Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
śp. J. von Ribertrop Stempel

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: śp. J. von Ribertrop »

Fryderyk Orański pisze: 27 sie 2025, 13:24 Ja mam pytanie czemu Turetia jest jeszcze na mapie na Vaarlandzie? Ona chyba przestała istnieć...
Jeszcze co do kwestii Santery to w pewnym momencie w roku 2024 doszło do pewnego konfliktu z Skarlandem i wtedy oba państwa wypowiedziały traktat uznaniowy i Santera uznała włączenie Księstwa Otyrii (teren w Agurii) za część swego państwa, zaś Skarland uznał Santerę za część swego państwa. Jest to jednak jednostronne działanie obu państw i nie ma raczej mocy prawnej, na pewno cały kontynent nie uznała tych decyzji, ale Santera praktycznie wycofywała się z mikronacji izolując i praktycznie przestała się udzielać gdziekolwiek, żadnego ich przedstawiciela nie ma aktywnego w mikro, zatem chyba powinna stać się OBPP, ale to najlepiej byłoby ustalić z państwami kontynentu.
Generalnie jestem całym sercem za wyrzucaniem trupów z mapy, ale pozwolę sobie tylko zauważyć, że Art. 8 Traktatu Vaarlandzkiego mówi, że za uznawanie krajów za OBPP odpowiada Rada Vaarlandu.

I ja rozumiem że nadmierna prawniczość szkodzi Szczęściu, ale mimo wszystko skoro już jako jedyni w Mikrowelcie się zorganizowali i ustanowili zasady lokacji i delokacji, to ja bym to uszanował.

Z drugiej strony Turetia i Santera (teraz Garada) nie ratyfikowały Traktatu, więc idk jaki jest ich status w jego świetle, ale tak jak mówię, mimo wszystko uszanowałbym wolę tubylców wyrażoną traktatem.

(W sumie RON też nie ratyfikował krekw).
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Fryderyk Orański pisze: 27 sie 2025, 13:24 ... ale to najlepiej byłoby ustalić z państwami kontynentu.
Joahim von Ribertrop pisze: 27 sie 2025, 14:48 ... mimo wszystko uszanowałbym wolę tubylców wyrażoną traktatem.
Tak jak napisał Joahim... w związku z tym, że na Vaarlandie mają "system", to czekam na info od nich. Ale faktycznie skoro coś tam się nie do końca zgadza to w wolnej chwili postaram się dopytać.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Mała aktualizacja mapy z 09.09.2025

Jedyna zmianą jest reaktywacja trzech dawnych ziem lennych na terenie dawnej Bialenii (przez ich prawowitych właścicieli, dawnych lenników, zarządców i gubernatorów tych ziem) oraz przyłączenie ich w charakterze terytoriów zależnych do odradzającej się Brodrii. Funkcjonują na Bastionie.

Obrazek

Link do Kustosza

Link do bastionu - gdzie są też starsze wersje mapy

Aktualnie czekam na informacje na temat planowanych zmian na kontynencie Vaarlandu oraz na informacje dotyczące uaktualnienie tam sytuacji.

12 września ma się rozpocząć kongres dotyczący zmian i porządków na Vaarlandzie. Zapewne czekają nas kolejne ciekawe zmiany w mikroświecie...
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański »

Przy okazji kolejnej zmiany można też nanieść na mapę Republikę Wenecką, lenno Rotrii. Wenecja znajdowała się od dawna na Orientyce ale nie było to poświadczone na mapie. Na Soborze Rotryjskim II ostatecznie ustaliśmy kwestię lokalizacji Wenecji.

Prócz tego na pewno wystąpię z pytaniem do władców Vaarlandu ws. możliwej lokalizacji Wielkiego Księstwa Oranii na Antyrze tam gdzie były Niderlandy a obecnie część jest częścią Wlk. Ks. Antwerpii. Jeszcze nie wiem czy Antwerpia dalej będzie działać, czy stałaby się częścią Wielkiego Księstwa Oranii, czy też byłaby obok, niejako otoczona przez Oranię. Jeśli byłoby rozwiązanie dwupaństwowe to wtedy należałoby jakoś dwoma różnymi kolorami to oznaczyć. I de facto to Antwerpia jest obecnie na mapie oznaczona jako Rotria, ale de facto to niepodległe państwo dlatego nie wiem czy tak powinno być. No ale zostawiam tę kwestię do rozważenia autorowi mapy. :)
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Fryderyk Orański pisze: 10 wrz 2025, 16:51 Przy okazji kolejnej zmiany można też nanieść na mapę Republikę Wenecką, lenno Rotrii. Wenecja znajdowała się od dawna na Orientyce ale nie było to poświadczone na mapie. Na Soborze Rotryjskim II ostatecznie ustaliśmy kwestię lokalizacji Wenecji.
No to mi tą lokalizację i kształt jakoś przekażcie, to się naniesie na mapę.
Fryderyk Orański pisze: 10 wrz 2025, 16:51 Prócz tego na pewno wystąpię z pytaniem do władców Vaarlandu ws. możliwej lokalizacji Wielkiego Księstwa Oranii na Antyrze tam gdzie były Niderlandy a obecnie część jest częścią Wlk. Ks. Antwerpii. Jeszcze nie wiem czy Antwerpia dalej będzie działać, czy stałaby się częścią Wielkiego Księstwa Oranii, czy też byłaby obok, niejako otoczona przez Oranię. Jeśli byłoby rozwiązanie dwupaństwowe to wtedy należałoby jakoś dwoma różnymi kolorami to oznaczyć. I de facto to Antwerpia jest obecnie na mapie oznaczona jako Rotria, ale de facto to niepodległe państwo dlatego nie wiem czy tak powinno być. No ale zostawiam tę kwestię do rozważenia autorowi mapy.
1/ Kongres Vaarlandu 12 września to i sam mam zamiar tam "wdepnąć " i zadać kilka pytań.

2/ Jak ustalicie tak się zaznaczy... skoro to jakieś wspólne decyzje i nikomu nie wadzicie to nie ma problemu, poza Vaarlandem - gdzie muszę mieć potwierdzenie zgody. Nie zamierzam decydować co jest jest czyje - jeżeli nie ma sporu to zaznaczę jak sobie chcecie.

Proszę tylko o nawet proste (prymitywne... może być - nawet nasmarowane Paintem) wskazanie/narysowanie co, gdzie i w jakim kształcie.
Obrazek
Ronon Dex
Anszlus Stempel
Kontakt:

RÓD

Post autor: Anszlus »

Ronon Dex pisze: 09 wrz 2025, 21:43 Mała aktualizacja mapy z 09.09.2025

Jedyna zmianą jest reaktywacja trzech dawnych ziem lennych na terenie dawnej Bialenii (przez ich prawowitych właścicieli, dawnych lenników, zarządców i gubernatorów tych ziem) oraz przyłączenie ich w charakterze terytoriów zależnych do odradzającej się Brodrii. Funkcjonują na Bastionie.

Obrazek

Link do Kustosza

Link do bastionu - gdzie są też starsze wersje mapy

Aktualnie czekam na informacje na temat planowanych zmian na kontynencie Vaarlandu oraz na informacje dotyczące uaktualnienie tam sytuacji.

12 września ma się rozpocząć kongres dotyczący zmian i porządków na Vaarlandzie. Zapewne czekają nas kolejne ciekawe zmiany w mikroświecie...
A co chodzi z Kompasem? Chyba nie robimy z niej yoyonacji? Rośnie, później się kurczy i znów rośnie?
Sheldon Anszlus Robingren
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Anszlus pisze: 11 wrz 2025, 06:42 A co chodzi z Kompasem? Chyba nie robimy z niej yoyonacji? Rośnie, później się kurczy i znów rośnie?
Dzięki za (rewolucyjną... ;) ) czujność.

Tak to jest jak ta mapa ma trochę lat i "milion" warstw ze zmianami. Złą warstwę włączyłem (poprzednią) - już poprawione.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
SaYa de Daimon
Kontakt:

Post autor: SaYa de Daimon »

8 września do żywych wróciła Bialenia:
https://discord.gg/sRypfYwT

Zgodnie z zaleceniami podanymi komuś innemu tutaj by maźnąć coś w paincie - oto na utworzonej przez Ronona mapie, byłej Republiki zaznaczono ziemie jakie dotychczas gospodarujemy:
Screenshot_2025-09-12-09-37-11-752_com.discord-edit.jpg
Opisowo: Jest to obszar Dżamahariji, Złotej Góry, Jahołdy i dwa porty zachodni i wschodni.

Obok mnie - Akrypy z starych bialeńskich wyjadaczy działają takie osoby jak Feliks Spirkin, Joahim, Alija czy ostatni Prezydent Republiki - Hewret.

PS. Mimo, że mape projektowalam 8 września to cieszy, że nie nachodzimy na Siebie z terenami które pragnie zagospodarować Brodria a będziemy sąsiadować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
(-) Akrypa von Primisz
Przedstawicielka Bialenii
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

SaYa de Daimon pisze: 12 wrz 2025, 09:45 8 września do żywych wróciła Bialenia:
https://discord.gg/sRypfYwT
Czy macie jakieś miejsce normalne informatyczne? Bo widzę tylko link do jakiegoś komunikatora... Niby nie jest to przeszkoda, bo precedens Kompasu już mamy od pewnego czasu (choć akurat w czasem utworzyli sobie normalne miejsce kontaktowe na forum), ale to jednak nieco komplikuje pewne sprawy.

Gdybyście mieli miejsce informatyczne (forum ) to procedura byłaby prosta i szybka... Jesteście dawnymi Bialeńczykami, a więc podobnie jak Andrzej, Iwan czy ja - macie również prawo do wykorzystania zabezpieczonych (do 15 listopada ziem).

W tym przypadku muszę jednak zasięgnąć opinii pozostałych zainteresowanych, co pewnie trochę zajmie.

PS. Czy nie rozważaliście jakiegoś forum? Choćby dla kontaktów zagranicznych? W razie potrzeby możecie skorzystać z Bastionu... Chyba, że nie chcecie prowadzić kontaktów zagranicznych. Nie wiem jednak czy izolacjonizm to taki dobry pomysł. Ale to oczywiście Wasz wybór.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
SaYa de Daimon
Kontakt:

Post autor: SaYa de Daimon »

Ronon Dex pisze: 12 wrz 2025, 11:00 PS. Czy nie rozważaliście jakiegoś forum? Choćby dla kontaktów zagranicznych? W razie potrzeby możecie skorzystać z Bastionu... Chyba, że nie chcecie prowadzić kontaktów zagranicznych. Nie wiem jednak czy izolacjonizm to taki dobry pomysł. Ale to oczywiście Wasz wybór.
Myślę, że możemy tworzyć Ambasady na forach innych mikronacji i tam prowadzić kontakty zagraniczne.

Jednak pomysł z korzystania z Bastionu też jest dobry, dziękuje zań. Jeśli jest taka możliwość to skorzystam. Mógłby powstać dział "Port dyplomatów - Nowy Zielnybór - Bialenia"?
(-) Akrypa von Primisz
Przedstawicielka Bialenii
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””