Wieś Święta Małgorzata
Moderator: Piotr de Zaym
- Piotr de Zaym • Stempel
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Wieś Święta Małgorzata
Skąd Wyspa św. Małgorzaty? Na początek - kilka słów o wiosce Święta Małgorzata. Jako, że położona jest 100 mil morskich od Cyberii, niegdyś zasiedlili ją głównie przybysze z Hasselandu. Ale, wstyd to powiedzieć, Hasseland zapomniał o swoich rodakach. Czy raczej - miał tyle problemów, że nie zajął się wyspą...
Kluczowym miejscem stał się Pałac św. Małgorzaty, własność rodziny de Briey. Warto zauważyć, że pierwszy de Briey wspominany był jako rycerz hasselandzkiego króla Mikołaja I w 1103 r. Kolejny - jako podkanclerz u króla Mikołaja III w 1200 r.
Kiedyś (kiedy?) pojawili się na wyspie mnisi z Baronii Zarakata i w rozmowie z kolejnym właścicielem Pałacu, Emmanuelem de Briey, ustalili, że od tej pory będzie podlegała Baronii. De Briey otrzymał tytuł Namiestnika Wielkiego Mistrza. Ale po śmierci jego syna. Richarda de Briey, posiadłość opustoszała. Wyspą zarządzał prefekt wsi Św. Małgorzata.
Leonard Vatzlav - tak się nazywa prefekt - został ustanowiony wykonawcą testamentu rodziny de Briey. Testament nakazuje sprzedaż pałacu - ale kupującym musiał być wyłącznie szlachcic, a nawet arystokrata, nie niżej hrabiego. Cena była w lebenach, walucie leblandzkiej, której zresztą na wyspie nie używają, stosując głównie stare dukaty hasselandzkie. Kupiłem pałac i zostałem Namiestnikiem...
Kluczowym miejscem stał się Pałac św. Małgorzaty, własność rodziny de Briey. Warto zauważyć, że pierwszy de Briey wspominany był jako rycerz hasselandzkiego króla Mikołaja I w 1103 r. Kolejny - jako podkanclerz u króla Mikołaja III w 1200 r.
Kiedyś (kiedy?) pojawili się na wyspie mnisi z Baronii Zarakata i w rozmowie z kolejnym właścicielem Pałacu, Emmanuelem de Briey, ustalili, że od tej pory będzie podlegała Baronii. De Briey otrzymał tytuł Namiestnika Wielkiego Mistrza. Ale po śmierci jego syna. Richarda de Briey, posiadłość opustoszała. Wyspą zarządzał prefekt wsi Św. Małgorzata.
Leonard Vatzlav - tak się nazywa prefekt - został ustanowiony wykonawcą testamentu rodziny de Briey. Testament nakazuje sprzedaż pałacu - ale kupującym musiał być wyłącznie szlachcic, a nawet arystokrata, nie niżej hrabiego. Cena była w lebenach, walucie leblandzkiej, której zresztą na wyspie nie używają, stosując głównie stare dukaty hasselandzkie. Kupiłem pałac i zostałem Namiestnikiem...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Prefekt Generalny Wyspy św. Małgorzaty
arcyksiążę hasselandzki
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Re: Wieś Święta Małgorzata
Tak naprawdę, na Wyspę najlepiej dotrzeć samolotem. Ale uwaga: nie ma lotniska, jest lądowisko dla wodnosamolotów. Owszem, jest pomysł na zbudowanie pasa startowego, ale mieszkańcy niespecjalnie chcą poświęcić na ten cel fragment Wyspy. Oczywiście, można - tak jak ja - dotrzeć tu jachtem czy nawet statkiem, choć statki przypływają tu rzadko.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
arcyksiążę hasselandzki
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Pałac de Briey'ów nie jest bardzo imponujący. To raczej duża willa w stylu kolonialnym, położona 12 km od wsi. Administracyjnie jest częścią wioski, kierowanej przez prefekta Leonarda Vatzlava. Faktycznie zarządzał nim kamerdyner, noszący tradycyjny tytuł podkrefekta, Michał Duymann. I pozostał moim kamerdynerem.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
arcyksiążę hasselandzki
Jak za tydzień wrócę do v-życia to chyba będę musiał pogonić inżynierów w RAT bo szykuje się jakaś okazja dla lotniczej produkcji czyli wodnosamoloty, latające łodzie, a najlepiej amfibie (mogą operować i z lądu, i z wody).Piotr de Zaym pisze: 24 cze 2024, 08:41 Tak naprawdę, na Wyspę najlepiej dotrzeć samolotem. Ale uwaga: nie ma lotniska, jest lądowisko dla wodnosamolotów. Owszem, jest pomysł na zbudowanie pasa startowego, ale mieszkańcy niespecjalnie chcą poświęcić na ten cel fragment Wyspy.
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Prefekt wsi Święta Małgorzata mieszka i urzęduje w dość skromnym budynku. Mówił mi ostatnio, że gdyby ktoś zechciał mu pomóc, to go zatrudni. Mówiąc krótko, poszukujemy podprefekta wsi... Odpowiednie ogłoszenie pojawi się wkrótce. Gorzej, że dysponuję wyłącznie sarmackimi libertami...
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
arcyksiążę hasselandzki
Faktycznie na Bastionie warte są mniej niż papier toaletowy... ale z drugiej strony Bastion to nie Srajmacja.
My tutaj na wirtualny pieniądz łasi nie jesteśmy... Tutaj liczy się narracja i fajna zabawa w sympatycznym gronie innych mikronautów.
Znajdziesz kogoś do współpracy...
Mnie osobiście zainteresowała kwestia komunikacji z Wyspą - za tydzień wracam i coś w tej materii pokombinuję.
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Bądźmy łagodni... Czego byśmy o Sarmatach z poprzedniej epoki nie myśleli, dziś Sarmacja to jedno z ostatnich państw, które aktywnie "bawi się w mikronacje", a nie tylko nabija posty na akord, żeby w rankingu się zgadzało.Ronon Dex pisze: 26 cze 2024, 19:29 Faktycznie na Bastionie warte są mniej niż papier toaletowy... ale z drugiej strony Bastion to nie Srajmacja.
Do tego sarmacka wierchuszka wypowiada się o nas (i o większości innych państw) neutralnie lub nawet pozytywnie. Tylko wśród twardogłowych zdarzają się jakieś imperialistyczne wynurzenia, ale ci nie mają nic do powiedzenia.
Nie widzę powodu, żeby ich obrażać. Obecne pokolenie Sarmatów na to nie zasłużyło.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Ja byłem b. aktywny w Sarmacji - w przeszłości jako kanclerz, MSZ, kilka innych funkcji. Ale z różnych powodów już nie jestem obywatelem KS. Pozostaję natomiast w Hasselandzie, choć w zasadzie niemal wyłącznie jako król-senior zajmujący się pobocznymi sprawami. Przy okazji - Wyspa chętnie przyjmie walutę Bastionu. Co należy zrobić?
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
arcyksiążę hasselandzki
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Ja w Sarmacji działałem dawno temu, już ponad dekadę temu. Nie odniosłem większych sukcesów, choć byłem posłem, ministrem, samorządowcem. Później stwierdziłem, że większą frajdę sprawi mi stworzenie czegoś własnego - tak powstała Bialenia, którą tworzyliśmy razem z m.in. Rononem. Interes kręcił się prawie dekadę, raz lepiej, raz gorzej, ale Bialenia była jednym z najaktywniejszych państw, i powstało tam sporo wartościowych inicjatyw. Ale potem zaczęli nas przegłosowywać obywatele mniej zaangażowani od nas, my zaczęliśmy przeszkadzać nowym władzom... Więc się im nie narzucaliśmy i odpuściliśmy sobie uszczęśliwianie Bialeńczyków na siłę. No i Bialenia wkrótce upadła.
Nie chcieliśmy jednak całkiem odchodzić z mikroświata, więc postanowiliśmy spróbować z nowym projektem - Bastionem. Znalazła się grupka ludzi działających wcześniej w Bialenii i/lub Brodrii, potem dołączyli byli Suderlandczycy i osoby, które wcześniej nie bawiły się razem z nami. W Bastionie podchodzimy już do zabawy bardziej na spokojnie, bez przejmowania się statystykami i ze świadomością, że niewielka grupa ludzi nie da rady zagospodarować dosłownie każdej sfery funkcjonowania państwa. Zdecydowaliśmy, że lepiej pobawić się w dziedzinach, które nas interesują, niż robić coś na siłę.
Co do przyjęcia waluty Bastionu, czyli fortów - wystarczy deklaracja. I przydałoby się założenie konta w Międzynarodowym Banku Pollinu, żeby można było wykonywać przelewy. bank.leocja.org
Nie chcieliśmy jednak całkiem odchodzić z mikroświata, więc postanowiliśmy spróbować z nowym projektem - Bastionem. Znalazła się grupka ludzi działających wcześniej w Bialenii i/lub Brodrii, potem dołączyli byli Suderlandczycy i osoby, które wcześniej nie bawiły się razem z nami. W Bastionie podchodzimy już do zabawy bardziej na spokojnie, bez przejmowania się statystykami i ze świadomością, że niewielka grupa ludzi nie da rady zagospodarować dosłownie każdej sfery funkcjonowania państwa. Zdecydowaliśmy, że lepiej pobawić się w dziedzinach, które nas interesują, niż robić coś na siłę.
Co do przyjęcia waluty Bastionu, czyli fortów - wystarczy deklaracja. I przydałoby się założenie konta w Międzynarodowym Banku Pollinu, żeby można było wykonywać przelewy. bank.leocja.org
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Forty przyjmujemy. Konto założę.
Co do Sarmacji - cóż, w mikronacjach zmienia się wszystko tak szybko, że gdyby to był real, miałbym zapewne ze 150 lat
Tam było fajnie, ale ludzie się zmienili, a ja niestety nie. Wolę więc być aktywny tutaj.
Co do Sarmacji - cóż, w mikronacjach zmienia się wszystko tak szybko, że gdyby to był real, miałbym zapewne ze 150 lat
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
arcyksiążę hasselandzki