Rozmowa między Jego Cesarską Mością a Janem Sobieskim herbu Janina

Tutaj Cesarz Nan Di przyjmuje zarówno posłów, jak i wszystkich innych interesantów.
Jan Sobieski
Kontakt:

Rozmowa między Jego Cesarską Mością a Janem Sobieskim herbu Janina

Post autor: Jan Sobieski »

Witam,
Zgodnie z zaleceniem, przybywam do pałacu Waszmości. Co do szczegółów nawiązania ów relacji, wygodniej będzie zadawać sobie wzajemnie pytania na tematy, które nas obu interesują niż się zbędnie rozpisywać.
Jan Sobieski herbu Janina - Hetman Wielki Koronny Rzeczypospolitej Niebieskiej, przewodniczący Rady Kryzysowej
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Rozmowa między Jego Cesarską Mością a Janem Sobieskim herbu Janina

Post autor: Juraj Zvolynský »

Wasza Ekscelencjo,
Bardzo cieszy mnie Pańska obecność w Niebiańskim Pałacu, co tylko utwierdza mnie w przekonaniu o dojrzałości decyzji Rzeczypospolitej Niebieskiej. Jako, że sam kraj nie jest mi dobrze znany, jeśli jest taka możliwość prosiłbym o przedstawienie mi po krótce, wasze państwo. Zawarcie stosunków dyplomatycznych to dopiero początek, a jasne informacje na temat kraju ułatwiły by nam bardziej podejmowanie kolejnych decyzji.
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Jan Sobieski
Kontakt:

Rzeczpospolita Niebieska to młode państwo na Pollinie, ale samo w sobie już trochę ma za sobą. "Niebieska" jako twór państwowy (i nie mówię tu jeszcze o Rzeczypospolitej) zaistniał na pierwszej edycji Minecraft 4 Politics (czyli w sierpniu 2020). M4P to serwer geopolityczny na discord, który obecnie liczy ponad 2,5 tyś członków i kończy się na nim 5 edycja. Rzeczpospolita Niebieska była jednym z 4 państw, które istniały na 3 edycji M4P, czyli ostatniej pełnej edycji (od tego czasu edycje nie wychodziły). Rzeczpospolita, wcześniej Państwo Niebieskie, ma korzenie faszystowskie (jeżeli mówimy o edycji 3). Przed 3 edycją Niebieska była już Cesarstwem czy Imperium, władający mieli najczęściej zapędy imperialistyczne i rusofilistyczne, przynajmniej było tak do edycji 3. Później Niebieska została faszystowskim państwem, ale nie trwało to długo. Dnia 23 września 2021 roku słońce rozświetlające Niebieską przekroczyło zenit. Wódz Państwa Niebieskiego - Seko1 uznał, że zawiódł i abdykował. Powstała Rada Kryzysowa i postanowiła, że powstanie Rzeczpospolita a jej Królem został... Seko1. Rzeczpospolita żyła później dobrze, jak to Niebieska, parę wojen wygrała a później edycja dobiegła końca. I tu się zaczynają dzieje z Forka M4P, gdzie akcja jest swoistą kontynuacją 3 edycji. (Niebieska nadal istnieje na M4P, tylko ów serwer ma znów skłonności do umierania) Maciej Raptusiewicz, dworzanin władców Niebieskiej od końca 2 edycji, wtem od końca 3 edycji, osobisty sekretarz ów władców, powołał sejm elekcyjny uznając, że nie ma co marnować czasu na sejm konwokacyjny. Celem było zabezpieczenie interesu Niebieskiej na Forku. Królem został Prince, dobry wojski i wielokrotny minister odpowiedni do spraw wewnętrznych. Prince umarł. Zanim poszedł Raptusiewicz, ale przed tym, określił Matkę Boską Królową Rzeczpospolitej i zawiązał sojusz z Kogalią (kolejnym państwem z Forka), który zabezpieczył istnienie Rzeczypospolitej. Kraj pogrążył się w żałobie, na mocy sojuszu, został wcielony do Kogalii, która później przekształciła się na Republika Federalną Wszechkompasu (Kompas - świat na M4P i Forku). Później RFW się rozpadło i wtedy starzy niebiescy generałowie zawiązali Radę Kryzysową, która do czasów obecnych włada Rzecząpospolitą i czeka na odpowiedni moment do wysłania listów na sejm konwokacyjny. Ja jestem przewodniczącym tej rady - Hetmanem Wielkim Koronnym. Ostanio wygraliśmy wojnę z jakimś państewkiem, które niezbyt chciało się podporządkować. I tak powoli dochodzimy do traźniejszości.

Jakbym miał jakoś opisać Rzeczpospolitą pod kątem kultury i tym podobnym, to jesteśmy wyjątkowo odważnym i wojowniczym narodem, który przedewszystkim ceni sobie tradycję i kulturę, i nie lubi bawić się w zbędną dyplomacje.
Jan Sobieski herbu Janina - Hetman Wielki Koronny Rzeczypospolitej Niebieskiej, przewodniczący Rady Kryzysowej
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Rozumiem, że Rzeczpospolitą Niebieską nawiązanie informacji przede wszystkim interesuje z tego powodu, że wraz Wielkim Marszałkiem znamy się na Siłach Zbrojnych. Natomiast wasze państwo chce uczestniczyć w jakimś sojuszu? - Romanow przewrócił oczami.

Cóż mogę powiedzieć, Cesarstwo Nan Di nie skupia się za bardzo na ofensywnych działaniach, a jedynie zabezpiecza swoje interesy w całym Pollinie. Jeżeli chcecie zawiązać sojusz, aby wykorzystać nasze doświadczenie i użyć go w jakiejś wojnie ofensywnej, to nie jesteśmy w stanie pomóc, a jeżeli interesuje was udział w Pakcie Bundżadarskim. W tym przypadku musielibyśmy zakończyć nad nim prace. - Cesarz odchrząknął. - To jaka forma współpracy by was intersowała?
Jan Sobieski
Kontakt:

Sobieski chrząknął - Zasadniczo interesuje nas pomoc w byciu uznanym jako państwo na Pollinie. Jako wyznacznik autorytetu, a może i wspólnych cech kultury, wybraliśmy sobie militaria. Co do Paltu, na czym on by miał polegać?
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Szanowny Pośle, nie powiedziałbym że wyznacznikiem kultury nandijskiej są militaria, a raczej jest to tylko i wyłącznie nasz atut państwowy. Nandijczycy są narodem sinonordackim, z bardzo silnymi wpływami nordatosłowian tj. brodryjczyków. Zresztą kultury w naszym państwie są o wiele bogatsze, niż może się to szanownemu wydawać.

Co do samego uznania? Ciężko będzie nam uznać państwo, które nie posiada własnego forum. Nie mniej jeżeli chodzi o zasadę, którą przyjmuję jako Cesarz tej części Nordaty. Chciałbym powiedzieć, że już zostaliście uznani, bo przede wszystkim istniejecie.

Zresztą teraz, gdy się zaznajomiłem z waszym państwem, dzięki szanownemu @Piwski Sroczyński, wiem że działacie tylko i wyłącznie w Minecrafcie, a także na serwerze discord. Ciężko tu mówić o realnej współpracy, ewentualnie mógłbym zaprosić Rzeczpospolitą Niebieską do członkostwa w Bastionie.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Znowu się wtrącę jako maluczki w rozmowę przywódców... najwyżej dostanę "po łapkach" - ale mamy w zasadzie już "precedens Osieka" z uznaniem kraju, który nie ma forum. Zresztą również uważam, że te kwestie "uznania" są sztuczne, bo jak słusznie zauważył Niebiański Cesarz - istniejecie bo jesteście i działacie. Nieuznawanie tego co istnieje trąci trochę działaniami sarmackimi... udawali, że czegoś nie ma bo tego nie uznawali.

Może należałoby po prostu stworzyć pewną platformę komunikacji... połączenie np. właśnie przez Bastion, na zasadzie przedstawicielstwa, które pozwoli na komunikację pomiędzy światami? Warto by zaprezentować szerszemu gronu mikronautów swój dorobek, bo bazując na tym co widziałem w Osieku naprawdę jest co pokazać. I mówię to z pełnym przekonaniem człowieka, który działania mikronacyjne odtwarza i tworzy właśnie na bazie gier oraz osoby, która w zasadzie stroni od wykorzystywania zdjęć realowych (nie zawsze to możliwe, ale staram się), bo mi bardziej obrazy tworzone w grach bardziej pasują do Mikro.

Z drugiej strony namawiam też do wybrania sobie jakieś lokalizacji na naszej mapie Mikroświata, by (tak jak to zrobiono z Osiekiem) powstał jakiś punkt odniesienia - jakieś "namacalne" miejsce w "naszym" Mikroświecie. Współpraca jest zdecydowanie lepsza gdy dany kraj gdzieś tam jednak leży... wiemy gdzie jest. Wiem (bo mi powiedziano i pokazano - nie bawię się tym programem), że to nieco trudne... bo terenowo w Minecrafcie to dość mikroskopijnie by wyszło. Jednak można to przeliczyć wg rozwoju narracji danego kraju w grze i wybrać jakąś wielkość, która na naszej mapie miałaby sens i byłby widoczna, jako coś większego niż piksela.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Szanowny Marszałku, ale ja też jestem zdania że fajnie gdyby kraje z minecraftowego pollinu, podzieliły się z nami swoim dorobkiem. Bardzo cieszyłoby mnie, gdybym mógł wejść na forum i dowiedzieć się co nowego w RP czy też Osieku. No, ale to wszystko zależy od nich.
Awatar użytkownika
Piwski Sroczyński Stempel
Kontakt:

Post autor: Piwski Sroczyński »

Piotr Romanow pisze: 28 sie 2023, 17:37 Szanowny Marszałku, ale ja też jestem zdania że fajnie gdyby kraje z minecraftowego pollinu, podzieliły się z nami swoim dorobkiem. Bardzo cieszyłoby mnie, gdybym mógł wejść na forum i dowiedzieć się co nowego w RP czy też Osieku. No, ale to wszystko zależy od nich.
Problem jest taki, że jednak spora częśc osób od nas nie trawi forum... zresztą nie powodów. Taka promocja Osieka w Sarmacji czy Leocji, to zresztą był jeden z etapów drogi, która wgl doprowadziła do jego restytucji. Więc jak najabrdziej, jestem za. Tylko pytanie w jakiej formie. Komunikaty IKO wrzucane na wszystkie fora państwa aktywnych?
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij

Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piwski Sroczyński pisze: 30 sie 2023, 15:42

Problem jest taki, że jednak spora częśc osób od nas nie trawi forum... zresztą nie powodów. Taka promocja Osieka w Sarmacji czy Leocji, to zresztą był jeden z etapów drogi, która wgl doprowadziła do jego restytucji. Więc jak najabrdziej, jestem za. Tylko pytanie w jakiej formie. Komunikaty IKO wrzucane na wszystkie fora państwa aktywnych?
No właśnie Księże Arcybiskupie pojawia się cały problem. Bowiem Rzeczpospolita Niebieska chce z nami współpracować militarnie, a nie możemy zapewnić takowej współpracy gdyż najzwyczajniej w świecie nie egzystują oni na żadnym forum.
Zresztą jak ma to wyglądać współpraca minecraft-pollin? Wysyłamy wam 100 wozów bojowych, a wtedy RP wybuduje z klocków te 100 czołgów i napisze na discordzie, że dotarły? Nie mam wizji na to co w tym wypadku zrobić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sala Tronowa”