Wieści z zamurza

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Wieści z zamurza

Post autor: Ronon Dex »

AF de Espada pisze: 27 lip 2023, 22:02 Chciałbym aby tak było ale de facto po całej wojnie domowej nie mam żadnego pomysłu na to państwo.
Mam tylko taką sugestię, abyś w razie braku chęci (czasowych... bo to nigdy nie wiadomo) całkowicie tego nie likwidował i nie powodował powstania OBPP... bo zaraz "czerwoni", jak zawsze głodni pikseli się tam zalęgną. W razie czego oddaj teren pod opiekę (jakoś to formalnie ubierzemy w kwity), któregoś z nas - przypilnujemy i oddamy natychmiast jeżeli zdecydujesz się powrócić do działania.

Swego czasu tak zadziałało to z Wyspą Suderland, gdy zamknęli forum i działania na kilka miesięcy. Oddali nam (wtedy byłem w RB) teren pod opiekę, a myśmy to pilnowali z naszymi siłami zbrojnymi do czasu gdy powrócili i ponownie zaczęli działać... po jakimś czasie upadli, ale to już inna i nie związana z tym wszystkim historia.

Zresztą niekoniecznie nam, możesz komuś innemu zaufanemu np. z Edelweiss itp. Warto po prostu teren zabezpieczyć przed zakusami "czerwonych".
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

O tak, zgadzam się. Ta "komasacja gruntów" na Nordacie już powoli popada w przesadę, przez co nie ma przestrzeni na nowe państwa.
Ja z tego miejsca naprawdę gorąco apeluję - jak Bialenia w listopadzie skończy działalność, to nie rzucajcie się na jej ziemie. Niech rok-dwa będzie obpp, a potem ewentualnie ulokuje się tam jakieś zupełnie nowe państwo (i to też nie od razu na całej Valhalli) - a nie czyjaś kolonia, terytorium zamorskie, czy cokolwiek innego.
Tak samo w przypadku Aquelii, jeśli JE de Espada rzeczywiście zdecyduje się porzucić projekt - niech ziemie czekają na jego powrót chęci lub jakiś nowy twór.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Kontakt:

Post autor: Robert Drenin »

Ronon Dex pisze: 28 lip 2023, 09:40
AF de Espada pisze: 27 lip 2023, 22:02 Chciałbym aby tak było ale de facto po całej wojnie domowej nie mam żadnego pomysłu na to państwo.
Mam tylko taką sugestię, abyś w razie braku chęci (czasowych... bo to nigdy nie wiadomo) całkowicie tego nie likwidował i nie powodował powstania OBPP... bo zaraz "czerwoni", jak zawsze głodni pikseli się tam zalęgną. W razie czego oddaj teren pod opiekę (jakoś to formalnie ubierzemy w kwity), któregoś z nas - przypilnujemy i oddamy natychmiast jeżeli zdecydujesz się powrócić do działania.

Swego czasu tak zadziałało to z Wyspą Suderland, gdy zamknęli forum i działania na kilka miesięcy. Oddali nam (wtedy byłem w RB) teren pod opiekę, a myśmy to pilnowali z naszymi siłami zbrojnymi do czasu gdy powrócili i ponownie zaczęli działać... po jakimś czasie upadli, ale to już inna i nie związana z tym wszystkim historia.

Zresztą niekoniecznie nam, możesz komuś innemu zaufanemu np. z Edelweiss itp. Warto po prostu teren zabezpieczyć przed zakusami "czerwonych".
Ależ obszaru tego nie zamierzałbym ruszyć, jeżeli Espada zdecydowałby się choćby zaprowadzić na tamtym obszarze OBPP. Co prawda, za nim powstał Legion, to ja akurat miałem zamysł i pomysł na pewną sytuację na tamtym obszarze, ale to był obszar należący wtedy do Carstwa Brodryjskiego. Gdyby z kolei ziściła się wojna między BFSRR, a Legionem, to w przypadku zwycięstwa BFSRR, to tutaj zależałoby od porozumienia, jakie bym z Espadą ustalił.

Natomiast jeżeli Espada wprost wyrazi chęć, aby Legion stał się obszarem bez przynależności państwowej, to ta wola z pewnością zostanie podtrzymana przez BFSRR i nie zająłbym obszaru wbrew woli Alberta.
Tow. Robert Drenin

Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad

Prezydent Republiki Ludowej Szczęścia
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Pewnie wszyscy już widzieli, ale powstała II Federacja Nordacka. W jej skład wchodzą Muratyka, Kiriania oraz - powstała z rozpadu Brodrii - Klindońska Republika Technokratyczna. Udziału w projekcie odmówiły ZKRR i Hawiland (będące dotychczas cżłonkami Unii Nordackiej rezydującymi na wspólnym forum), Insulia (członek Unii Nordackiej działający na osobnym forum) oraz Winkulia.

Trzymam kciuki i życzę powodzenia, choć biorąc pod uwagę niewielki zasięg projektu (i jednocyfrową liczbę mieszkańców) nie jest to takie "zjednoczenie Nordaty", o jakim od 2014 r. marzą pannordatyści.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andżej-chan pisze: 01 sie 2023, 22:01 Pewnie wszyscy już widzieli, ale powstała II Federacja Nordacka. W jej skład wchodzą Muratyka, Kiriania oraz - powstała z rozpadu Brodrii - Klindońska Republika Technokratyczna.
Czy oni stworzyli jedno państwo? Tak pytam z przyczyn "kartograficznych"...
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Tak. Ale z nanoszeniem na mapę bym się wstrzymał, bo chyba jeszcze Fenicja się zastanawia.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andżej-chan pisze: 02 sie 2023, 08:41 Tak. Ale z nanoszeniem na mapę bym się wstrzymał, bo chyba jeszcze Fenicja się zastanawia.
Fenocja... chyba? Ze zmianami problemu nie ma, w obecnym wydaniu mapy (w przeciwieństwie do wcześniejszych) tak to sobie urządziłem, że taka zmiana zajmuje kilka minut. Już się naumiałem, że mikroświat jest mało stabilny. :lol:
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Oczywiście Fenocja, autokorekta w telefonie nie znała tego słowa i poprawiła. ;)
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Juraj Zvolynský »

Liczyć tylko na to, czy może jakaś zabłąkana duszyczka będzie chciała działać w Bastionie. Bezsensu jest tworzenie własnych forum w czasach niżu demograficznego.
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr Romanow pisze: 02 sie 2023, 10:27 Liczyć tylko na to, czy może jakaś zabłąkana duszyczka będzie chciała działać w Bastionie. Bezsensu jest tworzenie własnych forum w czasach niżu demograficznego.
Róbmy swoje... tylko nasza praca i współpraca (bez narzucania komukolwiek jakiś "federacji") może przekonać, że warto działać na wspólnym forum w ramach państw całkowicie niezależnych. Podstawą jest przekonanie, że Bastion nigdy nie będzie nakłaniał do rezygnacji z niepodległości państw. Nie dziwię się, że w obecnej sytuacji nie ma do takich pomysłów przekonania i zaufania, skoro wspólne fora prowadzą do działań nie mających na celu swobodnego przepływu mikronautów i inicjatyw pomiędzy niepodległymi krajami, a prędzej czy później prowadzą do jakiś działań scaleniowych, które faktycznie są dominacja jednych nad drugimi (z zasady słabszymi).

To nasze działania powinny prowadzić do przekonania, że Bastion ma inne cele i inne metody działania oraz szanuje niezależność państw wirtualnych.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””