Szanowni,
Otrzymaliśmy propozycję dołączenia do Banku Pollinu. Jest jednak pewien problem - dla naszego forum może powstać tylko jedna waluta. Proponuję, by miała jakąś neutralną nazwę, nie nawiązującą do żadnego z państw mających swoją siedzibę na naszym forum, żeby nikt nie czuł się dyskryminowany.
Skoro jesteśmy Bastionem, to może, pozostając w jednym kręgu tematycznym, naszą walutą będzie "fort"? Nazwa krótka, prosta i łatwa do zapamiętania. Od razu będzie wiadomo czyja to waluta.
Co Państwo na to?
Kwestia wspólnej waluty
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Kwestia wspólnej waluty
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Re: Kwestia wspólnej waluty
Od czasu, gdy o tym (dzisiaj) rozmawialiśmy, zmarnowałem poświęciłem parę godzin i, ku mojemu zaskoczeniu, udało mi się napisać odpowiednie skrypty statystyczne dla phpBB.Andżej-chan pisze: 17 lip 2023, 16:53 Jest jednak pewien problem — dla naszego forum może powstać tylko jedna waluta.
Z tym zastrzeżeniem, i tak proponowałbym jedną walutę. W innym przypadku, po pierwsze: dla każdego kraju z osobna wymagane byłyby odrębne weryfikacje w Stemplu, co szybko stanie się wyjątkowo uciążliwe; po drugie: nie można byłoby wypłacać wynagrodzeń za aktywność w działach ogólnobastionowych (to już nie kwestia techniczna, a zasada równego traktowania wszystkich podmiotów uczestniczących w MBP); po trzecie: wspólna waluta będzie zauważalnie mocniejsza od indywidualnych walut krajowych; po czwarte: jeden komplet potwierdzeń powstanie o wiele szybciej od pięciu kompletów.
Postscriptum: „fort” to świetna propozycja. Potrzebna byłaby jeszcze nazwa dla setnej części.
Proponowałem pozaforumowo "bastin", ale "fort" też mi się podoba.Andżej-chan pisze: 17 lip 2023, 16:53 Skoro jesteśmy Bastionem, to może, pozostając w jednym kręgu tematycznym, naszą walutą będzie "fort"? Nazwa
1 fort = 100 szańców.Helwetyk pisze: 17 lip 2023, 20:35 Postscriptum: „fort” to świetna propozycja. Potrzebna byłaby jeszcze nazwa dla setnej części.
Skoro fort to można iść za ciosem i 1/100 to szaniec.
Jestem tego samego zdania. Nie komplikujmy tego wszystkiego nadmiernie.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Super, podoba mi się.
Możemy ustalić jakiś podział zysków Skarbu Bastionu. Jestem gotów wziąć na siebie wypłacanie co miesiąc (powiedzmy, że w pierwszym tygodniu każdego miesiąca za okres poprzedni) ustalonej części przychodów na konta poszczególnych państw (lub ich przywódców).Ronon Dex pisze: 17 lip 2023, 20:52 Jestem tego samego zdania. Nie komplikujmy tego wszystkiego nadmiernie.
Można na przykład ustalić, że 50% przychodów rozdzielana jest po równo między wszystkie państwa znajdujące się na Bastionie, a pozostała połowa podlegałaby konkursowi na najaktywniejszą część forum i wypłacałoby się 25% liderowi aktywności, 15% wiceliderowi, a 10% trzeciemu państwu. Wystarczyłoby, gdybyśmy co miesiąc podliczali liczbę postów w działach poszczególnych państw. Resztę wyliczy excel, a ja tylko wykonam przelewy.
- Juraj Zvolynský • Stempel
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Kwestia nazewnictwa bardzo mi się podoba.
Bardzo też mi się podoba proponowany przez Andrzeja podział.
Bardzo też mi się podoba proponowany przez Andrzeja podział.
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Helwetyk pisze: 17 lip 2023, 20:35 Od czasu, gdy o tym (dzisiaj) rozmawialiśmy, zmarnowałem poświęciłem parę godzin i, ku mojemu zaskoczeniu, udało mi się napisać odpowiednie skrypty statystyczne dla phpBB.
W nawiązaniu do pierwszego cytatu, w razie czego mam skrypty, dla przykładu:Andżej-chan pisze: 17 lip 2023, 21:00 Wystarczyłoby, gdybyśmy co miesiąc podliczali liczbę postów w działach poszczególnych państw. Wystarczyłoby, gdybyśmy co miesiąc podliczali liczbę postów w działach poszczególnych państw. Resztę wyliczy excel, a ja tylko wykonam przelewy.
- integracja_phpbb_dzialy.php?data=2023-07-17 — całe forum
- integracja_phpbb_dzialy.php?data=2023-07-17&forum=8 — Nan Di
- integracja_phpbb_dzialy.php?data=2023-07-17&forum=9 — Nowa Orda
Postscriptum: skoro, jak się wydaje, jest konsensus, zacząłbym od założenia wątku weryfikacyjnego w Stemplu.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2023, 22:50 przez Helwetyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo dobra, biorę.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Czy mogę liczyć na to, że Wasza Ekscelencja w wolnej chwili zajmie się tym *trywialnym* zadaniem...?Helwetyk pisze: 17 lip 2023, 22:04 W nawiązaniu do pierwszego cytatu, w razie czego mam skrypty, dla przykładu:
Dosłownie nieznacznie przerobić dla zliczania całych miesięcy, do tego dorobić po stronie banku skrypt zliczający rentę emisyjną całego forum w danym miesiącu, co też jest trywialne, i gotowe.
Póki co większość głosujących popiera dołączenie do Banku Pollinu. Myślę, że w takim razie się zdecydujemy. Oczywiście nie ma przymusu - jak ktoś nie chce brać w tym udziału, to nie musi. Partycypacja w infrastrukturze Bastionu Pollin nie wiąże się, ani nigdy nie będzie wiązać się z przymusem uczestnictwa w inicjatywach dodatkowych.
Na dobry początek, statystyki krajowe: integracja_phpbb_statystyka.php?miesiac=2023-07-01.Andżej-chan pisze: 18 lip 2023, 21:06 Czy mogę liczyć na to, że Wasza Ekscelencja w wolnej chwili zajmie się tym *trywialnym* zadaniem...?