Air Force One i inne maszyny rządowe.

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Air Force One i inne maszyny rządowe.

Post autor: Ronon Dex »

Z przerażeniem zauważyłem, że nasz Prezydent wybrał się do Voxlandu tankowcem... ;)

I to niezbyt nowoczesnym, a do tego w asyście jakiś "uciekinierów z muzeum". Trzeba tej sytuacji zaradzić natychmiast...

Ronon Air Tech dostarczył więc Siłom Powietrznym w trybie pilnym samolot typu VC-6A (fabryczne oznaczenie PH-748V) specjalnie wykonany dla Prezydenta KSA.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest to pierwsza maszyna przeznaczona do obsługi Prezydenta i rządu (Gabinetu Prezydenta). Samolot zbudowany na bazie pasażerskiego PH-748 jest przeznaczony do dłuższych przelotów (zasięg 14500 km oraz możliwość tankowania w powietrzu). Dla lokalnej komunikacji rządowej zostaną zakupione inne, mniejsze samoloty i śmigłowce.

Samoloty tego typu, ale we wcześniejszej odmianie VC-6 (na bazie pasażerskiego PH-744) były już produkowane w RAT dla śp. Republiki Bialeńskiej oraz Brodrii (w czasach Carstwa Brodryjskiego) - obecny VC-6A wykorzystuje zmodyfikowany płatowiec PH-748, który jest wersją rozwojową tego starszego PH-744.

Planowane jest dostarczenie jeszcze drugiego samolotu tego typu oraz dwóch samolotów C-6V przeznaczonych do zabezpieczenia technicznego wizyt Prezydenta. Te ostatnie dla uproszczenia eksploatacji floty "prezydenckiej" będą bazowane na samolocie RAT PH-748C czyli wersji "Cargo".
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Air Force One i inne maszyny rządowe.

Samolot służący do zabezpieczenia technicznego i przewozu elementów ochrony w czasie wizyt Prezydenta C-6V

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Post autor: Mark Felt »

Działałem na szybko, zresztą kiepski weekend realowo u mnie :/ na kolejne loty będzie już odpowiednia maszyna.
Przepięknie wykonane :).
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Kontakt:

Post autor: Anastasia Windsachen »

Nieskromnie powiem, że ładnie się ten prezydencki logotyp na maszynie kładzie. Oby służył Wam długie lata!
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Anastasia Windsachen pisze: 05 sie 2024, 00:36 Nieskromnie powiem, że ładnie się ten prezydencki logotyp na maszynie kładzie.
W rewanżu RAT może (w miarę wolnych mocy przerobowych) pokombinować z taką (w sensie typu, bo malowanie trzeba by opracować oryginalne dla odbiorcy) maszyną dla Voxlandu.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Kontakt:

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ronon Dex pisze: 05 sie 2024, 17:18
Anastasia Windsachen pisze: 05 sie 2024, 00:36 Nieskromnie powiem, że ładnie się ten prezydencki logotyp na maszynie kładzie.
W rewanżu RAT może (w miarę wolnych mocy przerobowych) pokombinować z taką (w sensie typu, bo malowanie trzeba by opracować oryginalne dla odbiorcy) maszyną dla Voxlandu.
Wszystko się zobaczy, bo to jednak trzeba pomyśleć jaki dokładnie samolot. Może też i coś voxlandzkie zakłady wymyślą... Na pewno nie przemawia do mnie wizja tak dużej maszyny jak C-6V dla Voxlandu, który raczej na pewno celować będzie w coś mniejszego.
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Anastasia Windsachen pisze: 07 sie 2024, 23:51 Wszystko się zobaczy, bo to jednak trzeba pomyśleć jaki dokładnie samolot. Może też i coś voxlandzkie zakłady wymyślą... Na pewno nie przemawia do mnie wizja tak dużej maszyny jak C-6V dla Voxlandu, który raczej na pewno celować będzie w coś mniejszego.
Jasne... ja tylko zaproponowałem coś w rewanżu za loga, ale się nie narzucam.

A tak na marginesie to C-6V to ten transportowy, w odmianie samolotu do zabezpieczenia lotów VIP. Typowa "salonka" to VC-6A. Ten numer to w RAT się ciągnie jeszcze od Bialenii...

Tak była numerowana wojskowa odmiana PH-74x... najpierw to był PH-744 (odpowiednik Boeinga 747-400), a teraz PH-748 (odpowiednik Boeinga 747-800). Dlatego jego wojskowa wersja ma to "A" na końcu.

Po prostu w maszynach wojskowych stosuje kolejne numery zgodne z chronologią produkcji w RAT (stąd czasem starsze samoloty realowe, mają wyższe numery w RAT), gdzie np. F-16 to F-2, F-15 to F-3, F-14 to F-4, FA-18 to FA-5, F-22 to F-9, a odmiany F-35 to F-12 (A, B, C) itd.

Bialeński samolot VIP powstał wcześniej niż transportowy odpowiednik C-17 i dlatego to B.747 to C-6, a C-17 to C-7, ale realowy C-5 wdrażałem dużo później to ma oznaczenie C-13. Ale jeszcze wcześniej zmieniałem prezydencki z C-6 na C-11, bo wtedy robiłem samoloty w FSX i ten był na bazie Aibusa 380.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siły Powietrzne”