Karczma dla przedstawicieli dyplomatycznych
Moderator: SaYa de Daimon
- SaYa de Daimon
- Kontakt:
Karczma dla przedstawicieli dyplomatycznych
Tutaj tworzę specjalny wątek do luźniejszych rozmów na tematy jakie chcielibyście poruszać w związku z naszą mikronacją. Mimo to proszę o zachowanie podstaw kultury.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
(-) Akrypa von Primisz
Przedstawicielka Bialenii
- Karol Keane
- Kontakt:
Re: Karczma dla przedstawicieli dyplomatycznych
Oczywiście, mam zapytanie do obecności @Ronon Dex na serwerze discord Bialenii. Czy można potwierdzić, że Rono, to On we własnym wcieleniu, a nie jakaś kombinacja?
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Obecność to dużo powiedziane... tego discorszajsu nie trawię organicznie. Owszem kliknąłem w przesłany link "służbowo" czyli celem sprawdzenia co i jak - zanim naniosę DB na mapę mikroświata. Stwierdziłem, że DB tam jest i nic więcej.Karol Keane pisze: 13 wrz 2025, 12:12 Oczywiście, mam zapytanie do obecności @Ronon Dex na serwerze discord Bialenii. Czy można potwierdzić, że Rono, to On we własnym wcieleniu, a nie jakaś kombinacja?
To w zasadzie tyle z mojej obecności na tym komunikatorze - nie używam go i raczej zdania nie zmienię.
- Karol Keane
- Kontakt:
Świetnie, bo zaniepokoiłem się, że ktoś podszywa się! A skoro to Ty, to spoko, baza czy jak tam chcesz. Serwer discordowy Bastionu nie ciepła bułeczka z piekarni, kiedyś go wyjajimy z powijaków. I sobie tam chętni będą dokonywać popisów oratorskich, a logowanie do forum z dc to czysta formalność wprowadzić, zrobi się, jakby zainteresowanie dalej rosło!
redaktor SOKN Webpress
- Karol Keane
- Kontakt:
No cóż, jak widzę, Bastion stanął w rozkroku, za wiele, za szybko i na raz
Liga morska i kolonialna, jak widzę, to do zamknięcia, Brytanika, no cóż, wywiad nowalski sygnalizował wcześniej, że to efemeryda. Wyspa Gosi jednak nie poddaje się, co jest ważne, bo jest kośćcem Bastionu. Bialenia, znaczy cześć zwana państwem ludu oparta o nowalski, a właściwie mikrosławieński (jakby nie patrzył tez nowalski) soclawizm to forum się nieco... brzydzi? Brodia, tu sprawy są tak wysoce skomplikowane, że nawet nie wiem, co w Webpressie można o niej napisać... . Normalnie w sumie działa Hazystan oraz Bolivaria i sporadycznie Wyspy Szczęscia, które jednak tez zaniki maja coraz duuuższe
Tyle materiału do porannego kazania Kościoła Latającego Potfora Spaghetti z Nowalu?
Wow!
Tyle materiału do porannego kazania Kościoła Latającego Potfora Spaghetti z Nowalu?
redaktor SOKN Webpress
- SaYa de Daimon
- Kontakt:
Ze swej strony to nie tyle brzydzimy się (w imieniu DB) forum co bardziej forów jest wiele więc warto by była alternatywa. Forum ma wiele zalet względem serwera discord ale i wiele zalet ma serwer discord wzgledem tradycyjnego forum.
Większość mikronacji traktuje discord jak nowy irc - do pisania sobie byle czego na 1-2 kanałach. Moim zdaniem już lepiej Wandystan robi korzystając do tego z Telegrama. Bo Discord oferuje dość duże rozbudowanie podobnie jak fora tradycyjne.
Co do stanu Bastionu to się wypowiadać nie będę o aktywności konkretnych mikronacji bo nie śledziłam jeszcze (Bolivaria wydaje się najciekawsza przyznam) a na sam temat idei takiego miejsca jak Bastion to pisaliśmy na discordzie DB - jak kto ciekawy to zapraszam tam. :3
Większość mikronacji traktuje discord jak nowy irc - do pisania sobie byle czego na 1-2 kanałach. Moim zdaniem już lepiej Wandystan robi korzystając do tego z Telegrama. Bo Discord oferuje dość duże rozbudowanie podobnie jak fora tradycyjne.
Co do stanu Bastionu to się wypowiadać nie będę o aktywności konkretnych mikronacji bo nie śledziłam jeszcze (Bolivaria wydaje się najciekawsza przyznam) a na sam temat idei takiego miejsca jak Bastion to pisaliśmy na discordzie DB - jak kto ciekawy to zapraszam tam. :3
(-) Akrypa von Primisz
Bastion już taki jest i w sumie takim został utrzymany przy życiu po odejściu państw-założycieli czyli Nan Di i Nowej Ordy oraz śmieci Arcadii.Karol Keane pisze: 15 wrz 2025, 07:44 No cóż, jak widzę, Bastion stanął w rozkroku, za wiele, za szybko i na razLiga morska i kolonialna, jak widzę, to do zamknięcia, Brytanika, no cóż, wywiad nowalski sygnalizował wcześniej, że to efemeryda. [...]
Miał iść do likwidacji, ale przekonano mnie, że warto by było takie miejsce, gdzie można coś spróbować bez konieczności tworzenia własnego forum. Poza osobami podchodzącymi poważniej do tej zabawy to też taka "piaskownica". Dałem się przekonać i opłaciłem co trzeba by to utrzymać przez kolejne lata.
A co umiera czy zamiera to po prostu wrzucam do archiwum (choć musze tam trochę posprzątać... wiem) - jakoś specjalnie mnie to obciąża. Od pewnego czasu pierwszym etapem (przed usunięciem) jest zminimalizowanie widoczności zamierającego tworu do "jednej linijki".
I jak słusznie zauważyłeś niektóre kraje czy organizacje wkrótce to czeka... Brak aktywności będzie powodował najpierw zminimalizowanie działu, a w dalszej kolejności archiwizacja.
Inna sprawa, że przy tej okazji prosiłbym o "męskie deklaracje" w stylu: Ronon znudziła mi się zabawa w [tutaj nazwa tworu] przenieś do archiwum, w razie czego wyciągniesz jak mi się odwidzi.
- Karol Keane
- Kontakt:
Taki anons byłby bardzo honorowym rozwiązaniem, bo nieco frustrujące jest zrzucanie wszystkiego na ciebie. Wiem, mogłeś inaczej rozegrać początek roku i Nan Di nigdzie nie poszłoby, ale to już v-historia, której nie wrócimy, nie mniej jednak nauczkę z niej wynikłą zapamiętajmy. Nie oznacza to jednak, że swoje dzieła należy olewać, bo jest superadmin! ... Bo potem taki keane wypomni gdzieś daleko... i w najmniej oczekiwanym momencie.
redaktor SOKN Webpress
Nie mogłem tego inaczej "rozegrać", bo po prostu z przyczyn realowych byłem w zasadzie nieobecny. O przenosinach Nan Di zostałem po prostu poinformowany drogą pozaforumową i nie miałem żadnego udziału w podejmowanych wtedy decyzjach... no poza tym, że moja nieobecność była jedną z przyczyn zastoju jaki dopadł Nan Di.Karol Keane pisze: 15 wrz 2025, 14:42 Wiem, mogłeś inaczej rozegrać początek roku i Nan Di nigdzie nie poszłoby, ale to już v-historia, której nie wrócimy, nie mniej jednak nauczkę z niej wynikłą zapamiętajmy.
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
@Karol Keane od dłuższego czasu oskarża Imperium Nandyjskie o zdradę Bastionu, doszukuje się różnych przyczyn naszej decyzji, itd. Jako Chengxiang chciałbym się do tych zarzutów odnieść.
Decyzja o stowarzyszeniu się z Federacją Nordacką wynikała z chęci zabawy w większym i aktywniejszym gronie. Bastion początkowo tworzony był przez Nową Ordę, Nan Di i Repujerstan. Po pewnym czasie bardzo aktywna stała się Arcadia. W zimie 2025 r. w Bastionie nie było już Repujerstanu, Arcadia zakończyła działalność, a Imperium powstałe z połączenia ND i NO było mało aktywne - a przede wszystkim było na tym forum same.
Dyskusję na temat przejścia z Bastionu do FN prowadziliśmy publicznie, więc o żadnym spisku nie może być mowy. Poinformowaliśmy o naszych planach Ronona, który w tamtym czasie miał realiozę. Nie był zadowolony i nie zdecydował się przejść do FN razem z nami, ale pogodził się z decyzją większości i nie robił żadnych przeszkód. Pomiędzy Nandyjczykami a społecznością Bastionu nie było i nie ma żadnego konfliktu - ani narracyjnego, ani tym bardziej osobistego.
Od jakiegoś czasu kol. Karol wieszczy, że Nan Di powróci z podkulonym ogonem do Bastionu... Takich planów nie ma. Oczywiście, że FN nie jest państwem idealnym, ale o tym wiedzieliśmy od początku i pomimo tego zdecydowaliśmy się zaryzykować. Przejście na forum nordackie początkowo przyniosło dużą aktywizację i falę entuzjazmu. Potem w naturalny sposób aktywność spadła, zaczęły się realiozy, itd. Zaczęły się też pierwsze nieporozumienia z niektórymi mieszkańcami FN, którzy żywią jakieś antybialeńskie resentymenty i postawili sobie za punkt honoru, żeby nie dopuszczać nas do władzy, nawet wbrew woli wyborców. Tak to już jest, że tam, gdzie jest kilkunastu mikronautów w jednym miejscu, tam są mniejsze lub większe konflikty. Taka jest cena tworzenia czegoś większego, wykraczającego poza wąskie grono wieloletnich kolegów.
Nie ma żadnego konfliktu pomiędzy FN i Bastionem, chociaż niektórzy chcieliby taki widzieć. Niektórzy się lubią, inni się nie lubią. Co w tym dziwnego? Nie widzę sprzeczności w tym, żeby działać sobie w Nan Di na forum nordackim i w Brodrii na forum Bastionu. Oba projekty są interesujące, w obu spotkać można wartościowych mikronautów.
Decyzja o stowarzyszeniu się z Federacją Nordacką wynikała z chęci zabawy w większym i aktywniejszym gronie. Bastion początkowo tworzony był przez Nową Ordę, Nan Di i Repujerstan. Po pewnym czasie bardzo aktywna stała się Arcadia. W zimie 2025 r. w Bastionie nie było już Repujerstanu, Arcadia zakończyła działalność, a Imperium powstałe z połączenia ND i NO było mało aktywne - a przede wszystkim było na tym forum same.
Dyskusję na temat przejścia z Bastionu do FN prowadziliśmy publicznie, więc o żadnym spisku nie może być mowy. Poinformowaliśmy o naszych planach Ronona, który w tamtym czasie miał realiozę. Nie był zadowolony i nie zdecydował się przejść do FN razem z nami, ale pogodził się z decyzją większości i nie robił żadnych przeszkód. Pomiędzy Nandyjczykami a społecznością Bastionu nie było i nie ma żadnego konfliktu - ani narracyjnego, ani tym bardziej osobistego.
Od jakiegoś czasu kol. Karol wieszczy, że Nan Di powróci z podkulonym ogonem do Bastionu... Takich planów nie ma. Oczywiście, że FN nie jest państwem idealnym, ale o tym wiedzieliśmy od początku i pomimo tego zdecydowaliśmy się zaryzykować. Przejście na forum nordackie początkowo przyniosło dużą aktywizację i falę entuzjazmu. Potem w naturalny sposób aktywność spadła, zaczęły się realiozy, itd. Zaczęły się też pierwsze nieporozumienia z niektórymi mieszkańcami FN, którzy żywią jakieś antybialeńskie resentymenty i postawili sobie za punkt honoru, żeby nie dopuszczać nas do władzy, nawet wbrew woli wyborców. Tak to już jest, że tam, gdzie jest kilkunastu mikronautów w jednym miejscu, tam są mniejsze lub większe konflikty. Taka jest cena tworzenia czegoś większego, wykraczającego poza wąskie grono wieloletnich kolegów.
Nie ma żadnego konfliktu pomiędzy FN i Bastionem, chociaż niektórzy chcieliby taki widzieć. Niektórzy się lubią, inni się nie lubią. Co w tym dziwnego? Nie widzę sprzeczności w tym, żeby działać sobie w Nan Di na forum nordackim i w Brodrii na forum Bastionu. Oba projekty są interesujące, w obu spotkać można wartościowych mikronautów.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele