Wyprawa na Neokontynent [konsultacje i zamówienie]
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Wyprawa na Neokontynent [konsultacje i zamówienie]
Ostatnio w pijalni kumysu w Bundżadarze jej stali bywalcy oglądali opublikowaną w lokalnej gazecie mapę stref czasowych. Zaczęli zastanawiać się, jaka kraina w mikroświecie znajduje się najdalej od Nowej Ordy. Dyskusja była burzliwa (kumys, zwłaszcza ten wzmocniony, pity w dużych ilościach pogarsza przejściowo wzrok), ale stanęło na tym, że "drugi koniec świata" wypada na Neokontynencie.
Na tym nie koniec. Grupa stałych bywalców założyła się z inną grupą gości nierzadszych, że popłyną na Neokontynent (kumys dodaje odwagi). Czytali wszakże w gazecie, że Nowa Orda uzyskała dostęp do morza, a ordyjskie okręty pływać mogą po morzach i oceanach. Następnego dnia rano próbowali wycofać się z zakładu, ale nic z tego - słowo się rzekło.
Niestety, osoby zajmujące się zawodowo piciem kumysu nie mają zbyt dużo czasu wolnego na pracę zarobkową, stąd środki częstych gości pijalni są ograniczone. Jako dobry chan postanowiłem jednak im pomóc i wyłożyć kilka fortów na ich podróż. Na organizacji takich wypraw jednak się nie znam, stąd moje pytanie, prośba i zamówienie zarazem - czy byłbyś w stanie pomóc nam w zorganizowaniu wyprawy na Neokontynent (dawne NUPIA)? Jaki okręt będzie potrzebny? Jaka trasa będzie najbezpieczniejsza?
Na tym nie koniec. Grupa stałych bywalców założyła się z inną grupą gości nierzadszych, że popłyną na Neokontynent (kumys dodaje odwagi). Czytali wszakże w gazecie, że Nowa Orda uzyskała dostęp do morza, a ordyjskie okręty pływać mogą po morzach i oceanach. Następnego dnia rano próbowali wycofać się z zakładu, ale nic z tego - słowo się rzekło.
Niestety, osoby zajmujące się zawodowo piciem kumysu nie mają zbyt dużo czasu wolnego na pracę zarobkową, stąd środki częstych gości pijalni są ograniczone. Jako dobry chan postanowiłem jednak im pomóc i wyłożyć kilka fortów na ich podróż. Na organizacji takich wypraw jednak się nie znam, stąd moje pytanie, prośba i zamówienie zarazem - czy byłbyś w stanie pomóc nam w zorganizowaniu wyprawy na Neokontynent (dawne NUPIA)? Jaki okręt będzie potrzebny? Jaka trasa będzie najbezpieczniejsza?
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Re: Wyprawa na Neokontynent [konsultacje i zamówienie]
Okręt z przeznaczeniem do wypraw (w zasadzie to okręt lotniczo-desantowy... takiego samego typu jakie mieliśmy w Bialenii pod nazwą Jan Leksy i dwa inne) wprowadziliśmy do Cesarskiej Marynarki Wojennej pod nazwą OCND "Marko Ramius".Andżej-chan pisze: 11 gru 2023, 22:38 Jaki okręt będzie potrzebny? Jaka trasa będzie najbezpieczniejsza?
Jest to jedyna jednostka mogąca przewieźć na wyprawę zarówno pojazdy, jak i statki powietrzne (śmigłowce i ewentualnie samoloty STOVL), która nie potrzebuje funkcjonującego portu z nabrzeżem by te pojazdy dostarczyć na brzeg.
Do tego pewnie ze dwa niszczyciele osłony... jeden może być nandyjski, a drugi ordyjski oraz jakiś okręt zaopatrzeniowy. To jednak ponad 8000 Mm w jedną stronę...
Czyli w sumie pytanie raczej do Cesarskiej marynarki Wojennej...
Trasa najbezpieczniejsza, ale i najkrótsza to rejs na zachód, omijając od północy kontynent Ijuż i dotarcie do lądu dawnej NUPIA od strony wschodniego wybrzeża.Andżej-chan pisze: 11 gru 2023, 22:38 Jaki okręt będzie potrzebny? Jaka trasa będzie najbezpieczniejsza?
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Czyli to nie są tanie rzeczy... A nie dałoby się zorganizować tej wyprawy w wersji pół-turystycznej, bez przewożenia statków powietrznych i wielkiej załogi? Taka wersja maksymalnie oszczędnościowa, może być przestarzały sprzęt.
Wszystko niby się da... pytanie co chciałbyś osiągnąć? Ocean to przepłynąć można nawet dużym jachtem... tylko co dalej? Udasz się w głąb lądu pieszo? Nieśmiało zauważę, że jest to ląd tak w przybliżeniu 3000 x 2500 km.Andżej-chan pisze: 12 gru 2023, 10:08 Czyli to nie są tanie rzeczy... A nie dałoby się zorganizować tej wyprawy w wersji pół-turystycznej, bez przewożenia statków powietrznych i wielkiej załogi? Taka wersja maksymalnie oszczędnościowa, może być przestarzały sprzęt.
Trzeba móc przewieźć jakieś pojazdy mechaniczne... Przewieźć to nie problem, ale jak je zwodujesz. Przecież do tego nie wystarczy ponton czy łódż motorowa. Barka desantowa nie przepłynie oceanu - trzeba ją jakoś dowieźć i zwodować.
Statki powietrzne nie są nam potrzebne, ale okręt zaproponowanej klasy na pusto nie popłynie - choćby dla własnego bezpieczeństwa, podobnie jak nie popłynie bez eskorty. Wcale nie musi tam pozostawać, nie musi wspierać wyprawy z powietrza, ale musi nas tam po prostu dowieźć i wyokrętować w dowolnym miejscu wraz z pojazdami mechanicznymi. Potem może odpłynąć...
Możemy oczywiście zrobić najpierw rozpoznanie lotnicze i sprawdzić czy na jakimś opuszczonym lotnisko może wylądować samolot transportowy. Jak doleci w dzień, przy dobrej pogodzie to wyląduje bez pomocy nawigacyjnych na ziemi. Może zabrać ze dwa-trzy niewielkie pojazdy i trochę zaopatrzenia.
Abym mógł coś zaplanować i zaproponować to musiałbyś najpierw określić jakie są celu i zamiary wyprawy... wtedy będzie wiadomo co nam potrzeba i zastanowić się jak to najtaniej (czyli najmniejszym nakładem) przewieźć i wyładować.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Dopłynąć (na najbliższy brzeg), spędzić tydzień-dwa na wybrzeżu, zorientować się w sytuacji i wrócić. Cel bardzo umiarkowany: pierwsza ordyjska podróż na Neokontynent. W przyszłości będzie można zastanowić się nad czymś więcej (razem z Nan Di lub całym Paktem Bundżadarskim), ale póki co chodzi tylko o to, żeby dopłynąć bezpiecznie, zapisać się w historii ordyjskiej żeglugi (bardzo krótkiej, bo dopiero uzyskaliśmy dostęp do morzaRonon Dex pisze: 12 gru 2023, 11:05 Abym mógł coś zaplanować i zaproponować to musiałbyś najpierw określić jakie są celu i zamiary wyprawy... wtedy będzie wiadomo co nam potrzeba i zastanowić się jak to najtaniej (czyli najmniejszym nakładem) przewieźć i wyładow
Wyprawa najlepiej na kilkanaście osób, najmniej ile jest potrzeba do takiego rejsu.
W takim razie faktycznie możesz skorzystać z usług DEXMOR-u (pełny opis firmy jest w Leocji bo tam zostało to przedsiębiorstwo utworzone - a raczej przerejestrowane i przemianowane z dawnej prywatnej Bialeńskiej Żeglugi Morskiej, po mojej emigracji z Bialenii) i po prostu wyczarterować jeden ze statków typu M-100:Andżej-chan pisze: 12 gru 2023, 12:56 Dopłynąć (na najbliższy brzeg), spędzić tydzień-dwa na wybrzeżu, zorientować się w sytuacji i wrócić. Cel bardzo umiarkowany: pierwsza ordyjska podróż na Neokontynent.[...]
Wyprawa najlepiej na kilkanaście osób, najmniej ile jest potrzeba do takiego rejsu.

Ma własne dźwigi, to może zabrać do ładowni jakąś sensowną łódź lub niewielka barkę desantową z demobilu (mam ich sporo w leockim Dexmobilu)...

... co pozwoli na swobodę przybrzeżnej żeglugi i wpływanie na rzeki. Co prawda wiele na to nie załadujesz, ale np. jakiś terenowe motocykle czy jeszcze lepiej quady (zawsze to lepiej jak pieszo ganiać) i trochę zaopatrzenia na drogę.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Świetnie. Na kiedy bylibyśmy w stanie wszystko przygotować? I przede wszystkim ile to będzie kosztować? Mogę zaproponować na wymianę kawałek ziemi w Ordzie lub dostawę surowców do któregoś z Twoich przedsiębiorstw. Chyba, że masz inny pomysł?
A kiedy chcesz wyruszać? W zasadzie trzeba tylko postacie "podróżników" przygotować i tyle...
Realowo w grudniu nie mam specjalnych planów, nie planuje fuch itp. Czyli raczej jestem dostępny prawie codziennie.
Działka w stepie? Czemu nie...Andżej-chan pisze: 13 gru 2023, 09:46 I przede wszystkim ile to będzie kosztować? Mogę zaproponować na wymianę kawałek ziemi w Ordzie...
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Może w czasie "przerwy świąteczno-noworocznej"? Ja wtedy będę miał najwięcej czasu na tworzenie opisów narracyjnych.Ronon Dex pisze: 13 gru 2023, 10:02 A kiedy chcesz wyruszać? W zasadzie trzeba tylko postacie "podróżników" przygotować i tyle...
Realowo w grudniu nie mam specjalnych planów, nie planuje fuch itp. Czyli raczej jestem dostępny prawie codziennie.
Nie samym stepem Orda stoi.
Mnie to pasuje... będzie czas na spokojne przygotowanie materiałów ilustracyjnych.Andżej-chan pisze: 13 gru 2023, 16:14 Może w czasie "przerwy świąteczno-noworocznej"? Ja wtedy będę miał najwięcej czasu na tworzenie opisów narracyjnych.
No wiesz... tropikalne wyspy mam w Oceanii, góry, pustynię i lasy w Nan Di, ale działki w stepach jakoś nie mam.Andżej-chan pisze: 13 gru 2023, 16:14Nie samym stepem Orda stoi.Możesz wybrać sobie w jakim regionie ma być położona działka, to wydam rozkaz.
![]()