Referendum

Referendum

Samodzielne forum
6
55%
Stowarzyszenie
1
9%
Integracja z II FN
4
36%

Liczba głosów: 11
Awatar użytkownika
Piotr Romanow Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Referendum

Post autor: Piotr Romanow »

Szanowni,
Proszę o wybranie jednej z dostępnych opcji. Następnie przejdziemy do dyskusji na temat dalszego wyglądu naszej sytuacji.

DW: @Obywatel Nan Di
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Pierwszy Margrabia Ocidene Marte
Awatar użytkownika
Andżej-chan Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Referendum

Post autor: Andżej-chan »

Referendum jest dostępne dla wszystkich, więc chyba jego wyniki za wiele nie powiedzą o nastrojach w Imperium. Proponuję, żeby mieszkańcy przedstawili swoje stanowisko w kilku zdaniach.

Ja jestem za integracją z FN. Forma tej integracji jest do ustalenia, ale za ważne uważam, żeby: 1/ Imperium weszło do FN jako całość, a nie jako trzy osobne prowincje, 2/ zostawić sobie wyjście awaryjne: a/ wpisać możliwość wypowiedzenia do traktatu, b/ nie likwidować od razu Bastionu (zwłaszcza, że jest zostaną tu jakieś kraje).

Integracja z FN nie jest czymś o co zamierzam walczyć do upadłego. Jeśli zapadnie inna decyzja to okej, przyjmę to do wiadomości. Zawsze mogę indywidualnie ubiegać się o obywatelstwo FN i działać jednocześnie w dwóch krajach, jeśli znalazłbym na to czas i koncepcję.

Uważam jednak, że Bastion póki co nie spełnił założeń, bo w stosunku do forum bialeńsko-brodryjskiego sprzed 2023 r. zmieniły się tylko sztandary, a nie skład. Dołączył kol. Pahlavi (z polecenia Cesarza), odpadło kilku ledwo żywych emerytów bialeńskich (choć i niektórzy z nich bez skutku próbowali tworzyć nowe projekty w Bastionie)... Ale generalnie ekipa jest ta sama. Zmieniły się tylko dekoracje.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński (Andżej-chan), wódz Nowej Ordy
Awatar użytkownika
Piotr Romanow Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Szanowni,
Osobiście powiem tak. Jak dla mnie możemy całkowicie pozbawić się państwowości i włączyć nasz kraj do Federacji Nordackiej. Ja nie będę utrzymywał tronu, a nawet jestem w stanie go opuścić jeżeli ma to wpłynąć pozytywnie na naszą akcesję do Federacji. Nie jestem okazem idealnej aktywności, która w ostatnich latach stała się w moim przypadku bardzo impulsywna i rozumiem, że nie każdy chciałby mnie na tronie.

Co do samej wizji osobiście chciałem żebyśmy się stowarzyszyli, a później z czasem po prostu połączyli się z FN jeżeli przyniesie to nam więcej korzyści. Realpolitk jest za tym, aby nie pchać się za darmo w objęcia cudzego organizmu państwowego, ale jeżeli takie będzie Wasze życzenie tak też uczynimy. Alea iacta est.
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Pierwszy Margrabia Ocidene Marte
Awatar użytkownika
Andżej-chan Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr Romanow pisze: 19 lut 2025, 18:22 Ja nie będę utrzymywał tronu, a nawet jestem w stanie go opuścić jeżeli ma to wpłynąć pozytywnie na naszą akcesję do Federacji. Nie jestem okazem idealnej aktywności, która w ostatnich latach stała się w moim przypadku bardzo impulsywna i rozumiem, że nie każdy chciałby mnie na tronie.
Ależ to byłoby najgorsze rozwiązanie. Jesteś dobrym Imperatorem i nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek inny miał stać na czele Imperium. A że nie zawsze jesteś aktywny? Nikt nie jest, każdy ma jakieś obowiązki w realu, a i okresy zniechęcenia są naturalne.
Piotr Romanow pisze: 19 lut 2025, 18:22 Co do samej wizji osobiście chciałem żebyśmy się stowarzyszyli, a później z czasem po prostu połączyli się z FN jeżeli przyniesie to nam więcej korzyści. Realpolitk jest za tym, aby nie pchać się za darmo w objęcia cudzego organizmu państwowego, ale jeżeli takie będzie Wasze życzenie tak też uczynimy. Alea iacta est.
Stowarzyszenie to dobry plan na początek. Najpierw narzeczeństwo, dopiero potem małżeństwo. :D
Awatar użytkownika
Piotr Romanow Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Właśnie jak sam widzisz ja widzę że stopniowa integracja do struktur Federacji może nam dać dużo więcej możliwości. Przede wszystkim stworzymy "ruch" tj. aktywność na forum Federacji przez który się wzbogacimy, bo w końcu tak działa nasza wirtualna gospodarka. To będzie można inwestować.

Potem wraz z upływem czasu powoli integrować się, aż staniemy się jedną z ważniejszych prowincji Federacji. Wtedy nie będziemy kolejnym elementem układanki, a tym kluczowym elementem.
Awatar użytkownika
Markus Wettin
Kontakt:

Post autor: Markus Wettin »

I ja również popieram wizję Imperatora. Myślę, że najlepiej na początku skupić się na budowaniu własnej tożsamości i pozycji, a jeśli z czasem połączenie z FN okaże się korzystne, to pełna integracja będzie naturalnym krokiem. Dzięki temu Federacja również potraktuje nas poważniej, widząc, że mamy coś wartościowego do zaoferowania.
/-/ Markus Wettin
Obrazek
Awatar użytkownika
Borys Zamycki Stempel
Kontakt:

Post autor: Borys Zamycki »

Nadal uważam, że Nan Di posiada na chwilę obecną taką liczbę aktywnych obywateli, która wystarcza do funkcjonowania na oddzielnym forum bez obaw o rozkład państwa. Stowarzyszenie nie jest z naszego punktu widzenia pilną koniecznością. Pozostanie przy formule Bastionu daje nam niezależność, większą rozpoznawalność.

Jeżeli jednak znaczna większość obywateli - w tym Imperator - chce integracji z FN, to ja taką decyzję uszanuję. Proszę jedynie o to, by Imperator nie planował zbyt szybko opróżnienia tronu nandyjskiego i rezygnacji z monarchii na rzecz włączenia w struktury FN. Nawet jak znajdziemy się już na forum FN i będziemy państwem stowarzyszonym, to nadal będziemy w mojej ocenie potrzebowali narodowego przywódcy. Zachowanie naszego ustroju nie będzie chyba przeszkadzało Nandyjczykom w robieniu kariery politycznej w FN czy też w przyczynianiu się do wzrostu gospodarczego FN.
(-) Borys Zamycki

Baron Hipshangu
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

Obrazek
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Kontakt:

Post autor: Vilarte »

Zakładam, że mogę zagłosować, ale na wypadek gdyby nie, to oddałem głos na samodzielne forum. Podoba mi się w nim to, że jest proste i przejrzyste, szybko mogę znaleźć potrzebny wątek. Jeśli chodzi o poziom aktywności, nie mnie tu decydować, ale kontynuując przykład mojego rodzimego Hasselandu, mogę tylko zaświadczyć, że nawet w te trzy osoby byliśmy w stanie kontynuować działalność i tworzyć nowe inicjatywy.
Awatar użytkownika
Andżej-chan Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ale warto zauważyć, że Hasseland nie tylko działa na forum sarmackim, ale jest sarmacką prowincją. Wcześniej współtworzył BiaBroHas i Konfederację Amicitia. Hasselandczycy też widzieli, że ich kraj nie jest wystarczająco duży, by działać niezależnie.
A że w trzy osoby można dużo zrobić, to oczywiście prawda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wieczne Miasto”