Piotr Romanow pisze: 27 gru 2023, 15:07
Przydałby się nam kronikarz, który byłby w stanie połączyć to w całość i następne dzieje historyczne po prostu byśmy pisali w oparciu o pracę, która już została wykonana. Bo fajnie można rozwinąć historię naszego regionu. Tylko jeżeli każdy będzie po swojemu ją opisywał to zabranie nam spójności i cała ta historia tak jak mówiłem zamieni się w zwyczajne rozdwojenie jaźni, a nie historię.
Ten problem jest akurat do rozwiązania w kilku krokach:
1. Stworzyć w chmurze jakiś plik w wordzie, np. "Historia Brodrii - ujednolicenie".
2. W tym pliku stworzyć tabelę, w której wierszami są połowy wieków, a kolumnami - nazwy poszczególnych państw pobrodryjskich + dodatkowa kolumna na wcześniejsze ustalenia co do historii Brodrii (czyli ustalenia poczynione przed powołaniem do życia Bastionu). Wyglądałoby to mniej więcej tak:
Wiersze byłyby pociągnięte od I aż do XXI wieku.
3. Każdy, kto jest autorem lub ma wiadomości o jakichkolwiek ustaleniach co do historii Brodrii, wpisywałby te ustalenia chronologicznie do tabeli. Przykładowo, informacja o tym, że w 1610 roku Nan Di straciło niepodległość i stało się częścią Brodrii, wylądowałaby w kolumnie "Nan Di" i w wierszu "XVII w. (I poł.)":
4. W taki sposób powstałaby nam w miarę przejrzysta kronika dziejów ziem brodryjskich. Wszelkie sprzeczności byłyby w miarę szybko do wyłapania.
5. Po zebraniu całości dotychczasowych ustaleń w tabeli, jeden wyznaczony "kronikarz" (mogę to być nawet ja) usunąłby te sprzeczności, kierując się zasadą, że ustalenia późniejsze są ważniejsze niż wcześniejsze. Efektem końcowym byłoby powstanie jednej, spójnej bazowej kroniki dziejów Brodrii.
6. Taka bazowa kronika byłaby podstawą do dalszego rozwijania historii.
Mogę stworzyć taki plik i później zostać "kronikarzem". Muszę jednak wiedzieć, czy inni zainteresowani chcą i akceptują taką formę pracy nad historią, bo w przeciwnym razie nie będzie to miało sensu.