Myślę, że to dobry pomysł. Warto, z różnych powodów, aby Bialenia posiadała w jakiejś formie także tradycyjny kanał komunikacji poprzez forum. Nie da się ukryć, że Bastion ma bialeński rodowód, więc byłoby to naturalne miejsce do tego, a potem zobaczymy, co los przyniesie.
Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
- Markus Wettin • Stempel
- Kontakt:
Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
Jest jednak jeden niewielki konflikt...SaYa de Daimon pisze: 12 wrz 2025, 09:45 PS. Mimo, że mape projektowalam 8 września to cieszy, że nie nachodzimy na Siebie z terenami które pragnie zagospodarować Brodria a będziemy sąsiadować.

...nałożyłem na siebie obie mapy i Wasza planowana granica nachodzi lekko na granicę utworzonego wcześniej Katechonatu Liesewskiego. Chodzi o okolice miejscowości Rekinowo...

Nie wiem czy to celowe... czy wynik uroszczonej grafiki w Paintcie czy innym prymitywnym programie graficznym, czy działanie celowe.
Tak czy inaczej Umowa dotycząca Katechonatu Lisewskiego miała miejsce 7 września (został opublikowana), a mapa jest w dziale Ketechonatu Lisewskiego od 8 września od rana.
Licytować się kiedy kto co sobie malował w kompie o chyba nie będziemy... podobnie jak omawianie jakiś kwestii wewnętrznie na różnych komunikatorach. To nasze prywatne sprawy... jakby co to mugę poszukać na komunikatorze, ale granice ustalałem z Iwanem i Andrzejem na tej mapce parę dni przed publikacją.
Tak czy inaczej granice Katechonatu Lisewskiego zostały opublikowane wcześniej - czyli potrzebna jest drobna korekta granicy wschodniej Dżamahiriji.
Markus Wettin pisze: 12 wrz 2025, 11:20 Myślę, że to dobry pomysł. Warto, z różnych powodów, aby Bialenia posiadała w jakiejś formie także tradycyjny kanał komunikacji poprzez forum. Nie da się ukryć, że Bastion ma bialeński rodowód, więc byłoby to naturalne miejsce do tego, a potem zobaczymy, co los przyniesie.
W Kwestii użycia miejsca na Bastionie nie ma problemu - otworzę kategorię "Dżamahirija Bialeńska" (tak jak ma Kompas), a w środku działa o nazwie, którą podaliście.SaYa de Daimon pisze: 12 wrz 2025, 11:10 Jednak pomysł z korzystania z Bastionu też jest dobry, dziękuje zań. Jeśli jest taka możliwość to skorzystam. Mógłby powstać dział "Port dyplomatów - Nowy Zielnybór - Bialenia"?
Proszę tylko o jakiś znak graficzny, cokolwiek co mógłbym użyć jako miniaturki.
- SaYa de Daimon
- Kontakt:
Przyjmuje twoje dary wilgoci.
W kwestii znaku graficznego nie ma co nowego tworzyć gdy można z starych dobrych korzystać: W kwestii Rekinowa to oczywiście jedynym rozwiązaniem jest wojna korekta, zgodnie z zieloną linią: Mamy dzięki temu w sumie ładne przejście graniczne.
W kwestii znaku graficznego nie ma co nowego tworzyć gdy można z starych dobrych korzystać: W kwestii Rekinowa to oczywiście jedynym rozwiązaniem jest wojna korekta, zgodnie z zieloną linią: Mamy dzięki temu w sumie ładne przejście graniczne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
(-) Akrypa von Primisz
Przedstawicielka Bialenii
W ogóle to chyba by trzeba było jakiś sensowny schemat DB zrobić... myśleliście nad tym?SaYa de Daimon pisze: 12 wrz 2025, 11:42W kwestii Rekinowa to oczywiście jedynym rozwiązaniem jest wojna korekta, zgodnie z zieloną linią
Dotychczas jak widać po znaku było zablokowane (zamknięte), ale jak się porozumiemy (w sensie komunikacji, bo ja działam na forum, a Wy na jakimś komunikatorze) to oczywiście otworzymy z jakąś ładną narracją.
Przyjąłem do wiadomości - dział macie.SaYa de Daimon pisze: 12 wrz 2025, 11:42 W kwestii znaku graficznego nie ma co nowego tworzyć gdy można z starych dobrych korzystać
Na razie w takiej formie (jak Kompas). Jeżeli zdecydujecie się jednak na szersze działania tutaj na bastionie to zmodyfikuje to do wyglądu takiego jakie mają państwa działające na bastionie.
A co do wrzucenia DB na mapą to nastąpić powinno to niebawem, bo dzisiaj zaczyna się Kongres Vaarlandu i maja mi przy okazji podać poprawki na ich kontynencie do aktualizacji mapy.
- SaYa de Daimon
- Kontakt:
>W ogóle to chyba by trzeba było jakiś sensowny schemat DB zrobić... myśleliście nad tym?
O jakim typie schematu mówisz?
O jakim typie schematu mówisz?
(-) Akrypa von Primisz
Skoro przywracamy Bialenię... wiem, że w różnych formach - Wy jako DB, Andrzej i ja jako dawne ziemie lenne - na razie pod egidą Brodrii, ale czas pokaże czy nie powróci np. w jakiejś zmniejszonej formie Rzesza Bialeńska... czyli jednak na naszych wyspach życie powraca.
Może warto się wspólnie zastanowić nad opracowaniem jakiejś mapki Wyspy Bialeńskiej i Anatolii, gdzie zastanowilibyśmy się co przetrwało, co popadło w ruinę, a co obecnie zagospodarowujemy wg starych lub nowych pomysłów.
Myślę nad uproszczoną (na początek) mapą dawnej Bialenii - taka poglądową... gdzie byśmy sobie w uproszczeniu to wszystko nanieśli. Katechonaty (Lisewski i Venomanii), Anatolię Brodryjską i obecnie przez Was odradzająca się Dżamahiriję. Możemy wspólnie się zastanowić nad tym co mogło przetrwać po RB, a co jest jakimś dzikim, postapokaliptycznym terenem, na którym nawet i potwory żyć mogą...
Skoro zebrało się trochę byłych Bialeńczyków to warto by to wspólnie ogarnąć.
- Borys Zamycki • Stempel
- Kontakt:
Zgłaszam zmiany do następnej aktualizacji mapy mikroświata:
1. Powstanie Protektoratu Arctiq, będącego terytorium zależnym Nan Di zlokalizowanym na Polarktyce:
https://forum.nordata.org/topic/2811-st ... tu-arctiq/
2. Podczas odwiedzin na forum Gamellandu zauważyłem, że to państwo ma już od dłuższego czasu posiadłości na Polarktyce, które nigdy nie zostały zgłoszone do zaznaczenia na mapie politycznej mikroświata. Zgłaszam, żeby później nie było nieporozumień ani niezamierzonych sporów terytorialnych:
https://forum.wikingowie.org/viewtopic.php?p=265#p265
Kolejną sprawą jest mapa v-stref czasowych. Nie wiem, czy jej aktualizacja jest rozważana, ale gdyby taki pomysł kiedykolwiek był, to zgłaszam, że w tym roku zmieniły się strefy czasowe na co najmniej dwóch obszarach:
1. II FN - https://nordata.org/dp/akt.php?id=60
2. Protektorat Arctiq - https://forum.nordata.org/topic/2447-ar ... owi%C5%82y
1. Powstanie Protektoratu Arctiq, będącego terytorium zależnym Nan Di zlokalizowanym na Polarktyce:
2. Podczas odwiedzin na forum Gamellandu zauważyłem, że to państwo ma już od dłuższego czasu posiadłości na Polarktyce, które nigdy nie zostały zgłoszone do zaznaczenia na mapie politycznej mikroświata. Zgłaszam, żeby później nie było nieporozumień ani niezamierzonych sporów terytorialnych:
Kolejną sprawą jest mapa v-stref czasowych. Nie wiem, czy jej aktualizacja jest rozważana, ale gdyby taki pomysł kiedykolwiek był, to zgłaszam, że w tym roku zmieniły się strefy czasowe na co najmniej dwóch obszarach:
1. II FN - https://nordata.org/dp/akt.php?id=60
2. Protektorat Arctiq - https://forum.nordata.org/topic/2447-ar ... owi%C5%82y
Przyjąłem do wiadomości... aktualizacja niebawem, bo jak widzę kończą się kwestie terytorialne na trwającym Kongresie Vaarlandu, a w zasadzie na te informacje czekam z aktualizacjąBorys Zamycki pisze: 18 wrz 2025, 20:24 Zgłaszam zmiany do następnej aktualizacji mapy mikroświata:
Raczej nie... osoba, która bawiła się w ten mikroświatowy zegar chyba już dawno sobie to odpuściła.Ronon Dex pisze: 12 wrz 2025, 13:53 Kolejną sprawą jest mapa v-stref czasowych. Nie wiem, czy jej aktualizacja jest rozważana
Aktualizacja mapy na 18.09.2025
Obecna aktualizacja uwzględnia:
1. Odradzającą się Brodrię wraz z jej terytoriami zależnymi:
- Rodecją (Katechonat Lisewski na Wyspie Bialeńskiej i Kraj Dehreiński - dawniej kawałek Nan Di),
- Venomanię (Katechonat Venomanii na Anatolii)
- Anatolię Brodryjską (tutaj nie jestem pewien statusu... bo podobno może być włączona jako ścisłe terytorium Brodrii).
2. Dżamahiriję - discordnację utworzoną na Wyspie Bialeńskiej i odwołującą się do czasów sprzed Republiki Bialeńskiej.
3. Utworzenie w Polarktyce terytorium zależnego Nan Di w postaci ziemi nazwanej Arctiq
4. Rozbudową terenów Gamellandu.
5. Drobną zmianę terenów Rotrii (dodano Wenecję jako lenno)
6. Poważne zmiany na Vaarlandzie:
- zmianę kształtu Rusowii, a tym samym zmianę kształtu kontynentu jako takiego,
- likwidację Turetii i Santery oraz włączenie tych terenów do Skarlandu,
- pojawienie się Malty jako terenu należącego do Bizancjum, ale z braku informacji gdzie ma być jest umieszczona w miejscu realowym względem "włoskiego buta".

Link do kustosza
Link do Bastionu (tam też starsze wersje mapy - można śledzić zmiany).
Obecna aktualizacja uwzględnia:
1. Odradzającą się Brodrię wraz z jej terytoriami zależnymi:
- Rodecją (Katechonat Lisewski na Wyspie Bialeńskiej i Kraj Dehreiński - dawniej kawałek Nan Di),
- Venomanię (Katechonat Venomanii na Anatolii)
- Anatolię Brodryjską (tutaj nie jestem pewien statusu... bo podobno może być włączona jako ścisłe terytorium Brodrii).
2. Dżamahiriję - discordnację utworzoną na Wyspie Bialeńskiej i odwołującą się do czasów sprzed Republiki Bialeńskiej.
3. Utworzenie w Polarktyce terytorium zależnego Nan Di w postaci ziemi nazwanej Arctiq
4. Rozbudową terenów Gamellandu.
5. Drobną zmianę terenów Rotrii (dodano Wenecję jako lenno)
6. Poważne zmiany na Vaarlandzie:
- zmianę kształtu Rusowii, a tym samym zmianę kształtu kontynentu jako takiego,
- likwidację Turetii i Santery oraz włączenie tych terenów do Skarlandu,
- pojawienie się Malty jako terenu należącego do Bizancjum, ale z braku informacji gdzie ma być jest umieszczona w miejscu realowym względem "włoskiego buta".

Link do kustosza
Link do Bastionu (tam też starsze wersje mapy - można śledzić zmiany).
- śp. J. von Ribertrop • Stempel
To ja tak tylko powiem jak coś że decyzja o nieuwzględnianiu tych "państewek" była podjęta z premedytacją.