Przygotowałem krótki opis stanu, który chcę założyć. Zanim jednak zgłoszę oficjalny wniosek, chciałbym zasięgnąć waszych rad i opinii. Czy wam się podoba? Co zmienić, a co zostawić?
w języku plemienia Hinnu nazwa ta oznacza światło unoszące się nad wodą

Terytorium: ziemie obecnie zaznaczone jako P.J. Tropico
Ludność: 210 tys.
Powierzchnia: ok. 180 tys. km2
Miasta:
Chanteloup [czyt. sząt(y)lu] 56 tys.
Saint-Jacques [czyt. sężak] 34 tys.
Deer Lake 21 tys.
Matagami 17 tys.
Oskelaneo 10 tys.
Struktura etniczna:
122 tys. - anglofoni
69 tys. - frankofoni
19 tys. - indianie Hinnu
Religie:
123 tys. - protestanci 58,6 %
76 tys. - katolicy 36,2 %
11 tys. - wierzenia Hinnu 5,2 %
Flaga:

Godło:

Gospodarka:
Rybołówstwo
Przemysł rybny
Przemysł drzewny
Rolnictwo
Energetyka
Hodowla zwierząt futerkowych
Przemysł farmaceutyczny
Polityka:
Władzę ustawodwczą w stanie sprawuje izba poselska Assemblée de Waswanipi składająca się z 21 deputowanych. Władzę wykonawczą sprawuje gubernator.
Geografia:
Waswanipi jest stanem nizinnym. Na północy dominuje tajga, zaś w centralnej i południowej części stanu - lasy iglaste i mieszane. Waswanipi bogate jest w wody śródlądowe - na południu znajdują się 4 duże jeziora (czy mają już nazwy?). Północno-zachodnią granicę stanu stanowi rzeka _____ .
Historia:
Na terytorium obecnego stanu zamieszkiwały od dawna plemiona indiańskie, z których największym było plemię Hinnu. W wyniku akcji kolonizacyjnych indianie zostali zepchnięci do wschodniej części stanu, a na pozostałe tereny zaczęła napływać ludność francusko- i anglojęzyczna. Obecnie, te trzy grupy narodowościowo-językowe współżyją ze sobą w harmonii. Ponad połowa Hinnuitów żyje w rezerwatach we wschodniej części stanu w okolicach miasta Oskelaneo. Pozostali Hinnuici zasymilowali się z pozostałą ludnością, zachowując jednak swoją tożsamość i część swoich tradycji. Ludność francuskojęzyczna, która swego czasu dominowała nad innymi, zamieszkiwała głównie północne wybrzeże i miasta Chanteloup i Saint-Jacques. Zajmowała się głównie rybołówstwem, przemysłem rybnym i handlem morskim. Stąd też dewiza stanu: a mare labor - praca z morza.