Micropedia podaje lipiec 2019. I to by się zgadzało z moimi wspomnienia, bo Voxland powstał krótko po tym, jak wyzwoliliśmy się spod protektoratu sarmackiego (marzec 2019).Ronon Dex pisze: 30 lip 2025, 16:35 kiedy był początek Voxlandu. Taki początek - początek? Pierwsza wzmianka o kraju...
Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Czyli minęło 6 lat od chwili "zabezpieczenia" terenu oraz 13 lat od upadku państwa - moim zdaniem zabezpieczenie można już zdjąć. Zapewne zrobię to 15 listopada razem ze zdjęciem zabezpieczeniem terenów po Bialenii.Andrew Hordeman pisze: 30 lip 2025, 21:13 Micropedia podaje lipiec 2019. I to by się zgadzało z moimi wspomnienia, bo Voxland powstał krótko po tym, jak wyzwoliliśmy się spod protektoratu sarmackiego (marzec 2019).
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Kontakt:
Voxland wczoraj świętował swoje 6 lat istnienia. Więc 2019 to jest pierwsza wzmianka. Wcześniej przez krótki czas istniało Królestwo Baradu i Cesarstwo Rzymskie, z których właśnie on powstał.Ronon Dex pisze: 30 lip 2025, 16:35 W końcu Voxland chciał się utworzyć właśnie na wyspie po dawnej Wurstlandii, co wzbudziło sprzeciwy i konkrowersje. Bialenia w pewnym sensie była mediatorem i w efekcie stworzyłem (pamiętam, że w niedzielny poranek) dla Voxlandu nową wyspę... zabawne - jestem autorem kształtów Voxlandu. Może mi jakiś pomnik tam postawią...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Zapraszam serdecznie. Aktualnie jest zastój, ale będę ruszać dalej. Niemniej zapraszam jak masz ochotę się w coś tam bawić.Ronon Dex pisze: 30 lip 2025, 16:35 No i spadło to na mnie... ale chyba po sprawie - "burza w szklance wody". Przyszedł rozsądek i "problem" się zakończył, choć mi to podsunęło pewien pomysł na narrację. Może się minimalnie do Waszej narracji przyłączę? Czas pokaże... oczywiście jak pozwolisz.
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Mam pewien pomysł... na dołączenie do tej narracji - musiałbym parę rzeczy oczywiście przygotować (w sumie to już trochę zacząłem to robić), obgadamy na zjeździe.Anastasia Windsachen pisze: 31 lip 2025, 12:45 Zapraszam serdecznie. Aktualnie jest zastój, ale będę ruszać dalej. Niemniej zapraszam jak masz ochotę się w coś tam bawić.
Nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się, że jesteś jedyna osobą poznaną w ciągu ponad 11 lat mojego działania w mikroświecie, z którą dałoby się sensownie prowadzić nawet narracyjną wojnę...
Aktualizacja na dzień 21.08.2025
Uwzględniono zmiany:
- Zakończenie projektu "Arcadia" - tym razem chyba już definitywne z braku chętnych do zabawy.
- Rozpoczęcie próby reaktywacji Brodrii pod egidą Iwana Pawłowa,
- Zdjęcie ograniczeń z ziem po dawnym NUPIA, bo wobec wygaśnięcia projektu Arcadia nie ma co dłużej blokować tam osadnictwa.
- Powrót Kompasu do naturalnych rozmiarów... nie wiem czy są właściwe, ale to te które swego czasu przekazał Kolega Piwski wprowadzając minecraftowy Kompas do naszego uniwersum. Jeśli trzeba to poprawię - jak otrzymam wiarygodne dane.

Link do Kustosza
Link do Bastionu (gdzie są poprzednie wersje map dla porównania)
Kilka słów wyjaśnienia w materii Kompasu... Wiele kontrowersji wzbudziło swego czasu "nadmuchanie" tej wyspy na skutek jakiś przeliczeń jej wielkości, które wzięły się z chęci aktywnego działania w naszym uniwersum. Z tych chęci wyszło niewiele, bo Kompas po prostu zamilkł i nawet na Bastionie ich dział zapewne pójdzie do archiwum.
A sam Kompas budził wiele sprzeciwów mikronautów... Przy czym odbyłem wiele rozmów i w większości nie było problemu z samym Kompasem jako takim czy jego istnieniem na naszym globie - ale z jego sztucznie "napompowaną" i przesadną wielkością. Postanowiłem więc przywrócić mu pierwotny rozmiar, który podobno był zgodny z tym co jest w grze, w której go stworzono. Nie znam jej - nie ocenię prawidłowości... jest to powrót do pierwotnej koncepcji Kompasu na Pollinie.
Uwzględniono zmiany:
- Zakończenie projektu "Arcadia" - tym razem chyba już definitywne z braku chętnych do zabawy.
- Rozpoczęcie próby reaktywacji Brodrii pod egidą Iwana Pawłowa,
- Zdjęcie ograniczeń z ziem po dawnym NUPIA, bo wobec wygaśnięcia projektu Arcadia nie ma co dłużej blokować tam osadnictwa.
- Powrót Kompasu do naturalnych rozmiarów... nie wiem czy są właściwe, ale to te które swego czasu przekazał Kolega Piwski wprowadzając minecraftowy Kompas do naszego uniwersum. Jeśli trzeba to poprawię - jak otrzymam wiarygodne dane.

Link do Kustosza
Link do Bastionu (gdzie są poprzednie wersje map dla porównania)
Kilka słów wyjaśnienia w materii Kompasu... Wiele kontrowersji wzbudziło swego czasu "nadmuchanie" tej wyspy na skutek jakiś przeliczeń jej wielkości, które wzięły się z chęci aktywnego działania w naszym uniwersum. Z tych chęci wyszło niewiele, bo Kompas po prostu zamilkł i nawet na Bastionie ich dział zapewne pójdzie do archiwum.
A sam Kompas budził wiele sprzeciwów mikronautów... Przy czym odbyłem wiele rozmów i w większości nie było problemu z samym Kompasem jako takim czy jego istnieniem na naszym globie - ale z jego sztucznie "napompowaną" i przesadną wielkością. Postanowiłem więc przywrócić mu pierwotny rozmiar, który podobno był zgodny z tym co jest w grze, w której go stworzono. Nie znam jej - nie ocenię prawidłowości... jest to powrót do pierwotnej koncepcji Kompasu na Pollinie.
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Tym samym znowu mamy dwa państwa z Brodrią w nazwie, historia lubi się powtarzać. 
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
- Modest Sorokin
- Kontakt:
Tylko jedna Brodria jest prawdziwa. 
Jeśli mógłbym prosić, to te dwie wysepki na morzu v-czarnym przy północnym wybrzeżu ZW należałoby zaznaczyć na kolor jasnofioletowy, ponieważ również należą do Winkulii 
Z poważaniem
EOvH
Z poważaniem
EOvH
OK. Dzięki za info - poprawię przy najbliższej aktualizacji.EOvH pisze: 23 sie 2025, 10:55 Jeśli mógłbym prosić, to te dwie wysepki na morzu v-czarnym przy północnym wybrzeżu ZW należałoby zaznaczyć na kolor jasnofioletowy, ponieważ również należą do Winkulii![]()
- Fryderyk Orański • Stempel
- Kontakt:
Ja mam pytanie czemu Turetia jest jeszcze na mapie na Vaarlandzie? Ona chyba przestała istnieć...
Jeszcze co do kwestii Santery to w pewnym momencie w roku 2024 doszło do pewnego konfliktu z Skarlandem i wtedy oba państwa wypowiedziały traktat uznaniowy i Santera uznała włączenie Księstwa Otyrii (teren w Agurii) za część swego państwa, zaś Skarland uznał Santerę za część swego państwa. Jest to jednak jednostronne działanie obu państw i nie ma raczej mocy prawnej, na pewno cały kontynent nie uznała tych decyzji, ale Santera praktycznie wycofywała się z mikronacji izolując i praktycznie przestała się udzielać gdziekolwiek, żadnego ich przedstawiciela nie ma aktywnego w mikro, zatem chyba powinna stać się OBPP, ale to najlepiej byłoby ustalić z państwami kontynentu.
Jeszcze co do kwestii Santery to w pewnym momencie w roku 2024 doszło do pewnego konfliktu z Skarlandem i wtedy oba państwa wypowiedziały traktat uznaniowy i Santera uznała włączenie Księstwa Otyrii (teren w Agurii) za część swego państwa, zaś Skarland uznał Santerę za część swego państwa. Jest to jednak jednostronne działanie obu państw i nie ma raczej mocy prawnej, na pewno cały kontynent nie uznała tych decyzji, ale Santera praktycznie wycofywała się z mikronacji izolując i praktycznie przestała się udzielać gdziekolwiek, żadnego ich przedstawiciela nie ma aktywnego w mikro, zatem chyba powinna stać się OBPP, ale to najlepiej byłoby ustalić z państwami kontynentu.
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii