Aniketa dotycząca wybrania godła Konfederacji Stanów Arcadii

Głosowanie dot. godła

Czas głosowania minął 06 lip 2024, 12:23

1. Godło nr 1,
2
33%
2. Godło nr 2,
1
17%
3. Godło nr 3,
1
17%
4. Godło nr 4,
1
17%
5. Godło nr 5,
0
Brak głosów
6. Godło nr 6.
1
17%

Liczba głosów: 6
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Aniketa dotycząca wybrania godła Konfederacji Stanów Arcadii

Post autor: Mark Felt »

Witam wszystkich obywateli,

Ankieta ma pomóc nam ułatwić i zakończyć wybór godła.
Mr. Dex wykonał graficzne projekty w duchu arkadyjskim i jestem mu ogromnie wdzięczny za to trud.
Będą dwa dni na oddanie swojego głosu na godło, które będzie nam odpowiadać.
Zachęcam wszystkich do wzięcia udziału!
Poniżej propozycje godła:
1Obrazek
2Obrazek
3Obrazek
4Obrazek
5Obrazek
6Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Re: Aniketa dotycząca wybrania godła Konfederacji Stanów Arcadii

Z tego co widzę wszyscy mieszkańcy zabrali głos (100% frekwencja), więc nie pozostaje mi nic innego jak ogłosić zwycięski projekt:
Obrazek
Dziękuję wszystkim za wzięcie udziału w ankiecie!
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Mark Felt pisze: 04 lip 2024, 18:41 Z tego co widzę wszyscy mieszkańcy zabrali głos (100% frekwencja), więc nie pozostaje mi nic innego jak ogłosić zwycięski projekt
No to mamy "czyste" godło... teraz trzeba to "ubrać" tak by powstał herb, bo samo godło nie jest zbyt często używane - raczej "w komplecie" czyli jako herb (tak, wiem... u nas w realu herb nazywają uparcie godłem, ale nie ma co się wzorować na błędach).

Jakieś sugestie?

Moja jest tylko taka, że wzorem USA widziałbym to raczej w formie koła, a nie tarczy jak w to ma miejsce zwykle w Europie.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Cieszę się, że dzięki interwencji Prezydenta udało się dojść do porozumienia. :)

Forma koła (pieczęci) to dobry pomysł. Co do szczegółów nie mam gotowej koncepcji, ale myślę, że powinniśmy zastanowić się nad dodatkowymi elementami, które kojarzyłyby się z Arcadią, zwłaszcza roślinnymi i zwierzęcymi. W tej kwestii może ekspert od parków narodowych @Julius Ludovici zabierze głos. ;)

Kolorystyka powinna być chyba podobna jak na fladze.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrew Hordeman pisze: 04 lip 2024, 20:20 Forma koła (pieczęci) to dobry pomysł. Co do szczegółów nie mam gotowej koncepcji, ale myślę, że powinniśmy zastanowić się nad dodatkowymi elementami, które kojarzyłyby się z Arcadią, zwłaszcza roślinnymi i zwierzęcymi. W tej kwestii może ekspert od parków narodowych @Julius Ludovici zabierze głos. ;)
W zasadzie możemy czy nawet powinniśmy zrobić dwie formy... prostą czyli herb zwykły i z tym co sugerujesz czyli herb wielki.

Prosty jest praktyczny przy umieszczaniu na różnych elementach np. na samolocie rządowym (prezydenckim... mam już dawno na niego pomysł/pomysły, ale utknął właśnie z braku godła/herbu), a herb wielki... to wiadomo, bardzo ozdobny itd.

W przypadku prostego herbu dałbym tylko czerwony pierścień z napisem (białym lub złotym) - nazwą kraju, a wypełnienie dałbym na niebiesko.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Mr. Dex poruszył bardzo ważne kwestie, czyli to abyśmy mieli dwa herby: strojny, i mniej strojny. Czy pełne godło i pieczęć.
Co do kolorystki to się zgadzam aby nawiązywała do kolorów flagi i tak z zaproponowaną kolorystyką przez Mr. Dexa bym został.
Szanowny Pan Vice Prezydent jeśli chodzi o elementy no to tak motyw roślinny zawsze jest ciekawym rozwiązaniem i najbezpieczniejszym, co do zwierzęcia no to trzeba było by ustalić jakieś takie, które wszystkim niezależnie od stanu będzie odpowiadać. W realowych stanach mamy orła. Jeśli chodzi o moją propozycję takiego zwierzęcia no to może być bizon?
Ale ekspert od fauny i flory niech się wypowie :).
I jeśli jesteśmy przy temacie pieczęci też - to może dla członków gabinetów zrobić takie?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Post autor: Julius Ludovici »

Kształt naszego godła jest dość skomplikowany i w dużej mierze utrudniający wprowadzenie jakiegoś zwierzęcia do herbu. Zwierzę byłoby dobrym rozwiązaniem jakby godło i by stanowiło główny element herbu. Bardzo trudno byłoby wrzucić jelenia, bizona czy niedźwiedzia w herb tak by nie gryzł się z godłem.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby wzbogacenie herbu o gałązki jakiejś rośliny przejawiającej się w heraldyce.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Mark Felt pisze: 04 lip 2024, 21:06 Mr. Dex poruszył bardzo ważne kwestie, czyli to abyśmy mieli dwa herby: strojny, i mniej strojny. Czy pełne godło i pieczęć.
Mam tylko pytanie czy będziemy naśladować błędy z reala czy może od razu posłużymy się prawidłowym nazewnictwem czyli godło, herb i herb wielki? A pieczęć to już inna kwestia... choć oczywiście wykorzystywałaby godło.
Julius Ludovici pisze: 04 lip 2024, 21:43 Kształt naszego godła jest dość skomplikowany i w dużej mierze utrudniający wprowadzenie jakiegoś zwierzęcia do herbu. Zwierzę byłoby dobrym rozwiązaniem jakby godło i by stanowiło główny element herbu. Bardzo trudno byłoby wrzucić jelenia, bizona czy niedźwiedzia w herb tak by nie gryzł się z godłem.
No chyba, że zdecydujemy się o umieszczeniu godła jednak na tarczy i wtedy motywy zwierzęce jak najbardziej dałoby się wprowadzić.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Jestem za tym żeby stosować prawidłową terminologię zgodnie z heraldyką.
Mamy na tę chwilę drogą demokratyczną wybrane i określone co do wyglądu godło, brakuje nam herbu bo godło bez tarczy herbowej to godło po prostu.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Stanisław Dmowski
Kontakt:

Post autor: Stanisław Dmowski »

Szkoda, że nie mogłem zagłosować, ale cieszę się, że został w końcu wybrany jakiś projekt. Czekam na opracowanie godła w kole, przyda się to do tekstów ustaw oraz pieczęci Kongresu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Plac Odkrywców”