Hasselandzka Misja Gospodarcza

Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Kontakt:

Hasselandzka Misja Gospodarcza

Post autor: Vilarte »

Obrazek
Nawiązując do niedawnej dyskusji w karczmie, ogłaszam założenie misji-stacji gospodarczej Hasselandu w Bastionie. Systemowo wybrałem dział Nan Di, ale misja jest otwarta na interesy we wszystkich częściach składowych Bastionu.
Podstawowe dwa cele misji to 1) rozeznanie we wzajemnych potrzebach, jeśli chodzi o dostawy surowców, towarów, produktów i usług, 2) łączenie ze sobą potencjalnych partnerów biznesowych.

Jakie produkty może zaoferować Hasseland?

1. Usługi budowlane.
Prowadzi je spółka Inżynieria Sarmacka z siedzibą w stolicy Królestwa, Angemoncie. ISSA może pochwalić się już całkiem sporym doświadczeniem, także przy projektach niestandardowych, a zaufanie do jej modelu biznesowego potwierdza fakt, że od momentu emisji w styczniu 2022 r. cena jej akcji wzrosła około 15-krotnie!

2. Alkohole.
Hasseland to miejsce produkcji wielu ciekawych marek alkoholu. W ofercie mamy np. likier Lirotia, dostępny w kawiarni w stolicy, jak i systemowo w karczmie sarmackiej. W kawiarni można też dostać piwo Ferrante - porter z browaru tej samej nazwy, produkującego z użyciem chmielu spod Luczeng.

3. Surowce.
Spośród ziem hasselandzkich, na wyspie Cyberii znajdują się eksploatowane od dłuższego czasu złoża węgla, natomiast w części archipelagowej, w okolicach miejscowości niesystemowej Pasqeleta - niewielkie złoża ropy, odkryte w styczniu 2020.

4. Transport.
Angemont to także port rzeczny, gdzie można składować swoje towary, jak i korzystać z niego przy imporcie/eksporcie.
https://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?f=802&t=34617

Jesteśmy także otwarci na inne pomysły, chętnie zapraszamy także do siebie podmioty zajmujące się badaniami naukowymi i rozwojem.

Ze strony władz - rząd hasselandzki oferuje szeroki zakres wsparcia finansowego, materialnego (nieruchomości pod inwestycje) i aktywnościowego (wspieranie ruchu w inicjatywach) dla inwestorów.

Zapraszamy do współpracy biznesowej :)
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Hasselandzka Misja Gospodarcza

Post autor: Andrzej Ordyński »

Czy Hasselandzka Misja Gospodarcza prowadzić będzie też handel detaliczny na potrzeby spragnionych mieszkańców Bastionu?
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Kontakt:

Andżej-chan pisze: 03 lis 2023, 09:01 Czy Hasselandzka Misja Gospodarcza prowadzić będzie też handel detaliczny na potrzeby spragnionych mieszkańców Bastionu?
Osobny wątek z jakimś sklepikiem byłby spoko, przy czym preferujemy płatności w sarmackim systemie w libertach. Ale możliwości jest wiele, na pewno jakoś się dogadamy ;)
Awatar użytkownika
Piwski Sroczyński Stempel
Kontakt:

Post autor: Piwski Sroczyński »

Wymiany walut MBP na Libery Sarmackie, po atrakcyjnym kursie może zaoferować Osiecki Bank Centralny. Mamy rezerwy walutowe w obu systemach
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij

Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Juraj Zvolynský »

Szanowny,
Po nadrobieniu po mojej długiej nieobecności wątku, w którym pojawiła się propozycja Hasselandzkiej Misji Gospodarczej nie ukrywam, że moje oczy przykuła kwestia alkoholi. Moje serce wciąż bije bardzo mocno do mojego pierwszego miasta, dlatego fakt że chmiel z Luczeng mógłby być eksportowany do naszego kraju bardzo mnie interesuje.

Co przedstawicielstwo Hasselandu może zaproponować?
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Kontakt:

A więc tak:
jak wiadomo, są dwie główne odmiany chmielu: goryczkowa i aromatyczna. Chmiel luczeński należy do tej drugiej. Jego szyszka, w porównaniu z innymi, wygląda następująco:
Obrazek

To niskorosnąca odmiana o łągodnym, przyjemnym smaku, z wyczuwalnym aromatem ziołowym, dobrym do wyrobu wielu różnych gatunków piw.
Aktualnie głównym odbiorcą luczeńskiego chmielu jest nasza rodzima grupa Ferrante.

Oferujemy chmiel pod dwiema postaciami: jako suszone szyszki i jako granulat. Ta druga forma jest popularniejsza przy wysyłce za granicę, bo chmiel w tej postaci nie traci swoich wartości i aromatów, za to jest łatwiejszy w przechowywaniu.
Granulat chmielowy oferujemy w cenie 40 lt / kilogram (płatne w systemie sarmackim) czyli 40 000 lt/tonę. Dla zamówień poniżej 100 kg doliczamy koszt przewozu 10%, nie mniej niż 500 lt. Przewóz wykonuje Naviunerta do wskazanego portu :)

Całe, suszone szyszki chmielu to koszt 150-160 lt/ kilogram.
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Czy Hasselandzka Misja Gospodarcza nie chciałaby utworzyć w Cesarstwie Nan Di swoich placówek, w których produkowała by chmiel luczeński? Ja wiem, że tutejszy klimat trochę się różni od tamtego, ale czy to nie doprowadzi do innych efektów?

Można byłoby zrobić cały łańcuch gospodarczy, Wy jako producenci chmielu. Peterhoff, który niedługo się pojawi pod brodryjską nazwą w Nan Di, a kończył by się on na Elpingu. Co sądzisz Szanowny?

Moglibyśmy nakręcać tym gospodarki naszych państw. Raz w tygodniu robili byśmy parę postów tj.

HMG (Hasselandzka Misja Gospodarcza) - Produkcja szyszek chmielu w okresie *tu wstaw od do* - ilość wyprodukowana.
BP (Browar Peterhoff) - HMG dostarcza szyszki.
BP - Produkcja piwa w okresie od do - ilość.
CzE (Czarny Elping) - BP dostarcza ilość piwa.

Czy nie byłby to ciekawy łańcuch produkcyjno-konsumpcyjny? :)
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Kontakt:

Odpisuję trochę z opóźnieniem @Piotr Romanow ale tak jak wcześniej wspominałem na pw, mam pewien pomysł łączony.
Pomysł produkcji piwa i potem eksportu do nas jest jak najbardziej spoko, natomiast z naszej strony jest ambicja na coś więcej ponad tylko dostawę surowca. Aktualnie grupa Telexia, należąca do nas, formalizuje otwarcie swojej działalności w Skarlandzie. Zakupiliśmy tam "raczkujące" zakłady radiotechniczne, które mogą produkować epokowe typy sprzętu radiowego.
Gdyby w Bastionie było zapotrzebowanie na tego typu sprzęt (ewentualnie także współczesny, linie produkcyjne zawsze można zmodernizować), to moglibyśmy ustanowić współpracę w trójkącie Bastion-Hasseland-Skarland, w którym nasz port w Angemoncie pełniłby rolę przeładunkowego dla transportów Bastion <->Skarland, a dodatkowo dla dostaw z obu tych krajów kierowanych dalej na zachód, na naszą Cyberię bądź do pozostałej części Sarmacji.
Obrazek
Z myślą o takich biznesach posiadamy nawet w porcie jedno nabrzeże dedykowane pod statki epokowe. Być może @Andżej-chan też będzie zainteresowany tematem.
Jeśli chodzi o przewóz towarów, to również możemy zaoferować usługi naszego armatora w razie potrzeby.
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Izaak Wezyr pisze: 17 lut 2024, 12:41 Piotruś, a może od razu całą Sarmację tutaj zaprosisz? Wraz z ich systemem sprawiedliwości. A najlepiej, to silnik gry, w którą grasz, wgraj w Bastion, aby to wszystko hulało i grało. W Skarlandzie ludzie z Sarmacji siedzą. Dokonuje się eskpansji sarmackiej na terytoria Nan Di, Nową Ordę, Winkulję... Mapa sławetnego Ronona jest nieaktualna...
JA nie wiem, czy Szanowny jest zapoznany z tym jak działa wolny rynek. Każdy ma prawo inwestować gdzie chce. Nan Di inwestuje w Pakcie Bundżadarskim, Hasseland u nas, dlatego gospodarka się kręci i wchodzi na kolejne poziomy, a wspólna praca prowadzi do jej rozwoju. ;)
Vilarte pisze: 17 lut 2024, 00:22 Odpisuję trochę z opóźnieniem @Piotr Romanow ale tak jak wcześniej wspominałem na pw, mam pewien pomysł łączony.
Pomysł produkcji piwa i potem eksportu do nas jest jak najbardziej spoko, natomiast z naszej strony jest ambicja na coś więcej ponad tylko dostawę surowca. Aktualnie grupa Telexia, należąca do nas, formalizuje otwarcie swojej działalności w Skarlandzie. Zakupiliśmy tam "raczkujące" zakłady radiotechniczne, które mogą produkować epokowe typy sprzętu radiowego.
Gdyby w Bastionie było zapotrzebowanie na tego typu sprzęt (ewentualnie także współczesny, linie produkcyjne zawsze można zmodernizować), to moglibyśmy ustanowić współpracę w trójkącie Bastion-Hasseland-Skarland, w którym nasz port w Angemoncie pełniłby rolę przeładunkowego dla transportów Bastion <->Skarland, a dodatkowo dla dostaw z obu tych krajów kierowanych dalej na zachód, na naszą Cyberię bądź do pozostałej części Sarmacji.
Obrazek
Z myślą o takich biznesach posiadamy nawet w porcie jedno nabrzeże dedykowane pod statki epokowe. Być może @Andżej-chan też będzie zainteresowany tematem.
Jeśli chodzi o przewóz towarów, to również możemy zaoferować usługi naszego armatora w razie potrzeby.
Możemy zrobić z tego całkiem ciekawy łańcuch "zapotrzebowań" i dostaw, tylko pytanie jak będzie to wyglądało? Robimy jakiś umowny system, czy piszemy po prostu, że takie coś działa w formie narracji? Jak sądzicie Szanowny?
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Wracając do tematu współpracy gospodarczej, moim zdaniem najlepiej byłoby zacząć od narracyjnej wymiany. Jakiś system handlowy uwzględniający rozliczenia wymagałby księgowości. Może i niezbyt wymagającej czasowo, ale i tak nie wiem, czy komuś by się chciało robić to regularnie i co by to wnosiło do naszego świata. Ale jeśli ktoś ma inne zdanie, to chętnie je poznam i ewentualnie dam się przekonać.

Przechodząc do wymiany handlowej - Nowa Orda dysponuje dużym portem morskim w Nandzie. Gdyby jednak bardziej opłacało się rozładowywać statek w którymś z portów Cesarstwa i wysyłać towary w dalszą drogę koleją, to chyba też nie będzie problemu, biorąc pod uwagę na bliską współpracę gospodarczą ND i NO.
W Ordzie wydobywamy: węgiel, miedź, złoto oraz ropę. Oprócz tego możemy też eksportować żywność, wełnę i kaszmir.
Być może Hasseland będzie zainteresowany wymianą piwa za kumys? :lol:

Mapa ND i NO z podstawowymi informacjami gospodarczymi: https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 206714.png
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gospodarka i przemysł”