Generalnie jestem całym sercem za wyrzucaniem trupów z mapy, ale pozwolę sobie tylko zauważyć, że Art. 8 Traktatu Vaarlandzkiego mówi, że za uznawanie krajów za OBPP odpowiada Rada Vaarlandu.Fryderyk Orański pisze: 27 sie 2025, 13:24 Ja mam pytanie czemu Turetia jest jeszcze na mapie na Vaarlandzie? Ona chyba przestała istnieć...
Jeszcze co do kwestii Santery to w pewnym momencie w roku 2024 doszło do pewnego konfliktu z Skarlandem i wtedy oba państwa wypowiedziały traktat uznaniowy i Santera uznała włączenie Księstwa Otyrii (teren w Agurii) za część swego państwa, zaś Skarland uznał Santerę za część swego państwa. Jest to jednak jednostronne działanie obu państw i nie ma raczej mocy prawnej, na pewno cały kontynent nie uznała tych decyzji, ale Santera praktycznie wycofywała się z mikronacji izolując i praktycznie przestała się udzielać gdziekolwiek, żadnego ich przedstawiciela nie ma aktywnego w mikro, zatem chyba powinna stać się OBPP, ale to najlepiej byłoby ustalić z państwami kontynentu.
I ja rozumiem że nadmierna prawniczość szkodzi Szczęściu, ale mimo wszystko skoro już jako jedyni w Mikrowelcie się zorganizowali i ustanowili zasady lokacji i delokacji, to ja bym to uszanował.
Z drugiej strony Turetia i Santera (teraz Garada) nie ratyfikowały Traktatu, więc idk jaki jest ich status w jego świetle, ale tak jak mówię, mimo wszystko uszanowałbym wolę tubylców wyrażoną traktatem.
(W sumie RON też nie ratyfikował krekw).