Kwestia wspólnej waluty

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.

Czy popierasz dołączenie Bastionu Pollin do Banku Pollinu?

Czas głosowania minął 24 lip 2023, 16:53

Tak
5
71%
Nie
2
29%
Nie wiem
0
Brak głosów

Liczba głosów: 7
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Kwestia wspólnej waluty

Post autor: Andrzej Ordyński »

Szanowni,

Otrzymaliśmy propozycję dołączenia do Banku Pollinu. Jest jednak pewien problem - dla naszego forum może powstać tylko jedna waluta. Proponuję, by miała jakąś neutralną nazwę, nie nawiązującą do żadnego z państw mających swoją siedzibę na naszym forum, żeby nikt nie czuł się dyskryminowany.

Skoro jesteśmy Bastionem, to może, pozostając w jednym kręgu tematycznym, naszą walutą będzie "fort"? Nazwa krótka, prosta i łatwa do zapamiętania. Od razu będzie wiadomo czyja to waluta.

Co Państwo na to?
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel
Kontakt:

PRZEDSTAWICIEL

Re: Kwestia wspólnej waluty

Post autor: Helwetyk »

Andżej-chan pisze: 17 lip 2023, 16:53 Jest jednak pewien problem — dla naszego forum może powstać tylko jedna waluta.
Od czasu, gdy o tym (dzisiaj) rozmawialiśmy, zmarnowałem poświęciłem parę godzin i, ku mojemu zaskoczeniu, udało mi się napisać odpowiednie skrypty statystyczne dla phpBB.

Z tym zastrzeżeniem, i tak proponowałbym jedną walutę. W innym przypadku, po pierwsze: dla każdego kraju z osobna wymagane byłyby odrębne weryfikacje w Stemplu, co szybko stanie się wyjątkowo uciążliwe; po drugie: nie można byłoby wypłacać wynagrodzeń za aktywność w działach ogólnobastionowych (to już nie kwestia techniczna, a zasada równego traktowania wszystkich podmiotów uczestniczących w MBP); po trzecie: wspólna waluta będzie zauważalnie mocniejsza od indywidualnych walut krajowych; po czwarte: jeden komplet potwierdzeń powstanie o wiele szybciej od pięciu kompletów.

Postscriptum: „fort” to świetna propozycja. Potrzebna byłaby jeszcze nazwa dla setnej części.
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Andżej-chan pisze: 17 lip 2023, 16:53 Skoro jesteśmy Bastionem, to może, pozostając w jednym kręgu tematycznym, naszą walutą będzie "fort"? Nazwa
Proponowałem pozaforumowo "bastin", ale "fort" też mi się podoba.
Helwetyk pisze: 17 lip 2023, 20:35 Postscriptum: „fort” to świetna propozycja. Potrzebna byłaby jeszcze nazwa dla setnej części.
1 fort = 100 szańców.

Skoro fort to można iść za ciosem i 1/100 to szaniec. :lol:
Helwetyk pisze: 17 lip 2023, 20:35 Z tym zastrzeżeniem, i tak proponowałbym jedną walutę.
Jestem tego samego zdania. Nie komplikujmy tego wszystkiego nadmiernie.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ronon Dex pisze: 17 lip 2023, 20:52 Skoro fort to można iść za ciosem i 1/100 to szaniec. :lol:
Super, podoba mi się. :D
Helwetyk pisze: 17 lip 2023, 20:35 Z tym zastrzeżeniem, i tak proponowałbym jedną walutę.
Ronon Dex pisze: 17 lip 2023, 20:52 Jestem tego samego zdania. Nie komplikujmy tego wszystkiego nadmiernie.
Możemy ustalić jakiś podział zysków Skarbu Bastionu. Jestem gotów wziąć na siebie wypłacanie co miesiąc (powiedzmy, że w pierwszym tygodniu każdego miesiąca za okres poprzedni) ustalonej części przychodów na konta poszczególnych państw (lub ich przywódców).

Można na przykład ustalić, że 50% przychodów rozdzielana jest po równo między wszystkie państwa znajdujące się na Bastionie, a pozostała połowa podlegałaby konkursowi na najaktywniejszą część forum i wypłacałoby się 25% liderowi aktywności, 15% wiceliderowi, a 10% trzeciemu państwu. Wystarczyłoby, gdybyśmy co miesiąc podliczali liczbę postów w działach poszczególnych państw. Resztę wyliczy excel, a ja tylko wykonam przelewy.
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Juraj Zvolynský »

Kwestia nazewnictwa bardzo mi się podoba.

Bardzo też mi się podoba proponowany przez Andrzeja podział. ;)
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel
Kontakt:

PRZEDSTAWICIEL

Helwetyk pisze: 17 lip 2023, 20:35 Od czasu, gdy o tym (dzisiaj) rozmawialiśmy, zmarnowałem poświęciłem parę godzin i, ku mojemu zaskoczeniu, udało mi się napisać odpowiednie skrypty statystyczne dla phpBB.
Andżej-chan pisze: 17 lip 2023, 21:00 Wystarczyłoby, gdybyśmy co miesiąc podliczali liczbę postów w działach poszczególnych państw. Wystarczyłoby, gdybyśmy co miesiąc podliczali liczbę postów w działach poszczególnych państw. Resztę wyliczy excel, a ja tylko wykonam przelewy.
W nawiązaniu do pierwszego cytatu, w razie czego mam skrypty, dla przykładu:
Dosłownie nieznacznie przerobić dla zliczania całych miesięcy, do tego dorobić po stronie banku skrypt zliczający rentę emisyjną całego forum w danym miesiącu, co też jest trywialne, i gotowe.

Postscriptum: skoro, jak się wydaje, jest konsensus, zacząłbym od założenia wątku weryfikacyjnego w Stemplu.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2023, 22:50 przez Helwetyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Przy okazji w Banku potrzebna jest flaga... w sumie Bastion państwem nie jest, mamy tylko logo - bo flaga nam niepotrzebna. Można je umieścić po prostu na jakimś tle... najlepiej neutralnym, przy czym białe raczej odpada, bo słabo widoczne będzie.

Może takie?

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel
Kontakt:

PRZEDSTAWICIEL

Ronon Dex pisze: 17 lip 2023, 22:28 Może takie?
Bardzo dobra, biorę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Helwetyk pisze: 17 lip 2023, 22:04 W nawiązaniu do pierwszego cytatu, w razie czego mam skrypty, dla przykładu:
Dosłownie nieznacznie przerobić dla zliczania całych miesięcy, do tego dorobić po stronie banku skrypt zliczający rentę emisyjną całego forum w danym miesiącu, co też jest trywialne, i gotowe.
Czy mogę liczyć na to, że Wasza Ekscelencja w wolnej chwili zajmie się tym *trywialnym* zadaniem...?

Póki co większość głosujących popiera dołączenie do Banku Pollinu. Myślę, że w takim razie się zdecydujemy. Oczywiście nie ma przymusu - jak ktoś nie chce brać w tym udziału, to nie musi. Partycypacja w infrastrukturze Bastionu Pollin nie wiąże się, ani nigdy nie będzie wiązać się z przymusem uczestnictwa w inicjatywach dodatkowych.
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel
Kontakt:

PRZEDSTAWICIEL

Andżej-chan pisze: 18 lip 2023, 21:06 Czy mogę liczyć na to, że Wasza Ekscelencja w wolnej chwili zajmie się tym *trywialnym* zadaniem...?
Na dobry początek, statystyki krajowe: integracja_phpbb_statystyka.php?miesiac=2023-07-01.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””