Przyszłość strefy postbrodrodryjskiej (Orda, Garmania, Nan Di)

Władze chanatu
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Przyszłość strefy postbrodrodryjskiej (Orda, Garmania, Nan Di)

Post autor: Andrzej Ordyński »

Zastanawiam się tylko, czy Kaiserrat to nazwa pasująca do naszego klimatu. Poza tym nie nasuwają mi się na ten moment inne uwagi.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi Stempel
Kontakt:

Post autor: Reza I Pahlavi »

Cóż... 🤔

Rozumiem,że to taki odcinek typu: "Jak wykuwała się stal" i nie od razu Cesarstwo Qin zbudowano :)

Trochę mnie martwi ten zwrot w kierunku I Reichu, ale nie jestem całkowicie na nie ;)

Co do godła Imperium Anxi, to próbowałem stworzyć je sam, ale ze mnie grafik, jak z Lenina socjaldemokrata 😂

Biorąc pod uwagę, że to będzie częścią większej całości, czyli godła Niebiańskiego Cesarza i zostanie i tak uproszczone, to stawiam na lwa.

Wielki Marszałek i tak pewnie będzie chciał funkcjonalności i maksymalnej prostoty 😏
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Juraj Zvolynský »

Andżej-chan pisze: 16 paź 2024, 12:27 Zastanawiam się tylko, czy Kaiserrat to nazwa pasująca do naszego klimatu. Poza tym nie nasuwają mi się na ten moment inne uwagi.
Keisarrat wziąłem z zapomnianego j.nandyjskiego. Czyż nie warto byłoby go odkopać? W wolnym tłumaczeniu byłaby to Rada Cesarza, ewentualnie znajdę inne słowo jako Imperator po nandyjsku. ;)
Reza I Pahlavi pisze: 16 paź 2024, 14:06 Trochę mnie martwi ten zwrot w kierunku I Reichu, ale nie jestem całkowicie na nie ;)
A czemuż to tak? Użyłem słowa w języku nandyjskim, a nie niemieckim. Co do zwrotu w kierunku Świętego Cesarstwa Rzymskiego narodu Niemieckiego po prostu mam wizję na jakim można by było budować Imperium Nandyjskie. Zarówno będzie używany tutaj nandyjski, ordyjski, brodryjski jak i inne języki. Nie nasuwajcie sobie myśli z reala. Ponieważ ustrój będzie tylko zaczerpnięty z HRE. ;)
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Hmmm, no nie da się ukryć, że taka nazwa byłaby jednak nawiązaniem do języka niemieckiego. ;)
Moim zdaniem dobrym pomysłem jest nawiązaniem do samego formuły rzeszy, natomiast do dalszych zapożyczeń z Niemiec nie jestem przekonany. Nasze państwo będzie mieszanką chińsko-mongolsko-perską z domieszką rosyjskości... I chyba wystarczy tych źródeł inspiracji. :D
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ależ Biały Chanie, język nandyjski czerpie z języka estońskiego. Kiedy nazywaliśmy Cesarza Keisar (nie Kaiser) nikt nie protestował. Zamiast słowa Rat można coś wymyślić innego, coby język trzymał się całości.

Tym bardziej, że nie chciałbym zmieniać całego języka tylko z powodu takich domieszek. Może zamiast tego zaproponuje słowo Eisarrat, albo Eisarnoud (rozdzielimy słowo Cesarz i Imperator w j.nandyjskim). :)
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Eisarnoud brzmi ładnie i tajemniczo, podoba się dla mnie. :D
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Jak się dla Was to podoba to i dla mnie też się podoba. Jak to zapowiedziałem na wejściu. Zgoda buduje, niezgoda rujnuje. Hahaha. :)

W takim razie jeszcze poczekamy na szanownego Rezę, a także Ronona i pomyślimy co dalej.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Piotr Romanow pisze: 16 paź 2024, 19:15 W takim razie jeszcze poczekamy na [...] Ronona i pomyślimy co dalej.
Andżej-chan pisze: 16 paź 2024, 18:59 Eisarnoud brzmi ładnie i tajemniczo, podoba się dla mnie.
Moim zdaniem Eisarnoud brzmi lepiej i ciekawiej niż Keisarrat...

Inna sprawa, że nie jestem zwolennikiem takich kombinacji i gdyby to ode mnie zależało, to nazwałbym to po prostu Radą Imperialną czy jakoś podobnie...
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi Stempel
Kontakt:

Post autor: Reza I Pahlavi »

Cóż, państwo, które tkwi w zastoju, kończy marnie (także mikronacje) ;)

Eisarnoud nawet ładnie brzmi, choć głowy bym nie dał, czy za pół roku będę pamiętał to słowo :D

Ja to tylko czekam, aż się zaczną rozmowy, która mikronacja jest bardziej wierna brodryjskiemu dziedzictwu :lol:
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Reza I Pahlavi pisze: 17 paź 2024, 11:44 Ja to tylko czekam, aż się zaczną rozmowy, która mikronacja jest bardziej wierna brodryjskiemu dziedzictwu
A to zależy któremu. :D Brodria w toku swojej historii była carska, czerwona i republikańska. Każdy może wybrać coś dla siebie. :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jurta Chana”