego, zważywszy, że wszystko co tutaj robimy robimy z czystej przyjemności i bez przymusu. Wykluczając oczywiście wszystkie czynniki na jakie nie mamy wpływu w strefie realnej: choroba, wypadek itd. To o dłuższych nieobecnościach można informować z wyprzedzeniem, najlepszym przykładem będzie tutaj urlop, który każdy z Nas obecnych planuje stosunkowo wcześnie. Jako Prezydent informował bym o wszystkich tego typu przestojach w swojej działalności. Chciałbym również model takiego działania wprowadzić do swojego gabinetu - tak aby osoby odpowiedzialne za konkretne departamenty również informowały o swoich nieobecnościach. Ułatwi to działanie, a nawet pozwoli na przekierowanie prac nad konkretnym projektem na inną osobę jeśli wymagały by tego okoliczności.

Muszę się zgodzić z moim przedmówcą, że 72 godzinny okres oczekiwania, a następnie przejęcie obowiązków przez zastępcę będzie najlepszym sposobem uniknięcia paraliżu.

Niestety nie mogę się zgodzić z tym aby to Spiker Kongresu był najlepszym kandydatem na następcę Prezydenta podczas jego nieobecności - urząd Vice Prezydenta za tym pomysłem bym optował i jako Prezydent na pewno takie stanowisko bym powołał.
Jak pisałem wcześniej chcę stworzyć Linię Sukcesji, wiem, że nie wszyscy są sympatykami armii zastępców ale w tej materii wbrew pozorom nasza liczebność jest atutem.
Dlaczego?
Choćby dlatego, że bez rozdmuchanej maszyny biurokratycznej będzie łatwiej nam wypracować mechanizmy antybiernościowe i lekiem na to ma być właśnie wyżej wymieniana Linia Sukcesji. Jeśli, a na co gorąco liczę, zwiększy się liczba obywateli, Arcadia złapie wiatr w żagle to łatwiej nam będzie dodać coś do działającego systemu, a niżeli wypracowywać nowy od podstaw. I ciągle to podkreślam jeśli chcemy aby to właśnie strona polityczna państwa była jednym z jej filarów trzeba założyć, że nowo przybyli mieszkańcy również zaczną się udzielać co siłą rzeczy spowoduje między innymi zwiększenie gabinetu, partii politycznych.
Co do samej Linii Sukcesji to proponuję:
1. Prezydent,
2. Vice Prezydent,
3. Sekretarze poszczególnych Departamentów,
4. Spiker Kongresu.

Zgadzam się po raz kolejny i pewnie nie ostatni z Mr. Ludovici z tym, że rządzenie przez dekrety, zarządzenia jako Prezydent jest najszybszym i najskuteczniejszym sposobem do tego aby projekty mające wpływ na Konfederację nie umierały z powodu braku rozstrzygającego głosowania. Chciałbym jeszcze wrócić do gabinetu prezydenta - bo rząd musi być, a Prezydent nie może być jednoosobowym organem, który z wyniku ludzkiej ułomności nie na wszystkim mu się znać. Dlatego projekty przygotowywane również przez poszczególne Departamenty, ale nie wymagające debaty w sali Kongresu wchodziły z mocą dekretu lub zarządzania. Chcę rządzić - ale wspólnie, dlatego istotne jest dla mnie stworzenie gabinetu, a jak powtarzałem, złożonego z ekspertów w swoich dziedzinach.

Dla zabezpieczenia wolności i zasad demokratycznych Kongres ma obowiązek pochylić się nad tymi dekretami, które wzbudzają wątpliwość, naruszają konstytucję - wyznaczyłbym na to 72 godziny w przypadku gdyby Kongres posiadał uwagi.

2/

Na pewno nie należy zapomnieć, że byli, są i będą - co do prowadzonej w tym kierunku narracji to możemy przyjąć dwa kierunku:

1. Do momentu pojawienia się kogoś kto chciałby objąć pod swoją kuratelę tę grupę etniczną traktowałbym Apaczy jako część ludności składowej KSA i nie zagłębiał bym się w niego bardziej.

2. Możemy wplatać elementy Apaczy do budowania narracji i wydarzeń kulturowych, ale byłbym przeciwny narzucania czegokolwiek komukolwiek - za przykład niech posłuży Wspólnota Apache będącą jednostką administracyjną Stanu New Olympia. Jednak ja odpowiedzialny za swoje poletko i celowo do niego nawiązując mogę uznać, że zdecydowana część mieszkańców tej wspólnoty przynależą do ww. grupy etnicznej.

Wiedzę tak samo jak mój kontrkandydat czerpię głównie z informacji zaczerpniętych z wikipedi. Problemem tutaj jest niestety brak dostępu do szerszej literatury. Nie ma co ukrywać, że ciężko nawiązywać do tematu na który ma się szczątkową wiedzę. NUPIA na pewno jest gdzieś w pamięci mikronautów, którzy pamiętają jej okres funkcjonowania - ja natomiast traktuję NUPIE jako temat dla badaczy historii, archeologów, antropologów i tutaj jest bardzo ciekawy temat aby go rozwiać, planujemy bowiem rozwój naszych uniwersytetów.
Jestem zdania, że należy nawiązywać narracyjnie do NUPII ale nie należy dać się zwariować na jej punkcie. To też ogranicza problem z wejściem dla nowych obywateli, którzy chcieliby dołączyć do Konfederacji ale brakuje im chęci przez brak zrozumienia, specyfiki NUPI.
Jestem za tym aby budować tożsamość Arcadii nie w oparciu o spuściznę NUPI ale nawiązywać na tyle na ile będziemy wstanie, dając możliwość stworzenia

Padło tutaj z ust mojego oponenta propozycja stworzenia własnej doktryny Monroe, podpisuję się całkowicie. Mało tego, dorzucić możemy Objawiona Przeznaczenie. Konstytucja Konfederacji to reguluje to po pierwsze, uważam, że Neokontynent, a zwłaszcza w przypadku OBPP to świetne miejsce do rozpoczęcia narracyjnej ekspansji i dodatkowa aktywność. Na pewno trzeba przeciwdziałać działaniom, które miałyby na celu tworzenie innych tworów państwowych. Może zabrzmi to nacjonalistycznie ale Neokontynent należy i należeć będzie do KSA!
Konstytucja nie chroni tego w stu procentach, mogą pojawić się osoby łase na te tereny jednak akt prawny, który ureguluje OBPP znajdujące się na Neokontynecie da solidną podstawę do ukrócenia tego typu działań. Myślę że zarówno ja jak i Mr. Ludovici mamy identyczny ogląd na sprawę.

3/
Trzeba rozgraniczyć partnerstwo na dwie grupy:

1. Bastionowa - czyli kraje wchodzące w skład Bastionu. Nowa Orda, Nan Di to partnerzy z którymi trzeba współdziałać i rozwijać współpracę i na nią stawiać w pierwszej kolejności.

2. Ogólnoświatowa - czyli wszystkie państwa Polinu z naciskiem przede wszystkim na Sarmację jako pierwszorzędnego partnera. Już na terenie jednego ze stanów pojawiła się placówka handlowa, a kto wie co przyniesie dalej los? Gdzieś w życiu mikronauty przecięły się moje drogi z Leocją, więc stawiałbym również na te państwo. Należy przede wszystkim przyglądać się i zachęcać do tej współpracy inne działające mikronacje.

Co do działań jako Prezydent na pewno będę się starał w wyżej wymienionych państwach zabiegał o utworzenie konsulatów, ambasad ale także prowadzić informator na temat tego co się u nas dzieje - myślę, że forma promocji w postaci publikacji zachęci nie tylko do wzmacniania współpracy ale także może dzięki niej pojawią się nowi obywatele.
Chciałbym aby mój gabinet na pewno posiadał Departament Stanu - działający sprawnie i systematycznie jeśli chodzi o relacje międzynarodowe. Zdaję sobie sprawę, że może się to nie udać od razu ale na pewno jako głowa państwa o ten aspekt ze swojej strony będę dbać.

Jeśli chodzi, które nie są zdatne do współpracy to myślę, że na tę chwilę Nordata - wynika to tylko wyłącznie z tego, że kraj ten, a raczej osoby które pojawiły się na forum po prostu najzwyczajniej w świecie trolowały. Co mi jako osobie, która szuka w mikronacji oderwania się od i tak mocno oszalałej rzeczywistości po prostu przeszkadza i jeśli patrzymy na Polin jako na miejsce spotkań pasjonatów to jest niezrozumiałe - można się nie zgadzać i różnić, ale trzeba umieć to uargumentować. Nie wiem jaka jest geneza konfliktu ale Arcadię traktuję jako miejsce gdzie tworząc treści odpoczywam, więc jako takie miejsce będę je chronić przed próbą szkodliwej działalności. Syfu w strefie publicznej jest na tyle dużo, że tutaj tego nie potrzebuje - bo można się różnić pięknie, a kto wie może z czasem po prostu uda nam się wypracować wspólny język.

Dziękuję bardzo.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Dziękuję kandydatom za odpowiedzi... pozwolicie, że odniosę się do nich później - bo nie chciałbym jako prowadzący zdominować debaty swoimi poglądami i oczekiwaniami.

Ponieważ obaj kandydaci się wypowiedzieli to kończymy obecną turę i przechodzimy do kolejnej - czyli pytań od "widzów".

Proszę o zadawanie pytań kandydatom.

Czas na zadawanie pytań - do 5.06.2024 do godziny 17:15.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

1. Jak Szanowni Kandydaci widzą swój przyszły Gabinet?

2. Czy Szanowni Kandydaci mają jakiś pomysł na zwiększenie liczby obywateli Arcadii? Jak i gdzie moglibyśmy się promować?
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Stanisław Dmowski
Kontakt:

Post autor: Stanisław Dmowski »

Z mojej strony pytanie o to, czy Arcadii potrzebne jest sądownictwo. Pojawiły się niedawno głosy mówiące o tym, że mógłaby powstać jakąś namiastka Sądu Najwyższego. Czy jest to nam potrzebne, jeśli tak, jakie kompetencje i zadania miałby ewentualny sąd.
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Post autor: Julius Ludovici »

Odnosząc się do pytań Mr Hordemana - gabinet by składał się z Sekretarza Stanu odpowiedzialnego za sprawy zagranicznej oraz Sekretarza Obrony stanowiącego syntezę ministerstw właściwych dla spraw wewnętrznych oraz obrony narodowej.

Co do pytania o reklamowanie Arcadii - to jest pytanie jakie można by postawić przed całym mikroświatem i spotkam się z nim odkąd działam, a to już bliżej niż dalej do 10 lat. Zamiast składać tu jakieś puste frazesy powiem wprost i realistycznie - z tym nie zrobimy nic. Możemy liczyć na to, że wskutek naszego prężnego działania inni wartościowi mikronauci przyjdą do nas.

Zawsze możemy promować się na discordach, ale nie jestem przekonany czy chcemy ściągać - wprost to określając - kidosów co zafascynowali się polityką na zasadzie nowoczesnej formy kabaretu, a ich zainteresowanie zbiega się do bycia mencenowskim kucem i słuchania o podatkach, bycia aborcyjną julką lub fascynacji streamami Hołowni.

Odpowiadając na pytanie Mr Paisa - Deklaracja Niepodległości stanowi, że "Kongres wspólnie z Prezydentem powołać mogą do życia niezawisły Sąd Najwyższy, ustalając uprzednio zasady jego funkcjonowania". Do powołania Sądu nie jesteśmy zobligowani, ale warto ten organ powołać, nie ograniczając jednak Sędziemu możliwości do bycia chociażby Kongresmenem. Myślę, że Sędzia w naszej sytuacji (przynajmniej obecnej) nie będzie miał za wiele do pracy, a więc jego kadencja mogłaby trwać pół roku. Z biegiem czasu prawa u nas będzie coraz więcej, a więc ktoś musi nadzorować prawidłowe wypełnianie przyjętego prawa w ramach ustaw. Poza tym Sądowi można by przekazać kompetencje organizowania wyborów.
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Post autor: Mark Felt »

Bardzo dziękuję za pytania ze strony Gubernatora Stanu Redrock oraz Szanownego Pana Spikera. Pytania, które się pojawiły pokazują tylko chęć brania udziału w debacie publicznej.
Odpowiadając na pierwsze dwa pytania. Przejdę do pierwszego zadanego przez Pana Gubernatora.
Jak mówiłem podczas trwającej debaty to mój gabinet będzie składał się z ekspertów. Wystarczy obserwować, czytać i wykuć sobie odpowiednie zdanie na temat poszczególnych kandydatów na stanowiska w Departamentach, które pojawiły by się.
Po pierwsze Departament Stanu - tutaj widział bym dwóch kandydatów, pierwszym byłby to Andrew Hordeman i co ciekawe mój obecny oponent w wyścigu prezydenckim Mr. Ludovici - proszę tego nie brać jako przytyk, widzę Pana zaangażowanie i wiem, że na salonach nie tylko byłby Pan wstanie bronić racji KSA ale także godnie je reprezentować.
Po drugie Departament Obrony - tutaj nie byłoby zaskoczenia, nominacje złożyłbym na ręce Mr. Dexa.
I trzecie ale nie mniej ważną funkcję jaką chciałbym stworzyć w swoim gabinecie to funkcja Viceprezydenta i tutaj też widziałbym Wielebnego jeśli by ją przyjął.
Odpowiadając na drugie pytanie Gubernatora - jak widzę sprawę promocji? Chciałbym aby Arcadia w świadomości międzynarodowej kojarzyła się ze stabilnością, a Konfederacja mieniła się jako miejsce gdzie każdy może zacząć od nowa, spróbować czegoś innego. Moim zdaniem atutem KSA jest to, ze realowo nawiązujemy do realowych Stanów Zjednoczonych. Drugą sprawę byłoby założenie FB, współpraca z radiem Mikornacyjnym. Przygotowanie czegoś na wzór przewodnika - pamiętam jak sam będąc młodym mikronautom nie wiedziałem co i jak robić, a czasem brakuje tych podstawowych informacji, które pozwalałyby ugryźć temat. Rejestracja,a aktywność takiego mieszkańca to dwie różne rzeczy.
Na pytanie Szanownego Pana Spikera jestem za utworzeniem Sądu Najwyższego ale z racji obecnego stanu osobowego KSA wstrzymałbym się na razie na tworzeniu go. Zamiast tego proponowałbym funkcję Prokuratora Federalnego Stanów Arcadii - gdzie w wyniku głosowania zostałby wybierany. Do jego kompetencji do momentu stworzenia Sądu Najwyższego należałoby, zgodnie z trójpodziałem władzy, posiadałby moc prawotwórczą, skupiając na sobie funkcje sądu administracyjnego, konstytucyjnego oraz powszechnego. Najważniejszym jednak zadaniem byłoby interpretowanie i orzekanie o zgodności z konstytucją.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Kontakt:

Post autor: Vilarte »

Aj parę godzin za późno trafiłem na ten wątek, no trudno.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Vilarte pisze: 05 cze 2024, 21:32 Aj parę godzin za późno trafiłem na ten wątek, no trudno.
Dlaczego za późno? Debata się jeszcze nie skończyła... a ja sam wczoraj nie bardzo czas miałem.

Skoro jak sądzę są pytania "z zewnątrz" - przechodzimy do kolejnej tury.

Proszę zadawanie kolejnych pytań kandydatom.

Czas na zadawanie pytań - do 7.06.2024 do godziny 6:30.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Organizacje polityczne i społeczne”