Kwestia Dominium

Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Kwestia Dominium

Post autor: Juraj Zvolynský »

Szanowny Generale-Gubernatorze,
Skoro Aquelia została Dominium Cesarstwa Nan Di pozostaje parę zmian do zrobienia. Czy forum Gospodarka będzie wam potrzebna, czy możemy "połączyć" nasze gospodarki, a firmy działające w Dominium będą działały na terenie całego Cesarstwa? Jeśli możemy to mogę usunąć subforum.

Kwestia Armii, czy pozostawiamy nazewnictwo z okresu niepodległości, czy też przeorganizujemy jest w Siły Samoobrony Dominium? Jednak za obronę tych ziem będzie teraz odpowiadała w głównej mierze Armia Nandyjska, także nie widzę sensu, aby ogromne związki taktyczne działały w Aquelii.

Co do floty, widząc że jest Pan ogromnym zapaleńcem w tej materii dopuszczę jako Cesarza, aby nasze Siły Zbrojne nie ingerowały zbyt mocno we flotę Dominium.

Sam dział armii też mógłbym włączyć do naszych Sił Zbrojnych żeby zachować porządek.

Z wyrazami szacunku,
Niebiański Cesarz.
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
AF de Espada Stempel
Kontakt:

Re: Kwestia Dominium

Post autor: AF de Espada »

No zasadniczo cała ta sytuacja wynika z faktu ze nie mam specjalnie nadmiaru czasu jaki mógłbym spędzać nad Aquelią.
Stąd też nie tyle co możliwe co wskazane jest w miarę połączenie obu krajów tudzież mowa o polityce, gospodarce, wojsku itd.

Tak wiec gospodarkę w pełni podpinamy pod centralę.
Po drugie, Aquelia ma możliwość posiadania skromne bo skromnej ale własnej armii i tu chciałbym zachować formę legionu jaką chciałem zastosować, to czy będą one jakoś w strukturach sił cesarskich czy osobno już nie jest dla mnie takiego znaczenia. Jedyną zmianą dla legionów będzie w zasadzie docelowa ich liczebność lub ilość którą ograniczy może do kilku legionów. Mamy też skromną marynarkę złożona z kilku przestarzałych okrętów które będzie można w zasadzie z czasem zastąpić stałą obecnością floty cesarskiej w towarzyskie jakiś mniejszych jednostek należących do dominium albo pokusić się o stworzenie dedykowanej floty dla północy o czym wspomniał @Ronon Dex w rozmowie ze mną.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Pewnie, w takim razie już usuwam subforum gospodarki, a resztę pozostawiam.

Co do samej Aquelii powoli pracuję nad nowymi symbolami dla Cesarstwa, także niedługo powinienem przedstawić też symbole samego Dominium. Wydaje mi się, że powinny się spodobać, gdyż w planach mam zachowanie dziedzictwa samej niepodległej Aquelii.
Awatar użytkownika
AF de Espada Stempel
Kontakt:

To jak będzie, robimy coś z tymi symbolami?
Bo nie ukrywam że jest to punkt który najbardziej mnie ciekawi.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Poprosiłem herolda z Voxlandu o nowe symbole państwowe dla Nan Di. Jak takowe powstaną przedstawię symbolikę Dominium. ;)
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

AF de Espada pisze: 09 wrz 2023, 20:24
Po drugie, Aquelia ma możliwość posiadania skromne bo skromnej ale własnej armii i tu chciałbym zachować formę legionu jaką chciałem zastosować, to czy będą one jakoś w strukturach sił cesarskich czy osobno już nie jest dla mnie takiego znaczenia. Jedyną zmianą dla legionów będzie w zasadzie docelowa ich liczebność lub ilość którą ograniczy może do kilku legionów. Mamy też skromną marynarkę złożona z kilku przestarzałych okrętów które będzie można w zasadzie z czasem zastąpić stałą obecnością floty cesarskiej w towarzyskie jakiś mniejszych jednostek należących do dominium albo pokusić się o stworzenie dedykowanej floty dla północy o czym wspomniał @Ronon Dex w rozmowie ze mną.
Generalnie kwestia armii jest Twoim wyborem... Może być to zarówno na zasadzie stworzenia jako część armii nandyjskiej lub jako całkowicie odrębnej formacji, która tylko operacyjnie podlegać będzie dowództwu Cesarskiej Armii.

Jak uważasz... Możemy to połączyć lub nie. W zasadzie to pewnie zależy od tego jakie masz chęci i ile czasu na to chcesz poświęcić. Możemy podziałać wspólnie lub odrębnie.

Podobnie z lotnictwem i marynarką wojenną. Twój wybór... Ja się dostosuję.

Tak pokrótce, bo z telefonu z realowego poligonu
.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
AF de Espada Stempel
Kontakt:

W jakimś tam stopniu będę się tu udzielał, może nie będzie to jakaś zatrważająco wielka aktywność ale gdzieś tam zawsze się będę kręcił.

Chciałbym żeby Aquelia posiadała jakieś tam skromne własne siły zbrojne i chyba będzie lepiej je oddzielić od wojsk cesarskich głównie przez fakt iż mają to być różne jednostki organizacyjne. W Aquelii standardowym formatem wojsk lądowych jest "Legion" i liczy on mniej więcej tyle co dywizja. Więc po prostu nie wiem czy chce wam się mieszać jedno z drugim. Mi to w zasadzie nie zrobiłoby różnicy.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
AF de Espada Stempel
Kontakt:

Salamu Aleikum.

Widzę że nikt się tego łezpadołu zwanego Aquelią nie chciał chycić.
Nie dziwię się. :lol:
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

AF de Espada pisze: 04 sty 2024, 23:26 Widzę że nikt się tego łezpadołu zwanego Aquelią nie chciał chycić.
Nie dziwię się. :lol:
Spokojnie... po prostu na Bastionie nie ma wyścigów, działamy sobie powoli, ale systematycznie. Nigdzie nam się nie spieszy - to maraton, a nie sprint. Mam jakieś pomysły i w stosunku do Aquelii, ale jak widzisz jestem zajęty kilkoma sprawami na raz, a one pochłaniają czas.

Aquelia nie jest zapomniana... czeka na swoją kolejkę i wolne moce przerobowe.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Może panu Albertowi chodziło bardziej o to, że nie znalazł się ktoś, kto chciałby zostać włodarzem tego regionu. Nie podejrzewam, żeby chciał czepiać się Ciebie lub Piotra o to, że nie robicie jeszcze więcej, bo przecież wszyscy wiedzą, że robicie dużo.

A że nikt się nie znalazł, no cóż, chyba bastionowcy nie są najlepsi w promocji. Być może powinniśmy się tym poważniej zająć, no ale wtedy nasze inne projekty i zabawy leżałyby odłogiem przez pewien czas... Co nie zmienia faktu, że moglibyśmy (w innym wątku, żeby tu nie spamować) zorganizować dyskusję na temat możliwości reklamy. Przeważnie takie rozmowy kończą się na dobrych chęciach, ale może tym razem będzie inaczej... Generalnie ja nie byłbym całkowitym pesymistą. Wiadomo, że fanów politycznej rozgrywki tutaj nie ściągniemy, ale fanów tworzenia opowiadań już moglibyśmy. Jest trochę takich miejsc w internecie, np. Fundacja SCP, która robi wrażenie. Nie mówiąc już o fanfikach na wattpadzie. :lol: Z wyobraźnią młodego pokolenia nie jest tak źle, jak się powszechnie sądzi, a chęć przelewania swoich pomysłów na "papier" też jest obserwowalna. A co by nie mówić, polski mikroświat to bardzo rozbudowane i wielowątkowe uniwersum. Pewnym problemem jest to, że dużo kontentu ginie w mrokach forum (w odróżnieniu od Fundacji SCP opartej na silniku wiki), ale mamy przecież fajną stronę, którą moglibyśmy zapełnić.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
ODPOWIEDZ

Wróć do „Geografia i Demografia”