Stwórzmy stronę główną Arcadii

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Stwórzmy stronę główną Arcadii

Post autor: Ronon Dex »

Mark Felt pisze: 27 maja 2024, 09:50 Jeśli nikomu by innemu nie przeszkadzało i po zobaczeniu loga dla Prezydenta oraz Kongresu to nie ukrywam, że zostałbym przy realowych odpowiednikach - może to opatrzenie ale zdecydowanie to miło wygląda.
Francisco País pisze: 26 maja 2024, 18:59 Postaram się w przyszłym tygodniu opracować krótki opis dla Tropico.
No to potrzebuję jeszcze:
- opisu Arcadii jako państwa,
- opisu Kongresu,
- opis wspomnianego Tropico, jak rozumiem "w przygotowaniu" czyli jeszcze potrzebuję Whiteland.

W przypadku Whiteland i Tropico potrzebuję jeszcze flagi... jak ktoś się nie lubi bawić w grafiki to proszę tylko o wytyczne - wykonam to sam.

Warto wreszcie załatwić sprawę godła (choćby do dokumentów)... no i przemyśleć kwestię aktów prawnych. Mają być tekstowe na stronie czy w formie PDF z Kustosza, w tym, drugim przypadku warto usankcjonować jednolitą formę dokumentu. W każdym przypadku godło się przyda... wiem Mark, że się wypowiedziałeś w tej materii... ale reszta milczy.

Technicznie to tak, że jak PREZYDENT (lub pełniący obowiązki) każe wrzucić konkretny dokument to się to wrzuci. Ktoś musi tym kierować...
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Post autor: Mark Felt »

Opis Kongresu:
Kongres lub Izba Reprezentantów - parlament Konfederacji Stanów Arcadii. Najwyższy organ przedstawicielski i zasadniczy organ władzy ustawodawczej zgodnie z obowiązującą konstytucją. W skład Kongresu wchodzi 300 kongresmenów wybieranych w wyborach powszechnych na okres 4 miesięcy. Do podziału mandatów w kongresie stosowana jest Metoda D'Hondta. Kongresowi przewodzi Spiker Izby Reprezentantów, którego funkcję obecnie pełni: Francisco País z Frontu Ludowego.
W Kongresie swoich reprezentantów posiadają następujące partie:
- Front Ludowy - 86 mandatów.
- Partia Populistyczna - 107 mandatów,
- Statist Party - 107 mandatów.

Pomyślałem, że może w podpisach zrobić coś na wzór wpinek? Dla kongresmenów, prezydenta itd?

Co do godła z tych zaproponowanych dałem już opinię za którą optuję :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Dobry opis Kongresu. :)

Co do aktów prawnych, jednolity wzór i pdfy to najlepsza opcja. No i oczywiście - Prezydent powinien przekazywać do publikacji.

Co do godła - co ustalicie, to będzie okej.

Co do opisu całego państwa, nie brałem się za to, bo ktoś inny się deklarował. Ale dobrze, zajmę się tym w najbliższym czasie.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Post autor: Julius Ludovici »

Ta propozycja ludności wydaje mi się zbyt ograniczona względem naszej powierzchni. Zwłaszcza, że nie mamy jeszcze opisanych miast. Na tę chwilę udało mi się (a w zasadzie mojemu koledze, którego o to poprosiłem) przenieść wszystkie granice kraju oraz stanów na mapę fizyczną

Obrazek

I bym kombinował najpierw z lokalizacją miast i w ogóle ustaleniem - ile ich jest?
Z racji, że narrację tworzymy w całych stanach, a nie wyłącznie w miastach, można uznać, że w jednym stanie miast jest kilka i są one różnej wielkości (w tym wsie).

Postarałem się nad tym chwilę zastanowić i proponuję taki też szkic tego:

Obrazek

Miasta oznaczyłem kropkami, które znajdują się w okręgach o różnym kolorze. Niebieski - stolica, czerwony - miasta liczące >2 milionów; różowe - 1-2 mln; pomarańczowe - miasta od 100 000 do miliona mieszkańców. Wsi nie zaznaczałem, bo ich może być nieskończenie wiele.

Liczba ludności przede wszystkim powinna być uzależniona od ukształtowania terenu (góry czy wyżyny czy niziny) oraz występowania rzek i rozpiętości linii brzegowej. Pod tym względem Redrock wypada względnie najgorzej, ale można przyjąć, że znajdują się tam ze 2 miasta na obszarze nizinnym liczące nieco ponad 2mln każde. Do tego można uznać, że w górach i na wyżynach znajdują się jakieś nieoznaczone miasta wielkości realowych miast w Polsce, które przed reformą podziału terytorialnego były stolicami województw (np Włocławek) oraz wsi. To by dało pewnie ok. 10 000 000 ludzi.

Whiteland ~ 20 000 000
Tropico ~ 15 000 000
New Olympia ~ 28 000 000

W stolicy możemy dać ok. 3 000 000

W terenach p.j.
Redrock ~ 1 500 000
Whiteland ~ 1 500 000
New Olympia ~ 3 000 000
Tropico ~ 3 000 000

To dałoby 85 000 000

W terenach p.j. rządu federalnego można dać ok. 50 000 000, a nawet 60 000 000 mieszkańców. Jest to rozległy obszar o dużej linii brzegowej, a także bardzo dużej rzece. To jest w zasadzie 30-35% powierzchni naszego kraju o najlepszych warunkach geograficznych. Pustka na tym obszarze byłaby po prostu nielogiczna. Chyba, że chcemy z tego robić jakąś Saharę czy Syberię (chociaż bym był temu przeciwny, na taką "Saharę" nadawałby się środek całego kontynentu, a z kolei na obszar zbliżony do zaludnienia Kanady czy Syberii - północ kontynentu).

Oczywiście propozycja rozmieszczenia miast jest zupełnie losowa i nie przykładałem do tego większej uwagi, to tylko propozycja wymagająca dopracowania. Nie jestem jednak zwolennikiem tworzenia wyludnionego kontynentu.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2024, 18:41 przez Julius Ludovici, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Post autor: Julius Ludovici »

By być bardziej precyzyjnym to można jeszcze podzielić kontynent na biomy

Obrazek

Piaskowy - pustynie
Jasny zielony - step/prerie
Zielony - lasy (liściaste, iglaste, mieszane)
Ciemny zielony - tereny podmokłe, bagna (delty rzek)
Ciemny szary - góry oraz wyżyny (możemy nawiązywać do gór skalistych i na całym kontynencie uznać, że są dwa takie pasma górskie)
Jasny szary - tajga
Biały - tundra

Nakładając te mapy na siebie możemy teraz kombinować z populacją, rozkładem miast itp.

Na tę mapę możemy nanieść jeszcze obszar gdzie jest zwiększona liczba jezior (Nasze własne Great Lakes) oznaczone kolorem błękitnym poniżej:

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrew Hordeman pisze: 27 maja 2024, 15:41 Co do godła - co ustalicie, to będzie okej.
"Co ustalicie"? Fajnie - tylko, że na moje propozycje odpowiedział tylko Mark i to po "ponagleniu"...
Julius Ludovici pisze: 27 maja 2024, 17:15 Ta propozycja ludności wydaje mi się zbyt ograniczona względem naszej powierzchni. Zwłaszcza, że nie mamy jeszcze opisanych miast.
No właśnie dlatego, że nie ma utworzonych (czyli opisanych) miast to ludność jest umiarkowana... właśnie dlatego by zachować swobodę narracji dla stanów. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie by liczba ludności rosła w miarę prowadzenia działalności państwa i stanów.
Julius Ludovici pisze: 27 maja 2024, 17:15 Liczba ludności przede wszystkim powinna być uzależniona od ukształtowania terenu (góry czy wyżyny czy niziny) oraz występowania rzek i rozpiętości linii brzegowej.
Niekoniecznie... liczba ludności jest uzależniona też od rozwoju "regionu"... od jego charakteru itd. Nie tylko od samego istnienia miast. Bo miasta mogą być równie dobrze 2-milionowe, jak i 100-tysięczne. Jak tak nieśmiało wspomnę, że np. takie realowe Cheyenne jest stolicą stanu i ma raptem 65 tys. ludzi. A równocześnie są stolice stanów mające 8 milionów mieszkańców... ale nie wszystko musi wyglądać jak Nowy Jork.

Wbrew pozorom "we wzorcu" czyli realowych USA jest cała kupa miast i miast-stolic stanów mających poniżej miliona, a nawet poniżej 100-tysięcy. Nawet takie San Francisco nie ma miliona mieszkańców...
Julius Ludovici pisze: 27 maja 2024, 17:15Do tego można uznać, że w górach i na wyżynach znajdują się jakieś nieoznaczone miasta wielkości realowych miast w Polsce, które przed reformą podziału terytorialnego były stolicami województw (np Włocławek) oraz wsi. To by dało pewnie ok. 10 000 000 ludzi.
Ale nie patrzmy w perspektywy przeludnionej i małej Europy... owszem taki podrzędny Włocławek ma 100 tysięcy ludzi i jest ludnościowo większy czterokrotnie jak Helena (28 tys.) czyli stolica stanu Montana - stanu, który ma powierzchnię większą niż Polska i raptem 1,2 mln ludzi.

Inna specyfika kraju... taka "nieeuropejska".
Julius Ludovici pisze: 27 maja 2024, 17:15To dałoby 85 000 000
Owszem to dałoby średnio 33 mieszkańców na km2... czyli podobnie jak w realowych USA (34), tylko czy powinniśmy narzucać jakieś liczby?

Oczywiście jak chcesz mieć w Whitelandzie 20 mln - to nie ma problemu, widać masz koncepcję na taką narrację.
Julius Ludovici pisze: 27 maja 2024, 17:15W stolicy możemy dać ok. 3 000 000
W jakim celu te 3-miliony? To ma być większe od realowego, europejskiego Paryża?

Realowy Washington ma 700 tys. i dobrze się trzyma...

Ogólnie to nie widzę powodu by na siłę tworzyć miasta na terenach pozastanowych... po co miasta, którymi nikt się nie zajmuje? By sztucznie zwiększać liczbę ludności i upodabniać Arcadię (która bierze wzorce z Ameryki Północnej) do przeludnionej Europy.
Julius Ludovici pisze: 27 maja 2024, 17:15W terenach p.j.
Redrock ~ 1 500 000
Whiteland ~ 1 500 000
Czyli rozumiem, że jak będę chciał kombinować (o czym myślę) na tym terenie nowy stan (Wildland/Greenland czy jakoś tak), który klimatem będzie nawiązywał do Montany/Wyoming to będę musiał najpierw wymordować ze 2,5 miliona ludzi?

I tak to działa... łatwiej stworzyć narrację rozrostu ludności (budowy miast itd) niż go wyludnić, burzyć miasta... a więc po co na terenach pozastanowych zakładać więcej niż ta średnia 2 mieszk./km2.

Julius Ludovici pisze: 27 maja 2024, 17:15Nie jestem jednak zwolennikiem tworzenia wyludnionego kontynentu.
A ja mam zdanie dokładnie przeciwne... nie jestem zwolennikiem sztucznego zaludniania terenu, który ma inny klimat niż wielkomiejskie dżungle czy terenu w ogóle niezagospodarowanego.

Niech miasta powstają tam gdzie ktoś prowadzi narrację terenu/stanu, niech powstają w wielkości jaka takiemu gospodarzowi pasuje do narracji, niech powstają stopniowo i właśnie wraz rozwojem narracji.

Na podsumowanie:

1/ Ludność w istniejących stanach wg tego co zakładają ich gospodarze i wg pomysłu ich narracji.

2/ Ludność na terenach pozastanowych (w tym p.j.) minimalna na zasadzie powiedzmy 2 mieszk./km2 w celu umożliwienia swobodnej narracji w przyszłości.

3/ Na terenach pozastanowych nie ma miast większych niż powiedzmy 10-20 tysięcy mieszkańców - to tereny wiejskie, słabo zaludnione i czekające na swojego gospodarza, który dokona tam (jeśli będzie chciał) rozwoju terenu wg swojego pomysłu... a czy to będzie "miejskie i przemysłowe" (czyli o większym zaludnieniu) czy "wiejskie i rolnicze" czyli nawet na poziomie tych bazowych 2 mieszk./km2 to już będzie zależało od pomysłów i narracji przyszłego gospodarza terenu.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Moja propozycja opisu Arcadii:
Arcadia to mikronacja położona na Neokontynencie, granicząca jedynie z obszarami bez przynależności państwowej, czyli tzw. Dzikim Zachodem. Stolicą Arcadii jest New Neopolis. Arcadia liczy [DO USTALENIA] milionów mieszkańców i zajmuje powierzchnię [DO POLICZENIA]. Walutą jest [DO USTALENIA]

Arcadia jest republiką, powstałą 8 kwietnia 2024 r. Państwo nawiązuje także do działającej na Neokontynencie w latach 10. Neokontynentalnej Unii Państw Integracyjne Autonomicznych (NUPIA).

Kraj ten słynie z pięknych krajobrazów, dzikiej przyrody, demokracji oraz wolności. Arcadia jest młodą mikronacją, która postawiła sobie za cel budowę państwa prawdziwie demokratycznego, w którym każdy obywatel będzie szanowany, a jego dokonania doceniane. Każdy stan cieszy się szeroką autonomią, a każdy obywatel licznymi swobodami.

Kultura Arcadii jest bardzo zróżnicowana. Została w dużym stopniu kształtowana przez fale imigrantów, zwłaszcza z Suderlandu, którzy przynieśli ze sobą swoje tradycje, które wymieszały i wyewoluowały w oryginalnym kierunku. Umysłowość Arcadyjczyków ukształtowała się w oparciu wartości takie jak wolność, indywidualizm i przedsiębiorczość. Kultura Arcadii , jako młodego państwa, opiera się na osiągnięciach w dziedzinie filmu, muzyki, literatury popularnej, mody i technologii.

Gospodarka Arcadii dynamicznie się rozwija. Silny jest sektor usług, przemysł motoryzacyjnu oraz branża IT. Kraj ten jest ważnym członkiem Bastionu Pollin.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrew Hordeman pisze: 27 maja 2024, 21:14 Arcadia [...] zajmuje powierzchnię [DO POLICZENIA].

Już to kiedyś liczyłem: 2.580.000 km2 - jak nikomu nie przeszkadza duże przybliżenie wynikłe z metody podziału złożonego kształtu na figury proste i to niespecjalnie dużo (bo nie potrzebowałem wtedy specjalnej dokładności... szacowaliśmy powierzchnie stanów itp.)
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Mi nie przeszkadza.

Co do liczby ludności... Obaj macie trochę racji. Nie byłoby dobrze narzucać wszystkim (przyszłym) stanom dużej gęstości zaludnienia. Z drugiej strony, we wszystkich państwach w których dotychczas działaliśmy, staraliśmy się prowadzić w miarę realistyczną narrację. Pojawienie się nagle wielkich miast i wzrost liczby ludności o milion lub dwa, nie byłoby realistyczne.

Gdybyście spotkali się gdzieś w pół drogi, to gdyby
a/ ktoś chciał zrobić stan o gęstym zaludnieniu, można by było pisać o rozbudowie miast i migracjach do stanu z innych części Arcadii oraz Neokontynentu,
b/ ktoś chciał zrobić stan o małej gęstości zaludnienia, można by było napisać, że część ludzi wyemigrowała do innych stanów.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrew Hordeman pisze: 27 maja 2024, 21:34 Nie byłoby dobrze narzucać wszystkim (przyszłym) stanom dużej gęstości zaludnienia. Z drugiej strony, we wszystkich państwach w których dotychczas działaliśmy, staraliśmy się prowadzić w miarę realistyczną narrację...
Tylko, że tworząc kraj z klimatem rodem z Północnej Ameryki to w założeniu, że poza istniejącymi stanami (gdzie oczywiście każdy gospodarz ustala liczbę ludności wg założonej narracji i "klimatu") zaludnienie jest na poziomie około 2 mieszk./km2 nie jest nijak nierealistyczne. Bo jeżeli realowe i "działające" stany typu Wyoming czy Montana mają zaludnienie 2,3-3 mieszk./km2 to można sobie wyobrazić z łatwością, że w przypadku terenu "pozastanowego" (nie rozwinęły się miasta będące centrum administracji itp.) jest to ok. 2 mieszk./km2.

Zresztą na sporym obszarze pod jurysdykcją rządu centralnego mamy zaplanowaną pustynię i prerię... no to teraz taka realowa Arizona (niecałe 300 tys. km2), która ma raptem nieco ponad 7 mln. mieszkańców, ale na obszarze metropolitalnym (nie mylić z ludnością w ścisłych granicach miasta) Las Vegas mieszka ok. 5 mln., a takim obszarze Phoenix ok. 1,9 mln. Gdyby nie te dwa miasta to zaludnienie byłoby znikome... ilu jest mieszkańców poza tymi aglomeracjami? Jakieś 200 tys. - albo i mniej.

No ale skoro tam jeszcze nie ma stanu, nie rozwija się nic, poza typowym życiem wiejskim to nie będzie takich wielkich miast i pozostaje tam na razie znikoma liczba ludności.

Bo przecież nie ma sensu zakładać istnienia miast (poza bardzo małymi... nie łapią się na mapę) na terenach "pozastanowych" - stworzenie takowych ogranicza możliwości dla ewentualnego gospodarza nowo powstałego stanu, bo musi się stosować do tego co wymyśliliśmy sztucznie i bez żadnej potrzeby... no chyba, że będzie miasta przesuwał lub burzył. Tylko po co utrudniać? Nie lepiej założyć, że poza stanami jest taki "dziki zachód"... sporo ziemi, ale rozwija się tylko jakieś rolnictwo i ludzi nie mieszka tam jeszcze zbyt dużo.
Andrew Hordeman pisze: 27 maja 2024, 21:34 Pojawienie się nagle wielkich miast i wzrost liczby ludności o milion lub dwa, nie byłoby realistyczne.
A zniknięcie nagle np. 2,5 miliona ludzi jest bardziej "realistyczne"?

Można znaleźć i w realu przykłady miast, które powstawały bardzo szybko i często "z niczego"... rodzimym przykładem jest Gdynia.

Moim zdaniem znacznie łatwiej można sobie wyobrazić masowy napływ ludności spoza granic Arcadii (przecież Arcadia zajmuje tylko 1/3 kontynentu, poza jej granicami jakaś ludność jest), który byłby spowodowany stworzeniem kolejnego stanu i związaną z tym budową miast, tworzeniem się przemysłu, eksploatacją jakiś znalezionych "bogactw naturalnych" itp.

Dużo trudniej wyobrazić sobie nagły "exodus" milionów ludzi... bo to mógłby spowodować jakiś ogromny kataklizm (ale on miałby skutki szersze niż tylko "wyludnienie"), wojna (też skutki dużo szersze i poważniejsze) lub wielka epidemia naprawdę śmiertelnej choroby (też skutki...).

Dlatego łatwiej jest założyć na terenach obecnie "pozastanowych" bardzo niewielką liczbę ludności, która zwiększyłaby się nawet drastycznie (wg narracji ewentualnego gospodarza nowego stanu) w ramach budowy nowego stanu - a co za tym miast, przemysłu itd. Niż zakładać sporą liczbę ludności, która nagle (bez jakiejś drastycznej przyczyny) emigruje "nie wiadomo dokąd" - bo założyciel stanu ma koncepcję niewielkiej gęstości zaludnienia.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Plac Odkrywców”