Narada Paktu ws. Jahołdajewszczyzny

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Narada Paktu ws. Jahołdajewszczyzny

Post autor: Andrzej Ordyński »

Wasze Ekscelencje,

Chciałbym zaprosić przedstawicieli państw członkowskich Paktu Bundżadarskiego do dyskusji nt. ogłoszonej dziś Deklaracji Samostanowienia Atamanatu Jahołdajewszczyzny: viewtopic.php?f=73&p=3947

Czym jest Atamanat Jahołdajewszczyzny? Jahołda była regionem Republiki Bialeńskiej, który przez pewien czas cieszył się autonomią. Region ten nawiązywał do kultury mongolskiej i był naprawdę interesujący pod względem narracyjnym. Niestety po pewnym czasie zniechęcenie wzięło górę nad zapałem, atamanat utracił autonomię, a późniejsze próby reaktywacji nie kończyły się szczególnym powodzeniem.

Dlaczego powinno nas to interesować. Ano dlatego, że podpisaliśmy Konwencję o otoczeniu opieką ziem bialeńskich: viewtopic.php?p=1907#p1907

Moim zdaniem Konwencja ta nie przesądza, że Jahołda nie może powstać na ziemiach bialeńskich. W końcu nie jest ani państwem trzecim, ani sygnatariuszem konwencji. Jest regionem bialeńskim, reprezentowanym przez wieloletniego obywatela bialeńskiego.

Uważam, że najlepszym rozwiązaniem byłoby uznanie autonomicznego statusu Jahołdajewszczyzny w jej historycznych granicach, z pewnymi jednak zastrzeżeniami:
1/ Jahołdajewszczyzna nie stanie się częścią państwa trzeciego, przynajmniej w okresie obowiązywania konwencji (do 15.11.2025).
2/ W przypadku reaktywacji Bialenii w okresie obowiązywania konwencji, dalszy status Jahołdajewszczyzny zależny będzie od tegoż państwa.

Dzięki tym warunkom Jahołda będzie mogła działać, a jednocześnie droga do ewentualnej reaktywacji Bialenii w jej pełnym kształcie terytorialnym nie będzie zamknięta.

Bardzo proszę o ustosunkowanie się do tej kwestii:
- przedstawicieli państw członkowskich @Heinz-Werner Grüner @Piotr Romanow @Artur Kardacz @Benjamin
- przedstawiciela Jahołdajewszczyzny @Rahul
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Narada Paktu ws. Jahołdajewszczyzny

Post autor: Juraj Zvolynský »

Wasze Ekscelencje,
Szanowni,

Z tego co zauważyłem proceder, który właśnie trwa na terenie byłej Republiki Bialeńskiej jest poniekąd bardzo pozytywnym zjawiskiem. Chociaż dalej uważam, że nie jest to najlepszy okres na aktywizację takich regionów. To nie będę miał nic przeciwko samostanowieniu Jahołdajewszczyzny. Jeżeli jej byli mieszkańcy chcą powrócić do Pollinu i reaktywować swój region, kraj, czy cokolwiek będą chcieli tworzyć nie powinniśmy im tego utrudniać.

Moim skromnym zdaniem powinniśmy oddzielić tylko historycznie ziemie z naszych zdań obronnych tych ziem. Możemy też przygotować klauzulę do umowy z Atamanatem, w której byśmy zawarli warunki, na których uznajemy funkcjonowanie państwa do momentu wygaśnięcia naszego porozumienia dotyczącego nadzoru ziem postbialeńskich. Mówiąc krócej, jeżeli państwo to upadnie jego ziemie ponownie wrócą pod ochronę Paktu Bundżadarskiego.

Co sądzicie?
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

https://forum.nordata.pl/topic/1321-wie ... ment-19115

W Federacji Nordackiej ma miejsce dyskusja na temat Jahołdajewszczyzny. Do złośliwości nie będę się odnosił, bo szkoda nerwów. Natomiast do kilku kwestii chciałbym się ustosunkować:

Po pierwsze, Jahołdajewszczyzna była tylko niewielką częścią Bialenii. Naprawdę niewielką, niestety nie mogę znaleźć starej mapy... Region ten istniał od 2014 r., okresowo posiadał autonomię, a kiedy indziej był tylko regionem narracyjnym. Mam wrażenie, że to niektórym umknęło.

Po drugie, Pakt Bundżadarski jeszcze na nic się nie zgodził, a na pewno nie na powstanie państwa na ziemiach bialeńskich. Nie bez powodu napisałem w pierwszym poście o "autonomicznym statusie", a nie o "państwowości". Mój pomysł jest taki, żeby Rahul mógł bawić się w Jahołdzie (czemu mielibyśmy komuś zabraniać?), ale jednocześnie, żeby kraina ta do końca okresu obowiązywania Konwencji nie była suwerennym państwem. Jak Bialenia się odrodzi, to Jahołda wróci do macierzy, a jak do 25.11.25 się nie odrodzi, to dalej może robić na co ma ochotę.

Po trzecie, jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości, co można, a czego nie można, zawsze można zapytać. Ja pisałem wielokrotnie, że w Konwencji chodzi o dwie rzeczy:
- nie zamykać Bialenii możliwości reaktywacji,
- nie pozwolić, by osoby nieprzyjazne Bialenii urządziły sobie na jej grobie imprezę.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Andżej-chan pisze: 27 kwie 2024, 20:34 https://forum.nordata.pl/topic/1321-wie ... ment-19115

W Federacji Nordackiej ma miejsce dyskusja na temat Jahołdajewszczyzny. Do złośliwości nie będę się odnosił, bo szkoda nerwów.
Niech mi ktoś wyjaśni, co ma jakaś Federacja Nordacka czy inny waksmanopodobny twór - do ziemi dawnej Bialenii? Pikselków im brakuje? I tak jestem pełen podziwu, że Ty to czytasz... Masochizm? Uważaj bo IQ Tobie spadnie od czytania tych wypocin.

Jeśli Hewret ma chęć reaktywować jakiś kawałek dawnej Bialenii to niech próbuje... Nie daję specjalnych szans, ale niech próbuje. Pomimo faktu, że z Jachołdą "koty darłem", to uznaję ich prawo do kolejnej próby na dawnych, bialeńskich ziemiach. Wszak oni tam byli i nikt temu nie zaprzeczy.

Wszak faktycznie w czasach śp. Bialenii ta Jachołda jako region istniała. Mnie to nie przeszkadza... by się odrodziła.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ronon Dex pisze: 27 kwie 2024, 22:22 Niech mi ktoś wyjaśni, co ma jakaś Federacja Nordacka czy inny waksmanopodobmy twór - do ziemii dawnej Bialenii? Pikselków im brakuje?
Mnie też to zastanawia. Nikt z nich nie był nigdy związany z Bialenią, a Federacja Nordacka nawet nie ratyfikowała Konwencji. Najwyraźniej się nudzą, i wcale się nie dziwię, skoro narracji tworzyć nie potrafią, a wybory organizują sobie jednopartyjne, według stalinowskiej zasady "tylu kandydatów, ile mandatów". Zostaje tylko czepianie się sąsiadów...
Ronon Dex pisze: 27 kwie 2024, 22:22 Jeśli Hewret ma chęć reaktywować jakiś kawałek dawnej Bialenii to niech próbuje... Nie daję specjalnych szans, ale niech próbuje.

Mam podobne zdanie. Każdy może spróbować swoich sił. Przeważnie jednoosobowe projekty nie wypalają, bo po pewnym czasie robi się nudno. Ale z drugiej strony, w Bastionie nikt nie jest sam i gdyby Hewret miał pomysły na interakcje z innymi państwami, to kto wie, może coś ciekawego z tego wyniknie.

Na pewno nie będziemy zabraniać Bialeńczykowi zabawy w Bialenii z powodu jęków waksmaniątek, które poza trollingiem i gadaniem głupot na discordzie niewiele potrafią.
Awatar użytkownika
Stuart Strange Stempel
Kontakt:

Post autor: Stuart Strange »

Wasze Ekscelencje,

Będzie krótko. Chciałbym tylko zadeklarować przychylność strony winkulijskiej, co do planów Ekscelencji Rhaula. Konwencja nie jest wymierzona w ludzi, którzy chcą kontynuować twórczości kulturową poszczególnych regionów Republiki. Mają do tego pełne prawo, tak samo jak mogliby reaktywować całą Bialenie.
Artur Kardacz von Hohenburg
Pierwszy Lord Admiralicji LMiK
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Wasze Ekscelencje,

Stara mapa bialeńskich samorządów (ale już sam nie pamiętam, czemu takie generyczne nazwy, ja kojarzę inne) z Jahołdajewszyzną z archiwum Ronona Dexa:
Obrazek
Awatar użytkownika
Stuart Strange Stempel
Kontakt:

Post autor: Stuart Strange »

Jeszcze tylko dopowiem.
Ronon Dex pisze: 27 kwie 2024, 22:22 Niech mi ktoś wyjaśni, co ma jakaś Federacja Nordacka czy inny waksmanopodobny twór - do ziemi dawnej Bialenii? Pikselków im brakuje? I tak jestem pełen podziwu, że Ty to czytasz... Masochizm? Uważaj bo IQ Tobie spadnie od czytania tych wypocin.
Do tych ziem nic nie mają. Mało tego, na tym forum zadeklarowali się, że ziemie Bialenii w ogóle ich nie interesują. Tutaj chodzi przede wszystkim o dokopanie Paktowi, no bo przecież jest jakiś niepisany spór między nami. Konwencja od samego początku była bombardowana. Próbowano przyklejać temu łatki hipokryzji itp. Teraz zaczęło się oskarżanie Paktu o rzeczy, z którymi nie miał w ogóle styczności i zapewne dalej będą tak to ciągnąć.
Artur Kardacz von Hohenburg
Pierwszy Lord Admiralicji LMiK
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Najwyraźniej pannordatyzm polega teraz na wszczynaniu bezprzedmiotowych konfliktów ze wszystkimi państwami nordackimi. Bo przecież, poza członkami Paktu Bundżadarskiego, FN prowadzi prowokacyjną politykę także wobec ZKRR. Trzeba przyznać, że oryginalny sposób na integrację.

Ale mniejsza o nich... Jak ktoś chce się przyczepić, to zawsze znajdzie pretekst. Trochę szkoda, bo ja wielokrotnie deklarowałem, że fakt, że ja osobiście nie miałbym ochoty działać w FN, nie oznacza, że nie są możliwe pozytywne relacje pomiędzy państwami nordackimi z różnych organizacji i działającymi na różnych forach. Najwyraźniej oni stwierdzili, że kurs na konfrontację pozwoli nabić więcej postów. Na to już nic nie poradzę.

Reasumując, Winkulia, Nan Di i Nowa Orda przychylają się do umożliwienia Jahołdajewszczyźnie działania na swoich historycznych ziemiach. Spośród sygnatariuszy Konwencji brakuje jeszcze stanowiska Edelweissu. @Heinz-Werner Grüner

Teraz czekamy na krok Rahula. Jeżeli zaakceptuje autonomiczny status Jahołdy, to będzie można spisać krótkie oficjalne porozumienie. @Rahul

A tak w ogóle, to osobiście odnoszę wrażenie, że ta międzynarodowa sprzeczka to przykładanie do małego narracyjnego projektu większej wagi, niż sytuacja na to zasługuje.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Andżej-chan pisze: 28 kwie 2024, 09:35 ...ale już sam nie pamiętam, czemu takie generyczne nazwy, ja kojarzę inne..
Już tłumaczę... Z chwilą gdy zaczęliśmy się bawić w Republikę Bialeńską i zaczęła powstawać mapa terytorium naszego dawnego kraju, to niespecjalnie mieliśmy pomysł na regiony. Uznano, że powinny jakieś być i nazwaliśmy je prowincjami, ale jakoś nie mieliśmy specjalnie pomysłu, ani na ich nazwy, ani w sumie na ich funkcjonowanie. Poszliśmy po najmniejszej linii oporu i powstało coś takiego:

Obrazek

Potem powstała Jahołda i wydyskutowała sobie autonomię:

Obrazek

Po tym jak Jahołda zniknęła z mapy Bialenii w zasadzie w ogóle odpuściliśmy sobie "regionowanie", bardziej oparliśmy się na lennach itd.

Dopiero po jakimś czasie... już na nowym forum - po odparciu próby zaanektowania RB przez (tfu!) Sarmację poszliśmy w regionowanie ponownie... Był to okres gdy Akryp miał (jak to on - czyli przez 5 minut) chęci na stworzenie Dżamahiriji i nawet wykłócał się zawzięcie o piksele... ale na hałasie się skończyło, bo nigdy nic tam nie zrobił.

Ale to wtedy wykombinowaliśmy te nazwy, które kojarzysz. Niektóre były już wcześniej przebąkiwane, ale dopiero wtedy stało się to oficjalne.

Obrazek

Potem poszliśmy w Rzeszę i w zasadzie Dżamahirija leżała odłogiem... a na sam mój koniec chcieliśmy ten region reaktywować jako Aharię i zrobić sobie coś w rodzaju emiratu, mieliśmy być "szejkami leżącymi na ropie". Jednak, krótko potem zostałem zmuszony do emigracji na skutek konfliktu władzą RB, a i Ty sobie na pewien czas odpuściłeś. To i nawet mapki z Aharią już nie było, ale to był ten sam teren co Dżamahirija.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rada Paktu”