Patron Cesarstwa
- Juraj Zvolynský • Stempel
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Patron Cesarstwa
Obywatele,
Goście zagraniczni,
Przyjaciele,
Pracując na forum, a także przyszłymi aktualizacjami szaty graficznej naszego małego zakątka Pollinu padł pomysł zarówno poprawy graficznej naszego herbu państwowego jak i symboli używanych w Cesarstwie.
Chciałem stworzyć małe graficzne tarczki jak ma to miejsce w Leocji dla obywateli Nan Di. Powstaje kwestia Dominiony Aquelii i wielu innych.
Wracając jednak do sedna nasz kraj nie posiada jeszcze żadnego patrona, dlatego rozpoczął bym poszukiwania.
Ze swojej strony chciałbym zaproponować:
Michał Archanioł - w przeciwieństwie do Świętego Jerzego nigdy w sferze brodryjskiej, czy postbrodryjskiej nie miał większego kultu i znaczenia.
Święty Maurycy - dobrze by się składało bo akurat 22 września jest dzień jego wspomnienia i moglibyśmy ustalić ten dzień jako Święto Patrona Cesarstwa.
Obaj są patronami żołnierzy, a samo nasze Cesarstwo jest silnie zmilitaryzowane, dlatego kierowałbym się w te stronę.
Goście zagraniczni,
Przyjaciele,
Pracując na forum, a także przyszłymi aktualizacjami szaty graficznej naszego małego zakątka Pollinu padł pomysł zarówno poprawy graficznej naszego herbu państwowego jak i symboli używanych w Cesarstwie.
Chciałem stworzyć małe graficzne tarczki jak ma to miejsce w Leocji dla obywateli Nan Di. Powstaje kwestia Dominiony Aquelii i wielu innych.
Wracając jednak do sedna nasz kraj nie posiada jeszcze żadnego patrona, dlatego rozpoczął bym poszukiwania.
Ze swojej strony chciałbym zaproponować:
Michał Archanioł - w przeciwieństwie do Świętego Jerzego nigdy w sferze brodryjskiej, czy postbrodryjskiej nie miał większego kultu i znaczenia.
Święty Maurycy - dobrze by się składało bo akurat 22 września jest dzień jego wspomnienia i moglibyśmy ustalić ten dzień jako Święto Patrona Cesarstwa.
Obaj są patronami żołnierzy, a samo nasze Cesarstwo jest silnie zmilitaryzowane, dlatego kierowałbym się w te stronę.
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Re: Patron Cesarstwa
Czyli Nan Di jednak decyduje się na chrześcijaństwo? Jeśli tak, to można nawiązać współpracę z tym kościołem, który oddzielił się jakiś czas temu od podupadłej Rotrii.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
De facto Nan Di jest wolne religijnie, a pojawił się tutaj Aurelio, z którym prowadziłem rozmowę na temat jego działalności w Bastionie. Gdy zobaczył, że ziemie Noklezji już są zagrabione to zdecydował się prowadzić tutaj autonomiczny kościół w obrządku wschodnim. Zostanie on jednak w jedności z Rotrią, choć sama Rotria nie działa prężnie to może chociaż Nandyjski Kościół Wschodni/Orientalny(?) będzie tak działał?
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
W zasadzie Kościół Orientu mógłby objąć swoją jurysdykcją także nielicznych chrześcijan obecnych w Nowej Ordzie. Jest ich ok. 50 tys., w dużej części to ludzie pochodzenia brodryjskiego.
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Zaproponowałem też, aby cały ten Kościół objął oba nasze państwa, oczywiście jeżeli się zgodzisz. Chrześcijańskie wierzenia poniekąd będą państwowymi bo jednak Cesarz jest chrześcijaninem. Nie mniej sama monarchia nandyjska (absolutyzm oświecony w biurokratycznej formie u nas, opiszę to później) oferuje wolność wyznania i pełnię swobód dla ludności tutejszej.Andżej-chan pisze: 10 wrz 2023, 10:16 W zasadzie Kościół Orientu mógłby objąć swoją jurysdykcją także nielicznych chrześcijan obecnych w Nowej Ordzie. Jest ich ok. 50 tys., w dużej części to ludzie pochodzenia brodryjskiego.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
W Nowej Ordzie także panuje wolność wyznania, natomiast ja jestem muzułmaninem (przy czym jest to Islam Zielonego Kościoła, dość daleki od ortodoksji sunnickiej oraz szyickiej). Czy w Nan Di również mieszkają jacyś muzułmanie? U nas jest ich 150 tys. (3%).
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Wydaje mi się, że może być jakieś małe grono muzułman. Raczej nic wielkiego, bo samo Nan Di leży na ziemiach, które były kolonizowane przez Imperium Brodryjskie w różnych czasach jego istnienia.
Sama Astania wydaje mi się, że była w dużej mierze pogańska, stąd mój opis o Tenhiri. Tak to bliżej jakichś dziwnych bliżej niepodobnych do niczego sinoistycznych wierzeń.
Sama Astania wydaje mi się, że była w dużej mierze pogańska, stąd mój opis o Tenhiri. Tak to bliżej jakichś dziwnych bliżej niepodobnych do niczego sinoistycznych wierzeń.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Czyli nie macie swoich Ujgurów? 
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Nie mamy, nie mamy. W końcu oddaliśmy Ci Ordę Wewnętrzną, także pożegnaliśmy się z muzułmanami.
Ale tak jak mówię, wydaje mi się że Święty Maurycy w Pollinie nie odgrywał żadnej roli i mógłby się wpasować tutaj do naszego klimatu.
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
W takim razie czekam na odpowiedź obywateli Nan Di, aż w końcu ktoś da mi znać kogo uznałby za naszego Patrona. Jeśli nie dostanę odpowiedzi to sam odpowiednim Edyktem wydam informację kto nim zostanie.
I z każdą chwilą św. Maurycy mnie przekonuje coraz bardziej.
|

I z każdą chwilą św. Maurycy mnie przekonuje coraz bardziej.