Kwestia symboli państwowych

Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Kwestia symboli państwowych

Post autor: Juraj Zvolynský »

Tak jak mówiłem, miałem sprawę i od razu ruszam z tą sprawą. Mianowicie nasze symbole państwowe. Co do flagi, symboli rozpoznawczych Wojsk Lądowych i Sił Powietrznych, a także bandery sprawa jest dość jasna. Posiadamy takowe.

viewtopic.php?t=193

Natomiast jeżeli chodzi o nasz herb państwowy, od dawna zastanawiam się, w którą stronę ten powinien ewoluować. Na ten moment posiadamy bardzo prosty symbol, którym jest półsmok, półorzeł.

https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 205934.png

Były propozycje także od herolda, a zarazem Jej Królewskiej Mości Anastazji z Voxlandu.

https://kustosz.stempel.org.pl/1148/100 ... 614707.png

Dlaczego teraz? Skąd moje zainteresowanie i potrzeba zmian w tej kwestii? Powiem otwarcie, że mamy tak zwany "bajzel" w kwestii heraldyki narodowej w Cesarstwie Nan Di i nie jest tutaj nic uporządkowane.

https://kustosz.stempel.org.pl/1028/997 ... 297604.png

Proszę spojrzeć na herb rodowy, który różni się od państwowych symboli, co nie jest dobre. Warto by było opracować kolorystykę, wzory i symbolikę naszych państwowej heraldyki i zacząć ten nasz nieład zacząć kierować w jedną słuszną stronę, która będzie spójna. Zapraszam do debaty w sprawie heraldyki, a także propozycji jak to dalej powinno wyglądać. Sama debata skierowana jest nie tylko do obywateli Cesarstwa, ale także gości zagranicznych, przyjaciół z Paktu Bundżadarskiego i wszystkich zainteresowanych w tej materii ludzi.
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Kwestia symboli państwowych

Post autor: Ronon Dex »

Piotr Romanow pisze: 14 gru 2023, 19:31 Proszę spojrzeć na herb rodowy, który różni się od państwowych symboli, co nie jest dobre. Warto by było opracować kolorystykę, wzory i symbolikę naszych państwowej heraldyki i zacząć ten nasz nieład zacząć kierować w jedną słuszną stronę, która będzie spójna. Zapraszam do debaty w sprawie heraldyki, a także propozycji jak to dalej powinno wyglądać. Sama debata skierowana jest nie tylko do obywateli Cesarstwa, ale także gości zagranicznych, przyjaciół z Paktu Bundżadarskiego i wszystkich zainteresowanych w tej materii ludzi.
Godło i herb to dwie różne sprawy... Godło państwowe mamy ustalone, ale herbu nie mamy. W heraldyce to godło jest tylko elementem herbu, a więc musimy opracować herb, który w przeciwieństwie do prostego w formie godła (co jest wskazane by mieć taki w miarę prosty element) może być elementem bardzo ozdobnym i rozbudowanym.
Piotr Romanow pisze: 14 gru 2023, 19:31 Natomiast jeżeli chodzi o nasz herb państwowy, od dawna zastanawiam się, w którą stronę ten powinien ewoluować. Na ten moment posiadamy bardzo prosty symbol, którym jest półsmok, półorzeł.

https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 205934.png
Ta jest godło... herbu (jak zauważyłem wcześniej) na razie nie mamy.
Piotr Romanow pisze: 14 gru 2023, 19:31 Były propozycje także od herolda, a zarazem Jej Królewskiej Mości Anastazji z Voxlandu.

https://kustosz.stempel.org.pl/1148/100 ... 614707.png
To jest paskudne i ogólnie heraldycznie bez sensu... chyba prosta przeróbka herbu Brodrii.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Może i tak, nie mniej wypadałoby zrobić jedną spójną heraldykę dla całego kraju. Gdy pojawi się nasza własna arystokracja fajnie by było, abyśmy mieli zunifikowane prawo heraldyczne i każdy kolejny nobilitowany postępował by w zgodzie z naszymi zasadami.

Nie nalegam, nie mniej wydaje mi się, że kwestia herbowania obywateli, tym bardziej szlachty to coś ciekawego i bardzo podniosłego. Herb, który byłby nadawany na naszych zasadach, o naszej symbolice mógłby być fajnym wyróżnikiem.

W takim razie w wolnej chwili przejdziemy do tworzenia godła, tak?
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr Romanow pisze: 14 gru 2023, 19:52 W takim razie w wolnej chwili przejdziemy do tworzenia godła, tak?
Herbu... godło już mamy i to przynajmniej oryginalnie zrobione, a nie zerżnięte żywcem z "Neta". Po raz kolejny - godło to element herbu. Tu jest to ładnie wyjaśnione - zerknij na herb belgijski, jakim drobnym elementem jest tam godło.
Piotr Romanow pisze: 14 gru 2023, 19:52 Nie nalegam, nie mniej wydaje mi się, że kwestia herbowania obywateli, tym bardziej szlachty to coś ciekawego i bardzo podniosłego. Herb, który byłby nadawany na naszych zasadach, o naszej symbolice mógłby być fajnym wyróżnikiem.
Ale to jest zupełnie "inna para kaloszy" - godło i herb państwowy, a godło i herb szlachecki.
Piotr Romanow pisze: 14 gru 2023, 19:52 Może i tak, nie mniej wypadałoby zrobić jedną spójną heraldykę dla całego kraju. Gdy pojawi się nasza własna arystokracja fajnie by było, abyśmy mieli zunifikowane prawo heraldyczne i każdy kolejny nobilitowany postępował by w zgodzie z naszymi zasadami.
Czyli należałoby opracować schemat tworzenia herbu szlacheckiego.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Na początek lekko "podrasowałem" godło...

Obrazek

Tutaj większe.

... chyba będzie wyraźniejsze przy tworzeniu herbu.

Teraz wstawiamy godło na tarczę... i tutaj pierwsza rzecz do rozstrzygnięcia. Mamy barwy narodowe, których należy się trzymać - trzeba wybrać podkład dla tarczy i są cztery opcje:

Obrazek

Czekam na decyzję... sam kształt i detale tarczy do opracowania, na razie chodzi o kolorystykę, a potem o główne elementy herbu, grafikę się dopracuje na końcu, jak już będę wiedział jak to ma wyglądać.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ostatnie jest najciekawsze, jednak tarcze wybrałbym troszeczkę inną.

https://www.google.com/search?client=op ... JIvMJe_yDM

Coś tego typu.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr Romanow pisze: 15 gru 2023, 15:37 Ostatnie jest najciekawsze, jednak tarcze wybrałbym troszeczkę inną.
To znaczy jaką, bo link prowadzi do wyszukiwarki z hasłem "tarcze herbowe"? Jaka się Tobie podoba - to taką narysuję (tylko muszę wiedzieć, którą wybierasz), bo jak napisałem do przemyśleń nt. kolorystyki nie chciało mi się tracić czasu na rysowanie i wziąłem pierwszy z brzegu schemat z Netu.

Dalej pod zastanowienie czy idziemy w labrę czy w trzymacze... choć trzymacze to zwykle tandetne były, rzadko się trafiało coś fajnego. Ale można wykombinować... można zrobić trzymacze do państwowego, a labry jako elementy herbów szlacheckich.

Dalej jaki typ hełmu (bo korona to się domyślam... pewnie w stylu carskich-rosyjskich) i co ma być klejnotem (w tym przypadku w głowie mi siedzi tygrys).
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Tarcza miałaby być francuska, z takimi wciętymi górnymi rogami.

Jednak poszedł bym w trzymacze jeśli chodzi o państwowe. Z jednej strony anioł, a z drugiej strony smok? Najjaśniejsze Cesarstwo, coś to ma w sobie.

Co to klejnotu można spróbować z tym tygrysem. :)
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr Romanow pisze: 16 gru 2023, 11:00 Co to klejnotu można spróbować z tym tygrysem. :)
Na razie z "piórami"... tygrys by to chyba przeładował.

Co do trzymaczy to ten "anioł" mi się nie podoba - źle się kojarzy. No chyba, że Anioł - śp. Roman Wilhelmi, ale chyba nie o niego chodziło. Ponieważ zacząłem zanim napisałeś post to są dwa smoki, jednak symetria herbu mi się bardziej podoba.

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Bardzo ciekawy herb, nie mniej poszedł bym jednak w bardziej klasyczne rozwiązanie. Może zmienimy ten hełm, na coś takiego:

http://2.bp.blogspot.com/-X3mFJIlFsZ8/U ... owanie.png

Co sądzisz Rononie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gospoda pod Czerwonym Smokiem”