Gospodarka? Zmiana podejścia? Co dalej?

Moderator: Piotr de Zaym

Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Gospodarka? Zmiana podejścia? Co dalej?

Post autor: Piotr de Zaym »

Jedyna oczywista rzecz która mogłaby się pojawić to v-gospodarka. Bez niej jest problem, bo niemal cała polityka w realu ma odniesienia do gospodarki właśnie. Bo co z tego że mamy jakieś pieniądze, jeśli nie bardzo można za nie cokolwiek kupić. W Banku Pollinu mam 2 389,52 ℳ - i co z tego? W Banku Sarmacji mam 1 431 299,20 lt - i co z tego?
NIC.
Były różne systemy gospodarcze, dawno temu w Hasselandzie - gospodarka "ręczna", śmieszno-doskonała w Gnomii, mocno skomplikowana w Sarmacji. Przydałoby się coś w miarę łatwego, a miłego. I przede wszystkim możliwość kupowania czegoś przez zwykłych mieszkańców. W Sarmacji to jedzenie i znaczki, niewiele więcej.
Fora mogą pozostać takie, jakie są. Bez gospodarki głównym tematem debat w mikronacjach będzie liczba i nazwy ministerstw. Bo nawet temat v-małżeństw jakoś zanikł, v-religie trzymają się słabo, tylko v-armie funkcjonują bo są jacyś entuzjaści...
Potrzebujemy zmian - i na początek myślenia nad zmianami.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Prefekt Generalny Wyspy św. Małgorzaty
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Kwestia integracji z II FN

Post autor: Ronon Dex »

Piotr de Zaym pisze: 05 lis 2025, 14:18 Jedyna oczywista rzecz która mogłaby się pojawić to v-gospodarka.
Swego czasu bawiłem się w nieboszczce Bialenii, z nieodżałowanym Maciejem Kamińskim w gospodarkę... niestety zdechło, bo "gospodarka księgowych" nikogo poza nami nie bawiła. System był nawet nieźle opracowany, ale ręcznie było to odpychające dla każdego poza nami.

Nie wiem... może coś w formie gry? Nie znam się... nie moje klimaty, ale może coś w stylu "Monopoly" by chwyciło? Tylko kto by to informatycznie opracował? Mikronacyjne "Monopoly"... tylko autor by był potrzebny...
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Kwestia integracji z II FN

Post autor: Andrzej Ordyński »

Jakbyśmy opracowali szczegółowo pomysł, to może udałoby się kiedyś namówić jakiegoś informatyka na stworzenie prostego systemu.
W imieniu Venomanii zgłaszam chęć udziału w pracach koncepcyjnych...
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Gospodarka? Zmiana podejścia? Co dalej?

Post autor: Ronon Dex »

Piotr de Zaym pisze: 05 lis 2025, 14:18 Bez gospodarki głównym tematem debat w mikronacjach będzie liczba i nazwy ministerstw. Bo nawet temat v-małżeństw jakoś zanikł, v-religie trzymają się słabo, tylko v-armie funkcjonują bo są jacyś entuzjaści...
Potrzebujemy zmian - i na początek myślenia nad zmianami.
Andrzej Ordyński pisze: 05 lis 2025, 20:06 Jakbyśmy opracowali szczegółowo pomysł, to może udałoby się kiedyś namówić jakiegoś informatyka na stworzenie prostego systemu.
Problem stworzenia gospodarki (mechanizmów gospodarczych) w mikroświecie jest taki, że pomimo bazowania na relowych i odrelowych przedmiotach, produktach i działaniach - sam system od początku musi być nierealistyczny.

Nie da się bowiem stworzyć mechanizmu zbliżonego do realnej gospodarki, gdzie w obrocie są miliardy "jednostek pieniężnych". W naszej skali nie dopasujemy odpowiednika (jednakowej skali) do zakupu samochodu czy domu do zakupu okrętu czy wręcz wyposażenia nawet niewielkiej armii czy budowie miasta itd.

Ceny muszą pozostać całkowicie umowne, całkowicie nierealistyczne i zależne od indywidualnego dogadania się sprzedającego i kupującego.

Zastanawiałem się kiedyś czy nasza bialeńska "gospodarka księgowych" miałaby rację bytu w sytuacji gdyby nie była dokonywana ręcznie, a miała jakiś informatyczny mechanizm ogarniający kwestie księgowe właśnie. Bo moim zdaniem sam pomysł i opracowanie zależności było zrobione dobrze, ale gospodarka upadła poprzez brak chęci uczestników do prowadzenia tej całej "buchalterii"... która była dość złożona. Finalnie tylko Maciej Kamiński i ja się w to bawiliśmy... a to było zbyt mało i zniechęciło innych do prowadzenia działalności gospodarczych.

System był oparty na zależnościach i procentowym przekazywaniu środków do innych podmiotów.

W dużym uproszczeniu wyglądało to tak, że jak miałem fabrykę zbrojeniową to gdy sprzedałem np. Armii Bialeńskiej sprzęt za (przykładowo) 1000 bialenów (taka jak pamiętam była tam jednostka monetarna) to zyskiem firmy było powiedzmy 30 % tej sumy - reszta to były koszty i podatki.

Dla spójności systemu każda branża miała narzucone procentowo koszty w stylu:
- 10% podatku dla skarbu państwa,
- 10% do firmy energetycznej,
- 20% do firmy produkującej stal,
- 30% do firmy produkującej elektronikę.

Z kolei wspomniana np. firma produkująca stal musiała z tego co otrzymała oddać 70% z tego np.:
- 10 % jako podatek
- 10 % kolejom za transport surowców itp.
- 20 % do firmy energetycznej
- 30 % do firmy wydobywczej (ruda, węgiel)

Oczywiście to tylko w dużym uproszczeniu i dla przykładu, bo po 10 latach nie pamiętam tej całej siatki zależności, bo była bardzo rozbudowana np. linie lotnicze musiały płacić za obsługę lotnisk firmie, która miała porty lotnicze i za paliwo firmie zajmującej się wytwarzaniem i dystrybucją paliw (pamiętam, że firma nazywała się Bialen i była taką lekką i zieloną parodią Orlenu).

Był to dobrze opracowany i bardzo mocno rozbudowany system (powyższe to tylko mały przykład by zrozumieć o co w tym chodziło), który w sumie działał... przez chwilę, bo szybko się ludziom znudziło mozolne prowadzenie rachunków. Finalnie w sumie z Maciejem prowadziliśmy to za wszystkich i za Skarb Państwa, a i tak ludzie się zniechęcili biurokracją - bo nie samym pomysłem na gospodarkę.

Nie jestem obiektywny... musiał by się wypowiedzieć np. @Andrzej Ordyński, który jako wtedy Andrzej Swarzewski nawet wszedł z jedną firmą w ten system, ale szybko zniechęcił się buchalterią.

Czy gdyby tamten system działał automatycznie czyli gdyby rola prowadzącego firmę sprowadzała się tylko do dogadania transakcji i ustalenia jej wartości, a role kupującego tylko do zapłacenia kwoty na konto sprzedającego to czy taki system miałby rację bytu?
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Jak to było w Gnomii, gdzie występowałem pod dziwnym pseudonimem (bodaj Jan Huk-Męczylas...) był jakiś taki system, że się coś hodowało (oślice?), potem robiło kumys, łapało monarchofaszystów, karmiło kumysem, oni coś kopali w kopalni, to się sprzedawało, potem kupowało się oślice - i tak w kółko (mój opis jest zapewne błędny, po prostu nie pamiętam). System padł bo jak z około 10 osób aktywnych pozostały 3 nie było komu czegoś tam kupować, przez co jeńcy wymierali masowo.
System powinien być zabawny i z silną ingerencją państwa, np. jak nie ma chętnych na kupno czegoś - skupuje to państwowa instytucja. Czyli, nie ważne czy jest 3 czy 103 uczestników, wszystko działa.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Ważnym pytaniem jest, czy mamy występować w tym systemie jako indywidualny konsument-producent, czy jako państwo? Generalnie jesteśmy coraz bliżej takiego modelu, że każdy mikronauta ma pod sobą jakieś państwo lub region. Może to byłby ciekawszy model?
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

Nie mniej ważnym pytaniem jest, czy posiadany jest czas i chęci do zabawy w księgowych. Zabawy, podkreślam, bo wszystkie systemy gospodarcze w mikro włącznie z czczonym sarmackim, z powodu braku tej chęci, a co za tym idzie czasu dla nich, są pod ogonem.
To, że Sarmacja ma kilku wirtualnych milionerów, na nic kompletnie nie przekłada się, a jak zniknie Fatima, to spadnie forumowo do roli średniaka mikronacyjnego o ile będzie zdolna do utrzymania się w tej grupie. Warto zaznaczyć, że akurat ta postać mikro nie jest multimilionerem systemu Syriusz, czy jak to się u nich nazywa!?
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Ja nigdy nie bawiłem się w Syriusza. Owszem, próbowałem tworzyć dawno temu gospodarkę Hasselandu, tego "nowego" (w odróżnieniu od "starego", Magdy Hasse).
Zabawa w księgowego - cóż, niestety, w realu jestem szefem małej fundacji i rozliczanie projektów - nawet gdy się ma księgowego - to straszny ból głowy. Nie. Nie zamierzam być księgowym. V-gospodarka jest fajna, gdy prosta ale ciekawa.
I raczej pojedyncze osoby powinny w niej uczestniczyć. Inaczej i tak będzie to pojedynczy reprezentant jednej mikronacji.
A Sarmacja? Cóż, ja bym w niej oczywiście pozostał, ale jest tam silna tendencja wypychania starszych stażem mikronautów. Można by rzec, że zostałem wypchnięty. Książę mógł dość łatwo spowodować mój szybki powrót, ale najwyraźniej nie chciał. Teraz to już nie ma żadnego znaczenia. Pozostaję w skromnym zakresie w Hasselandzie, ale robię tam niewiele, bo entuzjazm mi wyparował. A na Wyspie Świętej Małgorzaty jestem na mikronacyjnej emeryturze.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

Czyli w ten najpiękniejszy z możliwych czas v-życia ;)

Chyba czas na kawę wieczorną nad zatoką ;)
Ostatnio zmieniony 07 lis 2025, 22:27 przez Karol Keane, łącznie zmieniany 1 raz.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Dokładnie :)
Pijemy więc kawę!
kawa wieczorem.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prefekt Generalny”