Kwestia nandyjskich orderów i medali.

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Kwestia nandyjskich orderów i medali.

Post autor: Ronon Dex »

W innym temacie padła propozycja Cesarza, abyśmy stworzyli dla Nan Di medale (chyba najpierw ordery)... pomysł zacny i pożyteczny. Warto go więc zrealizować, bo w sumie kilka odznaczeń sama się nasuwa.

Jednak na początku należałoby opracować formę jaką mają mieć nasze odznaczenia. Nie chodzi mi o samą "blachę", bo będą miały różne formy, ale o wstążkę. Jaką formę tego elementu przyjmiemy? Jest o tyle ważne, że trzeba przygotować matryce takowej (same kolory to już sprawa wtórna i łatwa do stworzenia), tak by poszczególne odznaczenia miały jednolity system noszenia.

Oczywiście wzorców z reala nie unikniemy... bo rozwiązań jest ilość ograniczona. Czy przyjmiemy najbardziej popularną wstążkę prostokątną wiązaną "na modłę francuską" (takie w Rb mieliśmy dla odznaczeń cywilnych) czy może prostokątną wiązaną na "na modłę anglosaską" (takie w Rb były wstążki odznaczeń wojskowych). Może być jeszcze trójkątna, ale to takie austriackie... w MAW czy Edelweiss pewnie by pasowało, ale u nas niekoniecznie. Są też pięciokątne, ale one raczej z wszelkimi "demoludami" się kojarzą.

Ciekawa formę mają stare wstążki japońskich odznaczeń wojskowych... prostokątna, ale na dole zwężana i ze specyficznym okuciem - w sumie wzorzec dalekowschodni i dość oryginalny - można by to wykorzystać. Co ciekawe w Japonii używano równolegle różnych wstążek... nawet takie trójkątne bywały (te charakterystyczne dla medali austriackich). To też można użyć np. inne dla orderów cywilnych, inne dla wojskowych, a np. te trójkątne (mniejsze w sumie) dla medali.

Co sądzicie?
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Kwestia nandyjskich orderów i medali.

Post autor: Juraj Zvolynský »

Wielki Marszałku,
Skoro dziedziczymy bardzo wiele po Imperium Brodryjski, to dlaczego nie odwołać się do wzorców rosyjskich? Wydaje mi się, że jako spadkobierca Imperium, bowiem to tutaj zasiada na tronie Imperator Brodrii, można byłoby to powiązać, albo podzielić nawet podzielić kwestię wstążek na dwie.

Wojskowe byłby na wzór rosyjski, natomiast cywilne mogłaby być na wzór polski. Nie wiem, czy w Pollinie pojawiały się medal na wzór polski, ale czemu by ich nie przyjąć? Kwestia japońskich wstążek także jest ciekawa, można by było zaadoptować ich rozwiązanie albo do odznaczeń wojskowych, albo cywilnych. A może połączyć okucie japońskich z polską wstążką? Możemy zawsze poeksperymentować.
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr Romanow pisze: 14 gru 2023, 19:38 Wojskowe byłby na wzór rosyjski...
Albo właśnie cywilne, skoro mają nawiązywać do Brodrii...
Piotr Romanow pisze: 14 gru 2023, 19:38natomiast cywilne mogłaby być na wzór polski.
Masz na myśli oczywiście wzorzec francuski (polskiego nigdy nie było).
Piotr Romanow pisze: 14 gru 2023, 19:38Kwestia japońskich wstążek także jest ciekawa, można by było zaadoptować ich rozwiązanie albo do odznaczeń wojskowych...
Wydaje mi się, że do wojskowych byłoby najlepiej. One z tym okuciem mają taką "ciężką, militarną formę".

Dałbym sobie spokój z najbardziej rozpowszechnionymi w realu wstążkami na wzorcu francuskim i poszedłbym faktycznie w pięciokątne dla orderów cywilnych, trójkątne dla różnych medali "niższego rzędu", a na wojskowe zaadaptowałbym prostokątny wzorzec japoński.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Możemy spróbować tych "japońców", czemu nie? Zresztą ciekawie będą wyglądały na naszym "pruskim" mundurze. ;)
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr Romanow pisze: 14 gru 2023, 19:53 Możemy spróbować tych "japońców", czemu nie? Zresztą ciekawie będą wyglądały na naszym "pruskim" mundurze. ;)
Niektóre pruskie wstążki były ciekawe i oryginalne (trapez z szerszym bokiem u dołu), ale niezbyt ładne i mało praktyczne.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

To próbujmy te japońce i będziemy dalej debatować, co i jak dalej. ;)
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

O! Propo medali to na teraz już mi się przywidziało, aby zrobić przede wszystkim dwa medale. Są one okolicznościowe, nie mniej ten pierwszy realowo pewnie by powstał, gdybyśmy mieli taką sytuację:

- Order Niepodległości - Nadawany obywatelom Nan Di, a także wszystkim osobą, które wzięły aktywny udział podczas brodryjskiej wojny domowej o niepodległość Cesarstwa.
- Medal Rocznicowy - Nadawany wszystkim mieszkańcom Bastionu, a także gościom zagranicznym aktywnym w święto niepodległości Nan Di. (Wymogiem nadania byłoby uczestnictwo w wątku "Święto Niepodległości", czy jak go tam nazwiemy.)

Poza tym skoro jesteśmy jeszcze monarchią absolutną to możemy ustanowić medale:

- Medal Smokoorła - Nadawany za szczególne zasługi w promowaniu pozytywnego odbioru Cesarstwa Nan Di zarówno w państwie jak i poza jego granicami.
- Medal Dworu Romanowów - Nadawany za szczególne zasługi w działalności dla dworu.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr Romanow pisze: 14 gru 2023, 19:38 Skoro dziedziczymy bardzo wiele po Imperium Brodryjski, to dlaczego nie odwołać się do wzorców rosyjskich? Wydaje mi się, że jako spadkobierca Imperium, bowiem to tutaj zasiada na tronie Imperator Brodrii, można byłoby to powiązać, albo podzielić nawet podzielić kwestię wstążek na dwie.
Zabrałem się dzisiaj za pierwsze przymiarki do stworzenia odznaczeń. Zaczynamy od podstaw czyli od bazy...

1. Tak jak chciałeś forma wstążki na modłę rosyjską - w w sumie w Chinach też stosowana, a że Nan Di czerpie tez z dawnego protektoratu to niech będzie taka - skoro sobie tego życzysz.

Obrazek

2. Skoro i tak idziemy w kierunku wzorców rosyjskich (inne też będą, ale od tych zacząłem) to może wykorzystać schemat dawnego Orderu Bohatera ZSRR. Może i taki wchodnio-czerwony, ale nie ukrywam, że to chyba jedyne odznaczenie zza wschodnich realowych granic, którego forma mi się naprawdę podoba. Oczywiście nie będzie na tym powieszona gwiazda - chodzi mi o samą formę "zawieszki".

Obrazek

Może damy na to "blachę" w formie naszego godła i stworzymy "Order Bohatera Nan Di"?

Oczywiście wszelkie formy wstążek, wstęg, zawieszek itp. na etapie projektowania bez koloru - kolory będą nakładane potem, zgodnie z pomysłami na konkretne odznaczenia.

Jak to bywa - powyższe do zatwierdzenia.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Tutaj pojawia się dla mnie bardzo ważna kwestia:

Co do wstążki numer dwa możemy wprowadzić tytuł "Bohater Cesarstwa Nan Di" i używać tej drugiej wstążki. Całą resztę byśmy powiesili na wstążce numer 1.

Kwestia graficzna, czy będziemy pod profilami wklejali zawieszki, czy może zobaczymy wersję z baretkami? Nie wiem szczerze co lepiej będzie wyglądało. :)
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Taki sobie wstępny projekt jakiegoś wysokiego (może nawet najważniejszego) orderu państwowego...

Obrazek

Obrazek

... wersja złota. Po akceptacji zrobi się pozostałe klasy - nazwy też można potem wykombinować i doprecyzować.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gospoda pod Czerwonym Smokiem”