Unsre Reluskid - Czyli wierzenia dehreińców

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Unsre Reluskid - Czyli wierzenia dehreińców

Post autor: Ronon Dex »

Borys Zamycki pisze: 15 sty 2024, 18:26
Zresztą jeśli przykładowo całe Nan Di przyjmie Hofhus af Tekno (Słowo na kościół wpadło mi przed snem do głowy.), w takim wypadku stanie się to tak czy tak religią państwową.
Niekoniecznie. Jeżeli każdy jeden Nandyjczyk przystąpi do Hofhus af Tekno, ale jednocześnie Hofhus nie będzie miał żadnych specjalnych prawnych powiązań z Cesarstwem Nan Di ani nie będzie traktowany na innych zasadach niż kościoły nie-Hofhus, to nadal nie będzie to religia państwowa, a co najwyżej narodowa. Religia państwowa zaczyna się tam, gdzie państwo i prawo w sposób zamierzony traktują jedną religię na specjalnych, uprzywilejowanych zasadach.
A może takie wyjście... Związek wyznaniowy jest faktycznie dobrowolnym stowarzyszeniem wiernych i powinien funkcjonować właśnie na zasadach stowarzyszenia. W przypadku proponowanym to Cesarz byłby "prezesem" takiego stowarzyszenia - mamy więc rozwiązany problem rozdziału państwa i związku wyznaniowego, a jednocześnie mamy tak jak jest to zamierzone Cesarza jako "głowę kościoła". Przecież władca może być uczestnikiem stowarzyszenia (szczególnie w Mikro), jak samo jak inni "funkcjonariusze państwa" oraz "Zwykli obywatele".
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Ciekawy pomysł, który przywodzi mi na myśl z jednej strony kulty cargo (religijne traktowanie zaawansowanej technologii przez ludy, które jej nie rozumieją i uważają za coś nadnaturalnego), a z drugiej strony kulty UFO, opierające się na wierze, że dzięki technologiom przekazanym ludziom przez komitów, nastanie nowa era w dziejach świata. Najbardziej znanymi wyznaniami tego typu były Aetherius Society, raelianie i scjentologia. W Polsce najsłynniejszym kultem UFO był w latach 90. Antrovis. Wiele ich cech jest wspólnych z tym, co proponujecie: proroctwa dotyczące technologii kosmicznej, nowa etyka, prorok posiadający wiedzę na temat nowej epoki i utrzymujący kontakt z przybyszami z kosmosu, wybiórcze czerpanie z istniejących już religii.

Ja swojego Proroka nie planuję porzucać na rzecz nowych kultów, ale na pewno będę z zainteresowaniem obserwował.

P.S. Prawie bym zapomniał, że ja nieco podobny kult opisałem kiedyś w "Wieściach Anomalnych". Polecam artykuł "Komu wierzyliśmy 50 lat temu?". https://kustosz.stempel.org.pl/1022/100 ... 906562.pdf

A tak w ogóle, @Ronon Dex, miałbyś coś przeciwko, żeby powrzucać archiwalne "Wieści Anomalne" na stronę? Z jednej strony nie chcę robić ze strony Bastionu graciarni na rzeczy stworzone jeszcze w czasach Bialenii, a z drugiej wydaje mi się, że niektóre artykuły mogłyby kogoś zaciekawić i skłonić do kontynuowania poruszonych wątków.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Juraj Zvolynský »

Na obecny moment powoli zaczynam tutaj wszystko spajać w jedną wspólną całość.

Nazwa religii: Hofhus af Tekno ( myślałem jeszcze nad Hohhus af Tekno, co by znaczyło Wielki/Starszy Dom Tekno)
Głowa religii: Hofkromustr (Wielki/Starszy Kapłan)
Nazwa duchownego: Kromustr
Nazwa pism świętych: Erihad Rabel (Święta Księga), Erihad Rabele (Święte Księgi), Hohrabel (Głowna Księga)

Tak mi się to wszystko widzi, co do krótkiej historii tej religii widzę to tak:

W momencie, gdy w rejonie Cesarstwa Nan Di, a konkretnie w okolicach Dehreiny pojawił się okręt kosmiczny bialeńskiego korpusu spełniły się przepowiednie starego dehreińskiego Perhveta Simona (Proroka Szymona). Ten przypowiedział nadejście najmądrzejszego gojmal Tekno (Boga Tekno), który za pomocą swoich posłańców ma przekazać sposób i zasady postępowania w nowym Technokratycznym Stuleciu.

Co sądzicie?
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Borys Zamycki Stempel
Kontakt:

Post autor: Borys Zamycki »

Jak dla mnie jest git. Jeżeli chodzi o nazwę religii, to wariant z Hofhus mi się bardziej podoba.

Czy Tekno będzie mieć jakieś swoje święte miejsca, sanktuaria albo inne cele pielgrzymek wiernych? Może będzie to miejsce narodzin/zamieszkania/śmierci/pochówku Proroka Szymona?

A i jeszcze jedno - dobrze będzie stworzyć też kanon modlitw lub przynajmniej opisać, jak wygląda modlenie się do Tekno.
(-) Borys Zamycki

Gubernator Arctiq (Nan Di)
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
--
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

Obrazek
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Borys Zamycki pisze: 18 sty 2024, 17:35 Jak dla mnie jest git. Jeżeli chodzi o nazwę religii, to wariant z Hofhus mi się bardziej podoba.
Uznałem, że trzeba poprostu wykorzystać to co mamy już opracowane w języku nandyjskim tj. stopnie wojskowe i skoro starszy w stopniu ma przed nazwą stopnia Hoh to wydawało mi się, że możemy to wykorzystać. W takim razie Hoh będzie starszy, a Hof wielki w j.nandyjskim. Może zostać Hofhus. ;)

Tylko wtedy głowa Hofhus to byłby Hofkromustr tj. Wielki Kapłan. ;)
Borys Zamycki pisze: 18 sty 2024, 17:35 Czy Tekno będzie mieć jakieś swoje święte miejsca, sanktuaria albo inne cele pielgrzymek wiernych? Może będzie to miejsce narodzin/zamieszkania/śmierci/pochówku Proroka Szymona?
Myślałem, żeby znaleźć jakiś punkt w Dehreinie i można by było zrobić tak jak legenda Juche. Trochę nadmuchaną historię, że Perhvet Simon urodził się w biednej rodzinie w dehreińskich górach.

Borys Zamycki pisze: 18 sty 2024, 17:35 A i jeszcze jedno - dobrze będzie stworzyć też kanon modlitw lub przynajmniej opisać, jak wygląda modlenie się do Tekno.
Oczywiście, że tak! Sam zdajesz sobie sprawę jaki to będzie ogromny zasób nowych słów, składni etc. dla języka nandyjskiego. ;)
Awatar użytkownika
Borys Zamycki Stempel
Kontakt:

Post autor: Borys Zamycki »

Myślałem, żeby znaleźć jakiś punkt w Dehreinie i można by było zrobić tak jak legenda Juche. Trochę nadmuchaną historię, że Perhvet Simon urodził się w biednej rodzinie w dehreińskich górach.
Perhvet Simon był biedny i nadzwyczaj uzdolniony. Miał w życiu pod górkę, ale dzięki swojemu samozaparciu ukończył dobre szkoły. W wyniku kontaktu z nauką na początku zatracił zupełnie religijność, ale potem doszedł do wniosku, że to wszystko nie może być dziełem przypadku i za światem musi stać jakiś bóg - Tekno - który chce, by ludzkość się rozwijała i dlatego obdarzył człowieka naturalnym dążeniem do poznawania świata i ułatwiania swojego życia. W końcu Simon doszedł do wniosku, że gdy ludzkość osiągnie odpowiedni etap rozwoju (lub gdy Tekno zechce), na ziemię zostaną zesłani posłańcy Tekno i nastanie Technokratyczne Stulecie.

Co sądzisz o takim zarysie legendy założycielskiej?

Oczywiście, że tak! Sam zdajesz sobie sprawę jaki to będzie ogromny zasób nowych słów, składni etc. dla języka nandyjskiego. ;)
Myślałem, że modlitwy będą w języku polskim, ale stworzenie ich po nandyjsku byłoby naprawdę ciekawą inicjatywą.
(-) Borys Zamycki

Gubernator Arctiq (Nan Di)
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
--
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

Obrazek
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Borys Zamycki pisze: 18 sty 2024, 20:05 Perhvet Simon był biedny i nadzwyczaj uzdolniony. Miał w życiu pod górkę, ale dzięki swojemu samozaparciu ukończył dobre szkoły. W wyniku kontaktu z nauką na początku zatracił zupełnie religijność, ale potem doszedł do wniosku, że to wszystko nie może być dziełem przypadku i za światem musi stać jakiś bóg - Tekno - który chce, by ludzkość się rozwijała i dlatego obdarzył człowieka naturalnym dążeniem do poznawania świata i ułatwiania swojego życia. W końcu Simon doszedł do wniosku, że gdy ludzkość osiągnie odpowiedni etap rozwoju (lub gdy Tekno zechce), na ziemię zostaną zesłani posłańcy Tekno i nastanie Technokratyczne Stulecie.
Bardzo fajny ten zarys, ogólnie planuję trochę zacząć stawiać na futuryzowanie Nan Di, a takie wierzenie bardzo nam pomoże. Wiara w postęp, progres i ciągłe ulepszanie, unowocześnianie naszego kraju. ;)
Borys Zamycki pisze: 18 sty 2024, 20:05 Myślałem, że modlitwy będą w języku polskim, ale stworzenie ich po nandyjsku byłoby naprawdę ciekawą inicjatywą.
Oczywiście będą w dwóch językach. Raczej po polsku w pierwowzorze, a następnie po nandyjsku, krok po kroku. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ocidene Marte”