Przyszłość strefy postbrodrodryjskiej (Orda, Garmania, Nan Di)

Władze chanatu
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Przyszłość strefy postbrodrodryjskiej (Orda, Garmania, Nan Di)

Post autor: Andrzej Ordyński »

Minął około rok od zupełnego rozpadu Brodrii na wiele bytów państwowych. Działają one na różnych forach. Poza Bastionem (Orda, Garmania, Nan Di), istotna część ziem brodryjskich wchodzi w skład ZKRR (jako Brodryjska KRR), a Eestia działa na forum Federacji Nordackiej.
Początkowo zwłaszcza Nan Di, ale też Nowa Orda, działały całkiem aktywnie. Potem zaczęły się realiozy, ale chyba też lekkie znudzenie działalnością w bardzo nielicznych państwach. Te części poza Bastionem też nie są specjalnie aktywne, ale one na pewno mają inne plany polityczne, więc możemy je w tej dyskusji pominąć.

Eksperyment z brodryjską wojną domową był ciekawy. Najpierw przyniósł ożywienie działów brodryjskich na forum ś.p. Bialenii, a potem kreatywność autorów nowych państw. Być może brodryjskie regiony zostały przez ten rok lepiej opisane niż przez poprzednie 10 lat istnienia Brodrii. :D Niestety widać już, że zabawa w jedną lub dwie osoby po pewnym czasie się nudzi.

Być może dobrym pomysłem byłoby połączenie (w jakiejś formie) potencjałów Nowej Ordy, Garmanii i Nan Di? Wcześniej byłem co do tego nieco sceptyczny, bo obawiałem się, że jak cały Bastion ograniczony zostanie do jednego państwa, to zostanie zwykłym forum państwowym, a nie międzynarodowym. Ale skoro Arcadia prężnie działa, to nie ma już tego niebezpieczeństwa.

Tę dyskusję może być nieco ciężko prowadzić ze względu na realiozę Cesarza Nan Di... Ale możemy zacząć, a gdy Cesarz powróci, to będzie mógł od razu zapoznać się z naszymi pomysłami.

Jaką formułę mógłby mieć nasz związek państwowy? Chyba na początek luźną, żeby poszczególne kraje dalej miały znaczną swobodę. Zależałoby mi na tym, żeby władz centralne nie mogły odwoływać głów państw członkowskich, ani zmieniać granic między państwami członkowskimi. Jakie instytucje powinny być wspólne? Ciekawą formę konglomeratu różnych bytów terytorialnych była Rzesza Bialeńska, w ramach której istniał Sejm Rzeszy (zjazdy lenników i przedstawicieli wolnych miast) i wybierano głowę Rzeszy (Lwa Wolnogradu). Zaadaptowanie tej struktury mogłoby dobrze się nam przysłużyć.

A jaką nazwę moglibyśmy przyjąć? Póki co nie przyszedł mi do głowy dobry pomysł. Związek Wschodnionordacki lub Unia Południowobrodryjska nie brzmią chyba najlepiej, wydają się sztuczne. Może ktoś ma lepszy pomysł?

Zachęcam do luźnej dyskusji. Ta debata na pewno potrwa trochę czasu, bo trzeba wszystko na spokojnie przeanalizować i poczekać na wypowiedzi mieszkańców naszych państw, które niekoniecznie często się tu pojawiają.
Co uważam za najważniejsze:
1. Utrzymanie korzyści z podziału Brodrii, czyli swobody w kreowaniu narracji na swoim poletku i uczestniczeniu w polityce regionalnej.
2. Połączenie potencjałów Nowej Ordy, Garmanii i Nan Di przynajmniej w wybranych aspektach, aby dochodziło do większej liczby interakcji i coś zaczęło się dziać.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Aleksander Czerepach
Kontakt:

Re: Przyszłość strefy postbrodrodryjskiej (Orda, Garmania, Nan Di)

Post autor: Aleksander Czerepach »

Po namyśle wycofuję swoją decyzję o przystapieniu Garmanii do związku państwowego.
Aleksander Czerepach
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Co skłoniło Pana do zmiany decyzji?
Awatar użytkownika
Aleksander Czerepach
Kontakt:

Post autor: Aleksander Czerepach »

Przystąpiłem do Walczącej Republiki Eesti.
Aleksander Czerepach
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Czyli forum Garmanii można przerzucić do archiwum?
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Andżej-chan pisze: 02 cze 2024, 11:28 Tę dyskusję może być nieco ciężko prowadzić ze względu na realiozę Cesarza Nan Di... Ale możemy zacząć, a gdy Cesarz powróci, to będzie mógł od razu zapoznać się z naszymi pomysłami.
Dyskusję można... ale z decyzjami trzeba na koniec realiozy Piotra poczekać. W związku z wycofaniem się Garmanii została Nowa Orda i Nan Di... w sumie kraje z klimatem całkiem pasującym do siebie - "chińskie południe" i "mognolska północ".

Prawda jest tak, że zostało nas dwóch aktywnych, po jednym w każdym kraju - no ostatnio nie bardzo aktywnych w obu krajach, ale trudno by samemu ze sobą rozmawiać - co najwyżej zostało nam robienie opisów... tylko kto je będzie czytał?

Nie wiem tylko czy połączenie w jeden organizm cokolwiek zmieni... nadal będzie nas dwóch i oczekiwanie na powrót Piotra. Co nie oznacza, że jestem przeciw... ot tak sobie "głośno myślę" co to ma zmienić?
Andżej-chan pisze: 02 cze 2024, 11:28 A jaką nazwę moglibyśmy przyjąć? Póki co nie przyszedł mi do głowy dobry pomysł. Związek Wschodnionordacki lub Unia Południowobrodryjska nie brzmią chyba najlepiej, wydają się sztuczne. Może ktoś ma lepszy pomysł?
Sama nazwa to chyba najmniejszy z naszych problemów...

Bardziej obawiam się o "ambicje wodzowskie"... ja jak wiesz mam to akurat gdzieś (mnie tam nigdy do rządzenia nie ciągnęło) - ale któryś z Was będzie musiał tym kierować... pytanie czy drugi to zaakceptuje?
Aleksander Czerepach pisze: 02 cze 2024, 14:10 Przystąpiłem do Walczącej Republiki Eesti.
Czy mam rozumieć, że Garmania weszła w skład Estii i to teraz łącznie (z obu terenów) jest Estia? Pytam z powodów kartograficznych by uwzględnić taką zmian na mapie...
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Piotr Jankowski Stempel
Kontakt:

Post autor: Piotr Jankowski »

Ronon Dex pisze: 02 cze 2024, 15:15 Czy mam rozumieć, że Garmania weszła w skład Estii i to teraz łącznie (z obu terenów) jest Estia? Pytam z powodów kartograficznych by uwzględnić taką zmian na mapie...
Nie.(?) Z tego co mi wiadomo obecnie trwają rozmowy pomiędzy stronami i mimo wystosowanej do prezydenta WRE noty dyplomatycznej nie można jeszcze mówić o formalnym połączeniu państw.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ronon Dex pisze: 02 cze 2024, 15:15 Prawda jest tak, że zostało nas dwóch aktywnych, po jednym w każdym kraju - no ostatnio nie bardzo aktywnych w obu krajach, ale trudno by samemu ze sobą rozmawiać - co najwyżej zostało nam robienie opisów... tylko kto je będzie czytał?

Nie wiem tylko czy połączenie w jeden organizm cokolwiek zmieni... nadal będzie nas dwóch i oczekiwanie na powrót Piotra. Co nie oznacza, że jestem przeciw... ot tak sobie "głośno myślę" co to ma zmienić?
Niedawno Borys Zamycki ogłaszał powrót, ale póki co nie widać aktywności z jego strony...

Jeżeli faktycznie mielibyśmy w tym państwie związkowym działać we dwóch, to niewiele by to zmieniło... A Cesarz w najbliższym czasie nie wróci do aktywności.

Chyba pozostaje nam czekać aż ktoś ze "starej gwardii" powróci. Trochę ludzie poznikali, ale w sumie to normalne w Brodrii, bo już od lat są przypływy i odpływy aktywności.

Szkoda, że pan Czerepach odchodzi, no ale nikogo na siłę nie trzymamy. Powodzenia w Eestii!
Awatar użytkownika
Borys Zamycki Stempel
Kontakt:

Post autor: Borys Zamycki »

Andżej-chan pisze: 02 cze 2024, 11:28 Jaką formułę mógłby mieć nasz związek państwowy? Chyba na początek luźną, żeby poszczególne kraje dalej miały znaczną swobodę. Zależałoby mi na tym, żeby władz centralne nie mogły odwoływać głów państw członkowskich, ani zmieniać granic między państwami członkowskimi. Jakie instytucje powinny być wspólne? Ciekawą formę konglomeratu różnych bytów terytorialnych była Rzesza Bialeńska, w ramach której istniał Sejm Rzeszy (zjazdy lenników i przedstawicieli wolnych miast) i wybierano głowę Rzeszy (Lwa Wolnogradu). Zaadaptowanie tej struktury mogłoby dobrze się nam przysłużyć.

A jaką nazwę moglibyśmy przyjąć? Póki co nie przyszedł mi do głowy dobry pomysł. Związek Wschodnionordacki lub Unia Południowobrodryjska nie brzmią chyba najlepiej, wydają się sztuczne. Może ktoś ma lepszy pomysł?
Jestem za. Współpracę Nan Di i Nowej Ordy widziałbym w formie konfederacji, w której obydwa państwa zachowują całkowitą niezależność w sprawach wewnętrznych, ale mogą występować razem w stosunkach z zagranicą.

Wspólnymi instytucjami mógłby być Prezydent Konfederacji (na zmianę Cesarz Nan Di i Chan - jest nas za mało, by organizować wybory) i Rada Konfederacji, w skład której wchodzili by wszyscy aktywni obywatele państw Konfederacji. Decyzje byłyby podejmowane jednomyślne, czyli by jakiś pomysł stał się prawem, musiałby się nań zgodzić zarówno Cesarz, jak i Chan. W obszarach nieregulowanych przez prawo Konfederacji, a także w obszarach całkowicie wyłączonych z zakresu jej kompetencji (czyli np. w obszarze ustroju i polityki wewnętrznej), państwa członkowskie miałyby pełną autonomię.

Jeżeli chodzi o nazwę, to moje propozycje są następujące:
- Konfederacja Rozwoju Wschodniej Nordaty (KRWN)
- Sojusz Nowobrodryjski (SN)
- Związek Sankt-Michaiłowski (lub od nazwy jakiegoś innego miasta)
(-) Borys Zamycki

Gubernator Arctiq (Nan Di)
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
--
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Borys Zamycki pisze: 02 cze 2024, 21:45 Wspólnymi instytucjami mógłby być Prezydent Konfederacji (na zmianę Cesarz Nan Di i Chan - jest nas za mało, by organizować wybory) i Rada Konfederacji, w skład której wchodzili by wszyscy aktywni obywatele państw Konfederacji.
Popieram generalnie, z tym, że może nie tak mechanicznie na zmianę Cesarz i Chan. Powinno raczej wybierać się kogoś aktualnie aktywnego. Może być Cesarz lub Chan, ale mógłby też być ktoś przez nich jednomyślnie wybrany. Ważne, żeby Prezydent był regularnie obecny.

Co do zasad funkcjonowania konfederacji się zgadzam.
Borys Zamycki pisze: 02 cze 2024, 21:45 Jeżeli chodzi o nazwę, to moje propozycje są następujące:
- Konfederacja Rozwoju Wschodniej Nordaty (KRWN)
- Sojusz Nowobrodryjski (SN)
- Związek Sankt-Michaiłowski (lub od nazwy jakiegoś innego miasta)
Jedną konfederację już w Bastionie mamy, to może nie wprowadzajmy zamieszania. ;) Nazwa powinna być krótka, łatwa do zapamiętania i nie do pomylenia z innymi państwami/organizacjami. Może Związek Wschodni? Unia Wschodnia?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jurta Chana”