Niereferendum futurystyczne

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Niereferendum futurystyczne

Post autor: Andrzej Ordyński »

Kilka spokojniejszych dni to zawsze okazja do zebrania myśli i powrócenie do zarzuconych pomysłów. Niedawno, w związku z zapoczątkowaniem przez @Ronon Dex kosmicznej narracji w Nan Di, przyszło mi do głowy, żeby zbudować wspólny program kosmiczny Paktu Bundżadarskiego. Jakiś czas temu w wątku tego "niereferendum" sporo osób wyraziło zainteresowanie tym kierunkiem rozwoju. Zastanawiam się, czy Edelweiss @Heinz-Werner Grüner, Winkulia @Henryk Wespucci i Fenocja @Benjamin byłyby zainteresowane zabawą tego typu? Ronon jest otwarty na wciągnięcie państw Paktu do inicjatywy.

Mnie kosmos jak najbardziej pociąga, z tym, że - jak zawsze w moim przypadku - najciekawsze nie są dla mnie techniczne aspekty podboju kosmosu, tylko możliwości dla wyobraźni, które taka narracja może otworzyć. Jeszcze nie czas i miejsce, by wchodzić w szczegóły. Te na pewno musielibyśmy ustalić wspólnie w gronie osób, które ten program kosmiczny chciałyby tworzyć. Na pewno jednak pogłębienie narracji kosmicznej (nie tylko na zasadzie budowania statków i latania na kolejne planety, ale przede wszystkim ukazania ludzkie i "ufoludzkiej" strony pionierskich wypraw i badań) byłoby czymś w dziejach mikroświata oryginalnym.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Andżej-chan pisze: 21 sty 2024, 21:32 Na pewno jednak pogłębienie narracji kosmicznej (nie tylko na zasadzie budowania statków i latania na kolejne planety, ale przede wszystkim ukazania ludzkie i "ufoludzkiej" strony pionierskich wypraw i badań) byłoby czymś w dziejach mikroświata oryginalnym.
Zgadzam się z takim podejściem... sama budowa programu kosmicznego, będącego przecież w zasadzie "przyspieszonym realem" jest dość "oklepana"... bo już to przerabialiśmy i nie tylko my. Poszedłbym w kierunku właśnie znanym ze science-fiction, bo dałoby to pole do popisu dla oryginalności - przynajmniej w mikro... bo wiadomo, że nawet podświadomie będziemy czerpać ze sci-fi, które znamy i takiego, które lubimy.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel
Kontakt:

RÓD

Post autor: Benjamin »

Prywatnie — może wyjdę na jakiegoś konserwatystę, ale takie „zabawy” nie są za bardzo dla mnie. O ile mogę przystać na wyprawy w kosmos i „odkrywani