Niereferendum futurystyczne

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Niereferendum futurystyczne

Post autor: Andrzej Ordyński »

Kilka spokojniejszych dni to zawsze okazja do zebrania myśli i powrócenie do zarzuconych pomysłów. Niedawno, w związku z zapoczątkowaniem przez @Ronon Dex kosmicznej narracji w Nan Di, przyszło mi do głowy, żeby zbudować wspólny program kosmiczny Paktu Bundżadarskiego. Jakiś czas temu w wątku tego "niereferendum" sporo osób wyraziło zainteresowanie tym kierunkiem rozwoju. Zastanawiam się, czy Edelweiss @Heinz-Werner Grüner, Winkulia @Henryk Wespucci i Fenocja @Benjamin byłyby zainteresowane zabawą tego typu? Ronon jest otwarty na wciągnięcie państw Paktu do inicjatywy.

Mnie kosmos jak najbardziej pociąga, z tym, że - jak zawsze w moim przypadku - najciekawsze nie są dla mnie techniczne aspekty podboju kosmosu, tylko możliwości dla wyobraźni, które taka narracja może otworzyć. Jeszcze nie czas i miejsce, by wchodzić w szczegóły. Te na pewno musielibyśmy ustalić wspólnie w gronie osób, które ten program kosmiczny chciałyby tworzyć. Na pewno jednak pogłębienie narracji kosmicznej (nie tylko na zasadzie budowania statków i latania na kolejne planety, ale przede wszystkim ukazania ludzkie i "ufoludzkiej" strony pionierskich wypraw i badań) byłoby czymś w dziejach mikroświata oryginalnym.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Andżej-chan pisze: 21 sty 2024, 21:32 Na pewno jednak pogłębienie narracji kosmicznej (nie tylko na zasadzie budowania statków i latania na kolejne planety, ale przede wszystkim ukazania ludzkie i "ufoludzkiej" strony pionierskich wypraw i badań) byłoby czymś w dziejach mikroświata oryginalnym.
Zgadzam się z takim podejściem... sama budowa programu kosmicznego, będącego przecież w zasadzie "przyspieszonym realem" jest dość "oklepana"... bo już to przerabialiśmy i nie tylko my. Poszedłbym w kierunku właśnie znanym ze science-fiction, bo dałoby to pole do popisu dla oryginalności - przynajmniej w mikro... bo wiadomo, że nawet podświadomie będziemy czerpać ze sci-fi, które znamy i takiego, które lubimy.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel
Kontakt:

RÓD

Post autor: Benjamin »

Prywatnie — może wyjdę na jakiegoś konserwatystę, ale takie „zabawy” nie są za bardzo dla mnie. O ile mogę przystać na wyprawy w kosmos i „odkrywanie nowego”, tak kosmici czy inne ufoludki... no już nie za bardzo.
Benjamin
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Kontakt:

PRZEDSTAWICIEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ja nie za bardzo wiem jak miałbym to ująć w kontekście samefo Edelweiss, tutaj jednak skłaniałbym się pod narrację raczej na stopie prywatnej. Nie czuję się jednak na tyle dobrze we władaniu językiem przyszłości i wszelakich zagadnień z nią związanych, żebym stał w pierwszej linii dotyczącej pomysłów "jak to zrobić". Może uda mi się dołączyć do zabawy, ale szczerze powiedziawszy nie wiem w jakiej roli.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Heinz-Werner Grüner pisze: 22 sty 2024, 11:30 Ja nie za bardzo wiem jak miałbym to ująć w kontekście samefo Edelweiss, tutaj jednak skłaniałbym się pod narrację raczej na stopie prywatnej.
Biorąc pod uwagę czasy reprezentowane przez Edelweiss to podejście klasyczne raczej się nie uda, bo musiałbyś mocno naciągać by w latach 30-tych móc zbudować cokolwiek co w poleci w kosmos. Jednak podejście sci-fi takie możliwości już daje... Nie budujemy statków kosmicznych, po prostu je "zdobyliśmy" lub w ogóle można iść w kierunku czegoś w klimacie "Gwiezdnych Wrót" - wtedy czasy Edelweiss nijak nie przeszkadzają.
Benjamin pisze: 22 sty 2024, 08:42 Prywatnie — może wyjdę na jakiegoś konserwatystę, ale takie „zabawy” nie są za bardzo dla mnie. O ile mogę przystać na wyprawy w kosmos i „odkrywanie nowego”, tak kosmici czy inne ufoludki... no już nie za bardzo.
Zawsze można to ciągnąc dwutorowo... przecież nie wszystkie światy muszą być zamieszkałe przez rozumne istoty. Pozostaje całkiem sporo miejsca dla tworzenia klimatów bez "ufoludków". :lol:
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Juraj Zvolynský »

Szanowni, moim zdaniem nikogo do niczego nie musimy namawiać. To, że bawimy się tutaj w tej futurystycznej technokratycznej monarchii nie znaczy, że będziemy do naszej narracji na plancie Pollin ściągać reptilian, czy też inne humanoidy.

Będziemy mieli na to oddzielne subfora, gdzie będziemy poznawali mieszkańców kosmosu. ;)
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Z jednej strony rozumiem obawy przed nadmiernym puszczaniem wodzy fantazji. W końcu przeważnie staramy się, żeby nasza narracja była realistyczna i poważna. Kosmici czasem uchodzą w nieistniejącym realu za coś szalonego, choć z drugiej strony pisarze tacy jak Stanisław Lem są przeważnie szanowani.
Niektórzy mogą obawiać się, czy taka kosmiczna narracja nie doprowadzi do nadmiernego "odlotu". Może warto spisać krótki kodeks etyczny, w którym jasno zobowiążemy się, że nie będziemy uzywać kosmicznych technologii na Pollinie? Chodzi o to, żeby nikt nie podejrzewał nas, że Pakt Bundżadarski dostanie jakąś wunderwaffe od kosmitów i za jej pomocą podbije cały Pollin... Co dzieje się w kosmosie, to zostaje w kosmosie i traktujemy ten program kosmiczny (przynajmniej jego hardkorową część) jako "sub-uniwersum" nie mające wpływu na bieg życia na naszej planecie.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Kontakt:

PRZEDSTAWICIEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ja to rozumiem w ten sposób, że Sci-Fi-Pollin to zupełnie inne uniwersum. To, że np. Nan Di chciałoby łączyć Pollin i SFPollin to ja nie widze problemu. Sądzę jednak, że dla Edelweiss można by zrobić jakąś alternatywną rzeczywistość w stylu "Edelschwarz" i działać w zupełnie innym wymiarze. Już widzę te lodowe potwory, albo kruczo czarne olbrzymie maszyny do wydobycia "surowca X" na którym opiera się galaktyczne paliwo czy coś. :D
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andżej-chan pisze: 22 sty 2024, 20:07 Niektórzy mogą obawiać się, czy taka kosmiczna narracja nie doprowadzi do nadmiernego "odlotu".
A mi się wydawało, że właśnie chodzi o jakiś "odlot" i zrobienie czegoś nowego, innego...
Andżej-chan pisze: 22 sty 2024, 20:07 Może warto spisać krótki kodeks etyczny, w którym jasno zobowiążemy się, że nie będziemy uzywać kosmicznych technologii na Pollinie? Chodzi o to, żeby nikt nie podejrzewał nas, że Pakt Bundżadarski dostanie jakąś wunderwaffe od kosmitów i za jej pomocą podbije cały Pollin...
Akurat w Mikro nie da się niczego podbić, bez względu na technologię - o ile podbijany sam tego nie będzie chciał. Można było podbijać czy rozebrać Brodrię... bo sami tego chcieliśmy, mogłeś sobie zwiększyć teren Ordy, kosztem Nan Di tylko i wyłącznie dlatego, że się na to zgodziliśmy. Tak to działa...

I nijakiego niebezpieczeństwa nie ma... są na Pollinie kraje cofnięte o sto lat w przeszłość i są takie cofnięte o kilka wieków. Różnice technologiczne są ogromne, a jakoś niebezpieczeństwa podbojów nie ma...

A tak na marginesie... skoro są kraje w czasie cofnięte, to czy przeszkadzałyby takie, które są "do przodu"? Ale faktycznie nie jest moim zamiarem "mieszać na Pollinie", tylko zbudować pewną alternatywę... gdzie indziej.
Andżej-chan pisze: 22 sty 2024, 20:07 Co dzieje się w kosmosie, to zostaje w kosmosie i traktujemy ten program kosmiczny (przynajmniej jego hardkorową część) jako "sub-uniwersum" nie mające wpływu na bieg życia na naszej planecie.
Ale to jest w sumie dobry pomysł... w zasadzie od jego zarania (pamiętasz rozważania w tej materii jeszcze w nieboszczce Bialenii?) taki był.

Po prostu podejmujemy działania w innym systemie planetarnym, czy raczej w odległych systemach - jak ktoś chce to nawet w innej galaktyce. I są to działania niezależne od tego co się dzieje na "realistycznym" Pollinie. I tam, daleko stąd robimy sobie niejako to wszystko na nowo - w innych warunkach, w "realiach" science-fiction ze wszystkimi tego konsekwencjami. Ktoś chce "dzikie planety" - to może takowe badać, ktoś chce "kosmitów" to sobie może takowych mieć.

Nie wiążemy tej narracji z naszymi krajami tutaj... w sumie poza tym, że jakoś zdobyliśmy środki (czemu służyła ta moja narracja ze statkami kosmicznymi) i stąd odlatujemy. Tam gdzie odlecimy tworzymy nowe "kolonie" i działamy już dopuszczeniem zasad sci-fi.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Heinz-Werner Grüner pisze: 22 sty 2024, 11:30 Może uda mi się dołączyć do zabawy, ale szczerze powiedziawszy nie wiem w jakiej roli.
Piotr Romanow pisze: 22 sty 2024, 16:20 Będziemy mieli na to oddzielne subfora, gdzie będziemy poznawali mieszkańców kosmosu. ;)
Andżej-chan pisze: 21 sty 2024, 21:32 Jeszcze nie czas i miejsce, by wchodzić w szczegóły. Te na pewno musielibyśmy ustalić wspólnie w gronie osób, które ten program kosmiczny chciałyby tworzyć.
No to może właśnie nadszedł czas by pewne rzeczy wspólnie ustalić?

Jak Piotr zauważył słusznie - robimy to na osobnym podforum, by nie ściągać na Pollin "reptilian" i inne "stwory" kosmiczne...

Zastanówmy się czy robimy to "narodowo" czy może bardziej jako niezależne od naszych państw przedsięwzięcia? Oczywiście jakieś nawiązania do naszym miroobywatelstw możemy zrobić, ale chyba powinniśmy nieco oddzielić to od pollińskiej państwowości - aby uniknąć tego co Andrzej się obawia czyli "zarzutów" o jakieś "sprowadzanie technologii kosmicznych".

Sam stwierdzam po wypowiedzi Andrzeja, że może nieco zbyt pochopnie wcieliliśmy ten statek kosmiczny i jego załogę do WCA Nan Di, ale to zawsze można naprawić i ze względu na "polityczne wątpliwości" wycofać się z decyzji oraz przekazać to do pozarządowej instytucji czy przedsiębiorstwa.

Trochę mnie kusi by po prostu przywrócić SpaceDex czyli firmę, którą otworzyłem jeszcze w Bialenii, gdy zostałem usunięty z tamtejszej armii, a tym samym przestałem mieć cokolwiek wspólnego z Bialeńskim Korpusem Kosmicznym. Niespecjalnie się rozwinęła, bo to była moja końcówka pobytu w RB, ale jakaś narracja poszła w Leocji (tutaj, tutaj i tutaj) po moich przenosinach do tego kraju.
Ronon Dex pisze: 15 cze 2022, 13:20 Ronon Dex opuscił Bialenię 23 marca 2022 z zamiarem całkowitego zerwania z Miktoświatem, jednak gdy opuszczał swój dawny kraj postanowił udać się najpierw na emeryturę z dala od mikronacyjnego zgiełku i waśni…

Dysponując odpowiednim zapleczem logistycznym postanowiłem działać dwutorowo. Pojazdy kosmiczne Spacedex’u wysłałem w daleką przestrzeń kosmiczną w celu poszukiwania i założenia bazy poza Pollinem (co wymaga sporo czasu, ze względu na odległości), natomiast sam postanowiłem spenetrować rozległy ocean na południe od równika.
Ronon Dex pisze: 10 paź 2022, 12:49 ...wszak gdy opuściłem Bialenię, to część "moich ludzi" udała się "w nieznane" za pomocą statków kosmicznych Spacedex'u. Może kiedyś powrócą z głębokiego kosmosu z jakimiś "rewelacjami"... kto to wie...
Chodzi mi po głowie pomysł by utworzyć jakąś niezależną od jakiegoś państwa Agencję Kosmiczną, w skład której wchodziłyby prywatne lub państwowe (jeśli ktoś chce takowe) przedsiębiorstwa czy pomniejsze agencje "kosmiczne". Związek w ramach agencji powinien być (moim zdaniem) na tyle "luźny" by nie gryzły się różne pomysły... bo jednych interesują same badania kosmosu, bardziej technikalia, a innych czysta i nieskrępowana fantazja. Moim zdaniem bez problemu możemy to pogodzić... w takim luźnym "związku". Z czasem pewnie wiele tych kwestii będzie się przenikać...

Na przykład Andrzeja technikalia nie interesują... chciałby puścić wodze fantazji, zapewne dotyczących jakiś "kosmicznych cywilizacji" (życia pozaziemskiego itp.) i gdyby jego badacze chcieli gdzieś dotrzeć to np. taki Spacedex mógły ich zawieźć itd. Już jest pole do współpracy.

Nawet udało mi się zmusić stary programik, w którym robiłem bialeński korpus Kosmiczny do pracy w obecnym komputerem - co prawda max rozdzielczość to tylko 1920 x 1440 pxs... bo niestety z nowym hardware niespecjalnie chce stary program wpółpracować. Jednak za pomocą tego mogę zrobić jakieś nawiązania powodujące spójność narracji i jakieś tam ilustracje robić. W zasadzie opracowane przeze mnie "technikalia" w sporej większości odzyskałem (program nie jest instalowalny, ale forderowy... to przywróciłem zapis zachowany na zewnętrznym dysku). Bazę do odtworzenia techniki Spacedex-u (opartej na technice używanej w Bialeńskim KK) więc w zasadzie mam (od "skórki" się zrobi nowe... niebialeńskie). Kilka pomysłów na inne planety też już tutaj pokazałem wcześniej... Jestem w zasadzie przygotowany do rozpoczęcia działań, choć trochę pracy graficznej muszę wykonać - ale to wtedy gdy padną jakieś uzgodnienia (po co sobie robić robotę dwa razy).

Sądzę, że dyskusję o konkretach czas zacząć...
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””