Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Ronon Dex »

Joahim von Ribertrop pisze: 19 wrz 2025, 01:19
Ronon Dex pisze: 18 wrz 2025, 22:34 4. Rozbudową terenów Gamellandu.
To ja tak tylko powiem jak coś że decyzja o nieuwzględnianiu tych "państewek" była podjęta z premedytacją.
No cóż... zgłaszający miał dobre intencje. Szczególnie, że prowadząc działalność na tej samej wyspie faktycznie można niechcący (z braku wiedzy) wejść komuś "w szkodę".

Jak masz kontakt z prowadzącym tamten kraj to poproś o kontakt ze mną... bo może w takim przypadku oznaczy się część wyspy na szaro i będzie wiadomo, że aby tak podziałać trzeba się skontaktować z Gamellandem w sprawie aktualnie wolnych terenów?
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Ostatnio nie zaglądałem za bardzo poza Nordatę, więc byłbym wdzięczny, gdyby ktoś odpowiedział mi na pytanie, dlaczego Vaarland zgodził się na uczynienie z Rusowii jednego z największych terytorialnie państw mikroświata? Jest to czymś uzasadnione?

Co do mapy, nasunęły mi się jeszcze dwie niewielkie sprawy - północna część Nan Di nie nazywa się już Anxi, teraz to Starobrodria.
Z kolei Venomania formalnie jeszcze nie weszła w skład Brodrii (nie ma żadnej umowy), chociaż były prowadzone na ten temat publiczne rozmowy.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
SaYa de Daimon
Kontakt:

Post autor: SaYa de Daimon »

Andrzej Ordyński pisze: 19 wrz 2025, 18:37 Ostatnio nie zaglądałem za bardzo poza Nordatę, więc byłbym wdzięczny, gdyby ktoś odpowiedział mi na pytanie, dlaczego Vaarland zgodził się na uczynienie z Rusowii jednego z największych terytorialnie państw mikroświata? Jest to czymś uzasadnione?
https://zkrr.vnacja.pl/forum/viewtopic.php?t=1743

Opierając się na publicznych rozmowach to jak rozumiem: Zwyciężyło zdanie, żeby pozwolić Rusowiii stworzyć granice bliższe historycznym (choć ja tego na mapie nie widzę szczerze). W sumie argument trochę poprawny o tyle, że inne nacje są w jakimś stopniu kopiami geograficznymi. Czy to wszystko dobrze? N-nie wiem!
(-) Akrypa von Primisz
Przedstawicielka Bialenii
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrzej Ordyński pisze: 19 wrz 2025, 18:37 Ostatnio nie zaglądałem za bardzo poza Nordatę, więc byłbym wdzięczny, gdyby ktoś odpowiedział mi na pytanie, dlaczego Vaarland zgodził się na uczynienie z Rusowii jednego z największych terytorialnie państw mikroświata? Jest to czymś uzasadnione?
Z mojej wiedzy wynika (a byłem z tym na bieżąco, bo zmiany od razu nanosiłem na arkusz Vaarlandu), że jest to uzasadnione chęcią Rusowi do powiększenia terytorium oraz zawartym kompromisem z innymi krajami Vaarlandu. Pierwotnie to było większe i miało inny kształt.

W przypadku Vaarlandu to w sumie nie wnikam i nie rozstrzygam... akurat ten kontynent ma swój Kongres i tylko nanoszę jego wyniki na mapę. W sumie fajne, bo nie trzeba się bawić w spory i rozstrzyganie czy już coś nanieść, czy może poczekać, a może uznać, że nie należy nanosić bo... coś tam.
Andrzej Ordyński pisze: 19 wrz 2025, 18:37Co do mapy, nasunęły mi się jeszcze dwie niewielkie sprawy - północna część Nan Di nie nazywa się już Anxi, teraz to Starobrodria.
Tylko jakoś nie otrzymałem takiej informacji, a na forum Waksmanlandu dalej figuruje to jako Imperium Anxi - zrzut ekranu sprzed paru miniut.

Obrazek
Andrzej Ordyński pisze: 19 wrz 2025, 18:37Z kolei Venomania formalnie jeszcze nie weszła w skład Brodrii (nie ma żadnej umowy), chociaż były prowadzone na ten temat publiczne rozmowy.
No wiesz... akurat Ty, który masz ze mną kontakt na bieżąco i pozaforumowy mógłbyś o takim czymś dać znać. :lol:

Katechonat Venomanii umieszczony jest w dziale Brodrii od chwili jego utworzenia i nawet o tym Ciebie informowałem pozaforumowo. Bo tak uzgadnialiśmy... nie wiedziałem, że zmieniłeś zdanie, bo mi tego nie napisałeś.

OK. W jaki sposób należy oznaczyć Katechonat Venomanii?

- jako niepodległe państwo?

- jako element Nowej Ordy, a więc Nan Di... bo sam nie wiem jak rozumieć Twój wpis w dziale Katechonatu?

- czy zostawić jako element Brodrii - bo mapa w sumie nie określa detali formy "stowarzyszenia" czy "podległości"?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ronon Dex pisze: 19 wrz 2025, 19:31 Tylko jakoś nie otrzymałem takiej informacji, a na forum Waksmanlandu dalej figuruje to jako Imperium Anxi - zrzut ekranu sprzed paru miniut.
Fakt, nie zmieniliśmy jeszcze i w sumie Starobrodria nie zaczęła się rozkręcać. Ale taka była decyzja Imperatora. Odebrał Rezie Pahlaviemu Anxi za nieaktywność (nie popierałem tej decyzji, ale rozkaz to rozkaz) i postanowił przekształcić ten region w Starobrodrię.
Dużo jest w Nan Di do uporządkowania...
Ronon Dex pisze: 19 wrz 2025, 19:31 No wiesz... akurat Ty, który masz ze mną kontakt na bieżąco i pozaforumowy mógłbyś o takim czymś dać znać.

Katechonat Venomanii umieszczony jest w dziale Brodrii od chwili jego utworzenia i nawet o tym Ciebie informowałem pozaforumowo. Bo tak uzgadnialiśmy... nie wiedziałem, że zmieniłeś zdanie, bo mi tego nie napisałeś.

OK. W jaki sposób należy oznaczyć Katechonat Venomanii?

- jako niepodległe państwo?

- jako element Nowej Ordy, a więc Nan Di... bo sam nie wiem jak rozumieć Twój wpis w dziale Katechonatu?

- czy zostawić jako element Brodrii - bo mapa w sumie nie określa detali formy "stowarzyszenia" czy "podległości"?
Formalnie byłoby to na ten moment niepodległe państwo. Ale może do czasu publikacji mapy ustalimy coś z Carem Brodrii. Poczekajmy na powrót. ;)
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrzej Ordyński pisze: 20 wrz 2025, 18:15 Formalnie byłoby to na ten moment niepodległe państwo. Ale może do czasu publikacji mapy ustalimy coś z Carem Brodrii. Poczekajmy na powrót. ;)
Mam nadzieję, że to jakoś wspólnie ogarniemy (jak Car wróci... a jest daleko przecież) i kwestia odrodzonej Brodrii wreszcie ruszy.

Mnie się niespecjalnie uśmiecha ogłaszać niepodległość i dłubać jednoosobowe państwo... :(
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Mi też nie widzi się prowadzenie jednoosobowego państwa. Warto byłoby stworzyć coś wspólnie. Reaktywacja naszych lenn to pierwszy krok, teraz trzeba ustalić co dalej.
MephitisMacroura
Kontakt:

Post autor: MephitisMacroura »

Ach ci humanie dziś. Za słabi, aby udźwignąć choćby małe państewko. Takich jak wy to Marcus Lebencjusz zjada na dziesiąty podwieczorek!
Jam jest 2000 i 2 dinary.
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański »

Chciałbym oficjalnie poinformować, że od paru dni istnieje Wielkie Księstwo Oranii ulokowane na archipelagu Antyry. Zajmuje ziemie OBPP po Niderlandach.

Prócz tego na zmierzającym już raczej do końca Szczycie Rady Vaarlandu doszło do pewnych ustaleń nieco zmieniających dotychczasowe układy. Mianowicie Skarland nie ma terenu po Turetii (daw. Osterii) na wyłączność. Jej zachodnia część została włączona do RON. Przy okazji linię brzegową trzeba by nieco zmienić by bardziej przypominała Estonię:
Obrazek
Do tego dodać wyspy Dago i Osel.
Granica między RON-ową Osterią a Skarlandzką Osterią przebiegałaby mniej więcej tak samo jak dotychczas, niczym jakby poprowadzić linię z granicy inflancko-estelskiej ku północy.
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Fryderyk Orański pisze: 24 wrz 2025, 15:01 Chciałbym oficjalnie poinformować, że od paru dni istnieje Wielkie Księstwo Oranii ulokowane na archipelagu Antyry. Zajmuje ziemie OBPP po Niderlandach.

Prócz tego na zmierzającym już raczej do końca Szczycie Rady Vaarlandu doszło do pewnych ustaleń nieco zmieniających dotychczasowe układy. Mianowicie Skarland nie ma terenu po Turetii (daw. Osterii) na wyłączność. Jej zachodnia część została włączona do RON. Przy okazji linię brzegową trzeba by nieco zmienić by bardziej przypominała Estonię[...]
Do tego dodać wyspy Dago i Osel.
Granica między RON-ową Osterią a Skarlandzką Osterią przebiegałaby mniej więcej tak samo jak dotychczas, niczym jakby poprowadzić linię z granicy inflancko-estelskiej ku północy.
Dziękuję, za info... w przyszłym tygodniu powinienem wrócić do v-życia, to skontaktuję się z Wami i to ogarnę.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””