Rancho Ronona Dex w Nowej Ordzie.

Życie społeczne Nowej Ordy
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Rancho Ronona Dex w Nowej Ordzie.

Post autor: Ronon Dex »

Wielki Chan nadał mi prawo do 64 hektarów ziemi... wielkie pole to w sumie nie jest (800 x 800 m), ale wystarczy by wybudować sobie domek (wraz z przyległościami) na stepie. Może uda się wydzierżawić jeszcze trochę ziemi np. w celu hodowli jakiś zwierząt... W sumie nie wiem jak wygląda prawo w Nowej Ordzie, które takiego wypasania dotyczy? Trzeba ziemię kupić, wydzierżawić czy może na "niczyim terenie" można to robić swobodnie?

Tak czy inaczej najpierw trzeba wybudować dom...

Uznałem, że najłatwiej będzie zrobić to z materiałów prefabrykowanych i na miejscu tylko złożyć. Biorąc pod uwagę geografię Nowej Ordy to lasów tam specjalnie dużo nie ma, a więc na miejscu może być problem z surowcami i materiami budowlanymi. Zostało to więc przygotowane na miejscu i dojedzie sobie to transportem kołowym, a na miejscu się zmontuje.

W końcu z transportem nie mam problemu, bo Ronon Arms dostarcza do armii wiele pojazdów, a więc dysponuje ciężkim transportem, w tym ciężkimi pojazdami terenowymi... bo dróg tam też przecież za dużo nie ma.

Skompletowanie całego transportu trochę mi zajęło... w końcu wyszło, że cała kolumna to ok. 40 pojazdów. Do Chenzong dotarło to wszystko koleją i tam dopiero zaczęliśmy formować kolumnę.

Obrazek

Obrazek

Materiały do budowy domu zapakowano na osiem dużych ciężarówek terenowych, kolejne dwie zajęło wyposażenie i następne cztery to różne narzędzia, sprzęt i materiał na fundamenty itd. No i trzeba zabrać sporo paliwa (cztery duże cysterny) bo droga daleka, a samochody firmowe muszą przecież jeszcze wrócić... a do tego na miejscu też jakiś zapas się przyda.

Obrazek

Nie wiem jak tam na miejscu z pojazdami - może i w Ordzie można je kupić, ale zamierzam udać się w bezludne tereny, a więc do samochodowych dilerów daleko, a że transport jest za darmo (w końcu własnej firmie płacił nie będę) to po prostu je tam zawożę z Nan Di.

Obrazek

Do tego trzeba zabrać kontenery magazynowe, agregaty prądotwórcze... no i paliwo do tego wszystkiego - a więc zbiorniki kontenerowe.

Obrazek

Obrazek

Oprócz tego trzeba gdzieś mieszkać, zanim dom powstanie... czyli kontenery mieszkalne, które potem można będzie użyć dla strażników posiadłości. Pytanie czy da się takowych wynająć na miejscu czy trzeba będzie nająć w Nan Di. Mam nadzieję, że jacyś tubylcy będą chętni do zajęcia się ranchem za godziwe wynagrodzenie... Ktoś się w końcu będzie musiał tym zajmować - bo to będzie taka rezydencja "pośreodku niczego", gdzie mam zamiar odpoczywać od zgiełku miast i obowiązków w nandyjskiej armii.

Obrazek

Nadszedł czas i kolumna wyruszyła w drogę... najpierw trzeba było pokonać pustynię.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potem dotarliśmy na step...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z mapy wynika, że mamy już niedaleko i niebawem trzeba będzie zjechać z drogi w teren.
c.d.n.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Rancho Ronona Dex w Nowej Ordzie.

Post autor: Andrzej Ordyński »

Ronon Dex pisze: 05 sty 2024, 17:16 wielkie pole to w sumie nie jest (800 x 800 m), ale wystarczy by wybudować sobie domek
Powiększymy w przyszłości. ;)
Ronon Dex pisze: 05 sty 2024, 17:16 W sumie nie wiem jak wygląda prawo w Nowej Ordzie, które takiego wypasania dotyczy? Trzeba ziemię kupić, wydzierżawić czy może na "niczyim terenie" można to robić swobodnie?
Co nie jest zakazane, to jest dozwolone. Po obaleniu komunizmu w Ordzie nie ograniczamy prywatnych inicjatyw, bo mamy z tym złe doświadczenia. ;)
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ostatnie wydarzenia sprawiły, że nie mogłem osobiście nadzorować spraw na ordyjskim ranchu... po wyjściu z Pałacu Cesarza udałem się więc czym prędzej do Nowej Ordy. Mam nadzieję, że władze nie mają nic przeciwko lotom wojskowym śmigłowcem - w końcu jesteśmy w sojuszu militarnym, ale nie miałem czasu nawet pojechać do domu i się przebrać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z powietrza to wszystko nieźle wygląda...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać moi ludzie poradzili sobie doskonale...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście to wszystko prowizorka... domki złożone w prefabrykatów. To ma być tymczasowe - trzeba tutaj zbudować porządną murowaną "hacjendę", przygotować wszystko po hodowlę jakiś zwierząt i w ogóle zrobić z tego dobrze funkcjonujące rancho.

Ale tutaj już będę polegał na miejscowych... pojeżdżę w wolnym czasie po okolicznych wsiach i spróbuję nająć odpowiedni personel oraz spróbuję znaleźć budowlańców i materiały. Prowizorka stoi, budowniczowie rancha mają gdzie zamieszkać, zapasów też jest dużo - resztę mam nadzieję załatwić na miejscu.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Problemów ze znalezieniem budowlańców nie będzie. Od czasu odłączenia Ordy od chłonnego rynku brodryjskiego, w kraju panuje lekkie bezrobocie. Transformacja gospodarcza wymaga czasu, a póki co inwestorzy mogą liczyć na w miarę tanią siłę roboczą.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Juraj Zvolynský »

Pamiętajmy, że na mocy Wielkiej Przestrzeni Gospodarczej przepływ pracowników, a także towarów jest o wiele bardziej ułatwiony niżeli byłoby to bez naszych silnych więzi. Niezależnie czy to politycznych czy gospodarczych. Jak będzie okazja to i ja przylecę pomóc w "remoncie" rancho. ;)
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr Romanow pisze: 11 sty 2024, 22:14 Pamiętajmy, że na mocy Wielkiej Przestrzeni Gospodarczej przepływ pracowników, a także towarów jest o wiele bardziej ułatwiony niżeli byłoby to bez naszych silnych więzi.
Ależ nie stanowi to dla mnie problemu nawet przywóz wszystkiego z Nan Di... ale po prostu w imię dobrych stosunków z okoliczną ludnością ordyjską wolałbym wynająć pracowników miejscowych oraz lokalnych małych przedsiębiorców budowlanych.
Piotr Romanow pisze: 11 sty 2024, 22:14 Jak będzie okazja to i ja przylecę pomóc w "remoncie" rancho.
Okazja to będzie taka, że jak tam wszystko powstanie tak jak to planuję to zrobimy tam solidną imprezę... :lol:
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kurułtaj”