Ropa i gaz... z Dżamahiriji?

Moderator: SaYa de Daimon

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ropa i gaz... z Dżamahiriji?

Post autor: Ronon Dex »

Czy Dżamahija Bialeńska ma dalej złoża ropy naftowej i gazu ziemnego?

Powinna mieć... w moich zasobach zachowała się mapka z czasów próby budowania Aharii, która przedstawia kwestie wydobycia tych ważnych surowców?

Obrazek
Aharskie Przedsiębiorstwo Naftowe zajmuje się:
- wydobywaniem ropy naftowej oraz gazu ziemnego,
- przerobem ropy naftowej i produkcją paliw ropopochodnych,
- dystrybucją i sprzedażą paliw płynnych i gazu ziemnego.

Elementami Aharskiego Przedsiębiorstwa Naftowego są m.in.:
- Rafineria w Topolnie,
- Gazoport w Topolnie,
- gazociągi przesyłowe na terenie Aharii oraz dostarczające gaz ziemny do innych rejonów Bialenii.
Rozumiem, że wiele mogło ulec zmianie... dawne przedsiębiorstwa zapewne nie istnieją, a instalacje i rafinerie mogły ulec zniszczeniu przez brak obsługi i konserwacji.

Ale złoża to chyba zostały?

Czy prowadzicie wydobycie? Czy zajmujecie się eksportem?
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
SaYa de Daimon
Kontakt:

Re: Ropa i gaz... z Dżamahiriji?

Post autor: SaYa de Daimon »

Jak mówi stare wprowadzenie:
Obrazek

Także oczywiście zasoby dalej się znajdują. Wszak nawet w realu wojny w Libii i Syrii nie sprawiły, że wydobycie porzucono.

Mapa wskazuje jasno, że same miejsca wydobycia kontrolują te bardziej liberalne klany pustynne z południa (pustyni). Zgodnie z naszymi danymi Topolno uległo arabizacji i dziś nazywa się Al-Misrat, jest to nadal jednak miasto silnie handlowo-przemysłowe. Na pewno lokalna Al-mafiya (związek przedsiębiorczych ludzi kontrolujących lokalny Komitet Ludowy) przejęła rafinerie i gazoport. Oznacza to naturalną kooperacje klanów pustynnych z portowcami.
Skoro jest wydobycie to musi być pobyt, zatem eksportujemy do tych którzy mają za co kupić.
(-) Akrypa von Primisz
Przedstawicielka Bialenii
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

SaYa de Daimon pisze: 20 wrz 2025, 23:59 Skoro jest wydobycie to musi być pobyt, zatem eksportujemy do tych którzy mają za co kupić.
Płacenie to zawsze było problemem... poza może czasami nieodżałowanego Macieja Kamińskiego i "systemu księgowych", który to system w końcu stał się problemem samym dla siebie. :lol:

Ale chętnie bym jakąś umowę zawarł, ropę i gaz od Was brał - a zamian posyłał jakieś wyroby, które są Wam potrzebne.

PS. Jaką flagą się obecnie posługujecie? Jak widać na aktualnej mapce uruchamiam przejście graniczne w okolicy Rekinowa i jakbym robił wizualizację to przydałaby mi się informacja nt. Waszej flagi.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
SaYa de Daimon
Kontakt:

Jaką flagą się obecnie posługujecie? Jak widać na aktualnej mapce uruchamiam przejście graniczne w okolicy Rekinowa i jakbym robił wizualizację to przydałaby mi się informacja nt. Waszej flagi.
Obrazek
Całkowicie "zieloni" jesteśmy w kwestii flagi.
Ronon Dex pisze: 21 wrz 2025, 07:07 Płacenie to zawsze było problemem... poza może czasami nieodżałowanego Macieja Kamińskiego i "systemu księgowych", który to system w końcu stał się problemem samym dla siebie. :lol:

Ale chętnie bym jakąś umowę zawarł, ropę i gaz od Was brał - a zamian posyłał jakieś wyroby, które są Wam potrzebne.
Jestem jak najbardziej za. Z naszej strony możemy zwyczajnie sprzedawać za obce waluty za jakie później będziemy kupować konkretne towary. [Całość można zachować w obiegu narracyjnym z mojej strony]. Jeśli chodzi o towary jakie mogłyby na pewno nas interesować to: leki, wołowina, kałczuk, broń i kadzidła.
(-) Akrypa von Primisz
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

SaYa de Daimon pisze: 21 wrz 2025, 09:21 Jestem jak najbardziej za. [...] Jeśli chodzi o towary jakie mogłyby na pewno nas interesować to: [...] broń [...]
Jak najbardziej taka wymiana handlowa by mi pasowała, bo przecież w mikroświecie, w dziedzinie broni jestem ponoć specjalistą... :lol:

Jednak ze względu na nagłe i niezbyt przyjemne sprawy realowo-rodzinne proszę o zawieszenie negocjacji o jakiś tydzień.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
SaYa de Daimon
Kontakt:

Ronon Dex pisze: 22 wrz 2025, 18:32
SaYa de Daimon pisze: 21 wrz 2025, 09:21 Jestem jak najbardziej za. [...] Jeśli chodzi o towary jakie mogłyby na pewno nas interesować to: [...] broń [...]
Jak najbardziej taka wymiana handlowa by mi pasowała, bo przecież w mikroświecie, w dziedzinie broni jestem ponoć specjalistą... :lol:

Jednak ze względu na nagłe i niezbyt przyjemne sprawy realowo-rodzinne proszę o zawieszenie negocjacji o jakiś tydzień.
Bez problemu, życzę udanego powrotu od spraw realiozy i rozwiązania pomyślnego spraw rodzinnych!

Z naszej strony będziemy spokojnie czekać. Umowy handlowe niekoniecznie muszą lubić pośpiech.
(-) Akrypa von Primisz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Port dyplomatów - Nowy Zielnybór - Bialenia”