Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Chciałbym spisać, choćby szkicowo, historię Nowej Ordy. Pomyślałem, że najlepiej będzie, jak najważniejsze kwestie ustalimy wspólnie - i to nie tylko w gronie Ordyjczyków (aktualnie dwuosobowym...), ale i pozostałych mieszkańców dawnego Imperium Brodryjskiego.
W zasadzie skłonny byłbym uznać, że historia Nowej Ordy jest mniej więcej (w starszych czasach raczej więcej, w nowszych czasach raczej mniej) podobna do dziejów Mongolii.
W Bialenii dawno temu ustalono, że najazd khmerski/jahołdzki/mongolski miał miejsce na początku XII wieku. Proponuję trzymać się tego i w tym okresie umiejscowić okres maksymalnej potęgi Ordy. Pozostałością po Ordzie jest nie tylko bialeńska Jahołdajewszczyzna, ale i Kugaria. Proponuję, by twórcę potęgi ordyjskiej nazywać po prostu Aguu-Chanem (a więc wielki chanem). Powinien on być o sto albo więcej lat cofnięty w stosunku do Czyngis-chana, by okres podbojów się zgadzał. Sugeruję umiejscowienie jego życia w latach ok. 1010-1090.
Przed Aguu-chanem można opisać ze trzech poprzedników, a cały wcześniejszy okres uznać za legendarny ze względu na brak źródeł. Ordyjczycy byli wtedy słabo rozwiniętymi i podzielonymi plemionami koczowników.
Od Aguu-chana rozpoczyna się okres podbojów. Skoro Ordyjczycy mieli zawędrować aż na Archipelag Valhalli (gdzie dali początek Jahołdom. Jest to ogromny obszar, dlatego nie ma chyba sensu zwiększać go jeszcze bardziej. Dorzucam roboczą mapkę z moimi propozycjami kierunków podbojów i na tym kończę ten post, bo nie chcę zarzucić Was tysiącem zagadnień na raz. Jak ustalimy te kwestie, to przejdziemy do kolejnych wieków.
Czarne strzałki oznaczają przybliżone kierunki ekspansji. Czerwone linie - potencjalne granice imperium.
Ordyjczycy raczej nie mogli kontrolować dosłownie całego kontynentu, proponuję więc uznać, że nie dotarli w północno-zachodnią część Nordaty, do Sambanafryki oraz na otaczające kontynent wyspy.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Andżej-chan pisze: 24 lip 2023, 17:27
Dorzucam roboczą mapkę z moimi propozycjami kierunków podbojów i na tym kończę ten post, bo nie chcę zarzucić Was tysiącem zagadnień na raz. Jak ustalimy te kwestie, to przejdziemy do kolejnych wieków.
Jak ogarnę sprawy bieżące to siądę do jakiejś mapki w tej materii...
Andżej-chan pisze: 24 lip 2023, 17:27
Pozostałością po Ordzie jest nie tylko bialeńska Jahołdajewszczyzna...
Przy okazji ten fragment jest chyba do przyszłego wykorzystania wobec zapowiadanej likwidacji Bialenii.
Od dłuższego czasu pracuję już nad historią Nan Di, może w wydaniu skrawkowym tj. "Niebiańscy Cesarze", "Kościół Starobrodryjski" i kolejne prace już w drodze, dlatego wydaje mi się, że moje zdanie się przyda. Oczywiście, jeśli chcemy się trzymać jednego "lore" naszych państw i nie robić jakiegoś rozdwojenia jaźni.
Możemy uznać, że nasze państwa nie miały jakichś większych zatargów w historii. Gdyż wg. historii Nan Di pierwsza dynastia panuje od 266 roku pne, aż do 1102 roku ne. Dlatego w tym okresie mogę zaproponować, aby to Orda miała swoją ekspansję na teren Nan Di w latach 1102-1115, gdy trwała "Wielka Pusta".
Jeżeli chodzi jednak o start opisów Ordy, to może warto by było przygotować wszystko od momentu "koczowników"? Bo zaczęliśmy obaj w różnym momencie pisać swoje historie i przynajmniej teraz ciężko mi się do czegoś odnieść, a tym bardziej do wielkich podbojów Ordy. Które swoją drogą sam widzę jako fajny kawałek historii.
Piotr Romanow pisze: 27 lip 2023, 11:42
Możemy uznać, że nasze państwa nie miały jakichś większych zatargów w historii. Gdyż wg. historii Nan Di pierwsza dynastia panuje od 266 roku pne, aż do 1102 roku ne. Dlatego w tym okresie mogę zaproponować, aby to Orda miała swoją ekspansję na teren Nan Di w latach 1102-1115, gdy trwała "Wielka Pusta".
Dobrze się składa, bo okres "Wielkiej Pusty" pasować będzie czasowo do podbojów ordyjskich. Z tym, że 13 lat to bardzo mało. Czy miałbyś coś przeciwko uznaniu, że w 1115 roku wnuk Aguu-Chana koronuje się na Cesarza Nan Di, dając początek nowej dynastii, która stopniowo sinizuje się i uniezależnia od Ordy?
Generalnie widzę historię Ordy tak, że po okresie rozrostu terytorialnego jednolitego imperium (panowanie Aguu-Chana i jego syna Örgön-Chana), Ordyjczycy z części ziem zostają wyparci, a kolejne części imperium uniezależniają się: na północy Bialenii kształtuje się Jahołdajewszczyzna, na terenie obecnej Muratyki - Chanat Kugarski, itd. Zwierzchność nad ziemiami brodryjskimi zmieniałaby swój charakter z bezpośredniej władzy na płacenie trybutów.
Wstępnie tak widziałbym chronologię imperium ordyjskiego (oczywiście potem tworzone będą bardziej szczegółowe opisy narracyjne, ale najpierw trzeba ustalić podstawy).
do ok. 900 - brak państwowości ordyjskiej, w pełni koczowniczy tryb życia, system rodowy, ok. 900 - zjednoczenie północnych plemion ordyjskich przez Anchny-Chana, budowa pierwszych stałych siedzib o charakterze kultowo-politycznym. ok. 930 - śmierć Anchny-Chana, początek wojny domowej o sukcesję, z której zwycięsko wyjdzie trzeci syn założyciela, Baga-Chan. 942 - Pierwszy Kurułtaj, na którym zebrali się możni ze wszystkich plemion podległych Baga-Chanowi. ok. 950 - zakończenie podboju wszystkich plemion ordyjskich przez Baga-Chana. 964 - śmierć Baga-Chana. Władza jego najstarszego syna Guraw-Chana została zaakceptowana przez Kurułtaj. latach 60. X w. - początek łupieżczych najazdów ordyjskich na Nan Di. 979 - ogłoszenie Wielkiej Jasy, pierwszego ordyjskiego zbioru praw, przez Guraw-Chana. 999 - śmierć Guraw-Chana, początek wojny domowej pomiędzy jego synami. 999-1036 - rozbicie Ordy, chaos, degradacja ekonomiczna, zniszczenie wielu stałych osad. 1036 - ponownie zjednoczenie Ordy przez Aguu-Chana, jednego z wnuków Guraw-Chana. ok. 1045 - podbój Czuwacji (dzisiejsza wschodnia Brodria). ok. 1060 - podbój Brodrii i osadzenie na czele księstwo ruskich usłużnych bojarów. 1060-1102 - stopniowo podbój kolejnych regionów Nan Di, zakończony upadkiem Cesarstwa i Wielką Pustą. 1090 - śmierć Aguu-Chana. W chwili zakończenia panowania Orda władała całą Brodrią, większością Nan Di oraz środkową Nordatą po ziemie dzisiejszego Repujerstanu. Władzę przejmuje w miarę bezkrawawo najstarszy syn - Guren-Chan. do 1105 - podbój większości terenów kontynentalnych dzisiejszej Winkulii i Muratyki. 1107 - najazd na Bialenię, zakończony przejęciem kontroli nad północną częścią kraju. Maksymalny zasięg imperium ordyjskiego. 1115 - koniec Wielkiej Pusty w Nan Di, Guren-Chan zezwala na koronację cesarską swojemu drugiemu synowi, Emnedowi. 1128 - śmierć Guren-chana. Jego następcą zostaje Zuun-Chan, pod którego bezpośrednią władzą pozostaje dzisiejsza Nowa Orda oraz Brodria. Jego bracia obejmują: Emned - Nan Di, Dund-Chan - Chanat Środkowy (środkowa Nordata; dzisiejsza Winkulia, Hawiland, Insulia), Kugar-Chan - Chanat Zachodni (później zwany chanatem kugarskim). od 1128 do końca XII w. - okres stopniowej dezintegracji Ordy, ale i cywilizowania się jej poszczególnych częśći. Formalnie wszyscy Ordyjczycy uznawali panowanie "chanów chanów" - Zuun-Chana (1128-1151), jego syna Tał-Chana (1151-1183) i wnuka Naran-Chana (1183-1212), ale w praktyce ich władza w stosunku do pozostałych dzielnic była coraz mniejsza.
1212 - śmierć Naran-Chana, początek wieloletniej wojny domowej w imperium ordyjskim.
1223 - całkowite wyswobodzenie się Nan Di z zależności od Ordy, potwierdzone przez syna Naran-Chana - Dajn-Chana, w zamian za pomoc w ordyjskiej wojnie domowej.
1232 - Dajn-Chan ogłasza nowe zasady panowania ordyjskiego w Brodrii - odtąd Orda zaprzestaje wewnętrznych ingerencji w życie tego kraju, ograniczając się jedynie do ściągania podatków oraz okazjonalnego poboru wojskowego.
1239 - osłabiony wojną Chanat Środkowy upada pod naporem Winkulijczyków. Orda traci bezpośrednie połączenie z Kugarią, a tym samym roszczenia do panmongolskiego panowania tracą rację bytu - koniec ordyjskiej wojny domowej
1242 - śmierć Dajn-Chana. W chwili zakończenia panowania pod jego rządami znajdowała się tylko Orda w granicach mniej więcej współczesnych oraz luźno kontrolowana Brodria.
Czy z punktu widzenia Nan Di taka chronologia jest do przyjęcia?
Oczywiście, że pasuje. Tutaj też pojawia się kwestia, że zaczął on wcześniej wspomnianą w Wiecznym Mieście dynastię Lin. Co by oznaczało w j.nandijskim "obcy".
Kwestią drugą jest oczywiście to, że byłby Królem Niebiańskim, bowiem Rada Pięciu decydowała o nadawaniu tytułów Cesarza do 1610 roku. Po inwazji jednak na Nan Di wydaje mi się, że Watażkowie nie byliby tak skorzy nadać tak poważany tytuł najeźdźcy.
W porządku, niech więc będzie tytuł królewski i nandijska nazwa dynastii Lin.
Co jeszcze wiadomo o relacjach Nowej Ordy i Nan Di? Skoro istniała "Orda Wewnętrzna", to założyć trzeba, że ziemie ordyjskie rozdzielone zostały pomiędzy Brodrię a Nan Di - a następnie Brodria podporządkowała sobie Nan Di, zachowując jednak jej szeroką autonomię i kontrolę nad połową Ordy.
W pierwszym numerze "Ordy" pisałem o tym, że w 1582 r. skodyfikowana została religia Szuud-Zam, a więc w XVI w. Orda była jeszcze niepodległa. Tutaj trzeba odejść od reala, Mongolia Wewnętrzna została włączona do Chin już w XIV w., a Zewnętrzna w XVII w...
Myślę, że sensownie byłoby uznać, że Nan Di i Brodria rozebrały Ordę na przełomie XVII i XVIII w., ale początkowo władza zaborców nie miała charakteru nadmiernie opresyjnego i obie ordy rządziły się zgodnie ze swoimi tradycjami, a dopiero w pełni XIX w. rozpoczęto kolonizację i biurokratyzację.
Tutaj pojawia się pytanie o stosunki ordyjsko-nandijskie w latach 1223-1700. To bardzo dużo czasu. Ja widzę to tak, że generalnie współżycie obu państw było pokojowe: handel, przejmowanie nandijskich wzorców kulturowych przez Ordę. Ale bez wątpienia musiały występować jakieś konflikty zbrojne, między sąsiadami to nieuniknione. Masz jakiś pomysł na umiejscowienie ich w czasie?
Osobną kwestią jest ustalenie daty końcowej panowania ordyjskiego w Brodrii - tutaj chyba musiałbym zaprosić na rozmowy przedstawicieli BFSRR. Myślę, że powinno się umieścić jąw okolicach rok 1400.
I wreszcie sprawa ostatnia - jak doszło do podboju Nan Di przez Brodrię. Jeszcze w czasach carskich, czy też już po rewolucji komunistycznej? Historia przedinternetowa Brodrii jest bardzo słabo opracowana (trochę wstyd po prawie 10 latach istnienia państwa )...
@Robert Drenin czy BFSRR jest zainteresowana ustaleniem razem z Ordą i Nan Di jednolitej chronologii najważniejszych wydarzeń historycznych?
Andżej-chan pisze: 27 lip 2023, 16:24
Osobną kwestią jest ustalenie daty końcowej panowania ordyjskiego w Brodrii - tutaj chyba musiałbym zaprosić na rozmowy przedstawicieli BFSRR. Myślę, że powinno się umieścić jąw okolicach rok 1400.
I wreszcie sprawa ostatnia - jak doszło do podboju Nan Di przez Brodrię. Jeszcze w czasach carskich, czy też już po rewolucji komunistycznej? Historia przedinternetowa Brodrii jest bardzo słabo opracowana (trochę wstyd po prawie 10 latach istnienia państwa )...
@Robert Drenin czy BFSRR jest zainteresowana ustaleniem razem z Ordą i Nan Di jednolitej chronologii najważniejszych wydarzeń historycznych?
Mogę uczestniczyć w ustaleniu historii przedinternetowej, na tyle ile będę w stanie, aczkolwiek nie ukrywam, że moja znajomość internetowej historii Brodrii też wymagałaby pewnej poprawy.
Natomiast możemy uznać, że w okolicach 1400 roku panowanie ordyjskie zakończyło się w Brodrii. Z kolei co do podboju Nan Di przez Brodrię, to przyjąłbym tutaj okres jeszcze z przed rewolucji komunistycznej (tak swoją drogą, ciekawe ile już było tych rewolucji).
Tow. Robert Drenin
Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad
Pierwsza chyba powinna mieć miejsce w okolicach 1917. Upadek pierwszego Związku Radzieckiego też widziałbym w okolicach podobnych do reala. Nie wiem czy gdzieś to już pisałem, ale kiedyś przyszło mi do głowy, że ta niestabilność Brodrii może wynikać z tego, że w wirtualu rozpad Związku Radzieckiego poszedł dużo bardziej nie tak i już od trzydziestu lat strefa postradziecka (postbrodryjska) nie może się ustabilizować. To by wiele tłumaczyło...
Andżej-chan pisze: 27 lip 2023, 16:37
Pierwsza chyba powinna mieć miejsce w okolicach 1917.
Zakładając że Roczniki państwa brodryjskiego de Mediciego y Zepa wciąż są uznawane za oficjalną historię Brodrii to "komunizm" (o ile można tak to nazwać) pojawia się w Brodrii dopiero w 1940 (wcześniej od 1930 była republika). W 1999 upadł, powstała na trochę znowu republika, aż w końcu skończyło się tym, że Duma wyleciała w powietrze.