Stocznia Razorno [historia i terażniejszość]

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Stocznia Razorno [historia i terażniejszość]

Post autor: Ronon Dex »

Stocznia Razorno jest przedsiębiorstwem z kilkuletnią tradycją... w sumie dość młodym jak na moje przedsiębiorstwa, z których większość powstała w latach 2014-15. Natomiast Stocznia Razorno została rozwinięta dopiero w połowie 2019.

Obrazek

Budowa tej stoczni jako dużego przedsiębiorstwa budującego zarówno duże okręty wojenne, jak i pełnomorskie statki handlowe ruszyła dopiero w maju 2019 i było to związane z powstaniem komunizującej Dżamahirji Bialeńskiej.

Do czasu powstania tego autonomicznego regionu Republiki Bialeńskiej jedynym przedsiębiorstwem stoczniowym była Staocznia Bialeńska im 1 Maja w Mesjano. Niestety z chwilą gdy stworzono Dżamahiriję Bialeńską, w której znacjonalizowano własność prywatną, stworzono jakieś "komitety ludowe", kołchozy i inne komunistyczne wynalazki nie dało się już nawet prowadzić przedsiębiorstw państwowych... bo w takim systemie nic nie miało racji bytu. Gospodarka po prostu przestała istnieć - zresztą i sama Dżamahirija pogrążyła się szybko w chaosie, biedzie oraz konfliktach wewnętrznych i w zasadzie zdechła śmiercią naturalną.

Wspomniana stocznia z Mesjano została przeniesiona do miasta Sateda na Anatolii. Jednak przeniesienie tak wielkiego przedsiębiorstwa musiało potrwać - bo zdemontować i przewieźć można maszyny, biura konstrukcyjne i inne mienie ruchome. Całą infrastrukturę trzeba było budować od nowa...

I tutaj niewielka stocznia w Razornie, która rozwijała się powoli i produkowała niewielkie jednostki (kutry rybackie i małe towarowce) dostała swoją szansę... Jej rozbudowa była szybsza i tańsza niż budowa od zera stoczni w Sateda.

Zanim Stocznia Bialeńska w Sateda uzyskała zdolności produkcyjne, wszelkie zlecenia przejęła Stacznia w Razornie. Ponieważ zbiegło się to z okresem rozbudowy sił morskich gwardii lennych i Gwardii Rzeszy Bialeńskiej to na brak zamówień nie narzekano. Budowano okręty dla Gwardii Razorna i Lisendorff, Gwardii Venomanii i Gwardii Rzeszy, a nawet zdobyto zlecenia z Marynarki Wojennej RB

Obrazek

Dzięki tym zleceniom i wpływom z ich realizacji Stocznia Razorno znacząco się rozbudowała i stała się drugim wielkim przedsiębiorstwem stoczniowym w Republice Bialeńskiej. Gdy byłem zmuszony opuścić Bialenię to próbowałem swoich sił w przemyśle stoczniowym Nan Di i stworzyłem przedsiębiorstwo Ronon Shipyard. Działało z sukcesami, aż do opuszczenia przez Nan Di forum bastionu. Potem jeszcze usiłowałem to odtworzyć w Bolivarii.... ale już sukcesu nie było.

Jednak powróciłem na moje dawne ziemie i okazało się, że Stocznia Razorno da się odbudować (a raczej przywrócić do dawnej świetności), bo moi wirtualni poddani dobrze sobie radzili.

Ruszamy więc ze Stocznią Razorno na nowo... 8-)

Obrazek

Na początek czeka nas zadanie dokonania remontów i modernizacji jednostek Zjednoczonej Floty Rodecji oraz pewnej rozbudowy stanu posiadania dużych statków hadlowych - gdyż z analizy zapotrzebowania na surowce wynika, że potrzebujemy paru dodatkowych tankowców i masowców.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stocznia Razorno”