Niereferendum futurystyczne

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Niereferendum futurystyczne

Post autor: Juraj Zvolynský »

Rononie, nie musimy niczego cofać, to może być właśnie fajny aspekt łączący "v-real" i "v-scifi". Jednocześnie religia tworzona w Dehreinie pojawiła się właśnie z powodu pojawienia się "nieznanych" przybyszy spoza znanego nam Pollinu. (Fajnie jakby to dalej funkcjonowało i religia się rozwinęła)

Co do subforum? Proponuję żeby była to międzynarodowa działalność co by oczywiście zwiększyło zainteresowanie projektu jakim jest Bastion, a także całego Pollinu. Każdy mógłby u nas reklamować swoją "misję" kosmiczną, czy wręcz walki Acclamatorów czy też Venatorów (Tak zapożyczyłem to z mojego ulubionego uniwersum).

Jestem fanem tego uniwersum i wydaje mi się, że pojawienie się na wiązań do niego, a także utworzenie naszego własnego pollińskiego lore może przyciągnąć tu wielu entuzjastów. Warto spróbować razem, ramie w ramię. Przecież nie bez powodu integrujemy się na zjazdach, czy też pod wspólną v-flagą. ;)
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Piotr Romanow pisze: 25 sty 2024, 20:19 Rononie, nie musimy niczego cofać, to może być właśnie fajny aspekt łączący "v-real" i "v-scifi". Jednocześnie religia tworzona w Dehreinie pojawiła się właśnie z powodu pojawienia się "nieznanych" przybyszy spoza znanego nam Pollinu. (Fajnie jakby to dalej funkcjonowało i religia się rozwinęła)
[...] Warto spróbować razem, ramie w ramię. Przecież nie bez powodu integrujemy się na zjazdach, czy też pod wspólną v-flagą. ;)
Dla mnie nie ma to większego znaczenia... czy robimy to "państwowo" czy pod szyldem jakiejś niepaństwowej agencji. A więc uzgodnijcie to z resztą zainteresowanych, bo Andrzej zdaje się mieć pewne wątpliwości co do łączenia tego z nasza pollińską państwością.

Inna sprawa, że w przypadku działań pod szyldem państwowym - dla spójności narracji z dawnymi działaniami w Bialenii zapewne dokoptuję jakieś elementy Spacedex-u jako powiedzmy takiego kosmicznego PMC. ;)
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Ronon Dex pisze: 25 sty 2024, 09:56 Jak Piotr zauważył słusznie - robimy to na osobnym podforum, by nie ściągać na Pollin "reptilian" i inne "stwory" kosmiczne...
Popieram ten pomysł.
Ronon Dex pisze: 25 sty 2024, 09:56 Zastanówmy się czy robimy to "narodowo" czy może bardziej jako niezależne od naszych państw przedsięwzięcia? Oczywiście jakieś nawiązania do naszym miroobywatelstw możemy zrobić, ale chyba powinniśmy nieco oddzielić to od pollińskiej państwowości - aby uniknąć tego co Andrzej się obawia czyli "zarzutów" o jakieś "sprowadzanie technologii kosmicznych".
Nawiązania byłyby zupełnie naturalne, w końcu ktoś ten program kosmiczny będzie realizował. Żeby narracja była w miarę spójna, można uznać, że istnieje jawny program kosmiczny (w naszym układzie planetarnym, bez space fantasy i raczej bez kosmitów) oraz ukryty program kosmiczny (finansowany w ramach tzw. czarnych projektów) o którym zwykli Nandyjczycy, Ordyjczycy i inni mieszkańcy Pollinu zbyt dużo nie wiedzą. Inne zainteresowane mikronacje mogłyby rozwijać własne "tajne programy", czy to we współpracy z nami, czy zupełnie niezależnie. Królowa Voxlandu sugeruje, by poszczególne państwa rozwijały swoją narrację w zupełnie różnych częściach wszechświata - jeśli tak woli i nie chce się z nami stykać, to oczywiście możemy sobie nie wchodzić w drogę. ;)
Ronon Dex pisze: 25 sty 2024, 09:56 Na przykład Andrzeja technikalia nie interesują... chciałby puścić wodze fantazji, zapewne dotyczących jakiś "kosmicznych cywilizacji" (życia pozaziemskiego itp.) i gdyby jego badacze chcieli gdzieś dotrzeć to np. taki Spacedex mógły ich zawieźć itd. Już jest pole do współpracy.
Mi to jak najbardziej pasuje. W ten sposób narracja byłaby spójna, a każdy zajmowałby się tym, co lubi. A chyba o to w mikroświecie chodzi. ;)
Piotr Romanow pisze: 25 sty 2024, 20:19 Co do subforum? Proponuję żeby była to międzynarodowa działalność co by oczywiście zwiększyło zainteresowanie projektu jakim jest Bastion, a także całego Pollinu. Każdy mógłby u nas reklamować swoją "misję" kosmiczną, czy wręcz walki Acclamatorów czy też Venatorów (Tak zapożyczyłem to z mojego ulubionego uniwersum).
Z tym to może różnie wyjść. Niektóre państwa może będą chciały blisko z nami w tej kosmicznej narracji współpracować i będziemy nawzajem odwiedzać swoje fora, a inne zdecydują się działać zupełnie oddzielnie. Nie ma potrzeby centralizacji, choć oczywiście fajnie byłoby, gdybyśmy się nawzajem nie ignorowali i żeby narracja kosmiczna była w miarę wspólna. Ale nikogo do niczego się nie zmusi. ;)
Ronon Dex pisze: 25 sty 2024, 21:06 Dla mnie nie ma to większego znaczenia... czy robimy to "państwowo" czy pod szyldem jakiejś niepaństwowej agencji. A więc uzgodnijcie to z resztą zainteresowanych, bo Andrzej zdaje się mieć pewne wątpliwości co do łączenia tego z nasza pollińską państwością.
Jeśli państwowo, to proponuję właśnie w ramach "czarnych projektów". Choć nie ukrywam, że widzę niewielki sens w tworzeniu osobnego ordyjskiego programu kosmicznego - ani ja sam wszystkiego nie ogarnę, ani nie będzie to racjonalne narracyjnie (Orda to niewielki, lekko zacofany kraj). W praktyce i tak nasze kraje funkcjonują w pewnej symbiozie (w której oczywiście Nan Di jest "starszą siostrą"), więc myślę, że i agencja kosmiczna mogłaby mieć wspólna (zarówno ta jawna agencja, jak i jej "czarna" odnoga).
Natomiast inne państwa pewnie będą wolały tworzyć swoje agencje. Czy państwowe, czy jakieś niezależne, to już ich decyzja.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andżej-chan pisze: 26 sty 2024, 18:22 Jeśli państwowo, to proponuję właśnie w ramach "czarnych projektów". Choć nie ukrywam, że widzę niewielki sens w tworzeniu osobnego ordyjskiego programu kosmicznego - ani ja sam wszystkiego nie ogarnę, ani nie będzie to racjonalne narracyjnie (Orda to niewielki, lekko zacofany kraj). W praktyce i tak nasze kraje funkcjonują w pewnej symbiozie (w której oczywiście Nan Di jest "starszą siostrą"), więc myślę, że i agencja kosmiczna mogłaby mieć wspólna (zarówno ta jawna agencja, jak i jej "czarna" odnoga).
Jestem podobnego zdania... co prawda Nan Di mogłaby (jako kraj mocno rozwinięty przemysłowo i technicznie) robić to samodzielnie, ale jednocześnie oznaczałoby to zmniejszenia "udziałowców" programu - czyli po ludzku mniejszą liczbę uczestników.
Andżej-chan pisze: 26 sty 2024, 18:22
Na przykład Andrzeja technikalia nie interesują... chciałby puścić wodze fantazji, zapewne dotyczących jakiś "kosmicznych cywilizacji" (życia pozaziemskiego itp.) i gdyby jego badacze chcieli gdzieś dotrzeć to np. taki Spacedex mógły ich zawieźć itd. Już jest pole do współpracy.
Mi to jak najbardziej pasuje. W ten sposób narracja byłaby spójna, a każdy zajmowałby się tym, co lubi. A chyba o to w mikroświecie chodzi.
W zasadzie jak wyżej... musimy to zrobić wspólnie i inaczej skończy się na jednoosobowych działaniach oderwanych od siebie.

Dlatego moim zdaniem powinniśmy stworzyć coś ponadpaństwowego... agencję/konsorcjum/korporację czy jak to ładnie nazwiemy, która łączyłaby narracyjnie różne elementy zarówno z Nan Di, jak i z Nowej Ordy - mogłyby to być elementy zarówno państwowo-wojskowe (nanjdyskie i ordyjskie), jak i elementy prywatnej przedsiębiorczości (np. z mojej strony udział wziąłby Spacedex - jako bialeńska spuścizna, RAT - jak wieloletni producent sprzętu też kosmicznego dla BAK i bialeńskiego KK, Ronon Arms - jako producent różnego sprzętu przydatnego też w na innych planetach).

Stwórzmy coś razem... a poszczególne elementy oczywiście będą nawiązywały i do pollińskich państwowości i do naszych przedsiębiorstw prywatnych - ale razem będzie to jeden "organizm".

Trzeba by jakąś fajną nazwę wykombinować i opracuję do tego jakiś znak dla tej "korporacji kosmicznej"? Korporacja... to mi się kojarzy właśnie z różnymi, znanymi sci-fi.

Andżej-chan pisze: 26 sty 2024, 18:22 Natomiast inne państwa pewnie będą wolały tworzyć swoje agencje. Czy państwowe, czy jakieś niezależne, to już ich decyzja.
Oczywiście, nikomu nie będziemy nic narzucać, choć chętnie powitamy we współpracy.

PS. tak na marginesie... może się Andrzeju ucieszysz, ale właśnie odzyskałem (z czeluści zewnętrznych dysków) te reptiliańskie statki, które jeszcze w Bialenii kombinowałem pod planowaną Twoją reptiliańską narrację oraz planowaną wtedy planetę Reptilian (pamiętasz to?):

Statek baza:

https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 852256.png

Krążownik:

https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 852255.png

https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 852254.png

Drony bojowe:

https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 852261.png

https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 852262.png

https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 852257.png

https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 852258.png

https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 852259.png

Porównanie:

https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 852263.png
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Kontakt:

PRZEDSTAWICIEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

A ja tak na szybko, po przeczytaniu z grubsza tego co tu się dzieje.
Ja to widziałbym by każdy miał możliwosć tworzena swojej "bajki".
Tworzymy pod egida Waszą, skoro pomysł wyszedł od Was, "nowy układ planetarny" , alterśwat czy jak to zwać.
Każdy kto chce bawić się w alter +200kosmos (SciFiPollin) zgłasza się, by jego, nie wiem, planeta, bo chyba w takiej skali byśmy się bawili, została dodana do układu planetarnego vel galaktyki i po akcepcie ma możliwosć działania w naszym uniwersum.
Każdy na swoimforum, ale pod kontrolą BAZY w Bastionie. Tu jest tak zwane "centrum". Kontrola dodawania do map, śwaitów etc.
I teraz od owych pomysłodawców zależy czy owa planetę tworzy alterego państwa mikronacyjnego, dajmy na to NanDi + 150 lat z całym inwentarzem "prawidłowego forum", całą rzeszą obywateli, programami kosmicznymi etc.. Natomiast jak znajdzie się jakiś śmiałek, który sam w pojedynkę chciałby liznąć kosmosu to również powinien mieć taką możliwość. Czy i jak będzie to rozwinięte nie ma znaczenia, niech się bawi.
Jak nie będzie (załóżmy, że to spiszemy) aktywności na danej przestrzeni np. 6mscy to "planeta/obszar" etc wygasa. I jest tam dziura i już. Bez żadnych spin i wojen

Oczywiście wojny w tym uniwersum powinnny być wykluczone bez żadnych wyjątków, chyba, że przy zgodzie obu państw i ustalona stawka - wszystko albo nic, jak to w kosmosie.
Bo ja chętnie bym kiedyś pobił się o przestrzeń i wpływy, ale to chyba melodia przyszłosci. :)
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Heinz-Werner Grüner pisze: 26 sty 2024, 21:47 Ja to widziałbym by każdy miał możliwosć tworzena swojej "bajki".

Natomiast jak znajdzie się jakiś śmiałek, który sam w pojedynkę chciałby liznąć kosmosu to również powinien mieć taką możliwość. Czy i jak będzie to rozwinięte nie ma znaczenia, niech się bawi.
Ale w żaden sposób nie przeczy to temu co napisałem powyżej... moje rozważanie dotyczyło sytuacji Nan Di i Nowej Ordy oraz osób, które te kraje tworzą i tych którzy chcieli by dołączyć do narracji wspólnej. Co do innych chętnych to pełna dowolność: sami czy w grupie, państwowo czy prywatnie itd.
Heinz-Werner Grüner pisze: 26 sty 2024, 21:47 Tworzymy pod egida Waszą, skoro pomysł wyszedł od Was, "nowy układ planetarny"
Raczej układy planetarne... choć mogą być sąsiadujące - bo biorąc pod uwagę możliwość różnych pomysłów to trudno pewnie byłoby to zebrać w jeden układ.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Nikt nie namawia oczywiście do tego, żebyśmy wszyscy działali w jednej "czaslinii", czy też na jednym forum. Ma być to nasza Sci-Fi zabawa w Pollinie, a nie ma to być jakiś sztampowy projekt bastionu. ;)

Jeśli pojawi się chęć działania u nas na forum, ok fajnie będzie. Jeżeli nie? To też przeżyjemy.

Co do walk sam jestem zdania, że raczej nie będziemy się bili. No chyba że ktoś będzie chciał partyjki w jakichś grach sci-fi rozgrywać i tworzyć wojny planetarne? międzyukładowe? :D
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr Romanow pisze: 28 sty 2024, 11:15 No chyba że ktoś będzie chciał partyjki w jakichś grach sci-fi rozgrywać i tworzyć wojny planetarne? międzyukładowe? :D
No cóż... ma wyjść fajna gra w tej materii (za jakieś półtora miesiąca) czyli Homeworld 3, która by się do tego nadawała (bo znam jej starszą wersję, sprzed wielu lat) - ale biorąc pod uwagę cenę zestawu w przedsprzedaży wynoszącą obecnie dobrze ponad 300 PLN to raczej w mikroświecie popularności nie zdobędzie. :lol:

Natomiast narracyjnie się da w jakiś konflikt tez zabawić... obrazki z kosmosu dla jakiś prostych ilustracji da się zrobić Orbiterem, ale wersją 2010 i tylko z ekranem w proporcji 4:3 (2016 nie udało mi się zmusić do współpracy z aktualnym komputerem... niby jest do tego programik do współpracy z nowszym sprzętem, ale chyba nie aż tak nowym, bo współczesne procesory jakiegoś starego "protokołu" nie obsługują) - przy czym ta wersja ma więcej dodatków Scf-Fi niż ta nowsza. Zaletą taka, że programik jest całkowicie darmowy, dodatki też.

W sumie dla chcącego to się da i tak pobawić... ale ja tam parcia na wojny nie mam akurat.
Piotr Romanow pisze: 28 sty 2024, 11:15 Jeśli pojawi się chęć działania u nas na forum, ok fajnie będzie. Jeżeli nie? To też przeżyjemy.
W zasadzie chęć działania mamy... przynajmniej obecnie. Natomiast, aby sprawdzić czy wypali czy nie to po prostu musimy zacząć - stąd moja sugestia wcześniejsza by się zabrać za tworzenie tej "korporacji kosmicznej" nandyjsko-ordyjskiej, bo jak nie zaczniemy to nie sprawdzimy czy zadziała.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

W takim razie pora robić te nasze "korporacje" i zacząć myśleć nad kolejnymi krokami. Może z czasem pojawią się u nas takie stocznie jak miało to miejsce w gwiezdnych wojnach "Kuat Drive Yards", a potem tylko wylot w kosmos. ;)
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Proponuję stworzyć nową kategorię działów poświęconą narracji poza Pollinem. Może po prostu "Kosmiczne Opowieści"? :D
I tam moglibyśmy na dobry początek stworzyć dział dla projektu nandyjsko-ordyjskiego. Macie jakiś pomysł na chwytliwą nazwę, która nawiązywałaby do naszych państw? Smok Stepowy? Niebiański Step? WostokKosmos? :D
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””