Mapa nieba?

miejsce ustaleń, zgłoszeń i informacji
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Mapa nieba?

Post autor: Andrzej Ordyński »

Zastanawiam się, czy wykonalne byłoby i jak dużo pracy wymagałoby stworzenie "mapy nieba" widocznego z Pollinu?

Myślę o tym pod kątem stworzenia mikroświatowego Zodiaku. Mam z resztą jakieś niejasne wspomnienie, że kiedyś już o tym w Bialenii rozmawialiśmy, ale nie mogę znaleźć na archiwalnym forum żadnych śladów tej rozmowy... Może prowadziliśmy ją na jakimś prywatnym kanale? A może to tylko fałszywe wspomnienie. :lol:
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Pollina
Kontakt:

Re: Mapa nieba?

Post autor: Pollina »

Andżej-chan pisze: 12 lut 2024, 21:36 Zastanawiam się, czy wykonalne byłoby i jak dużo pracy wymagałoby stworzenie "mapy nieba" widocznego z Pollinu?
Taka była kiedyś w Dreamlandzie:

Obrazek

(via, dokładniejszego źródła nie znam)
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

O, dzięki. Chyba faktycznie kiedyś tę mapę widziałem, bo nazwy są mi jakoś znajome. Myślisz, że dałoby się to powiązać z datami urodzin pojawienia się w mikroświecie?
Pollina
Kontakt:

Andżej-chan pisze: 12 lut 2024, 22:29 Myślisz, że dałoby się to powiązać z datami urodzin pojawienia się w mikroświecie?
Najpierw trzeba by było ustalić, czy to tylko fragment nieba, czy całe niebo. Przy założeniu fragmentaryczności, możnaby po prostu zrobić smutną kopipastę z reala — wyznaczyć pseudo-ekliptykę, dorysować tak, żeby było 12 gwiazdozbiorów, podzielić jakoś rok i tak dalej.

Tylko gdzie w tym zabawa?

Ja bym uznała, że to całość i zawzorowałabym się na majańskim kalendarzu tzolkin. Mikroświatowy „zodiak” składałby się wtedy z dwóch cykli — cyklu 10 znaków uszeregowanych w jakiejśtam kolejności i drugiego cyklu, powiedzmy, 17 dni. Razem to by był cykl 170-dniowy, jak łatwo policzyć. Wtedy można by mówić, że ktoś urodził się w mikroświecie np. pod znakiem 5. wieży czy też 12. buta.

Oczywiście jednym problemem byłoby, że przeliczanie z daty realowej na taki system byłoby w miarę skomplikowane, ale do tego przecież można napisać skrypt.
Izaak Wezyr
Kontakt:

Post autor: Izaak Wezyr »

Pollina pisze:Tylko gdzie w tym zabawa?
Jedyna zabawa jaka przychodzi mi na myśl, to ponumerować te kropki w taki sposób, aby sprawdzić delikwenta/delikwentkę, czy potrafi pewnego rodzaju kolejność następujących po sobie rzeczy stworzyć, czy też wielokrotność czegoś jak to jest ujęte w testach na badanie IQ, a w ramach nagrody otrzymywałby delikwent jakiś obrazek danego gwiazdozbioru, który coś by znaczył.

Bo co mi z tego, że widzę coś przypominającego buta? Popatrzę na mapę Europy i też zobaczę kraj przypominający buta...

Klucz tkwi w zadaniowości dla odbiorcy i otrzymaniu z tego jakiejś korzyści. ;)
Pollina
Kontakt:

Izaak Wezyr pisze: 16 lut 2024, 15:19 Bo co mi z tego, że widzę coś przypominającego buta? Popatrzę na mapę Europy i też zobaczę kraj przypominający buta...
A jeżeli na północ tej mapy, to jeszcze zupełnie cokolwiek innego. Szczególnie w połączeniu z tego wschodnim sąsiadem…
Awatar użytkownika
Aleksander Czerepach
Kontakt:

Post autor: Aleksander Czerepach »

Taką mapę można stworzyć, ta inicjatywa ma moje poparcie. W ogóle dobrze, że ktoś chce stworzyć wirtualny zodiak.
Aleksander Czerepach
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Dzięki za odkopanie wątku. Pomysł tow. @Polliny całkiem mi się podoba, ale póki co nie mam za bardzo koncepcji, jak się do tego wziąć, żeby miało to ręce i nogi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sputnik”